Мариновани пилешки шишчета + рецепти за 4 гарнитури

Обновена: 09.10.2024|
Пилешки шишчета с гарнитура.

Ароматът на пилешки шишчета няма как да не възбуди апетита ни. Почти неизбежно е.

Рецептите, които ви представяме днес, освен че са много вкусни, са и поднесени с пъстри и богати на полезни хранителни вещества гарнитури. Изберете най-подходящата за вас и й се насладете напълно, тъй като са абсолютно подходящи за кето режим.

 

Пилешки шишчета с гарнитура от салата табуле и хумус

Лесно ястие с ниско съдържание на въглехидрати с аромат на близкоизточна кухня. Мариновани пилешки шишчета в лимонов сок, сервирани с вкусен нисковъглехидратен хумус и кето табуле, приготвено с пресни билки.

 

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
20 минути 4 8 г нетни въглехидрати, 27 г мазнини, 61 г протеин и 546 калории

Необходими продукти:

  • 900 г пилешки бутчета без кост, нарязани на парчета с дебелина 2,5 см
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • сока и кората на 1 лимон
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. червен пипер

Предложения за сервиране:

  • салата табуле
  • хумус с карфиол
  • зеленчукова салата
  • гриловани тиквички

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната или грил скарата до 200 градуса.
  2. Смесете в купа кравето масло Гхи, кората и сока от лимон, и червения пипер.
  3. След това добавете нарязаното на кубчета пиле и разбъркайте добре. Оставете настрана за поне 20 минути да поеме ароматите.
  4. Набучете маринованото пилешко месо на дървените шишчета и подправете със сол и черен пипер.
  5. След това ги поставете върху сгорещена скара или в тава, покрита с пергаментова хартия, ако ще ги печете във фурната.
  6. Печете до готовност, като внимавате да не изгорите месото.
  7. Поднесете сочните пилешки шишчета със салата табуле, зеленчукова салата, гриловани тиквички или с хумус с карфиол по желание.

 

Пилешки шишчета с карфиолен ориз и чеснов сос

Пилешки шишчета с ниско съдържание на въглехидрати, мариновани в лимон и една тайна съставка. Лесни, ароматни и много вкусни, а освен това засищащи и богати на протеини.

Поднасяме ястието с хрупкав и нисковъглехидратен карфиолен ориз, за да направим рецептата изцяло подходяща за спазващите кето режим.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
1 час и 10 минути 4 15 г нетни въглехидрати, 67 г мазнини, 45 г протеин и 856 калории

Необходими продукти за марината и шишчета:

  • 60 мл екстра върджин зехтин
  • 3 с. л. домашна кето майонеза
  • 2 ч. л. чесън на прах
  • сока и кората на 2 лимона
  • 1 ½ ч. л. сол
  • ½ ч. л. смлян черен пипер
  • 800 г пилешки бутчета без кост
  • 4 г пресен магданоз
  • 400 г чери домата
  • шишчета (метални или дървени)

За чесновия сос:

  • 180 г домашна кето майонеза
  • 140 г краставица, нарязана на ситно
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • сол и смлян черен пипер на вкус

За карфиоления ориз:

  • 2 с. л. краве масло Гхи/кокосово масло
  • 650 г карфиол (нарязан на ситно за карфиолен ориз)
  • 180 мл вода
  • сол на вкус

За гарниране:

  • пресен магданоз, наситнен

Начин на приготвяне на марината и пилешки шишчета:

  1. Пригответе маринатата като смесите в купа зехтина, домашната кето майонеза, чесъна на прах, сока и кората на двата лимона, солта и черния пипер. Разбъркайте марината.
  2. Поставете нарязаното на парчета с големина 4 см пилешко месо в голяма стъклена купа или в плик с цип. Изсипете в него марината и приберете в хладилник за поне 10 минути или за една нощ.
  3. Нанижете маринованото пилешко месо на метални или дървени шишчета. На други набучете чери доматите.

I вариант: пилешки шишчета на грил:

  1. Намазнете леко решетките на скарата с мазнина и загрейте на средно силен огън.
  2. Изпечете пилешките шишчета за 15-20 минути, като ги обръщате на всеки 5 минути и намазвате с марината.
  3. Изпечете и шишчетата с чери домати като внимавате да не изгорят.

II вариант: пилешки шишчета на фурна:

  1. Загрейте предварително фурната до 200 градуса.
  2. Поставете пилешките шишчета върху леко намаслена тава и печете за 25-30 минути, като обръщате на всеки 5 минути и намазвате с марината.
  3. За допълнително запичане и хрупкава коричка запечете на най-горната решетка на фурната за 1-2 минути. Пилешките шишчета са готови, когато температурата във вътрешността им достигне 71-74 градуса.

За да приготвите чесновия сос:

  1. Смесете в купа домашната кето майонеза, нарязана на кубчета краставица и чесъна на прах.
  2. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

За карфиоления ориз:

  1. Загрейте кравето масло Гхи или зехтина в голям тиган на средно силен огън. Добавете карфиоления ориз, водата, солта и черния пипер.
  2. Гответе за около 8-10 минути, или докато сместа придобие златист цвят и нежна текстура. Разбърквайте от време на време.

Сервирайте:

  1. Сервирайте пилешките шишчета с карфиолен ориз, печени на грил шишчета домати и чеснов сос.
  2. Гарнирайте с пресен магданоз и поднесете.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пилешки шишчета. Пиле с карфиолен ориз.

Предлагаме ви да си приготвите вкусно и сочно пиле с карфиолен ориз.

 

Ако нашите предложения за кето пилешки шишчета с гарнитури са ви харесали, можете да разгледате още здравословни рецепти в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар