Днес ще обърнем внимание на най-добрите 7 билки и подправки, които понижават кръвното налягане, както и защо е толкова важно да живеем с нормални нива на кръвно и до какво може да доведе редовното му повишаване.

Високото кръвно се нарича още и хипертония. То засяга много голяма част от световното население (над 30%) и е най-честият предотвратим рисков фактор за сърдечни заболявания и смърт.

Най-добрият начин за регулирането му е чрез комбинация от правилните лекарства, балансирана диета, редовно спортуване и водене на здравословен начин на живот.

 

 

Какво трябва да знаем за високото кръвно налягане ?

Хипертония, високо кръвно налягане или известно още като „тих убиец“, е състояние, което може да имаме, без дори да знаем, тъй като често е безсимптомно.

Когато не регулираме кръвното налягане в дългосрочен план, значително увеличаваме риска от сърдечен удар, инсулт и други животозастрашаващи състояния.

Нормалното отчитане на кръвното се определя като 120/80 милиметра живак (mmHg).

Подходящи методи за нормализиране на високото кръвно налягане са:

  • промени в начина на живот
  • лекарства
  • хранителни добавки

Стойности на кръвно налягане:

  • Нормално кръвно налягане – 120/80 mmHg.
  • Повишено кръвно налягане (прехипертония) – систолно налягане в диапазона от 120 до 129 mmHg и диастолнично налягане под (не над) 80 mmHg. То има тенденцията да се влошава с течение на времето, освен ако не се вземат мерки за контролирането му.
  • 1-ви етап на хипертония – систолно налягане от 130 до 139 mmHg или диастолно от 80 до 89 mmHg.
  • 2-ри етап на хипертония (по-тежка хипертония) – систолно налягане от 140 mmHg (или по-високо) или диастолно от 90 mmHg (или по-високо).
  • Хипертонична криза – когато кръвното налягане надвишава 180/120 mmHg, незабавно потърсете спешна медицинска помощ. Ако получите този резултат, когато измервате кръвното си налягане у дома, изчакайте 5 минути и тествайте отново. Ако резултатите са все още толкова високи, незабавно се свържете с лекар.

Ако също имате болка в гърдите, проблеми със зрението, изтръпване или слабост, затруднено дишане или някакви други признаци и симптоми на инсулт или сърдечен удар, обадете се на спешна медицинска помощ (номер 112).

 

Какви са симптомите на хипертония ?

 

Подправки, които понижават кръвното. Хипертония.

 

Високо кръвно налягане се установява, ако имате някои от следните симптоми:

  • Систолно кръвно налягане (най-високо число) над 130 mmHg
  • Диастолно кръвно налягане (долна граница) над 80 mmHg
  • Както систолните, така и диастолните стойности са над тези нива

Можем да регулираме кръвното налягане с лекарства, като инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE) и блокери на калциевите канали.

Много промени в диетата и начина на живот също могат да намалят кръвното налягане и риска от сърдечни заболявания. Всъщност проучвания показват, че съществуват някои билки и подправки, които понижават кръвното налягане.  За тях ще поговорим малко по-надолу.

Консултирайте се с вашия лекар, преди да използвате някои от подходящите подправки и билки за регулиране на кръвното налягане.

Какво причинява високото кръвно налягане?

Високото кръвно налягане може да възникне поради различни причини, включително:

  • Генетика
  • Лоша диета
  • Липса на физическа активност
  • Стрес
  • Алкохол
  • Някои лекарства

Рискът се увеличава с напредване на възрастта – стените на артериите губят своята еластичност.

Ако имате високо кръвно налягане от неизвестни причини, това се нарича есенциална или първична хипертония.

Вторичната хипертония се появява, ако високото кръвно е причинено от медицинско състояние, като бъбречно заболяване.

 

Какви опции за лечение на високо кръвно налягане има?

 

Подправки и билки които повишават кръвното. Дефицити в тялото на витамини.

 

Дори малки промени в начина на живот могат да помогнат за намаляване на високото кръвно налягане, въпреки че някои хора може да се наложи да приемат и лекарства.

За нормализиране на високо кръвно налягане:

  • Хранете се балансирано
  • Бъдете физически активни
  • Свалете излишните килограми
  • Намалете приемът на алкохол, кофеин и рафинирани въглехидрати
  • Спрете цигарите
  • Намалете приема на сол до по-малко от 6 г на ден (1 ч. л.)

Увеличаването на приема на калий и намаляването на солта (натрия) може да понижи кръвното налягане. Калият намалява ефектите на солта и облекчава напрежението в кръвоносните съдове.

Въпреки това, диетите, богати на калий, могат да бъдат вредни за хора с бъбречно заболяване, затова се консултирайте с вашия лекар, преди да увеличите приема на калий.

Калий има в храни като авокадо, домати, спанак, кисело и прясно мляко, риба и други.

Имайте предвид, че хората реагират на солта различно. Някои са по-чувствителни, което означава, че по-високият прием на сол повишава кръвното им налягане.

Други не са чувствителни – те могат да приемат по-големи количества и да я отделят с урината, без да се повиши кръвното им налягане.

Захарта, особено фруктозата, е способна да повиши кръвното налягане повече от солта.

Ако сте с наднормено тегло, загубата на 2 до 5 килограма или повече може да намали кръвното налягане. Освен това ще намали риска от други потенциални медицински проблеми.

 

7 подправки, с които да го понижим

Има няколко обещаващи билки и подправки, които понижават кръвното налягане. Включете ги в диетата си.

Имайте предвид, че много билки и подправки могат да взаимодействат с обикновени лекарства за разреждане на кръвта.

Поради тази причина винаги се консултирайте с вашия лекар за това какво обмисляте да включите в диетата си. И никога не спирайте приема на лекарства, без да се консултирате първо с вашия лекуващ доктор.

1. Босилек

 

Подправки които понижават кръвното. Билки за бъбреци. Пречистване на белите дробове с билки. Пилешки руладини. Пресен босилек, който може да се използва като подправка на вкусни ястия. Не е сушен, за да се добави към билки. Подходящ за песто към сьомга на урна.

 

Босилекът (Ocimum basilicum) е ароматна билка, която се предлага в различни форми. Той е популярен в алтернативната медицина, защото е богат на различни мощни съединения.

Сладкият босилек е с високо съдържание на евгенол. Изследвания свързват този растителен антиоксидант с много ползи за здравето, включително понижено кръвно налягане.

Блокерите на калциевите канали предотвратяват движението на калций в сърцето и артериалните клетки, позволявайки на кръвоносните съдове да се отпуснат.

2. Магданоз

Магданозът (Petroselinum crispum) е популярна билка в европейската, американската и близкоизточната кухня. Произхожда от Средиземно море и има впечатляващ хранителен профил.

Магданозът съдържа различни съединения, като витамин C и каротеноиди, които могат да намалят кръвното налягане.

Няколко проучвания показват, че каротеноидните антиоксиданти намаляват кръвното налягане и лошия холестерол (LDL), рисков фактор за сърдечни заболявания.

Консумацията на магданоз помага за намаляване както на систолното, така и на диастолното налягане. Действа като блокер на калциевите канали, отпускайки и разширявайки кръвоносните съдове.

3. Чесън

Чесънът е натурален продукт, съдържат много полезни за сърцето съединения. По-специално, серните съединения в него, един от които е алицинът, помагат за повишаване на притока на кръв и отпускат кръвоносните съдове. Консумацията му помага за понижаване на кръвното налягане.

Чесънът намалява систоличното и диастолното кръвно налягане средно с 8,3 mmHg и 5,5 mmHg.

4. Мащерка

Мащерката е ароматна билка, пълна с множество здравословни съединения.

Розмариновата киселина е едно такова съединение. Изследвания го свързват с много ползи, като намаляване на възпалението и нивата на кръвна захар, както и повишен кръвен приток.

Може също да помогне за намаляване на систоличното кръвното налягане чрез инхибиране на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE). ACE е молекула, която стеснява кръвоносните съдове и повишава кръвното.

Приемането на екстракт от мащерка намалява рисковите фактори за сърдечни заболявания, като общ холестерол, лош (LDL) холестерол, триглицериди и кръвно налягане.

5. Канела

 

Подправки, които понижават кръвното. Силен имунитет и отслабване. Стомашни болки. Коледни билки и подправки. Канелата като продукт, ролки канела вързани с конопче. Канела на прах - полезни свойства за здравето.

 

Канелата е ароматна подправка, която идва от вътрешната кора на дърветата от рода Cinnamomum genus. Хората я използват от векове в традиционната медицина за лечение на сърдечни заболявания, включително високо кръвно налягане.

Приемът на канела намалява систоличното и диастолното кръвно налягане средно с 6,2 mmHg и 3,9 mmHg. Този ефект е по-силен, когато се приема постоянно в продължение на 12 седмици. Канелата е подходяща и за хора, страдащи от диабет тип 2.

Включете я в менюто си при приготвянето на десерти или ястия.

6. Джинджифил

Джинджифилът е невероятно универсален и основен продукт в алтернативната медицина. Хората го използват от векове, за да подобрят много аспекти на сърдечното здраве, като кръвообращение, нива на холестерола и кръвно налягане.

Приемът на джинджифил намалява кръвното налягане по няколко начина. Действа като естествен блокер на калциевите канали и естествен ACE инхибитор.

Проучване установява, че хората, които консумират 2-4 грама джинджифил на ден имат най-нисък риск от развитие на високо кръвно налягане.

Джинджифилът е вкусен и лесен за включване към диетата. Като алтернатива може да закупите и хранителна добавка с джинджифил.

7. Кардамон

Кардамонът е вкусна подправка с леко сладък, интензивен вкус. Богат е на различни антиоксиданти, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

Приемането на 3 грама кардамон на прах дневно значително намалява кръвното налягане, близо до нормалните граници. Действа като естествен блокер на калциевите канали и като диуретик (съединение, което помага за премахване на натрупаната вода чрез уриниране).

Кардамонът е лесен за включване в рецепти за готвене или печене.

 

Допълнителни съвети и препоръки

 

Чай от хибискус. Подправки, които понижават кръвното.

 

Изпитани бабини рецепти за бързо сваляне на кръвно налягане:

В него се съдържат антоцианини и други антиоксиданти, които помагат на кръвоносните съдове да устоят на увреждане, което може да ги накара да се стесняват.

Приготвяне: запарете чаят от хибискус за 6 минути, след което приемете топъл или студен до 3 чаши на ден.

Богат е на антиоксиданти, които подобряват здравето на сърцето. Приемайте по 1-2 чаши на ден, но не прекалявайте с количествата.

  • Айрян с канела

Смесете 250 грама айрян с ½ чаена лъжичка канела и консумирайте по 1 чаша на ден.

  • Сок от чесън

Пригответе прясно изстискан зеленчуков сок и добавете към него скилидка чесън или 1 чаена лъжичка чесън на прах към сока.

Тези изпитани бабини рецепти за високо кръвно ще ви бъдат бърз верен помощник, когато нивата на кръвно налягане се повишат.

Напитки и храни, които повишават кръвното налягане:

  • Кофеинови напитки
  • Айран със сол
  • Ядки (орехи, пеканов орех)
  • Сирена
  • Червено вино
  • Нетлъсто червено месо
  • Малини
  • Зеленчуци (зеле, киселец, живовляк, пащърнак и други)