Много от вас най-вероятно са чували тази рецепта – а ние подготвихме кето вариант на ястие с пилешко филе ала Строганов. Можете да сервирате за обяд или вечеря, това ястие е питателно, ароматно и със здравословната нотка на кето режима.

Приготвяне на ястие с пилешко филе „ала Строганов“

Към рецептата сме добавили и карфиол, за да бъде нашата вечеря здравословна и не толкова тежка. Вижте какво ще ни бъде необходимо за приготвянето на ястието.

Съвет при приготвянето на ястие с пилешко филе: Ако имате възможност, накиснете филетата в саламура, преди да пристъпите към готвенето им. Това ще предотврати изсъхването на месото.

Порции: 6

Време за приготвяне: 15 мин.

Въглехидрати: 10 г

Необходими продукти:

Ястие с пилешко филе.

  • 500 г пилешко филе (приготвено на тиган или фурна и нарязано на жулиени)
  • 300 г нарязани гъби
  • 1 глава карфиол (разделена на розички и бланширана)
  • 1 ч. ч. пилешки бульон
  • 200 г крема сирене
  • 1 глава нарязан лук
  • 4 с. л. масло гхи
  • 2 с. л. заквасена сметана
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • Сол и пипер на вкус

Приготвяне:

  1. В дълбок тиган разтопете маслото и сотирайте гъбите и лука до омекването им.
  2. Добавете пилешкия бульон и крема сиренето. Бъркайте, докато сиренето се разтопи и се комбинира добре с останалите продукти. Соса ще се сгъсти значително.
  3. Добавете сварения карфиол, сготвените пилешки жулиени, заквасената сметана, чесъна и сол и черен пипер на вкус.
  4. Разбъркайте, докато се смесят всички съставки и гответе около 5 минути.
  5. Премахнете от котлона и се насладете на вашето ястие с пилешко филе „ала Строганов“

Можете да приготвите рецептата и с говеждо месо, ако желаете да се доближите повече до традиционната рецепта.

Откъде идва рецептата за пиле Строганов?

Beef Stroganoff или говеждо Строганов, познато и като Бьоф Строганов, е руско ястие от началото на 19 в., което е станало популярно по целия свят, но със значителни разлики от оригиналната рецепта.

Ястието е кръстено на един от членовете на влиятелното руско семейство Строганов – Павел Александрович Строганов, а рецептата става популярна в целия свят, но със значителни разлики от класическата рецепта. Легендата гласи, че графът не е имал зъби и готвачът му създал това ястие специално, за да може графът да го консумира без проблем.

Опции за гарнитура към вашето ястие с пилешко филе „ала Строганов“

Ориз от броколи за ястие с пилешко филе.

Ястието можете да поднесете с ориз от броколи (вижте как да си го приготвите ТУК), както и със спаначена салата (вижте рецептата за нея ТУК), като последната можете да гарнирате със смлян микс от ядки. Ястието е достатъчно питателно само по себе си и ако го сервирате за вечеря, можете да пропуснете гарнитурата.

За десерт можете да поднесете шоколадов мус или кето и ефирни френски макарони.