Язва на стомаха – обостряне през пролетта и причини

Обновена: 07.03.2024|
Алкохолна чернодробна болест. Язва на стомаха. Стомах на фокус.

Дисбаланс в метаболитните процеси, дефицит на витамини и микроелементи, повишено отделяне на солна киселина в храносмилателната система – тези негативни промени често се случат в човека, когато се пренастройва към пролетта. Той е особено уязвим, ако е преживял силен стрес или е непоправим пушач, или е прекарал вирусно заболяване през студените месеци.

Ако пък страда от язва на стомаха и наскоро е приемал нестероидни противовъзпалителни лекарства или медикаменти за разреждане на кръвта, вероятно състоянието му се влошава.

Проблемът е най-тежък, когато изброените фактори се съчетават с действие на бактерията Хеликобактер пилори. Тя има склонност да се загнездва предимно в стомашната лигавица на човека и да се активизира през пролетта.

Статистики показват, че в 80 на сто от случаите язвата се дължи на Хеликобактер пилори.

 

choko 01 400
astaks 600
choko 01 400
astaks 600

Язва на стомаха – какви са симптомите?

Най-често възниква дискомфорт в горната част на корема под формата на подуване, парене и болка. Явяват се гадене, повръщане, липса на апетит, загуба на телесно тегло. Характерно за язвата е, че при повръщане болката намалява и дори спира. Обикновено неприятните усещания настъпват между две хранения.

Понякога потърпевшият се събужда с болка посред нощ и инстинктивно хапва нещо за облекчение. Често прибягва до дъвчене или смучене на таблетки, които неутрализират стомашната киселина (антиацидни средства). Но ефектът им е кратък – от 5 минути до 3 часа.

Много разпространено е пиенето на сода. Тя бързо неутрализира съдържимото на стомаха, но едновременно с това стимулира производство на ново количество солна киселина. За нея е нужна още сода. Така се създава порочен кръг.

Содата предизвиква образуване на газ, който води до оригване. Киселината се изхвърля нагоре към хранопровода. Състоянието се влошава. Наличието на повече от две подобни кризи в една седмица налага консултация със специалист.

 

Усложненията при язва на стомаха са драматични

Язвата е вид рана в стомаха или на дванадесетопръстника, по-рядко в хранопровода или пилора (изхода на стомаха). Появява се в кисела среда поради затруднено възстановяване на лигавицата по органи, чиито слузен слой е увреден от дразнещото действие на храносмилателните сокове. Оплакванията се увеличават с нарастване на големината и дълбочината на раната.

Появата на кръв изисква незабавна медицинска помощ. Коварството на язвената болест се състои в това, че понякога причинява кървене, без предшестващи болки или други оплаквания (случва се при 20 на сто от болните.) Засегнатите започват да повръщат стомашно съдържимо с червен, кафеникав или черен цвят. Често отделените материи са подобни на утайка от кафе.

Настъпва мелена – отделянията при изхождане стават лъскави и черни като катран. Степента на кръвозагуба зависи от вида на увредения кръвоносен съд.

Най-голям риск носи пробивът на артерия. При масивни, непрекъснати кръвоизливи се открива ясна кръв в изхожданията. Състоянието може да се овладее чрез спешна хирургична намеса и последващо медикаментозно лечение. Перфорация настъпва, когато се увеличи дълбочината на съществуваща язва на стомаха и през стената на органа неговото съдържимо премине в коремната кухина. Тогава в пространството между гръдния кош и таза навлизат стомашна киселина, ензими, бактерии и несмляна храна.

Те предизвикват перитонит – възпаление на обвивката на коремните органи и вътрешната част на коремната стена. Състоянието представлява заплаха за живота. Демонстрира се с внезапна, изключително силна, пробождаща болка в горната половина на корема, която пълзи към гърба и плешката. Постепенно болката се разстила по целия корем и той се втвърдява като дъска. Налага се спешна операция. Стеснение на храносмилателния път може да се яви при възпаление и оток на тъканите при активна язва на стомаха.

В други случаи проблемът възниква от нейното оздравяване и формиране на цикатрикс. Тогава в засегнатото място се натрупва нееластична съединителна тъкан. Стеснението, което тя причинява, води до нарушено освобождаване на стомаха и задръжка на храни и течности.

Пациентът непрекъснато губи от телесното си тегло, тъй като повръща обилно и не може да усвоява необходимите му градивни вещества. Лечението е хирургично.

 

Може ли да доведе до рак на стомаха и кога?

Учени установяват връзка между усложнения на язвата и карцином на стомаха. Стомашната язва, известна също и като пептична, може да се развие по стомашните стени. До това се стига, когато защитната лигавица в него престане да функционира правилно. Храносмилателната система се разрушава от киселите храносмилателни сокове и следователно високата киселинност в стомаха може да е ранен признак на това заболяване.

В повечето случаи пептичните язви биват причинявани от наличието на бактерията хеликобактер пилори. Инфекцията, причинявана от нея, също се свързва с поява на карцином. Поради факта, че стомашната язва е отворена рана, тя може лесно да бъде заразена от бактериите. Това води до причиняване на мутации и увреждане на клетките на лигавицата на стомаха.

Продължителното възпаление може да доведе до хронично стомашно възпаление и дори до рак на стомаха. Увредената стомашна тъкан се заменя с чревна или фиброзна тъкан по естествен път. Тази трансформация е един от първите симптоми на рак на стомаха, тъй като увеличава шансовете за появата му.

Опасността от това язва да се превърне стомашен карцином се увеличава от определени фактори.

Консумацията на алкохол, пушенето или дъвченето на тютюн може да ускори процеса язвата да се превърне в рак на стомаха.

Това е така, защото те допринасят за повишено производство на стомашни киселини.

Аспиринът и други противовъзпалителни лекарства намаляват способността на стомаха да произвежда защитна слуз и увеличават киселините. Такива лекарства намаляват притока на кръв към стомаха, като по този начин възпрепятстват способността на тялото да възстановява клетките. Всички тези фактори увеличават риска от развитие на рак.

Изключително важно е пациенти със стомашни болки, гадене или повръщане да се консултират с лекар. При откриване на язва съществуват лекарства за нейното лечение, преди да достигне стадий на рак.

 

Основни методи за диагностика

 

Язва на стомаха. Хеликобактер пилори.

 

Днес най-много се разчита на ендоскопското изследване. При т.нар. езофагогастродуоденоскопия чрез тънка тръбичка, снабдена с камера, се извършва прецизен, директен оглед на храносмилателната система. Ако се открие язвен дефект, се уточнява локализацията и дълбочината му.

Едновременно се прави биопсия –от изменената област се откъсва парченце тъкан, която по-късно се изследва за инфекция с Хеликобактер пилори, както и за злокачествени промени.

Лекарят може да предпише рентгеново изследване на стомаха и дванадесетопръстника, ако пациентът е противопоказан за езофагогастродуоденоскопия (например при сърдечни и белодробни проблеми, съмнения за инфекция или други увреждания). В такива случаи, след приемане на контрастна материя, се правят прицелни рентгенови снимки на храносмилателната система.

Лабораторните тестове позволяват да се прецени общото състояние на пациента.

Чрез тях се определя:

 • дали е нарушен балансът на електролити
 • засегнати ли са кръвотворните и кръвосъсирващите функции
 • как работят бъбреците, черния дроб и други органи

При доказване на Хеликобактер пилори се ползва дихателен тест. За целта пациентът приема разтвор с въглерод-13 и след определено време лабораторен специалист установява концентрацията на този въглерод в издишания въздух.

По-евтин и по-лесен за провеждане е фекалният тест. Чрез този метод във фекални маси се търсят вещества, които доказват инфекция с Хеликобактер пилори. Ефективността на изследването е над 90%. То се ползва за диагностични цели и за проследяване ефекта от лечението на инфекцията.

Има и серологични тестове, с които в кръвта се търсят антитела (специфични протеини) срещу Хеликобактер пилори.

 

Терапията се извършва под лекарски контрол

За ликвидиране на Хеликобактер пилори се ползват антимикробни средства (например, макролиди, метронидазол и др.) в съчетание с антисекреторни медикаменти (т.нар. инхибитори на протонната помпа). Поради необходимостта да не се допуска развитие на устойчивост към някои лекарства, комбинациите се прилагат по схеми, предварително утвърдени чрез лабораторни тестове. Терапията обхваща максимум три седмици.

За овладяване на възникналите проблеми в храносмилателна система се предписват медикаменти, които потискат секрецията на солна киселина. Също – средства, способни по химичен път да неутрализират солната киселина, след като е отделена в стомаха. Понякога се употребяват и лекарства, ускоряващи изпразването на стомаха. В борбата срещу язва на стомаха се включват и медикаменти, които гарантират защита на храносмилателната лигавица.

Хирургичната намеса е подходяща, когато консервативното лечение е безуспешно. Операцията трябва да се планира и да се извърши преди да са настъпили тежки усложнения.

 

Диетата при язва на стомаха лекува и пази

 

Язва на стомаха. Хеликобактер пилори. Жена в розова, която показва полезния ефект от изчистване от токсините в червата.

 

Важно е засегнатите от язва да изключат от хранителния си режим всичко, което дразни и възпалява лигавиците на храносмилателната система.

Например:

 • груби храни
 • лютиви и пикантни подправки
 • цитруси
 • консервирани продукти
 • полуфабрикати
 • ястия, приготвени чрез пържене, опушване и паниране

Дразнещи могат да се окажат кафето, силният черен чай, газирани и други напитки. Подходящи при язва са слизестите отвари от ориз, булгур и жито. Те са като балсам за храносмилателните органи.

Полезен е сокът от прясно зеле, но не и неговите хрупкави, доста твърди листа. Изследователи смятат, че този сок може да заздрави начални възпаления и малки язви, тъй като съдържа витамин U и на бета-каротени.

Храненето трябва да бъде съобразено с фазата на язвената болест. При обостряне е разумно да се постави акцент на течните храни. Когато състоянието започне да се подобрява, може да се премине към постепенно добавяне на хляб, бисквити, смляно месо, зеленчукови и плодови пюрета.

След овладяване на язвата диетата трябва да се разнообразява, но без дразнещи продукти. Важно е храната да се поема в точно определени часове, в спокойна и приятна обстановка, да не бъде много гореща или прекалено студена и да се сдъвква достатъчно.

Когато се планира седмичното меню е добре да се има предвид казаното от Хипократ, един от великите лекари в древността, признат за баща на медицината: „Нека храните да бъдат нашите лекарства”.

 

Превантивни мерки

Тютюнопушенето и алкохолът са два навика, които повишават опасността от поява на пептична язва. И двата изтъняват лигавицата, предпазваща стомаха от киселините. Най-добре е да спрете изцяло тютюнопушенето, а алкохол да консумирате умерено и в малки количества.

Пробиотиците са от голямо значение за намаляване на риска от язва. Милиони бактерии обикновено живеят в червата, но някои, например хеликобактер пилори, причиняват заболяване. Други бактерии, наречени пробиотици, са полезни, защото помагат за изтласкване на вредните бактерии.

Уверете се, че редовно включвате в менюто си храни като:

 • млечни продукти с живи култури като кисело мляко, кефир и отлежали сирена
 • кисело зеле
 • кимчи
 • туршия

Важно е да бъде намалена опасността от инфектиране с хеликобактер пилори.

Тъй като лекарите смятат, че тя се предава от човек на човек, чрез храна или вода, можете да направите някои неща, за да намалите вероятността от инфекция :

 • Мийте ръцете си често през деня с топла вода и сапун.
 • Почиствайте ръцете си преди хранене и след тоалетна.Ако нямате сапун и вода наблизо, използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа.
 • Гответе месото и другите храни докрай.
 • Пийте само вода, за която знаете, че е чиста.
Категории: Здраве|Публикувана: 24.03.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 14:59 | Публикувана: 24 март 2021 в 10:42 | Категория: Здраве