Запушен нос – как да се справим с хремата?

Обновена: 12.03.2024|
Запушен нос. Летен грип.

Има два типа хора, които страдат от запушен нос – тези, които се борят с хремата и тези, които толкова са свикнали с нея, че дори не я забелязват. За съжаление наблюденията ни показват, че към втората група спадат все повече и повече хора.

Не губете надежда! Вярвате или не, има сигурни начини, по които да се справим със запушения нос, независимо от сезона.

 

Как да се справим със запушен нос?

Повечето хора смятат, че хремата е краткотрайно състояние, което възниква единствено, когато сме болни. За тях то се лекува заедно с настинката и минава след няколко дни третиране с капки и пиене на прахчета. Факт е, че много от случаите наистина са такива, но за съжаление, поне още толкова – не са.

Какво да правим, когато капките не помагат, а използването им дълготрайно е опасно? Или когато дори и те не действат? Кои алтернативни методи са полезни и кои – не?

multi 400
multi 600
multi 400
multi 600

Точно заради сложния характер на привидно простото състояние на хрема обособихме и няколко стъпки за борба с нея.

Те са:

 1. Определи произхода и вида на хремата.
 2. Определи метода за борба с нея според вида й.
 3. Следи внимателно дали средствата дават ефект.
 4. Следи внимателно за колко време помага избраното средство.

В следващите точки ще разгледаме всяка от тези стъпки. Тъй като материалът е с информативен характер, а не диагноза, препоръчваме, за най-точни сведения и лекарска преценка за вашия индивидуален случай, да се насочите към съответния медицински специалист!

 

Какви видове хрема има?

 

Запушен нос. Витамин D3 при грип. Натурални деконгестанти.

 

Като за начало е важно да уточним, че точното медицинско наименование на хремата е ринит. Той представлява заболяване с различен тип острота на горните дихателни пътища. Част от тях е и носа и съответно – лигавицата му. Именно там най-често ни поразява и хремата.

Симптоматиката на заболяването включва носна непроходимост за въздуха заради оток на лигавицата и обилна секреция на прозрачна (в началото на заболяването) течност. Когато говорим за обикновена хрема, тя най-често се придружава и от други симптоми: кашлица, болка в гърлото, отпадналост, температура.

При хроничната хрема или синузита обаче, при които наблюдаваме също секреция от носа, това не е точно така.

Хремата може да бъде причинена от няколко вида заболявания: риновируси, параинфлуенца, инфлуенца и аденовируси. Освен това, при липса на реакция за лечение, хремата се развива.

Затова и в най-общ смисъл можем да определим няколко вида хрема:

 • остър ринит
 • остър бактериален риносинуит
 • сезонна хрема/хрема, дължаща се на алергична реакция

Първите два вида хрема се лекуват с медикаменти. Когато говорим за остър ринит – това са общите лекарства за лечения на настинки, обикновено с ибупрофен и капки за нос, които помагат за намаляване на отока на лигавицата. Острият ринит обикновено преминава за около седмица.

Когато говорим за бактериален риносинуит, ситуацията се променя. Тук инфекцията вече е поразила горните дихателни пътища толкова, че са възпалени самите синуси.

Лесно ще разпознаете дали инфекция или гъбички ги е поразила по това дали имате остра болка в синусите, разположени точно над носа ви. Освен това секрецията от носа вече не е прозрачна, а има жълт или дори зеленикав цвят.

Лечението тук е антибиотично, а понякога – дори оперативно.

 

Разлика между сезонна хрема и риновирусна хрема

От есенциално значение е да направим разликата между хрема, причинена от риноинфекция и такава, която е плод на алергична реакция. Особено през пролетта и лятото много хора бъркат двете състояния и прилагат неподходящо за целта лечение.

А това, тъй като става въпрос за медикаменти, може да доведе до много сериозни последствия за организма. Този тип хрема не е причинен от бактерии, а по-скоро от имунен отговор на тялото към външен дразнител.

Ако се опитвате да различите двата вида хрема, задайте си следните въпроси.

Сезонът предразполага ли към алергична хрема?

Ако е пролет или ранно лято – силно възможно е. Това важи с особена сила, ако имате история на алергични реакции към растения от какъвто и да е тип.

Каква е симптоматиката ми?

Алергичната хрема е причинена от дразнител, който обикновено е видим или има мирис. Полени, прашец, аромат – ако от него кихате и започва да ви боли главата, то е много вероятно да сте алергични. Особено добър индикатор са сърбеж и дразнене на лигавицата на носа отвътре.

В случай на алергична хрема, най-добре е, ако е възможно, да се махнете от дразнителя. Колкото по-бързо го направите, толкова по-скоро ще затихнат и симптомите ви. Понякога е възможно да продължат и няколко часа, разбира се, в зависимост от това дали и колко от прашеца/аромата се е задържал в системата ви.

При алергичния ринит се прилагат по-скоро противоалергични средства, отколкото медикаменти, срещу възпаления и заболявания.

 

Лечение с природни средства на запушен нос

 

Настинка. Запушен нос.

 

Съществуват няколко много добре известни средства за облекчаване на запушен нос. Не всеки от тях обаче може да се прилага с успех при различните видове ринит, като някои от тях имат спорен ефект.

 • Крем „Виетнамско чудо“

Едно от най-популярните природни средства носи името виетнамско чудо. Този крем е добре известен от поколения и се смята, че благодарение на загряващия си ефект, лекува синузит. Освен това той може да се нанася под носа и благодарение на маслата в състава си, отпуска лигавицата му и така го отпушва.

Колкото и да хвалят това средство обаче, имайте предвид, че то не е официален медикамент и след известно време се наблюдава по-скоро привикване на тялото към него, отколкото реално лечение на причината за хремата и симптомите.

 • Инхалации при запушен нос

Инхалациите с билки или солена вода са почти толкова популярни сред по-възрастните поколения. Правили сме ги като деца, а може би дори като възрастни. Факт е, че те облекчават в много случай. Въпреки това тяхната роля е облекчаваща, не лекуваща.

С топлината и състава си те помагат на лигавицата да се отпусне, но не и да се излекува трайно. Препоръчва се прилагането им по няколко пъти на ден.

 • Джинджифил

Сред средствата за борба с хремата се нарежда и джинджифилът. Този продукт, както и всъщност много други пикантни съставки, се водят като средство срещу хремата. Разбира се, те предизвикват реакция чрез вкусовите рецептори и ефектът е временен и далеч от лечебен, въпреки антибактериалния ефект на джинджифила.

 • Евкалиптово масло

Не забравяме да споменем и евкалиптово масло: подобно на няколко от вече описаните средства, то отпуска лигавицата и отпушва носа. От съответния организъм зависи колко дълготраен ще бъде ефектът, но и от самия вид на хремата.

 • Промивки със солена вода при запушен нос

Отдаваме подобаващо място и на промивките със солена вода при запушен нос. Това така тачено средство за борба с хремата и възпалението има своите ползи и едно е сигурно – определено действа като чудесна промивка на горните дихателни пътища.

В комбинация с това е и антибактериално.

 • Действието на солните стаи

Тук е моментът да напомним и за силата на солните стаи, за които вече сме ви разказвали в нашия блог. Те също се явяват модерно природно средство за борба с хрема от хроничен характер, синузит, ринит и дори хрема, причинена от алергии.

 

За какво да внимаваме

След като сте установили типа хрема, сте готови да пристъпите към лечението. Важно е да внимавате обаче за няколко неща.

Ако сте избрали да борите (или лекар ви е предписал) хремата с капки за нос, внимателно прочетете състава им и проверете действието на всяка съставка. Някои от тях имат облекчаващо, но не и лечебно действие. Освен това при дълготрайна употреба може да се стигне до намаляване на обонянието и привикване – последствия, които далеч не са безобидни.

Инхалациите, от друга страна, крият собствени опасности. Внимавайте за топлината им, но и за типа билки в тях и дали няма да проявите алергична реакция. Същото важи и за евкалиптовото масло.

Още натурални методи можете да откриете и в статията Направи си натурален деконгестант при запушен нос.

Което и средство да изберете, не забравяйте и не пренебрегвайте следното – както при всяка друга инфекция, е важно да пиете повече течности и да приемате повече витамини и имуностимулиращи вещества.

Какво предизвиква запушен нос?

Медицинското наименование на хремата е ринит. Той представлява заболяване с различен тип острота на горните дихателни пътища. Част от тях е и носа и съответно – лигавицата му. Именно там най-често ни поразява и хремата.

Кои природни средства помагат при запушен нос?

След като установим причината за запушен нос, можем да се опитаме да облекчим проблема с популярния крем „виетнамско чудо“, инхалации, джинджифилов чай, евкалиптово масло и др.

За какво да внимаваме при запушен нос?

Ако борите хремата с капки за нос, внимателно прочетете състава им и проверете действието на всяка съставка. Някои от тях имат облекчаващо, но не и лечебно действие. Освен това при дълготрайна употреба може да се стигне до намаляване на обонянието и привикване. При лечението с билки трябва да сме внимателни с възможните алергични реакции.

Категории: Здраве|Публикувана: 05.01.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 14:52 | Публикувана: 5 януари 2020 в 10:45 | Категория: Здраве