Нефролитиаза (уролитиаза) или, както ни е по-познато състоянието – камъни в бъбреците, представлява натрупване на твърди отлагания, изградени от минерали и соли в бъбреците. Неподходящата диета, наднорменото тегло, различни медицински състояния и някои добавки и лекарства са сред причините за поява на камъни в бъбреците. Те могат да засегнат всяка част от пикочните пътища – от бъбреците до пикочния мехур. Често се образуват, когато урината стане концентрирана, което позволява минералите да кристализират и да се слепват.

Преминаването на камъните в бъбреците може да бъде доста болезнено, но обикновено те не причиняват трайни щети, ако се диагностицират навреме. В зависимост от случая се налага да се приемат различни видове лекарства и да се пие много вода, за да се изхвърлят камъните от тялото. В някои ситуации, например ако камъните се образуват в пикочните пътища и причинят пикочна инфекция или други усложнения, може да се наложи и операция. Какво обаче е най-важното, което трябва да знаем за камъните в бъбреците, за да се предпазим? Днес ще разгледаме темата точно от тази гледна точка.

 

1. Има 4 вида камъни в бъбреците

Не всички камъни в бъбреците са еднакви по състав. Съществуват различни видове. Начинът, по който ще се третират, зависи пряко от вида на камъните, както и взимането на превантивни мерки срещу образуването на нови. Ето какво трябва да знаете най-общо за всеки по отделно:

  • Калциеви камъни

Калциевите камъни са най-често срещаният вид (80% от случаите са с този вид). От своя страна, калциевите камъни също се разделят на два вида – калциев оксалат и калциев фосфат. Калциевият оксалат е най-често срещаният вид калциев камък.

Урината има различни отпадни продукти в нея. Ако има твърде много от тях в твърде малко течност, могат да започнат да се образуват кристали. Тези кристали могат да се слепят и да образуват твърда маса или камък в бъбреците.

Оксалатът образува кристали в урината, ако има твърде много оксалат и твърде малко течност, оксалатът „се прикрепя“ към калция, докато урината се произвежда от бъбреците. Калциевите камъни в бъбреците могат да се появят и под формата на калциев фосфат. Този вид камъни се среща по-често при метаболитни състояния, като бъбречна тубулна ацидоза. Появата им може също да бъде свързана с приема на някои лекарства, използвани за лечение на мигрена.

  • Камъни с пикочна киселина

Този вид се срещат по-често при мъжете, отколкото при жените. Пикочната киселина е отпадъчен продукт, който идва от химичните промени в организма. Кристалите на пикочната киселина не се разтварят по правилния начин в кисела урина. Това именно е причината за появата на камъните с пикочна киселина. Като причина за кисела урина може да бъдат следните състояния: наднормено тегло, хронична диария, диабет тип 2, подагра и др. Някои генетични фактори също могат да увеличат риска от камъни с пикочна киселина. Срещат се често и при хора, преминаващи през химиотерапия.

  • Струвитни (инфекционни) камъни

Струвитните камъни не са често срещан вид камъни в бъбреците и жените са по-предразположени към тях, защото появата им се свързва най-вече с хронични инфекции на пикочните пътища.

Неприятното при струвитните камъни е, че могат да пораснат бързо и да станат доста големи, понякога с малко или никакви симптоми. Те са изградени от магнезий, амоний и фосфат.

Хората, които страдат от нередовно изпразване на пикочния мехур поради неврологични нарушения, често са най-предразположени към развитие на този вид камъни. Навременното лечение на основната инфекция може да предотврати развитието на тези камъни в бъбреците.

  • Цистинови камъни

Цистинът е аминокиселина, която се съдържа в определени храни. Той е един от градивните елементи на протеина. Цистинурията (твърде много цистин в урината) е рядко, наследствено метаболитно разстройство, което е основната причина за появата на циститните камъни в бъбреците. Получава се, когато бъбреците не отделят цистина от урината. Когато големи количества цистин останат в урината, това причинява образуване на камъни. Цистиновите камъни в бъбреците често започват да се образуват още в детството. Срещат се и при мъже, и при жени.

 

  1. Най-големият рисков фактор за камъни в бъбреците е образуването на по-малко от 1 литър урина на ден

Момиче пие чаша вода, и таблетка цинк до воден ресурс. Камъни в бъбреците.

 

Този фактор е причината камъните да са често срещани при недоносени деца, които имат проблеми с образуването на урина. Камъните в бъбреците обаче най-често се появяват при хора на възраст между 20 и 50 години. Ниският обем на урината може да се дължи на дехидратация, на тежки тренировки или работа, живот на горещо място или недостатъчен прием на течности. Когато обемът на урината е малък, тя е концентрирана и тъмна на цвят. Концентрираната урина означава, че има по-малко течност за разтваряне на солите.

Увеличаването на приема на течности ще намали тези соли. По този начин може да се намали и риска от образуване на камъни. Възрастните, които са предразположени към образуването на камъни в бъбреците, трябва да образуват поне 2,5 литра урина всеки ден. Средно това означава, че трябва да приемат около 3 литра течности на ден.

 

  1. Подходящата диета е ключова за превенцията срещу образуването на камъни в бъбреците

Това, което хапвате, има огромно значение, когато става въпрос за риск от образуване на камъни в бъбреците. Една от по-честите причини за калциеви камъни в бъбреците, например, са високите нива на калций в урината. Намаляването на количеството калций в диетата обаче рядко спира камъните да се образуват, защото те по-скоро се влияят от начина, по който тялото абсорбира калция. Именно затова прекалено много сол в диетата е рисков фактор за калциевите камъни. Така големи количества сол преминават в урината, задържайки калция да се абсорбира от урината и в кръвта.

Тъй като оксалатът е компонент на най-разпространения вид камъни в бъбреците, следователно консумирането на храни, богати на оксалат, също може да повиши риска от образуване на тези камъни. Диета с високо съдържание на животински протеин, като говеждо месо, риба, пилешко и свинско месо, може да повиши нивата на киселина в организма и в урината. Високите нива на киселина улесняват образуването на калциев оксалат и камъни с пикочна киселина. Разграждането на месото до пикочна киселина също повишава шанса за образуване на камъни в бъбреците. Какво можете да направите, за да намалите тези рискове? Ето няколко промени в диетата, които са добро начало:

  • Намалете солта

Този съвет се отнася най-вече за хора с висок прием на натрий, който може да доведе до прекалено високо съдържание на калций и цистин в урината, а оттам и на образуване на камъни в бъбреците. Следните храни са с високо съдържание на сол и трябва да се консумират умерено: сирене, повечето замразени храни и меса, различни сушени колбаси, консервирани храни.

  • Хапвайте повече плодове и зеленчуци

Храненето с поне три порции плодове и зеленчуци дневно е добър съвет за всички хора, които образуват камъни в бъбреците. Те ще ви осигурят хранителни вещества, които могат да предотвратят образуването на камъни в бъбреците. За варени зеленчуци е достатъчна и половин порция.

  • Намалете приема на месо

 

Камъни в бъбреците. Млада жена хапва кето обяд в офиса в обедната почивка.Пролетно пречистване на организма.

 

Ако имате висок риск от развитие на камъни в бъбреците, може да ви бъде препоръчано от специалист да ограничите рибата, морските дарове, пилешкото и свинското месо. Това може да означава да ги хапвате само няколко пъти през седмицата и да намалите порциите.

Имайте предвид, че кето диетата може да ви помогне спокойно да следвате тези стъпки, тъй като режимът е изключително балансиран. Така, като имате предвид и останалата информация, с която ви запознахме, значително можете да намалите риска за развитие на неприятните и болезнени камъни в бъбреците.