Астма – симптоми, диагностика, лечение

Обновена: 07.03.2024|
Стеснени бронхи на бяб дроб при астма.

Когато получиш пристъп на астма, не можеш да дишаш. Когато не можеш да дишаш, едвам говориш. Изречението ти трае колкото въздуха в дробовете. А той не е много. Някъде от три до шест думи. Осъзнаваш колко всъщност струва една дума. Пресяваш онези, които ти хрумнат. Избираш най-важните. Дори те ти излизат скъпо. Не е като при здравите хора, които изхвърлят навън всички думи, дето чакат в главите им, както ти изхвърляш боклука. Когато някой получи пристъп и каже: „Обичам те“ или „Страшно те обичам“, има разлика. Една дума разлика. А една дума е много, защото тя би могла да е: „спри“ или „инхалатор“, или дори „линейка.“

 

Това е един от вълнуващите, кратки разкази на израелския писател Етгар Керет, „Пристъп на астма“. Само с 13 изречения авторът е пресъздал най-драматичните прояви на болестта и чувствата, които поражда. Тази връзка – между симптоми и емоции, е била известна още в древността и подчертана в трудовете на Хипократ и Гален.

Много по-късно, през 19-ти век, лекарите започнали да разглеждат астматичния пристъп по друг начин, акцентирайки върху това, което се случва в белите дробове.

Днес се знае, че астмата е хронично заболяване, което се развива поради повишена чувствителност на дихателните пътища. Те реагират болезнено на различни дразнители – миризми, студен въздух, прах, цветен прашец, отделяни от жизнената дейност на живи организми (акари, хлебарки, хамстери, кучета, котки).

vitbcompl 400
vitc 600 1
vitbcompl 400
vitc 600 1

При астма дихателните пътища се възпаляват и стесняват, което затруднява движението на въздуха в тях. Тази реакция срещу дразнители става причина за появата на кашлица, хрипове, стягане в гърдите и задух. Астмата може да се дължи на алергии, но нерядко се развива независимо от тях.

Според досегашните клинични наблюдения алергичната астма е по-честа при жените и по правило настъпва през пролетните месеци. Обикновено е придружена от хрема.

 

Какво предразполага към болестта

Отдавна е известно, че астмата има предпочитание към хора, чиито кръвни роднини страдат от същия проблем. Когато наследственото предразположение се съчетае с нездравословен живот, рискът от болестта многократно нараства.

От съществено значение са условията, при които се оформя човекът още от ембрионалната и ранната му детска възраст. Фактори за поява на астма най-често са следните:

 • тютюнопушене на майката по време на бременността й
 • израстване на детето в среда, наситена с цигарен дим
 • прекарани тежки дихателни заболявания

В по-късна възраст значение има упражняването на професии, при които се налага пребиваване в среда с прах или химически дразнители.

Чести жертви на заболяването стават:

 • хората с наднормено телесно тегло
 • страдащите от хормонални нарушения
 • екзема или гастроезофагиален рефлукс (състояние, при което съдържимото от стомаха се връща към хранопровода)
 • подложените на тежко физическо натоварване
 • при силен емоционален стрес, паник атака или тревожност, които могат директно да обострят симптомите на астма чрез хипервентилация
 • приемащите някои медикаменти (например, бетаблокери, нестероидни противовъзпалителни средства и др.)
 • пристрастените към храни, подправени с овкусители, оцветители и консерванти.

Понякога астмата се свързва и с понижени защитни сили на организма.

 

Симптомите при астма

Когато в бронхите е настъпил оток и се натрупат секрети, възникват известните астматични прояви – кашлица, задух, стягане, болка в гърдите и затруднен говор. По правило оплакванията са най-тежки през нощта или рано сутринта. Симптомите могат да отзвучат спонтанно или да се повторят с по-голяма тежест, която да наложи хоспитализация.

Кашлицата обикновено е суха и без храчки. По време на вдишване и издишване се чува свистене. В т.нар. светли периоди, между пристъпите на задух и болка, пациентите се чувстват добре. По-рядко по устните им се появява синкав оттенък, който говори за понижено съдържание на кислород в кръвта.

Понякога пострадалите се чувстват объркани, притеснени и неспособни да се концентрират. В легнало положение дишат трудно и изпитват необходимост да седнат или да се изправят.

 

Как се диагностицира астмата?

 

Гръден кош на рентген с астма. Витамини при пневмония.

 

Задължително е пациентът да отговаря точно на лекарските въпроси. Най-често те се отнасят:

 • до особеностите на кашлицата и задуха в едно денонощие и седмичния брой на пристъпите
 • до наличието на алергични симптоми под действие на определени дразнители
 • до установена астма сред кръвните роднини

Констатациите на лекаря по време на пристъп са също от голямо значение. Задължително е пациентът да бъде подложен на т.нар. функционално дихателно изследване, за да може лекарят да придобие ясна представа относно дихателния капацитет на белите дробове.

Обикновено на болния се прави рентгенография, с цел да се открият или отхвърлят структурни промени в белодробния паренхим. Понякога се правят проби за алергия и тест за назална секреция. За да се определи степента на възпаление, се провеждат кръвни изследвания – пълна кръвна картина, диференциално броене на левкоцити, изследване на С-реактивен протеин (надежден маркер за възпаление), на имуноглобулин Е (белег за алергия) и други.

 

Лечение на астма

Терапията при астма се провежда според тежестта на заболяването. Предписват се медикаменти, които по различни механизми подобряват проходимостта на дихателните пътища и нормализират газообмена в белия дроб.

Широко се ползват лекарства, подпомагащи отхрачването на секрети, застояли в бронхиалното дърво. По този начин се улеснява дишането. Ако астмата се развива на алергична основа, предписват се средства против алергия.

Ползват се също медикаменти за облекчаване  на астматичните пристъпи. Лекарствата са най-често във вид на инхалаторни устройства, които се употребяват от пациентите след предварително обучение. При задълбочаване на симптомите и влошаване на общото състояние в терапията се включват: кортикостероиди, антибиотици, водно-солеви разтвори, витамини и микроелементи.

Лечението се преценява като успешно, ако драстично се намали броят на пристъпите, преживявани от пациента.

 

На какво да обърнете внимание, ако страдате от астма

В жилището си:

 • ограничете до минимум предметите, които задържат прах, като килими, кадифени завеси, плюшени играчки и пр.
 • веднъж седмично изпирайте чаршафите и спалното си при температура 50°C
 • почиствайте пода с възможно най-мощната прахосмукачка
 • често проветрявайте стаите, в които пребивавате
 • по възможност не отглеждайте вкъщи домашни любимци

Ако астмата ви е на алергична основа, носете маска в сезона на съответния дразнител. Не допускайте развитие на плесени или гъбички в дома си.

В никакъв случаи не употребявайте цигари, не стойте в задимени помещения и се пазете от настинки. Хората с астма са предразположени към респираторни заболявания. Така че не допускайте преохлаждане на тялото си.

Никога не тренирайте в прашна среда. Не се подлагайте на големи физически натоварвания. Неотдавнашни наблюдения показват, че претоварването може да предизвика астматичен пристъп.

Ако все пак ви се налагат по-големи физически усилия, подсигурете се с предварителен прием на лекарства, които разширяват дихателните пътища.

 

И тук здравословното хранене е от значение

Наблегнете на здравословното хранене, като избягвате продукти с добавени сулфити, рафинирани захари и нишестени лакомства. Приемайте достатъчно течности, за да поддържате белодробните пътища влажни.

Акцентирайте върху зеленчуци и плодовете с жълт, оранжев и червен цвят. Те съдържат пигмента бета каротин. Изследвания, проведени от екип на университета Корнел доказват, че високите нива на бета-каротин, съчетани с витамин С и селен, понижават риска от астматичен пристъп.

Благоприятно действат витамините А, С, Е и В комплекс, особено В6 и В12.

 

Имайте предвид, че при съчетанието между астма и друго хронично заболяване пристъпите са по-чести. Затова лекувайте съпътстващите болести като стомашен рефлукс, ендокринни, имунологични и други проблеми.

Проследявайте състоянието си чрез периодични прегледи при лекуващия ви лекар. Ако е необходимо, консултирайте се с повече специалисти. Според оплакванията си, е правилно да се съветвате с пулмолог или алерголог, или инфекционист, гастроентеролог и т.н.

Важното е да поддържате добър контрол на бронхиалната астма, за да се радвате на пълноценен живот.

Категории: Здраве|Публикувана: 11.03.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 14:52 | Публикувана: 11 март 2021 в 17:30 | Категория: Здраве