Омлет със зеленчуци е бързо и вкусно решение за засищащ и пълноценен обяд. Освен че е здравословен, идеално се вписва в кето менюто на хранене. Съдържа едва 4 грама нетни въглехидрати в порция, а всяка хапка е истинско пиршество за вкусовите ни рецептори.
Омлет със зеленчуци – вдъхновен от салата Капрезе
Мека моцарела, узрели домати и пресен босилек. Да, звучи ви много познато. Това са съставките за салата Капрезе. Ние ще приготвим с тях вкусен омлет със зеленчуци, който със сигурност ще ви стане една от любимите рецепти за бърз кето обяд. Елате с нас на кулинарно пътешествие в съседна Италия.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 2 | 4 г нетни въглехидрати, 42 г мазнини, 33 г протеин, 533 калории |
Необходими продукти:
- 6 яйца
- Сол и черен пипер на вкус
- 1 с. л. пресен или сушен босилек
- 2 с. л. краве масло Гхи или кокосово масло
- 85 г чери домати или ½ домат
- 140 г прясна моцарела
Начин на приготвяне:
- Чукнете яйцата в купа, подправете с пресен или сушен босилек, сол и черен пипер на вкус.
- Разбъркайте с вилица или телена бъркалка, докато се разбият яйцата.
- Нарежете чери доматите на половинки, а ако използвате домат – на тънки резени. Моцарелата нарежете на тънки парчета.
- Загрейте краве масло Гхи в голям тиган. Запържете доматите за 2-3 минути или докато леко омекнат.
- Изсипете равномерно яйчената смес върху доматите. Гответе, докато яйцата започнат да се запържват, преди да добавите сиренето моцарела.
- Намалете температурата на котлона и оставете омлета да се сготви.
- Сервирайте омлета топъл с филийка кето хляб с бадемово брашно. А ако сте на по-строг кето режим, поднесете с гарнитура от свежа зеленчукова салата.
Омлет със зеленчуци – с гъби и пресен лук
Пригответе си и този вариант на омлет със зеленчуци, но този път с гъби. Ароматни, апетитни и възхитително вкусни гъби. Богат на протеини и беден на въглехидрати здравословен и засищащ обяд.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
15 минути | 1 | 6 г нетни въглехидрати, 45 г мазнини, 26 г протеин, 529 калории |
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 30 г краве масло Гхи или кокосово масло Гхи
- 30 г настъргано сирене чедър (или кашкавал)
- 1 стрък зелен лук
- 4 големи гъби
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Премахнете пънчетата на гъбите и ги нарежете на тънки парчета, а зеленият лук на кръгчета.
- Чукнете яйцата в купа, подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте с вилица до гладкост.
- Разтопете кравето масло Гхи в тиган на средно силен огън. Запържете гъбите заедно със зелен лук, докато омекнат.
- След това изсипете яйчената смес върху зеленчуците.
- Когато омлетът започне леко да се запича, поръсете с настъргано сирене чедър.
- С помощта на шпатула внимателно сгънете омлета наполовина.
- Когато започне да придобива приятен златистокафяв загар отдолу, прехвърлете омлета в чиния и сервирайте.
Съвети за поднасяне:
- Ако не спазвате по-строг кето режим, може да поднесете вкусния омлет със зеленчуци с филийка кето хляб с бадемово брашно.
- А за тези, които са на по-строг режим, предлагаме да поднесете с хрупкава зелена салата.
Пикантен омлет със зеленчуци
Заредете се с питателен омлет със зеленчуци с високо съдържание на протеини. Приготвя се бързо и винаги може да го опаковате в кутия за обяд. Поднесете с любимата си гарнитура.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
15 минути | 1 | 4 г нетни въглехидрати, 41 г мазнини, 21 г протеин, 468 калории |
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 2 с. л. пресен магданоз
- 2 с. л. сметана
- 1 зелена люта чушка, наситнена
- 1 с. л. краве масло Гхи, зехтин или кокосово масло
- 30 г настъргано сирене чедър (или кашкавал)
- 35 г бейби спанак
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Чукнете яйцата в купа. Добавете наситнените магданоз, люта зелена чушка и сметаната.
- Разбъркайте с вилица, докато се смесят. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Разтопете кравето масло Гхи в тиган с незалепващо покритие на средно силен огън.
- Изсипете яйчената смес и гответе. Когато външните ръбове придобият приятен лек загар, разклатете тигана, за да сте сигурни, че омлетът се е запържил добре отдолу.
- Поръсете с настъргано сирене чедър или кашкавал и бейби спанак.
- Намалете котлона до минимум, покрийте тигана с капак и оставете за няколко минути.
- Сервирайте пикантния омлет със зеленчуци по желание с кисело мляко, за да омекотите лютивия вкус.
Други нисковъглехидратни предложения ще откриете в кулинарната ни книга “Кето фантазии“.
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Кокосово масло Гхи 200 мл | 8.00лв. | ||
Краве масло Гхи | 18.40лв. – 38.00лв. |
Още от здравословната ни кухня
Пригответе си и тези 3 нисковъглехидратни рецепти за омлет с бекон и гъби, със сирене и френски омлет.
Ако тези рецепти за кето омлет със зеленчуци са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Оставете коментар