Един от най-естествените процеси за тялото ни е движението, затова е важно навреме да се придприеме лечение при артрит. Започваме да се движим още в утробата, когато стартира и развитието на нашите мускули и тъканите, които в бъдеще ще образуват хрущялите и ставите – частите от опорно-двигателната ни система, които ще движат – буквално и преносно, по-голямата част от живота ни. Те са и едни от елементите от тялото ни, които са най-уязвими. От една страна, през годините те отслабват и се износват по естествен път. От друга, има редица заболявания, които ги заплашват във времето. Те са и сред елементите на системата, които най-много зависят от количеството витамини и минерали, които приемаме, както и от начина ни на живот. Фокусът ни днес попада върху едно от заболяванията при тях, чиито сигнали е важно да уловим навреме: артритът.

 

Храни с благотворно влияние върху артрита

Въпреки че артритът е нелечим на този етап, има някои начини, по които можем да му повлияем и да забавим развитието му.

Част от тях са:

  • Специализирани лекарства срещу болестта
  • Физиотерапия – движението, макар и болезнено първоначално, ще подобри състоянието на ставите ви и ще помогне да се забави развитието на болестта
  • Оперативно лечение
  • Включване на специфични храни в менюто

Именно на последните си заслужава да се отдели повече внимание, тъй като са сред най-важните за предотвратяването на заболяването.

В случай на симптоми на артрит се препоръчва намаляването до минимум на червеното месо, маслото и сиренето заради високото съдържание на наситени мазнини в тях. Напълно трябва да се откажете и от пърженото и скарата заради отделящите се при високата температура вещества от мазнината и продуктите. Може да използвате мазнини с висока точка на димене, като масло Гхи или кокосово масло.

Млада жена, която има проблем и изпитва болка в коляното

А тъй като възпалението се усложнява от Омега-6 мастните киселини, това значи, че е желателно да намалите и житните храни, соята, олиото. Добри заместители са зехтина, лененото масло и ореховото олио.

Удобните за мнозина полуфабрикати също съдържат редица вещества, които увеличават срока им на годност и стабилизират съставките им. Те обаче обикновено изострят възпаленията.

От друга страна, увеличете приема на вода – така ще помогнете на тялото си да отделя повече от токсините и ще осигури допълнително хидратиране на всички тъкани – включително и тези, свързани със ставите и тяхното търкане. Зеленчуковите смутита и напитки също са сред силно препоръчваните по време на артрит заради коктейла от витамини и минерали в тях. Те са богати и на антиоксиданти, които се борят с възпаленията.

Добавете към ежедневното си меню и чайзелен, черен и бял. Те са най-богати на вещества, чиято роля е да се справят с различните типове възпаления в организма. Зеленият чай е най-ефективен в борбата с артрита поради наличие на антиоксиданти, многократно по-мощни от витамините C и Е.

Именно от богати на тях храни имат нужда имунната система и опорно-двигателната система. Такива са различните видове чушки, лимон, карфиол, различните видове зеле. Добавете и продукти с наличие на каротини, и богати на селен – риба тон, скариди, морски продукти, пуешко месо, ядки.

Основни грешки при лечението на артрит

Опрете ли до лечение на артрита в организма, е много важно да знаете за някои важни, често срещани грешки.

Най-обичайната сред тях е ограничаването на движението. Заради острите болки много често засегнатите ограничават дори най-дребните дейности и така всъщност задълбочават още повече заболяването.

В случай, че страдате от наднормено тегло, е важно да го приведете в норма. Така ще намалите натоварването върху ставите и болките от възпалението.

Какво представлява артритът?

Има множество факти и митове, които заобикалят артрита. Факт е, например, че артритът представлява възпаление на ставите – частите от тялото ни, които имат най-голяма роля за подвижността ни след костите и мускулите. Доказано е, също така, че артритът поразява милиони хора всяка година по целия свят, включително и у нас.

Болестта засяга една или повече стави в тялото – именно оттам идва и името й. Притеснителното при нея е, че причините за възникването й могат да бъдат разнообразни и е трудно да бъдат уловени преди прогресирането на болестта.

Страхът от възпалението се засилва още повече, когато е ясно, че то всъщност е нелечимо. Единствените мерки, които могат да бъдат предприети, са по забавянето на развитието му – и те невинаги са ефективни, освен ако не се спазват стриктно. Нещо повече – смята се, че артритът е най-често срещаната причина за инвалидизиране на хората над 55-годишна възраст.

Тук идва моментът да развенчаем един от митовете за артрита – че той поразява само възрастните хора. За да разберем обаче защо има и случаи на артрит при по-младите, трябва да знаем повече за различните…

 

Видове артрит

Doctor examining his patients knee in medical office

Науката познава няколко основни вида артрит. Основното разделение е на обикновен и ревматоиден артрит. Освен това обаче болестното състояние може да бъде класифицирано още като мигриращо, ювенилно-хронично или артрит при подагра.

Много е важно да можем да направим разликата между обикновения и ревматоидния артрит. Артритът, който е ревматоиден, е автоимунно заболяване, срещу което много трудно се противодейства. Причината се крие в това, че в този случай антителата на организма регистрират здравите ставни тъкани като заплаха и ги атакуват като бактерии.

Мигриращият артрит, от своя стана, е пряко свързан с ревматизма – заболяване, което се предизвиква от инфекция. Най-често началното заболяване е на гърлото, но може да мигрира към сърцето, ставите, кожата. Мигриращият артрит се характеризира с подуване на ставите. Отоците периодично са придружени от болка, но невинаги, затова и са по-трудни за улавяне. Важно е да обърнете внимание на тези симптоми, тъй като над 50% от заболелите от ревматизъм обикновено в последствие заболяват и от мигриращ артрит. Най-често поразените стави са на коленете, глезените, раменете.

Абсолютен контраст с това прави ревматоидният артрит. Той се развива по-бавно, постепенно, без особени признаци на изменение в здравословното състояние. Специфично при това заболяване е, че много по-често от него заболяват жените – почти 3 пъти по-често от мъжете. То поразява и далеч по-специфични части от тялото – ставите на малките пръсти на ръцете и краката. Възпалението се характеризира с остра болка и подуване.

Съвсем различно проявление на артрита е ювенилният хроничен артрит. Както се разбира и от името му, той поразява децата и ставите им – и то в цялото тяло.  Характеризира се със ситни кожни обриви, възпаление на лимфните възли и черния дроб. Забелязва се и промяна на очите и по-точно – заболяване на ириса на окото.

Артритът и неговите симптоми

Симптомите на ревматоидния артрит са подутост и болка в ставите. Най-често се засягат ставите на китките и пръстите, което води до видими деформации на крайниците. Сериозен знак за артрита е симетричността на развитието му – обикновено когато е засегнат един крайник, заболява и другият от същия вид в тялото. По-редки симптоми на артрита са ниски нива на червените кръвни телца, възпаления около белите дробове и сърцето, температура и ниски нива на енергията.

Дори с напредването на медицината обаче все още не е ясно какви са точните причини за артрита. Смята се, че те са комбинация от условия на външната среда и генетична предразположеност, която води до това имунната система да атакува тъканите в тялото и по-точно – ставите, костите и хрущялите. Оттам те отслабват и възниква инфекцията и нейните последствия.