Турмерик и джинджифил в борбата с вирусите

Обновена: 11.03.2024|
Подуване, стомах. Куркуминът като подправка. Куркумин и турмерик. Турмерик с джинджифил. Бронхиална астма.

Комбинацията между турмерик и джинджифил е много популярна в азиатската кухня. Джинджифилът добавя сладко-пикантен вкус към ястията, докато куркумата (турмерик) предлага оранжево-жълт цвят и горчив вкус с пиперлив аромат. Освен че се комбинират чудесно в кухнята, заедно могат да осигурят и невероятни ползи за здравето. Най-добър тандем са в борбата с вирусите. В следващите редове ще обясним защо.

 

Защо да консумираме заедно турмерик и джинджифил по време на вирусна инфекция?

Джинджифилът и куркумата по отделно традиционно се използват за лечение на състояния като кашлица, настинка, треска и болки в тялото. Това са симптоми на вирусна инфекция (как да я разпознаете и различите от бактериалната инфекция можете да си припомните в статията по темата в блога ни). Ето и до какви ползи ще доведе комбинирането на тези две мощни противовирусни подправки:

 • Намаляване на възпалението

Както неведнъж сме споменавали, комбинацията на джинджифил и турмерик е с мощни противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите при вирусна инфекция още в зародиш. Как?

Джинджифилът намалява нивата на азотен оксид, който играе ключова роля във възпалителния процес. Турмерикът също намалява някои маркери на възпалението като интерлевкин6 (IL-6) и малодиалдехид (MDA) и то не по-зле от противовъзпалителните лекарства като ибупрофен и аспирин.

Така освен че ще се преборите бързо с вирусната инфекция, ще можете да се предпазите и от хронично възпаление, което е в основата на развитието на състояния като сърдечни заболявания, рак и диабет.

 • Подкрепяне на имунната функция

 

Турмерик и джинджил. Противовъзпалителни билки и подправки, които са наши помощни средства за успокояване на възпаления и облекчаване на симптоми на пневмония.

 

Може би следващото по важност свойство, което споделят турмерикът и джинджифилът, е благоприятното въздействие върху имунната система. Няма да сбъркате, ако приемете тези две билки при първи симптоми на вирусна инфекция. Така ще засилите имунната си система и може да избегнете по-нататъшни усложнения. За джинджифила отдавна се знае, че е изключително полезен по време на боледуване, именно за укрепване на организма. Куркуминът в турмерика също притежава антивирусни свойства и може да помогне за намаляване на тежестта на симптомите. Както вече казахме и куркумата, и джинджифилът намаляват нивата на възпалението, което също действа в подкрепа на имунната функция.

 • Успокояване на болката

И джинджифилът, и турмерикът са известни със способността си да облекчават различни болки, включително хронични. В турмерика заслуга за това има куркуминът.

Джинджифилът също действа като болкоуспокояващо.Той е особено ефективен при болка в мускулите по време на вирусна инфекция, но може да го използвате и за облекчаване на мускулите след тренировка.

Двете подправки, приемани заедно, могат да успокоят главоболието, което също е чест симптом при инфекция. И един бонус за дамите – чай от турмерик и джинджифил ще облекчи и неприятните менструални болки. Ако се абстрахираме от симптомите на вирусите, ефектът на турмерик и джинджифил върху хроничните болки също не е за подценяване. Най-добре те се отразяват върху болките, причинени при артрит.

 

Как да приемате турмерик и джинджифил?

На първо място, има много начини да добавите джинджифил и куркума към диетата си, за да се насладите на многобройните им ползи за здравето. Можете също така да приемате различни добавки с турмерик и джинджифил, а защо не и да се доверите на една, която комбинира и двете.

 • Турмерик и джинджифил в кухнята

Добавянето на джинджифил и турмерик към вашите ястия може да засили вкуса са им и да намали количеството на други подправки и готови сосове с високо съдържание на натрий, до които обикновено можете да прибегнете, ако бързате. И двете подправки вървят много добре също към салатни дресинги, чайове, а защо не и коктейли. Ако готвите с пресните подправки, ето какво да направите с тях:

 1. Обелете горния слой, като използвате ръба на малка лъжица или белачка за зеленчуци, след това настържете или нарежете на ситно, преди да добавите към ястието. Използвайте малко количество и от двете, тъй като вкусовете им са доста силни.

 2. Увийте неизползваната част плътно в домакинско фолио и съхранявайте в хладилник две до три седмици (за пресен джинджифил) или до 10 дни (за прясна куркума). Можете също така да съхранявате неизползвани и опаковани части във фризера, за неопределено време.

 • Турмерик и джинджифил като добавки

Екстрактът от корен на джинджифил се смята за най-ефективната добавка и се приема в дози между 1500-2000 мг дневно. Добавките от турмерик могат да помогнат за снабдяването с по-концентрирана доза куркумин и се приемат в дози от 500 мг два пъти дневно за намаляване на болката и възпалението, включително при вирусни инфекции. Хубаво е куркуминът да се приема с черен пипер за по-добро усвояване. Предлагат се и добавки, които съдържат турмерик и джинджифил, което улеснява получаването на всичко полезно в една дневна доза.

 

Има ли риск при приема на джинджифил заедно с турмерик?

 

Турмерик и джинджифил. Куркума на корен, нарязан на тънки филийки. Вижда се оранжевият му цвят.

 

Когато се използват с мярка, пресните турмерик и джинджифил се считат за безопасни и здравословни участници в една балансирана диета. Все пак трябва да се имат предвид някои потенциални странични ефекти. Джинджифилът може да намали съсирването на кръвта, когато се консумира във високи количества. Тъй като джинджифилът може да повлияе на нивата на кръвната захар, тези, които приемат лекарства за понижаването й, трябва да се консултират със специалист преди да приемат добавки с джинджифил. При високи дози куркуминът е свързан с леки странични ефекти като обриви, главоболие и диария.

И накрая, въпреки че изследванията за потенциалните ефекти на джинджифила и куркумата върху здравето са многобройни, доказателствата за това как двете могат да повлияят на здравето и в частност на борбата с вирусите, когато се използват заедно, са ограничени. Затова употребявайте ги с мярка! При първи симптоми за странични ефекти, се консултирайте с лекар, особено ако приемате добавки.

Категории: Здраве|Публикувана: 10.07.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Петър 11.07.2020 at 14:07 - Отговор

  Но не пишете за извлек от черпипер. Той е цадължителен за удвояването на куркумива

  • Верджиния 13.07.2020 at 11:46 - Отговор

   В един от абзаците сме уточнили, че е препоръчително да се приема с черен пипер за по-добро усвояване. Отделно – имаме статия по темата само за ползите от комбинацията на куркума и черен пипер, която можете да видите на този линк: https://www.forlife.bg/zashto-e-polezno-da-kombinirame-kurkumata-s-piperin :)

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 09:00 | Публикувана: 10 юли 2020 в 10:20 | Категория: Здраве