Ако ви се хапва нещо апетитно, но и което да не отнема много време от почивния ви ден за приготвяне, сме ви подготвили рецепта за пиле по мексикански. Отделете не повече от 25 минути и си пригответе питателно ястие – за обяд или вечеря.

 

Пиле по мексикански с кето продукти

Вероятно се досещате, че щом е по мексикански, ще има нотка люто. Разбира се, това е по-избор, освен това винаги можете да добавите вашите любими продукти и подправки и да обогатите рецептата.

Необходими продукти за 6 порции:

  • 100 мл вода
  • 700 г обезкостени пилешки гърди
  • 3 ч. л. сок от лайм
  • 100 мл доматено пюре
  • 1 ч. л. пушен пипер
  • Сол на вкус
  • 1 ч. л. кимион
  • ½ ч. л. чили
  • 2 ч. л. сушен чесън
  • 1 връзка пресен лук
  • По желание – 1 бр халапеньо

Изпълнение на рецептата за пиле по мексикански:

  • Добавете водата, пилето и сока от лайм в тенджера.
  • Поръсете с подправките пилето.
  • Добавете чесъна на прах, нарязания лук и халапеньото.
  • Изсипете доматите отгоре, но не разбърквайте.
  • Затворете капака на тенджерата, запушете отвора за парата и гответе под високо налягане около 15 мин. През няколко минутки освобождавайте парата ръчно.
  • Извадете пилето на дъска за рязане и го нарежете или разкъсайте на дребни лентички. Върнете към соса и бъркайте до готовност.

Ястието можете да поднесете с облачни хлебчета, а за десерт да комбинирате с рецепта за кето трюфели. Ако пък нямате време, рецептата за мексиканско пиле ще ви е напълно достатъчна и ще ви засити до следващото хапване.

 

Интересни факта за мексиканската храна

Знаете ли, че мексиканската кухня е смесица от местна мезоамериканска и европейска кухня, появила се след испанското завоевание на Ацтекската империя през 16 век? Местните им храни като царевица, боб, авокадо, домати, люти чушки и ориз са донесени от испанците по време на завоеванието.

Важни герои в мексиканската история като Хернан Кортес, Моктесума, император Максимилиан и президентът Порфирио Диас прибавят още испански и френски храни, които оставят своя отпечатък върху действителната мексиканска кухня.

Ето още няколко интересни истории по темата:

  • През 1519 г. испанците установяват, че император Моктезума обича да пие напитка, приготвена с шоколад и подсладена с мед. По-късно тази рецепта намира световно признание и става известна като „млечен шейк“.
  • ЮНЕСКО включва традиционната мексиканска кухня в списъка на Нематериалното културно наследство.
  • В някои части на Мексико можете да си поръчате екзотично ястие с игуана, гърмяща змия или костенурка като основен протеин.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Рецепта за пилешко кето къри. Пилешки руладини.

Ако обичате рецепти с пилешко, можете да видите и рецептата за пилешко кето къри в нашата кулинарна секция.

 

Ако нашето предложение за пиле по мексикански ви е харесало, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!