Супа от зелен боб

Обновена: 13.12.2024|
Супа от зелен боб.

Представете си топла купа ароматна супа от зелен боб, запазваща фокуса върху здравословното хранене. Нашата кето супа от зелен боб е истинско въплъщение на, така наречената, комфортна храна без компромис с хранителните стойности.

Със свежи подправки тя комбинира полезните свойства на зеления боб с вкусове, които ще зарадват сетивата ни. Приготвянето е изненадващо лесно, а резултатът е ястие, което може да се превърне в любимо не само за нас, но и за цялото семейство.

 

Рецепта за супа от зелен боб

Пригответе лесно и бързо това ястие, стоплящо душата, а именно нисковъглехидратна супа от зелен боб.

Време за приготвяне Порции Хранителна информация в 1 порция
50 минути 4 139.4 калории
6.8 г нетни въглехидрати
2.6 г протеин
10.5 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 500 г зелен боб
  • 150 г праз
  • 3 с.л. зехтин Екстра Върджин
  • 40 г магданоз
  • 20 г копър
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. черен пипер
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Сложете тенджера с вода на котлона да заври.
  2. Извадете зеления боб от пакета и го изсипете в тенджерата.
  3. Оставете да се вари за 5 минути.
  4. Отцедете от водата.
  5. Нарежете праза, копъра, магданоза и ги запържете в тиган със зехтина до омекване.
  6. В тенджера поставете зеления боб и изсипете съдържанието на тигана заедно с мазнината.
  7. Добавете около 1.75 л вода и подправете с черния, червения пипер и солта.
  8. Оставете супата със зелен боб да поври за около 25-30 минути.

 

Още апетитни рецепти може да откриете между кориците на книгите ни „Кето фантазии 1 и 2“.

Допълнителен съвет: ако имате наличен, може да използвате пресния вариант на фасула за направата на супа от зелен боб, в останалите случаи замразеният фасул също е напълно подходящ – важно е да го оставите да се охлади, преди да пристъпите към готвенето.

 

Кулинарни техники за направа на зелен боб

 

Домашна супа от зелен боб.

 

Много хора са любители на боба във всичките му форми и видове. Стремим да се впишем в нисковъглехидратния режим с цел подобряване на теглото и здравословното състояние. Затова освен супа от зелен боб споделяме няколко техники, които може да приложим при направата на фасула, тъй като той е с по-ниско съдържание на въглехидрати от обикновения.

1. Варен зелен фасул

Един от най-добрите варианти за приготвяне на зелен фасул на котлона е да го сварим. Ключът е да овладеем продължителността на времето, необходимо за варенето му, а именно:

Варим зеления фасул, покрит, в малко количество вряща подсолена вода, докато стане хрупкав – за 10 до 15 минути.

2. Зелен боб в микровълнова

Този начин на приготвяне е и един от най-бързите. За целта слагаме зеления боб в гювеч с 2 супени лъжици вода. Покриваме съда и пускаме микровълновата на максимална мощност за 8 до 12 минути. Разбъркваме веднъж, след като е минало половината време.

3. Сотиране на зелен боб

 

Сотиран зелен боб.

 

Както споменахме, сотирането е друг метод за приготвяне на зелен фасул на котлона. Като някои рецепти за сотиран зелен боб изискват първо да го бланшираме.

Сотиране

В голям тиган загряваме зехтин на средно висока температура. Добавяме боба. Готвим зеления фасул, като разбъркваме от време на време за 3 до 4 минути или докато се загрее. Подправяме с ½ чаена лъжичка сол и черен пипер. Сваляме от огъня и готово.

4. Бланширан зелен боб

Бланшираният зелен фасул може да се включи в други рецепти, да се готви допълнително по друг метод (като сотиране, например) или да се използва за започване на процеса на замразяване на пресен зелен фасул.

За да бланшираме зеления боб, следваме следните стъпки:

  1. Оставяме голям и дълбок съд с вода да заври.
  2. Пълним голяма купа с ледена вода.
  3. Работейки на партиди, внимателно спускаме зеления фасул във врящата вода.
  4. Варим по-дребния боб за 2 минути, средния за 3 минути, а едрия за 4 минути.
  5. Охлаждаме боба бързо, като го потопим в ледената вода.

 

След като изстине, бобът се отцежда.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пилешки дробчета с гъби и лук.

 

Ако идеята ни за супа от зелен боб ви е допаднала, предлагаме още един вариант за приготвянето му под формата на пилешки дробчета с бекон, гъби и зелен боб – кето рецепта.

Каним ви да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще може заедно и с другите участници да обменяме идеи за различни кулинарни шедьоври. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят спазването на нисковъглехидратния ни режим.

Добър апетит!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 12.12.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

  • Зеленчукови кюфтета със синьо сирене.

    Зеленчукови кюфтета и сос от синьо сирене - как да ги приготвим и защо са толкова добра комбинация?

  • Кето рецепта за бамя с кайма

    Ако никога не сте опитвали бамя с кайма, ще ви кажем, че много сте изпуснали и е време

  • Зелен фасул с бекон

    Днес ще си приготвим ароматен зелен фасул с бекон и ви съветваме да опитате, защото комбинацията между тях

Оставете коментар