Много от вас най-вероятно са чували и дори опитвали ястие с пилешко филе ала Строганов. Днес подготвяме кето вариант на ястието, което може да сервирате за обяд или вечеря. Питателно, ароматно и със здравословна нотка, подходящо за спазване на кето диета.
Рецепта за ястие с пилешко филе „ала Строганов“
Към рецептата за ястие с пилешко филе “ала Строганов” сме добавили и карфиол, за да бъде нашата вечеря здравословна и не толкова тежка. Вижте какво ще ни бъде необходимо за приготвянето на това вкусно и изискано блюдо.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
15 минути | 6 | 10 г |
Необходими продукти:
- 500 г пилешко филе (приготвено на тиган или фурна и нарязано на жулиени)
- 300 г нарязани гъби (най-добре печурки)
- 1 глава карфиол (разделена на розички и бланширана)
- 200 мл пилешки бульон
- 200 г крема сирене
- 2 стръка зелен лук
- 4 с. л. краве масло Гхи
- 2 с. л. заквасена сметана
- ½ ч. л. чесън на прах
- сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
- В дълбок тиган разтопете маслото и сотирайте гъбите и зеления лук до омекването им.
- Добавете пилешкия бульон и крема сиренето. Бъркайте, докато сиренето се разтопи и се комбинира добре с останалите продукти. Сосът ще се сгъсти значително.
- Добавете сварения карфиол, сготвените пилешки жулиени, заквасената сметана, чесъна и сол и черен пипер на вкус.
- Разбъркайте, докато се смесят всички съставки, и гответе около 5 минути.
- Премахнете от котлона и се насладете на вашето ястие с пилешко филе „ала Строганов“.
Съвети при приготвянето на ястие с пилешко филе
Има някои тънкости при приготвянето на това ястие с пилешко филе “ала Строганов”, с които да го направите още по-голям кулинарен шедьовър.
- Използвайте осолено масло, за да сотирате гъбите, което добавя дълбочина на вкуса.
- Измийте гъбите точно преди да ги приготвите, тъй като ще останат бели и ще подобрят вида и вкуса на ястието.
- Винаги внимавайте с маслото, защото ако изгори, разваля цялостния вкус на ястието.
- Използвайте местни гъби
- Можете да приготвите гозбата и с говеждо месо, ако желаете да се доближите повече до традиционната рецепта.
- Ако имате възможност, накиснете филетата в саламура, преди да пристъпите към готвенето им. Това ще предотврати изсъхването на месото.
- Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Кето фантазии 2 | 31.62лв. | ||
Краве масло Гхи | 18.40лв. – 38.00лв. |
Откъде идва рецептата за пиле Строганов?
Beef Stroganoff или говеждо Строганов, познато и като Бьоф Строганов, е руско ястие от началото на 19 в., което е придобило широка популярност по цял свят и се сервира и в най-изтънчените ресторанти.
Ястието е кръстено на един от членовете на влиятелното руско семейство Строганов – Павел Александрович Строганов, а рецептата става популярна в много страни, но със значителни разлики от класическата рецепта.
Легендата гласи, че графът не е имал зъби и готвачът му създал това ястие специално, за да може той да го консумира без проблем.
Опции за гарнитура към вашето ястие с пилешко филе „ала Строганов“
Ястието можете да поднесете с ориз от броколи, както и със спаначена салата, като последната можете да гарнирате със смлян микс от ядки.
Ако не можете да свикнете да сядате на трапезата без хляб, можем да ви предложим нисковъглехидратна алтернатива – филийка постен кето хляб.
Ястието е достатъчно питателно само по себе си и ако го сервирате за вечеря, можете да пропуснете гарнитурата.
За десерт можете да поднесете шоколадов мус или кето и ефирни френски макарони.
Още от здравословната ни кухня
Подсладете се със сиропиран турски кето десерт – кюнефе. Той съдържа малко въглехидрати, но за сметка на това напълно ще удовлетвори глада ви за сладки изкушения и ще ви позволи да се придържате към диетата.
Ако нашето предложение за ястие с пилешко филе “ала Строганов” ви е харесало, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Оставете коментар