Мариновани пилешки шишчета + рецепти за 4 гарнитури
Ароматът на пилешки шишчета няма как да не възбуди апетита ни. Почти неизбежно е.
Рецептите, които ви представяме днес, освен че са много вкусни, са и поднесени с пъстри и богати на полезни хранителни вещества гарнитури. Изберете най-подходящата за вас и й се насладете напълно, тъй като са абсолютно подходящи за кето режим.
Пилешки шишчета с гарнитура от салата табуле и хумус
Лесно ястие с ниско съдържание на въглехидрати с аромат на близкоизточна кухня. Мариновани пилешки шишчета в лимонов сок, сервирани с вкусен нисковъглехидратен хумус и кето табуле, приготвено с пресни билки.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 4 | 8 г нетни въглехидрати, 27 г мазнини, 61 г протеин и 546 калории |
Необходими продукти:
- 900 г пилешки бутчета без кост, нарязани на парчета с дебелина 2,5 см
- сол и черен пипер на вкус
- 2 с. л. краве масло Гхи
- сока и кората на 1 лимон
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. червен пипер
Предложения за сервиране:
- салата табуле
- хумус с карфиол
- зеленчукова салата
- гриловани тиквички
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната или грил скарата до 200 градуса.
- Смесете в купа кравето масло Гхи, кората и сока от лимон, и червения пипер.
- След това добавете нарязаното на кубчета пиле и разбъркайте добре. Оставете настрана за поне 20 минути да поеме ароматите.
- Набучете маринованото пилешко месо на дървените шишчета и подправете със сол и черен пипер.
- След това ги поставете върху сгорещена скара или в тава, покрита с пергаментова хартия, ако ще ги печете във фурната.
- Печете до готовност, като внимавате да не изгорите месото.
- Поднесете сочните пилешки шишчета със салата табуле, зеленчукова салата, гриловани тиквички или с хумус с карфиол по желание.
Пилешки шишчета с карфиолен ориз и чеснов сос
Пилешки шишчета с ниско съдържание на въглехидрати, мариновани в лимон и една тайна съставка. Лесни, ароматни и много вкусни, а освен това засищащи и богати на протеини.
Поднасяме ястието с хрупкав и нисковъглехидратен карфиолен ориз, за да направим рецептата изцяло подходяща за спазващите кето режим.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 10 минути | 4 | 15 г нетни въглехидрати, 67 г мазнини, 45 г протеин и 856 калории |
Необходими продукти за марината и шишчета:
- 60 мл екстра върджин зехтин
- 3 с. л. домашна кето майонеза
- 2 ч. л. чесън на прах
- сока и кората на 2 лимона
- 1 ½ ч. л. сол
- ½ ч. л. смлян черен пипер
- 800 г пилешки бутчета без кост
- 4 г пресен магданоз
- 400 г чери домата
- шишчета (метални или дървени)
За чесновия сос:
- 180 г домашна кето майонеза
- 140 г краставица, нарязана на ситно
- 1 ч. л. чесън на прах
- сол и смлян черен пипер на вкус
За карфиоления ориз:
- 2 с. л. краве масло Гхи/кокосово масло
- 650 г карфиол (нарязан на ситно за карфиолен ориз)
- 180 мл вода
- сол на вкус
За гарниране:
- пресен магданоз, наситнен
Начин на приготвяне на марината и пилешки шишчета:
- Пригответе маринатата като смесите в купа зехтина, домашната кето майонеза, чесъна на прах, сока и кората на двата лимона, солта и черния пипер. Разбъркайте марината.
- Поставете нарязаното на парчета с големина 4 см пилешко месо в голяма стъклена купа или в плик с цип. Изсипете в него марината и приберете в хладилник за поне 10 минути или за една нощ.
- Нанижете маринованото пилешко месо на метални или дървени шишчета. На други набучете чери доматите.
I вариант: пилешки шишчета на грил:
- Намазнете леко решетките на скарата с мазнина и загрейте на средно силен огън.
- Изпечете пилешките шишчета за 15-20 минути, като ги обръщате на всеки 5 минути и намазвате с марината.
- Изпечете и шишчетата с чери домати като внимавате да не изгорят.
II вариант: пилешки шишчета на фурна:
- Загрейте предварително фурната до 200 градуса.
- Поставете пилешките шишчета върху леко намаслена тава и печете за 25-30 минути, като обръщате на всеки 5 минути и намазвате с марината.
- За допълнително запичане и хрупкава коричка запечете на най-горната решетка на фурната за 1-2 минути. Пилешките шишчета са готови, когато температурата във вътрешността им достигне 71-74 градуса.
За да приготвите чесновия сос:
- Смесете в купа домашната кето майонеза, нарязана на кубчета краставица и чесъна на прах.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус.
За карфиоления ориз:
- Загрейте кравето масло Гхи или зехтина в голям тиган на средно силен огън. Добавете карфиоления ориз, водата, солта и черния пипер.
- Гответе за около 8-10 минути, или докато сместа придобие златист цвят и нежна текстура. Разбърквайте от време на време.
Сервирайте:
- Сервирайте пилешките шишчета с карфиолен ориз, печени на грил шишчета домати и чеснов сос.
- Гарнирайте с пресен магданоз и поднесете.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашите предложения за кето пилешки шишчета с гарнитури са ви харесали, можете да разгледате още здравословни рецепти в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
С тези кето шишчета с панир ще съберете овациите на вашите гости и ще може да се насладите на лятото без излишни въглехидрати.
В сезона на барбекютата ви предлагаме няколко рецепти за вегетариански кето шишчета.
Кето свински шишчета с пюре от карфиол и сос чимичури са бърз и лесен за приготвяне нисковъглехидратен обяд […]