Лятото е сезонът на свежите зеленчуци и пресни подправки, което е чудесен момент да опитаме текс-мекс с пиле – сочна и много ароматна рецепта. Ако не сте чували това ястие досега, по-надолу ще разберете от къде идва наименованието му, както и стъпките по приготвянето му.

 

Кухнята между Тексас и Мексико

Текс-мекс кухнята се заражда около техано населението, обитаващо района около ЖП линията между Тексас и Мексико. Тяхната трапеза е микс от мексиканска и американска кухня. Те приготвяли храната толкова вкусно, че станала популярна чак в Канада. Менюто им се характеризира с щедрата употреба на кашкавал, месо (главно свинско, пилешко и говеждо), боб, чушки и подправки. Често ястията, направени от тези подправки, се увиват в направени от брашно тортили. Освен това текс-мекс кухнята внася аромати от други пикантни кухни, като например използването на кимион, въведен от испански имигранти в Тексас от Канарските острови.

Днес ще си направим текс-мекс, но кето, което няма да попречи на чудесния и богат вкус на ястието. Нека да видим какво ни е необходимо за рецептата:

 

Необходими продукти за 4 порции текс-мекс:

  • 500 г пилешки гърди
  • 3 домата
  • 1 люта чушка
  • 1 зелена чушка
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 3 стръка зелен лук
  • 6-7 с. л. зехтин
  • 1 ½ ч. л. смлян кимион
  • 2 ч. л. сушен риган
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Магданоз за украса

За поръсване:

  • 100 г настърган чедър

 

Изпълнение на рецептата за кето текс-мекс:

 

Здравословни продукти и жена на заден план, избрани за хранителен режим за отслабване. Текс-мекс.

 

  • Загрейте тиган на средна температура (в уок ще ви е най-удобно) и сложете част от зехтина и нарязаните пилешки гърди. Запържете ги за около 5 до 10 минути.
  • В друг тиган нарежете чушките, зеления лук и два от доматите. Третия го настържете. Гответе до омекване на чушката и добавете останалите подправки. Добавете сготвеното пилешко месо и разбърквайте още около минута.
  • При сервиране поръсете всяка порция текс-мекс с настъргания чедър и украсете със стръкчета магданоз.

Корените на наименованието „текс-мекс“  откриваме в 1875 г. – така била именувана ЖП линията, която свързвала щата Тексас с Мексико.

 

Кето авокадов мус

Неведнъж сме говорили за невероятните свойства на авокадото, особено, когато става въпрос за сваляне на килограми.

Освен, че е питателно, авокадото съдържа разнообразни хранителни вещества, както и 20 витамини и минерали.  Сред тях са витамин К, калий, витамини В5 и В6, фолиева киселина. Богато е и на фибри – на 100 г авокадо има 7 г фибри.

Нека видим какво ще ни бъде необходимо, за да си направим авокадов мус:

Необходими продукти:

  • 2 узрели авокадо
  • 2 с. л. сок от лайм
  • 100 г меко, нискомаслено крема сирене
  • Щипка лют пипер
  • По желание можете да добавите смлени кедрови ядки или орехи.

Разбиваме всички съставки в блендера и охлаждаме за около час в хладилника. Чудесен е за консумация с облачен хляб и малка порция кето текс-мекс пиле.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето пай с авокадо е готов за сервиране. Текс-мекс.

Ако искате да опитате и други рецепти с авокадо – вижте предложението за вкусен и лек кето пай в нашата кулинарна секция.

 

Ако тези рецепти за текс-мекс и мус от авокадо са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит и слънчево лято!