Корен от репей – ползи и употреба

Обновена: 23.02.2024|
Корен от репей.

Сега ще ви разкажем повече за растение, което се събира заради лечебните си свойства и се използва от векове като традиционен лек за широк спектър от заболявания.

Корен от репей помага за успокояване на бъбреците, за пречистване на кръвта, за облекчаване на лимфната система, при ревматизъм, подагра, заболявания на стомашно-чревния тракт, стомашни неразположения, запек, треска, инфекции, задържане на течности и кожни проблеми.

 

Какво представлява коренът от репей?

Репеят е двугодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни (Asteraceae). На височина може да достигне от 60 до 200 см. Листата му са големи и с яйцевидна или сърцевидна форма. Оцветени са в тъмнозелено и могат да достигнат до 70 см на дължина. На допир може да са груби, но отдолу са вълнисти.

Бодливите глави на репея са известни с това, че лесно се захващат по козината на животните и дрехите на хората. Това е техният механизъм за разпръскване на семената на растението. Коренът е разклонен и вретеновиден. 

В традиционната медицина тъмните корени, а не самото растение, са тези, които предлагат ползи за здравето. Растението съдържа масла, както и съединения, наречени танини и растителни стероли.

 

Произход

Това тревисто растение с произход от Аrctium lappa е родственик на маргаритките и слънчогледите. Идва от Северна Азия и Европа, но се отглежда и в други части на света, включително в Северна Америка

Растението е разпространено из цялата ни страна – от по-ниските местности докъм 1500 м надморска височина. Обича пряката слънчева светлина и почви, богати на азот. Ще го откриете най-често по необработвани и изоставени места, покрай пътищата или из храсталаците. 

 

Състав

Корен от репей.

Коренът от репей съдържа витамини А и Е, витамини от В-група и до 50% инулин (или фруктозан).

Също така  и фитохимикали като: 

  • хлорогенна киселина
  • тараксостерол 
  • арктиген 
  • слуз 
  • смола 
  • арктигенин
  • арктична киселина
  • летливи масла и киселини

 

 

За какво помага?

 

Корен от репей.

 

Споделяме няколко начина, по които коренът от репей е полезен за нашето здраве.

Прочистване на организма

Като увеличава честотата на уриниране, коренът от репей може да помогне за отстраняване на отпадъците от кръвта и тялото.

Важно е да се отбележи, че ако сте обезводнени, трябва да отложите консумацията на билката, докато не се хидратирате напълно. Може да използвате корен от репей и като „потогонно“ средство, което означава, че увеличава потенето – друг важен начин, по който тялото елиминира токсините.

 

Силен антиоксидант

Изследванията показват, че коренът от репей съдържа множество видове мощни антиоксиданти, включително кверцетин, лутеолин и фенолни киселини. Те могат да предпазят организма от вредните за клетките свободни радикали. Също така това помага за намаляване на възпаленията, включително на ставните проблеми като артрит.

 

Намалява хроничното възпаление

Именно антиоксидантите в корена от репей помагат за защитата на клетките от свободните радикали.

Те намаляват възпаленията в целия организъм. В едно проучване се установява, че чай от корена помага за подобряване на маркерите за възпаление и оксидативен стрес при участници с остеоартрит на коляното.

И все пак са необходими още изследвания на потенциалните противовъзпалителни свойства растението.

 

Лимфна система

 

Какво е рак, причини, видове, лимфна система. Корен от репей.

 

Коренът от репей е една от билките, които стимулират лимфния дренаж и детоксикация на организма.

Лимфната система е важна част от имунната система и вътрешната дренажна система на тялото, представляваща мрежа от тъкани и органи, които помагат на тялото да се освободи от токсини, отпадъци и други нежелани материали.

Основната функция на лимфната система е да транспортира лимфата – течност, съдържаща бели кръвни телца, които се борят с инфекциите – в цялото тяло.

Укрепването на тази важна телесна система с корена от репей може да помогне да се предпазите от множество сериозни здравословни проблеми.

 

Здраве за храносмилателната система

Коренът от репей съдържа инулин – разтворими и пребиотични фибри, които спомагат за подобряване на храносмилането. Действайки като храна за здравите чревни бактерии, инулинът помага за регулиране на възпаленията и за извеждане на токсините от организма.

Коренът на растението съдържа и слуз, която действа като защита на стомашната лигавица, помагайки й да се заздрави – това е особено полезно, ако е била увредена от киселини или възпаление.

 

Здраве за кожата

 

Корен от репей. Алое вера срещу херпес и акне. Куркума за кожата. Лизин, аминокиселина, ползи.

 

В коренa от репей се съдържат растителни химикали, известни като полиацетилени, които имат противогъбични и антибиотични свойства. Това е особено полезно в случаи на акне, тъй като помага за борба с бактериите, които го причиняват.

Коренът от растението въздейства върху кръвта и кръвоносната система и съдържа активни съединения като арктиин и лигнани, които стимулират еластичността и подхранват младостта на кожата. Може да бъде полезен и при екзема поради кръвопречистващите и детоксиращи качества.

 

Забавяне или предотвратяване на някои видове рак

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания за използването на корен от репей като средство за лечение на рак, лабораторно проучване от 2011 г. установява, че той помага да се спре разпространението на някои видове тумори.

Флавоноидите и полифенолите в корена от репей могат да спомогнат за забавяне на коварната болест, както и да намалят болката в някои случаи.

 

Здрав черен дроб

Антиоксидантите в корена от репей помагат особено за защитата на черния дроб от отровни вещества.

Съединенията, които придават горчивия вкус на репея, могат да стимулират производството на жлъчка, като помагат на черния дроб да отмива токсините по-бързо и по-лесно.

 

Как може да се използва в кулинарията?

 

Супа с корен от репей.

 

Макар и да не намира приложение в съвременната европейска кухня, корен от репей се използва като храна в Япония, Корея, Тайван и Източна Азия. В някои части на света хората го консумират като кореноплоден зеленчук, подобно на картофите. Корените на репея дори са се използвали като техен заместител при нужда.

Като кореноплоден зеленчук притежава значително по-силна антиоксидантна активност от обикновените зеленчуци и плодове. Всъщност последните проучвания потвърждават, че репеят има свойства на пребиотик, които биха могли да подобрят здравето.

Суровият корен от репей има хрупкава и крехка текстура, подобна на тази на репичките. След като се сготви и омекне, той придобива землист, ядков вкус, който се съчетава добре с пилешко или свинско месо, както и с ориз или картофи. 

Въпреки че коренът от репей не съдържа чак толкова много витамини, той има доста минерали. Пълен е  с калий – почти толкова, колкото се съдържа и в бананите. Един корен ви дава почти 14% от дневната стойност, а същото количество банани би ви осигурило 15%.

Суровите корени от репей са богати на магнезий, който е важен за здравите кости и за поддържане на нормалната функция на мускулите, нервите и сърцето, както и на нормалното кръвно налягане. Те са добър източник и на въглехидрати и фибри, като един корен съдържа 27 г въглехидрати и 5 г фибри.

 

За кого е подходящ?

Древните билкари признават силата на репея, която помага на пациентите им да се възстановят от болести. През вековете билката се използва против запек, за облекчаване на раждане, за разбиване на камъни в бъбреците и пикочния мехур, за стимулиране на изпотяването, за лечение на стомашни и чревни разстройства и за овладяване на болките при артрит и подагра.

През Средновековието е била популярна като лек за сифилис. Както в китайската, така и в индийската народна медицина тази билка често се избира за лечение на настинки, грип и други заболявания на гърлото и гръдния кош.

 

Как да приемате корен от репей?

 

Чай от корен от репей.

 

Обичайната доза е 1-2 грама сух корен на прах до три пъти дневно. Може да се приготви на билков чай. Използвайте 1-2 чаени лъжички на чаша вряла вода (200 мл) и запарете за 5-10 минути.

Ако предпочетете тинктурата от корен на репей, обичайно тя се приема по 2-3 мл, 2-3 пъти дневно или според указанията на специалист.

 

Заключение

Билката се смята за безопасна, но за да сте напълно спокойни, трябва да си я набавяте само от надеждни източници. Репеят прилича на растения от същото семейство като беладоновата теменуга, които са силно токсични. Те често растат заедно.

Коренът от репей е естествен диуретик и затова не трябва да се приема, ако сте обезводнени. Не го приемайте, ако взимате други диуретици, тъй като може да увеличи дехидратациятаХора с алергии към хризантеми или маргаритки може да са изложени на повишен риск от алергична реакция към корена и трябва да го избягват.

Бременни жени или жени, които се опитват да забременеят, също не е препоръчително да приемат билката или хранителни добавки с нея без консултация с лекар.

Какво представлява корен от репей?

В традиционната медицина тъмните корени, а не самото растение, са тези, които предлагат ползи за здравето. Растението съдържа масла, както и съединения, наречени танини и растителни стероли.

Какво съдържа коренът от репей?

Коренът от репей съдържа витамини А, Е, В комплекс и до 50% инулин (или фруктозан). Също така  и фитохимикали.

За какво е полезен корен от репей?

Действа като диуретик, силен антиоксидант е, намалява хроничното възпаление, стимулира лимфния дренаж, полезен за храносмилателната система и др.

Как се приема корен от репей?

Обичайната доза е 1-2 грама сух корен на прах до три пъти дневно. Може да се приготви на билков чай. Използвайте 1-2 чаени лъжички на чаша вряла вода (200 мл) и запарете за 5-10 минути. Ако предпочетете тинктурата от корен на репей, обичайно тя се приема по 2-3 мл, 2-3 пъти дневно.

Категории: Билки|Публикувана: 03.11.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Андреа Андреева
Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 12:09 | Публикувана: 3 ноември 2022 в 13:26 | Категория: Билки