Текс-мекс пиле в кето вариант + мус от авокадо
Опитайте текс-мекс с пиле – сочна и много ароматна рецепта. Ако не сте чували това ястие досега, по-надолу ще разберете откъде идва наименованието му, както и стъпките по приготвянето му.
Рецепта за текс-мекс пиле в кето стил
Днес ще си направим текс-мекс, но кето, което няма да попречи на чудесния и богат вкус на ястието. Нека да видим какво ни е необходимо за рецептата.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
45 минути | 3 | 6 г |
Необходими продукти:
- 500 г пилешки гърди
- 3 домата
- 1 люта чушка
- 1 зелена чушка
- 1 с. л. чесън на прах
- 3 стръка пресен лук
- 6-7 с. л. екстра върджин зехтин
- 1 ½ ч. л. смлян кимион
- 2 ч. л. сушен риган
- Сол и черен пипер на вкус
- Магданоз за украса
За поръсване:
- 100 г настърган чедър
Начин на приготвяне на кето текс-мекс:
- Загрейте тиган на средна температура (в уок ще ви е най-удобно) и сложете част от зехтина и нарязаните пилешки гърди. Запържете ги за около 5 до 10 минути.
- Нарежете чушките, зеления лук и два от доматите. Третия го настържете. Изсипете зеленчуците в тиган и гответе до омекване на чушката.
- След това овкусете с останалите подправки, добавете сготвеното пилешко месо и разбърквайте още около минута.
- При сервиране поръсете всяка порция текс-мекс с настъргания чедър и украсете със стръкчета магданоз.
Корените на наименованието „текс-мекс“ откриваме през 1875 г. – така била именувана ЖП линията, която свързвала щата Тексас с Мексико.
Кето авокадов мус
Неведнъж сме говорили за невероятните свойства на авокадото, особено, когато става въпрос за сваляне на килограми.
Освен че е питателно, то съдържа разнообразни хранителни вещества, както и 20 витамина и минерала. Сред тях са витамин К, калий, витамини В5 и В6, фолиева киселина. Богато е и на фибри – в 100 г авокадо има 7 г фибри.
Нека видим какво ще ни бъде необходимо, за да си направим авокадов мус.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
5 минути | 3 | 4,74 г |
Необходими продукти:
- 2 бр. узряло авокадо
- 2 с. л. сок от лайм
- 100 г меко, нискомаслено крема сирене
- Щипка лют пипер
- 50 г орехи (по желание)
Начин на приготвяне:
- Разбиваме всички съставки в блендер и охлаждаме за около час в хладилник.
Съвети:
- Кето авокадов мус е чудесен за консумация с облачен хляб и малка порция кето текс-мекс пиле.
- Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете в двете части на кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Кухнята между Тексас и Мексико
Текс-мекс кухнята се заражда около техано населението, обитаващо района около ЖП линията между Тексас и Мексико. Тяхната трапеза е микс от мексиканска и американска кухня.
Техано приготвяли храната толкова вкусно, че станала популярна чак в Канада. Менюто им се характеризира с щедрата употреба на кашкавал, месо (главно свинско, пилешко и говеждо), боб, чушки и подправки. Често ястията, направени от тези подправки, се увиват в направени от брашно тортили.
Освен това текс-мекс кухнята внася аромати от други пикантни кухни, като например използването на кимион, въведен от испански имигранти в Тексас от Канарските острови.
Още от здравословната ни кухня
Ако тези рецепти за текс-мекс и мус от авокадо са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
С тази рецепта за кето чили кон карне ще се потопим в магията на едно тексаско-мексиканско ястие с интересна история.
Рецептата за кето кесадия визуално напомня на тази за кето тортиля. Разликата е главно
Ако ви се хапва нещо апетитно, но и което да не отнема много време