Омлет със зеленчуци е бързо и вкусно решение за засищащ и пълноценен обяд. Освен че е здравословен, идеално се вписва в кето менюто на хранене. Съдържа едва 4 грама нетни въглехидрати в порция, а всяка хапка е истинско пиршество за вкусовите ни рецептори.

 

Омлет със зеленчуци – вдъхновен от салата Капрезе

Мека моцарела, узрели домати и пресен босилек. Да, звучи ви много познато. Това са съставките за салата Капрезе. Ние ще приготвим с тях вкусен омлет със зеленчуци, който със сигурност ще ви стане една от любимите рецепти за бърз кето обяд. Елате с нас на кулинарно пътешествие в съседна Италия.

Време за приготвяне: 20 минути

 

Порции: 2

Хранителен състав в 1 порция: 4 г нетни въглехидрати, 42 г мазнини, 33 г протеин и 533 калории

Необходими продукти:

  • 6 яйца
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1 с. л. пресен или сушен босилек
  • 2 с. л. краве масло Гхи или кокосово масло
  • 85 г чери домати или ½ домат
  • 140 г прясна моцарела

Начин на приготвяне:

  1. Чукнете яйцата в купа, подправете с пресен или сушен босилек, сол и черен пипер на вкус.
  2. Разбъркайте с вилица или телена бъркалка, докато се разбият яйцата.
  3. Нарежете чери доматите на половинки, а ако използвате домат – на тънки резени. Моцарелата нарежете на тънки парчета.
  4. Загрейте краве масло Гхи в голям тиган. Запържете доматите за 2-3 минути или докато леко омекнат.
  5. Изсипете равномерно яйчената смес върху доматите. Гответе, докато яйцата започнат да се запържват, преди да добавите сиренето моцарела.
  6. Намалете температурата на котлона и оставете омлета да се сготви.
  7. Сервирайте омлета топъл с филийка кето хляб с бадемово брашно. А ако сте на по-строг кето режим, поднесете с гарнитура от свежа зеленчукова салата.

 

Омлет със зеленчуци – с гъби и пресен лук

Пригответе си и този вариант на омлет със зеленчуци, но този път с гъби. Ароматни, апетитни и възхитително вкусни гъби. Богат на протеини и беден на въглехидрати здравословен и засищащ обяд.

Време за приготвяне: 15 минути

Порции: 1

Хранителен състав в 1 порция: 6 г нетни въглехидрати, 45 г мазнини, 26 г протеин и 529 калории

Необходими продукти:

Омлет. Яйца.

  • 3 яйца
  • 30 г краве масло Гхи или кокосово масло Гхи
  • 30 г настъргано сирене чедър (или кашкавал)
  • 1 стрък зелен лук
  • 4 големи гъби
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Премахнете пънчетата на гъбите и ги нарежете на тънки парчета, а зеленият лук на кръгчета.
  2. Чукнете яйцата в купа, подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте с вилица до гладкост.
  3. Разтопете кравето масло Гхи в тиган на средно силен огън. Запържете гъбите заедно със зелен лук, докато омекнат.
  4. След това изсипете яйчената смес върху зеленчуците.
  5. Когато омлетът започне леко да се запича, поръсете с настъргано сирене чедър.
  6. С помощта на шпатула внимателно сгънете омлета наполовина.
  7. Когато започне да придобива приятен златистокафяв загар отдолу, прехвърлете омлета в чиния и сервирайте.

Съвети за поднасяне:

  • Ако не спазвате по-строг кето режим, може да поднесете вкусния омлет със зеленчуци с филийка кето хляб с бадемово брашно.
  • А за тези, които са на по-строг режим, предлагаме да поднесете с хрупкава зелена салата.

 

Пикантен омлет със зеленчуци

Заредете се с питателен омлет със зеленчуци с високо съдържание на протеини. Приготвя се бързо и винаги може да го опаковате в кутия за обяд. Поднесете с любимата си гарнитура.

Време за приготвяне: 15 минути

Порции: 1

Хранителен състав в 1 порция: 4 г нетни въглехидрати, 41 г мазнини, 21 г протеин и 468 калории

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 2 с. л. пресен магданоз
  • 2 с. л. сметана
  • 1 зелена люта чушка, наситнена
  • 1 с. л. краве масло Гхи, зехтин или кокосово масло
  • 30 г настъргано сирене чедър (или кашкавал)
  • 35 г бейби спанак
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Чукнете яйцата в купа. Добавете наситнените магданоз, люта зелена чушка и сметаната.
  2. Разбъркайте с вилица, докато се смесят. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  3. Разтопете кравето масло Гхи в тиган с незалепващо покритие на средно силен огън.
  4. Изсипете яйчената смес и гответе. Когато външните ръбове придобият приятен лек загар, разклатете тигана, за да сте сигурни, че омлетът се е запържил добре отдолу.
  5. Поръсете с настъргано сирене чедър или кашкавал и бейби спанак.
  6. Намалете котлона до минимум, покрийте тигана с капак и оставете за няколко минути.
  7. Сервирайте пикантния омлет със зеленчуци по желание с кисело мляко, за да омекотите лютивия вкус.

Други нисковъглехидратни предложения ще откриете в кулинарната ни книга „Кето фантазии„.

Кокосово масло Гхи 200 мл8.00лв.
Кокосово масло7.00лв.21.00лв.
Краве масло Гхи18.40лв.25.00лв.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Омлет със зеленчуци.

Пригответе си и тези 3 нисковъглехидратни рецепти за омлет с бекон и гъби, със сирене и френски омлет.

 

Ако тези рецепти за кето омлет със зеленчуци са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!