Хапването на пилешки крилца е много удобно, ако сме решили да гледаме хубав филм или сме се събрали с приятели. Повечето хора поръчват готови пилешки крилца от големи хранителни вериги, но в повечето случаи те винаги са панирани, съдържат брашно и е възможно да имат захар. Затова, при кето и здравословно хранене, като цяло, е по-добре да си ги приготвим вкъщи.

Към рецептата добавяме и един кето сос, който ще направи вкуса на крилцата още по-богат и наситен.

 

Пилешки крилца на фурна

В порция от 4 крилца има около 25 г въглехидрати. Тъй като пилешкото месо не съдържа въглехидрати, те идват от съставките на соса.

Необходими продукти:

  • 24 бр пилешки крилца
  • 200 г доматено пюре
  • 100 мл филтрирана вода
  • 1 с. л. ябълков оцет
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. лук на прах
  • ½ ч. л. червен пипер
  • ½ ч. л. черен пипер
  • сол и пипер на вкус
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 с. л. разтопено масло Гхи

 

Приготвяне на пилешки крилца:

  1. Загрейте фурната на 200°C.
  2. Подгответе крилцата, като ги измиете и подсушите.
  3. Смесете останалите съставки в купа и потапяйте хубаво крилцата едно по едно (или повече, както ви е удобно). Можете и да използвате четка, с която да разнесете сместа поотделно върху всяко. Не използвайте цялата смес – оставете малко за повторно намазване на крилцата.
  4. Разпределете подготвените пилешки крилца в тава, покрита с хартия за печене и ги сложете във фурната за около 15 минути. След това ги извадете и намажете с останалия сос. Върнете ги да се пекат още 15 минути.

Крилцата са ароматни, хрупкави и чудесна алтернатива, ако се завърне носталгията ни по пържените пилешки крилца с различни панировки. За да стане рецептата още по вкусна, добавяме и кето сос, в който можем да потапяме нашите пилешки крилца за още по-чудесен вкус.

 

Спаначен кето сос за пилешки крилца

За ползите от спанака сме говорили и преди, можете да прочетете повече в статията Ползи от консумацията на спанак. Ето какво ще ви бъде необходимо, за да си приготвите кето сос за пилешките крилца.

Необходими продукти:

  • 300 г спанак
  • 150 г майонеза (за предпочитане домашна)
  • 250 г заквасена сметана
  • 2 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. сол

Приготвяне:

  1. Измийте добре спанака, подсушете го хубаво (ако е необходимо – между няколко парчета кухненска хартия). Нарежете го на дребно, за да се разнесе хубаво в соса за крилцата.
  2. Смесете всички съставки и ги разбъркайте добре.

Готови сте да посрещнете вашите гости за домашна кино вечер и да ги изненадате с апетитни пилешки крилца и вкусен кето сос със спанак.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Фланк стек със сос чимичури. Пилешки крилца.

Едно предложение за бърз кето десерт – парфе в чаша.

 

Ако нашата рецепта за пилешки крилца ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!