Пречистване на организма и отслабване

Обновена: 11.01.2024|

Пречистване на организма и отслабване вървят ръка за ръка – да изчистим тялото си отвътре-навън и да постигнем желаната форма.

Токсините, които ежедневно навлизат в организма ни, било то чрез храната, въздуха или водата, правят имунната ни система уязвима и ни предразполагат към различни нездравословни състояния и дори болести. Сред тях са проблеми с теглото, сърдечно-съдови заболявания, диабетни симптоми.

За да се предпазим възможно най-ефикасно и да позволим на тялото да функционира успешно, е важно да му помагаме при пречистването от токсини и други вредни вещества, натрупани в него.

А за това има редица методи, които са свързани с ежедневните ни навици, които можем да променим в тази насока. От това, с което се храним, до това колко физически активни сме има много стъпки. Ако ги следваме правилно и редовно, можем да постигнем прекрасно здраве, желаната физическа форма и способност да устояваме на ежедневния стрес, с който е обременен нашият век.

magnezii 01 400
mgnezii 01 600

 

magnezii 01 400
mgnezii 01 600

Какво представлява пречистване на организма?

Като част от съвременния живот, ние повече или по-малко осъзнаваме, че тялото ни се бори с бремето на преработените храни, които ядем; замърсения въздух в градовете; водата, която пием и стреса от ежедневието. Всичко това създава токсично натрупване в нашето тяло и ни предразполага към редица здравословни проблеми.

За да поддържаме младостта, енергията и външния си вид, е важно да се освободим от това токсично натоварване чрез пречистване на организма и отслабване, популярно също и като детоксикация. Постигайки това, ние преоткриваме голяма част от тайните на младостта.

От казаното дотук – детоксът е физиологично (или медикаментозно) отстраняване на токсичните вещества от организма. Тази дейност се осъществява главно от черния дроб и от бъбреците. Но, взимайки предвид гореизброените фактори, техният капацитет невинаги е достатъчен да се справи сам с токсичния товар, който всеки от нас носи.

Тялото ни детоксикира почти постоянно. Затова, когато казваме, че правим пречистване на организма, по-скоро наблягаме на това с какво ние допринасяме той да се справя още по-ефективно с атаките от външния свят.

Вероятно все по-често чувате тази дума в обкръжението си. Причината е ясна – ако обърнем внимание на това с какво наистина се храним, приемаме ли достатъчно витамини и минерали с менюто си, водим ли активен начин на живот, ще разберем част от проблемите, с които тялото ни се бори ежедневно. И ще можем да му помогнем, променяйки някои от навиците си в положителна посока.

 

Как да познаем, че имаме нужда от пречистване на организма?

 

Пролетно пречистване на организма. Детоксикация на организма и отслабване.

 

Светът, в който живеем, става все по-токсичен. С динамиката в нашето ежедневие понякога забравяме да се вслушаме в това какво ни казва тялото за здравословното ни състояние. За щастие, все повече хора осъзнават нуждата от здравословния начин на живот.

Редица признаци на дискомфорт алармират за нуждата от пречистване на организма и отслабване. Някои може да забележим, но да ни се сторят моментни или незначителни. Но те могат да се окажат част от дълъг списък, който, повтарян ежедневно, във времето да ни създаде много неприятности и проблеми с теглото.

 

Признаци, че имаме нужда от пречистване на организма и отслабване

Признаците, че имаме нужда от пречистване на организма, могат да бъдат следните:

 • Необяснима умора
 • Раздразнена кожа
 • Алергии
 • Инфекции
 • Подпухнали очи или торбички
 • Подуване на корема
 • Гадене и главоболие
 • Проблеми с менструалния цикъл
 • Хормонален дисбаланс
 • Проблеми с паметта и концентрацията
 • Лош дъх

 

Ако прекалено често консумираме преработени храни и захар, желанието ни за тях постепенно се увеличава все повече и повече. В един момент ще се окажем в едно „влакче на ужасите“, в което ще препускат проблеми с теглото, кръвната захар и други подобни здравословни проблеми.

Ако успеем постепенно да намалим скоростта му и дори да го спрем, ще почувстваме прилив на енергия и невероятна промяна в начина, по който се чувстваме.

Постоянни болки в ставите също могат да са сигнал за нужда от пречистване на организма и отслабване.

Ако ни липсват движение и физически упражнения и изпитваме постоянни болки в ставите, това може да доведе до хронични възпаления, които да се наложи да лекуваме с времето. Теглото също се отразява на функционалността им.

Нашият микробиом съдържа огромна колекция от бактерии и ако лошите бактерии надделяват, това ще доведе до възпаления и забавен метаболизъм. А оттук – и борба с нежелани килограми. Ако имаме проблем с поддържането на желаната форма, това означава, че тялото ни не е достатъчно здраво, за да я постигнем. И е необходимо да подсилим жизнените му функции, за да се справим и с проблемите в теглото.

Ако сте припознали повече от един от изброените дотук симптоми, определено имате нужда да пречистите организма си. Не е трудно – важно е да следвате някои основни стъпки, както и да имате мотивацията да подобрите ежедневните си навици. С времето тялото ще се отблагодари подобаващо.

 

Какво са токсините?

Токсините постоянно, непрекъснато се натрупват в тялото ни. Това са вещества, които по един или друг начин застрашават здравето. “Токсичен“ означава още „опасен“ и „отровен“.

Токсините действат като антигени в организма ни, понижавайки жизненоважни функции в тялото ни. Това са изкуствените хранителни съставки, пестицидите, тежките химикали, които замърсяват телата ни. Те могат да са причина за редица нездравословни състояния и проблеми с теглото.

Тялото ни има естествени механизми за прочистване от токсините, но, както вече споменахме, външната среда все по-често обременява организма ни с повече от обичайното количество, за което тялото ни има капацитета да се справи.

 

Видове пречистване на организма

 

Детоксикация на организма и отслабване.

 

Основните видове детокс се свеждат до 4 метода за пречистване на организма. Всеки от тях цели да пречисти или определена част от нашето тяло или е насочена към основна детоксикация.

Всяка от тези сфери може да има допирна точка с останалите – по този начин ще си създадем един чудесен здравословен режим за прочистване. Нека разгледаме кои са видовете детокс.

Детокс чрез течности

Вода, смутита на основата на плодове и/или зеленчуци или прясно изстискани сокове са чудесен начин да пречистим тялото си и да му набавим необходимия запас от хранителни вещества.

Смутитата дори набират все по-голяма популярност – много вериги за здравословно хранене, а и не само, ги включват в менютата си. Те могат да заменят храненията през деня, твърдите храни и захарта.

Пиенето на 1.5-2 л. вода на ден се препоръчва не само при режими и детоксикации, но ежедневно. Прочистването със сокове и смутита трае между 3 и 21 дни, но много хора намират място за тях ежедневно в менюто си.

Важно е обаче да отбележим, че не трябва да се залага само и единствено на тези течности, тъй като това може да доведе до липса на протеини и мазнини за тялото ни. Можем да ги комбинираме с някоя от следващите сфери на детоксикация за успешен резултат.

Как да детоксикираме черния си дроб?

 

Хлорофил. Жълт кантарион. Как да се храним през лятото.

 

Черният дроб е пречиствателната система в нашия организъм. Но освен с детоксикиращата си функция, той е натоварен с още около 400 физиологични функции, включващи обмяната на вещества – регулацията на въглехидрати, белтъчини и мазнини. Играе сериозна роля в метаболизма.

Важна част от характеристиките на черния дроб е, че той може да се самовъзстановява. Но не бива да разчитаме на тази му способност и ежедневно да го натоварваме допълнително с алкохол, бърза храна, тестени продукти и рафинирана захар.

Знаците, по които можем да познаем, че сме претоварили този орган, са:

 • забавено храносмилане
 • постоянна тежест в стомаха
 • главоболие без ясен произход
 • желание за сън след хранене
 • лошо качество на съня

 

Както вече се досещате, детокс на черния дроб е свързан с елиминирането на тежки и преработени храни, намаляване на консумацията на алкохол и сладкиши с рафинирана захар. Необходимо е външно да помагаме на организма си, за да може неговите системи да функционират правилно и това да не се променя с напредване на възрастта ни.

 

Детокс чрез хранене

Друга форма на пречистване, свързана с ограничаването на определени храни или хранителни групи. Това е начин да подобрим и цялостното си здраве.

Елиминирането на определени храни в диетата ни може да бъде полезно, ако го правим по правилния начин. Някои хора се възползват от този вид детокс, защото премахват групи храни, които причиняват дискомфорт, като глутен или млечни продукти.

Вместо да елиминираме, можем да редуваме – премахването на един тип храна за една седмица, на друг тип – на втората седмица и т.н. ще ни покаже от кои точно чувстваме дискомфорт и кои ни се отразяват добре.

Ако се появят симптоми като подуване на корема, газове, чревен дискомфорт, диария или запек, то групата храни през въпросната седмица явно трябва да бъде изключена или поне силно ограничена от менюто ни.

Детокс чрез чревно пречистване

Най-важният орган в храносмилателната система е дебелото черво.

Когато храната попадне в тялото, тя се усвоява най-вече в тънките черва, където се извличат витамините и минералите. След това храната се премества в дебелото черво.

Дебелото черво извлича водата и бактериите и помага за разграждането на храната, която трябва да напусне тялото. Основната му функция е именно да „пречиства“, ето защо трябва да се грижим за редовната му детоксикация.

Токсините от дебелото черво могат да причинят чревен дискомфорт, издуване, болезнено отделяне и запек. Диета с високо съдържание на фибри може да изчисти червата от отпадъците. Това може да стане и чрез хранителни добавки на билкова основа – една сесия с тях ще премахне излишния отпадък в тази част от тялото ни.

Дали ще изберем един от методите за определен период от време или ще направим успешна комбинация за ежедневно прилагане, тези методи са с доказан ефект и много хора се обръщат към тях, когато почувстват бремето на токсичния товар.

Бързо и лесно можем да си направим чревен детокс в домашни условия. Тук отново влизат промени в храненето, наблягане на течности като смутита и чайове. В това прочистване можем да включим и прием на пробиотик, чиито бактерии ще подпомогнат процеса.

 

Първи стъпки: как да се подготвим за период на пречистване на организма и отслабване?

Много е важно тялото ни да е подготвено за периода на детоксикация. Повишаването на алкалността на организма ще позволи по-дълбок и резултатен детокс.

Подготвяйки тялото си за детокс, ще избегнем страничните симптоми, с които можем да се сблъскаме по време на пречистването. Това са главоболие, замаяност, понижена енергичност, промени в настроението. Предприемете тези малки промени, за да подготвите тялото си за новите навици.

За старт на деня – чаша хладка вода с изстискан лимон или лайм

Ще повиши метаболизма ни и ще подобри храносмилането. Лимонът и лаймът помагат и за пречистването на черния дроб и са богати на витамин С, който е важен за детокса.

Пиене на повече вода през деня

Хидратацията, главно с вода, можем да комбинираме и с чай от коприва или глухарче.

За овкусяване на салатите

 

Пескетарианска диета. Здравословно хранене-зехтин и зеленчуци

 

Добре е да използваме студенопресован зехтин; ленено масло; лимонов сок или ябълков оцет.

Избягването на глутенови храни

Елиминирането на тестени продукти и паста, са важна част от правилното пречистване на организма.

Още няколко важни стъпки при подготовка:

 • Консумация на повече зеленчуци под формата на супи и шейкове.
 • Наблягане на по-дребни и леки морски продукти, като аншоа, скариди, миди и сьомга.
 • Намаляване на консумацията на кафе и алкохол.
 • Включване на органични, местни и сезонни зеленчуци ще ви помогне да избегнете пестицидите в храните.
 • Избягване на рафинираната захар – естествени подсладители като билката стевия са чудесен избор.
 • Eлиминирането на трапезната сол – тя не съдържа хранителни вещества и на организма ни, като цяло, му е трудно да я преработи. Вместо това можем да използваме морска сол, хималайска или келп. Натуралната сол е богата на минерали и може да помогне за отстраняването на тежките минерали от тялото ни.
 • Да се храним по-просто е голяма стъпка към детоксикацията. Задушени зеленчуци, салати с пресни билки и пресни продукти. Тъмнолистните зеленчуци, като къдраво зеле, рукола, спанак, са богати на хлорофил и ще спомогнат за процеса на детокс.
 • Избягването на пържени храни и сладкиши с високо съдържание на захар, е голяма стъпка към пречистването на организма. Можем да заложим на сурови ядки, сушени плодове и натурален шоколад, ако ни се хапва нещо сладко.
 • Можем да подготвим и дома си за нашия период на детокс, като го аранжираме с растения, които прочистват въздуха по естествен начин. Такива са дяволският бръшлян, алое, лилия на мира (спатифилиум), драцена, арека.

 

Можем да подкрепим процеса на детоксикация и отслабване и с включването на хранителни добавки към режима ни на хранене. Подходящи за тази цел са магнезият и цинкът. Магнезият стимулира активността на клетките, така че токсините да се отделят в кръвния поток. Цинкът е силен антиоксидант, който работи за унищожаване на „свободните радикали“ в тялото. Той помага и за премахване на тежки метали от организма ни.

Стъпка по стъпка, тялото ни ще премине плавно и без сътресения към режима на детокс, който сме избрали. Сами ще забележим положителната промяна още при подготовката. Освен това ще открием един нов свят от хранителни продукти с невероятни качества, с които да подобрим тонуса на организма си.

 

8 продукта за естествен пролетен детокс

Смяната на зимния с пролетния сезон е чудесен момент за пречистване на организма и отслабване.  Този преходен период е свързан с подготовка на тялото за промяна на температурите, повече физическа активност, желанието ни да влезем във форма за лятото.

Освен това на пазара отново имаме достъп до свежи и пресни продукти, които ще ни помогнат за ефективното пречистване. Възползвайки се от вибрациите, които събуждането на природата предизвикват у нас, можем да освежим и тонизираме тялото и ума си за новото начало на годишните времена.

Нека видим кои продукти ще ни помогнат в това начинание:

 • Лимон – както споменахме по-рано, топла вода с парченца пресен лимон или изстискан сок е чудесна детоксикираща напитка. Топлата вода допълва водния баланс и спомага перисталтиката, а витамин С и антиоксидантите в лимоновия сок спомагат функцията на черния дроб.
 • Крес – това растение съдържа витамини А, С, D, Е, К и почти всички витамини от група В. Той е богат и на редица микроелементи магнезий, йод, желязо. Кресът е изключително подходящ за пролетно пречистване.
 • Целина – тя е богата на витамин С, Е, PP и каротин, както и магнезий, цинк, калций и калии. Тези елементи нормализират метаболитните процеси в тялото ни и извеждат излишната вода от него
 • Джинджифил – той не само спомага детокса, но и отслабването. Стимулира храносмилането и намалява възпаленията.

 

Пролетно пречистване на организма

 

Детоксикация на организма и отслабване.

 

Споменахме защо е важно да правим прочистване при прехода на зимния с пролетния сезон. Най-честия проблем, който срещаме в този период, е пролетната умора.

Промяната в температурите, смяната на часа и съответно дължината на деня, с които сме свикнали месеци наред преди това, може неустно да се отрази на организма ни. Пролетната умора не се отразява само на психиката ни, но има много общо и с физическата ни форма. Тя, от своя страна, е свързана с баланса на веществата в тялото ни.

През зимата тялото ни малко или много се отпуска. Особено със всички съпътстващи зимните месеци празници. По тази причина е важно да осигурим на организма си свеж старт с настъпването на пролетта.

Това е и чудесен момент да използваме детоксикацията като шанс да влезем и в желаната физическа форма. Немалко хора я използват в стремежа си да отслабнат и да се отърват от излишните килограми.

Времето ни позволява да подкрепим процеса на детокс и с физическа активност. Което ще доведе до желаната талия и енергичност на тялото.

 

Есенно пречистване на организма и отслабване

Есента е другият подходящ момент през годината за пълен детокс. Отново настъпват резки промени в температурите, по-малко слънчева светлина, активизират се вирусни и грипни инфекции. От външния свят започват да ни атакуват по-агресивни бактерии. Подготовката на имунната ни система и метаболизма за справяне с бремето на студените месеци може да се постигне отново чрез пречистване на тялото.

Освен това предстоят и зимните месеци, в които, както споменахме по-рано, ни изкушават много по-често празничните трапези. Това не означава, че задължително ще изгубим фигурата, за която сме се грижили през годината, но ще подобрим метаболизма си, за да усвоява ефективно хранителните вещества и да бъдем здрави и във форма.

 

Хранене по време на пречистване на организма и отслабване

Промяната в хранителните навици винаги е една от първите и най-важните, когато става въпрос за пречистване на организма. Имайки предвид, че съществуват и по-крайни методи на детокс, като фастинг, прочистване само с течности в рамките на 3 дни и т.н., промяната в менюто е една по-лека, вкусна и здравословна алтернатива на детоксикацията.

Нека разгледаме, в няколко групи, какво да добавим или елиминираме в нашия детокс – план за действие.

Да заложим на зеленото

 

Пречистване на организма. Зелено смути.

 

Един от най-добрите начини да рестартираме диетата си, е като преосмислим консумацията на плодове и зеленчуци в нея. Те осигуряват необходимите ни фибри, витамини, минерали и фитонутриенти (естествени растителни химикали, които помагат в превенцията на различни болести).

Можем да започнем деня си с богато смути, вместо тестен сандвич, поничка и други подобни храни. Ако вече сте на специфичен хранителен режим, започнете деня с топла вода с лимонов сок или кисело мляко с бери плодове.

Добавянето на повече зелена салата към протеина ни ще бъде чудесно решение за обяд. По-голям процент задушени зеленчуци към вечерята ни също са опция по време на детоксикиращия период.

Елиминиране на захарта

На всеки от нас е известно колко вредна е рафинираната захар – не само в период на детокс, но като цяло. Можем да се насладим на естествената сладост на плодовете, както и да си приготвяме чудесни веганови десерти, използвайки естествени подсладители като стевия.

Естествените подсладители от билка стевия са чудесен заместител на захарта във всички ястия – можете да си приготвяте вкусни изкушения, без да се притеснявате за метаболизма или талията си.

Грижа за чревния детокс

Здравето на червата е от решаващо значение за пълноценната работа на организма по отношение на преработването на хранителните вещества. Сини сливи и круши са препоръчителни при прочистване на стомашно-чревния тракт. Ако не можете да консумирате плодове – добавете хранителна добавка за чревно пречистване към менюто си.

Качествените такива са на билкова основа и ще подкрепят функцията на тази важна система в тялото. Зелен чай и чай от копър също влияят пречистващо на червата.

Намаляване на алкохола

Алкохолът не само е вреден при злоупотреба с него, но той може и да ви подтикне към нездравословните храни в някакъв момент. След като решим да приключим периода на детокс, можем да го употребяваме, но това да става изключително умерено.

Консумация на хидратиращи продукти

Тялото ни се нуждае от поне 2 л вода, за да функционира пълноценно. Можем да приоритизираме храни с повече съдържание на вода – като краставици в салата, повече зеленчукови бульони и билкови чайове.

Премахването на сладки и солени, преработени изкушения

Храни, които сме свикнали да похапваме набързо, за да потушим глада – кексчета, кроасани, тестени храни и газирани напитки, трябва максимално да минимизираме в ежедневното си хранене. Те са голямо изкушение, да, но не трябва да забравяме какви цели сме си поставили и колко ще сме доволни от резултатите.

Промените понякога са трудни, но си струва да жертваме изкушаващите, но не толкова полезни за тялото ни храни. Когато водим здравословен начин живот, трябва да мислим за бъдещето и колко много проблеми елиминираме, живеейки здравословно още от днес.

 

Митове относно пречистването на организма

Както вече уточнихме, терминът „детоксикация“ се отнася до способността на тялото да елиминира токсините. Около този процес обаче неминуемо има някои митове, които ще разбием.

1. „Нямам нужда от детоксикация. Тялото ми го прави вместо мен.“

При нормални обстоятелства телата ни са добре проектирани да филтрират вредните химикали, за да ни защитят.

Сега обаче сме изложени на значително повече токсини от това, което телата ни първоначално са предназначени да понасят. Токсините от пестициди, хербициди, тежки метали, лекарства и други претоварват естествената способност на тялото ни да ги елиминира.

За да влошим нещата, ние заменяме здравословните ястия с преработени храни, на които липсват хранителни вещества, които да подхранват процеса на пречистване на организма. Тогава естественият защитен механизъм на нашето тяло е да ги съхранява по най-безопасния начин и да ги съхрани в нашите мастни клетки.

2. „Ходя до тоалетната три пъти седмично. Моят лекар казва, че е нормално“.

Дефекацията се счита за крайна фаза на пречистване на организма. Тялото може да елиминира токсините по 4 различни пътя – изпражнения, урина, пот и дъх.

Редовното ходене до тоалетна е абсолютно задължително, за да се отървете от тези токсини. 1-2 пъти на ден се счита за оптимално за добро здраве.

3. „Детоксикацията е загуба на пари.“

Както при всички добавки, от съществено значение е да направите проучване и да се уверите, че продуктите, които купувате, са произведени с висококачествени суровини и съдържат съставките, посочени на етикета.

Някои добавки не са с добро качество и всъщност могат да бъдат вредни, тъй като много от тях съдържат тежки метали и лоши суровини.

 

Нашата формула за пречистване на организма и отслабване

Много сме говорили за пречистване на организма и свързаните с това положителни промени в него. Променяйки навиците си на хранене, ние поемаме контрол над теглото си, спокойния ум и концентрацията.

В нашия век фразата „Ти си това, което ядеш.“ е по-силна и приложима от всякога. Външният свят може да е много по-враждебен към тялото ни от преди, ако не установим някакъв контрол над това с какво се храним и какъв начин на живот водим.

Ако имаше формула за детоксикация на организма и отслабване, за нас тя би изглеждала по този начин:

Здравословна храна х2 + Хидратация + Движениеn = Свободата да се грижиш за себе си.

Колкото и да сме заобиколени от нездравословни изкушения, имаме и огромен избор от качествени продукти. Обръщайки повече внимание на себе си, ние ще обмисляме внимателно менюто си, преди да се втурнем да пазаруваме.

Ще се грижим за структурата на храненията си през деня. Ще се интересуваме от полезните свойства на различните продукти. В стремежа си да се храним правилно, можем да открием неподозирани кулинарни умения и да създаваме чудесни ястия, започнали като експеримент.

Не се притеснявайте да сте изследовател в света на здравословното хранене и пречистване – така всички притеснения от напредването на възрастта ще бъдат много по-незначителни и ще се радваме дълго и щастливо на живота.

Какво представлява детоксикацията (пречистване на организма)?

Казано накратко, това е физиологично (или медикаментозно) отстраняване на токсичните вещества от организма. Тази дейност се осъществява главно от черния дроб и от бъбреците, но техният капацитет невинаги е достатъчен.

Кои са симптомите, че се нуждаем от пречистване на организма?

Те могат да бъдат следните: необяснима умора, проблеми с кожата, алерги, инфекции. Подуването на корема, главоболието, хормоналният дисбаланс и лошият дъх също са сред тях.

Как да пречистим организма с храна?

Избягвайте тестото и твърде преработените храни. Също така стойте далеч от захарта. Предпочитайте повече зелени храни, пийте повече вода и заменете олиото със зехтин екстра върджин.

Категории: Здраве|Публикувана: 23.04.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Татяна Делчева 25.08.2023 at 6:31 - Отговор

  Прекрасни съвети за детоксикация на организма ни. Благодаря ви от сърце!

Оставете коментар

Обновена: 11 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 23 април 2020 в 17:51 | Категория: Здраве