Омлет със зеленчуци
Омлет със зеленчуци е бързо и вкусно решение за засищащ и пълноценен обяд. Освен че е здравословен, идеално се вписва в кето менюто на хранене. Съдържа едва 4 грама нетни въглехидрати в порция, а всяка хапка е истинско пиршество за вкусовите ни рецептори.
Омлет със зеленчуци – вдъхновен от салата Капрезе
Мека моцарела, узрели домати и пресен босилек. Да, звучи ви много познато. Това са съставките за салата Капрезе. Ние ще приготвим с тях вкусен омлет със зеленчуци, който със сигурност ще ви стане една от любимите рецепти за бърз кето обяд. Елате с нас на кулинарно пътешествие в съседна Италия.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 2 | 4 г нетни въглехидрати, 42 г мазнини, 33 г протеин, 533 калории |
Необходими продукти:
- 6 яйца
- Сол и черен пипер на вкус
- 1 с. л. пресен или сушен босилек
- 2 с. л. краве масло Гхи или кокосово масло
- 85 г чери домати или ½ домат
- 140 г прясна моцарела
Начин на приготвяне:
- Чукнете яйцата в купа, подправете с пресен или сушен босилек, сол и черен пипер на вкус.
- Разбъркайте с вилица или телена бъркалка, докато се разбият яйцата.
- Нарежете чери доматите на половинки, а ако използвате домат – на тънки резени. Моцарелата нарежете на тънки парчета.
- Загрейте краве масло Гхи в голям тиган. Запържете доматите за 2-3 минути или докато леко омекнат.
- Изсипете равномерно яйчената смес върху доматите. Гответе, докато яйцата започнат да се запържват, преди да добавите сиренето моцарела.
- Намалете температурата на котлона и оставете омлета да се сготви.
- Сервирайте омлета топъл с филийка кето хляб с бадемово брашно. А ако сте на по-строг кето режим, поднесете с гарнитура от свежа зеленчукова салата.
Омлет със зеленчуци – с гъби и пресен лук
Пригответе си и този вариант на омлет със зеленчуци, но този път с гъби. Ароматни, апетитни и възхитително вкусни гъби. Богат на протеини и беден на въглехидрати здравословен и засищащ обяд.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
15 минути | 1 | 6 г нетни въглехидрати, 45 г мазнини, 26 г протеин, 529 калории |
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 30 г краве масло Гхи или кокосово масло Гхи
- 30 г настъргано сирене чедър (или кашкавал)
- 1 стрък зелен лук
- 4 големи гъби
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Премахнете пънчетата на гъбите и ги нарежете на тънки парчета, а зеленият лук на кръгчета.
- Чукнете яйцата в купа, подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте с вилица до гладкост.
- Разтопете кравето масло Гхи в тиган на средно силен огън. Запържете гъбите заедно със зелен лук, докато омекнат.
- След това изсипете яйчената смес върху зеленчуците.
- Когато омлетът започне леко да се запича, поръсете с настъргано сирене чедър.
- С помощта на шпатула внимателно сгънете омлета наполовина.
- Когато започне да придобива приятен златистокафяв загар отдолу, прехвърлете омлета в чиния и сервирайте.
Съвети за поднасяне:
- Ако не спазвате по-строг кето режим, може да поднесете вкусния омлет със зеленчуци с филийка кето хляб с бадемово брашно.
- А за тези, които са на по-строг режим, предлагаме да поднесете с хрупкава зелена салата.
Пикантен омлет със зеленчуци
Заредете се с питателен омлет със зеленчуци с високо съдържание на протеини. Приготвя се бързо и винаги може да го опаковате в кутия за обяд. Поднесете с любимата си гарнитура.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
15 минути | 1 | 4 г нетни въглехидрати, 41 г мазнини, 21 г протеин, 468 калории |
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 2 с. л. пресен магданоз
- 2 с. л. сметана
- 1 зелена люта чушка, наситнена
- 1 с. л. краве масло Гхи, зехтин или кокосово масло
- 30 г настъргано сирене чедър (или кашкавал)
- 35 г бейби спанак
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Чукнете яйцата в купа. Добавете наситнените магданоз, люта зелена чушка и сметаната.
- Разбъркайте с вилица, докато се смесят. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Разтопете кравето масло Гхи в тиган с незалепващо покритие на средно силен огън.
- Изсипете яйчената смес и гответе. Когато външните ръбове придобият приятен лек загар, разклатете тигана, за да сте сигурни, че омлетът се е запържил добре отдолу.
- Поръсете с настъргано сирене чедър или кашкавал и бейби спанак.
- Намалете котлона до минимум, покрийте тигана с капак и оставете за няколко минути.
- Сервирайте пикантния омлет със зеленчуци по желание с кисело мляко, за да омекотите лютивия вкус.
Други нисковъглехидратни предложения ще откриете в кулинарната ни книга „Кето фантазии„.
Още от здравословната ни кухня
Ако тези рецепти за кето омлет със зеленчуци са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Някога опитвали ли сте японски омлет тамагояки? Ако не сте, силно ви препоръчваме това
Съществуват няколко различни начина за приготвянето на омлет. И въпреки че всички те са
Днес сме на италианска вълна и решихме да ви отведем в тази слънчева държава,