Лечение при артрит – как да се борим с него ефективно?

Обновена: 11.03.2024|
Миозит. Бенките, симптоми, поява, лечение.

Един от най-естествените процеси за тялото ни е движението, затова е важно навреме да се предприеме лечение при артрит.

Хрущялите и ставите са едни от елементите от тялото ни, които са най-уязвими. От една страна, през годините те отслабват и се износват по естествен път. От друга, има редица заболявания, които ги заплашват във времето.

Те са и сред елементите на системата, които най-много зависят от количеството витамини и минерали, които приемаме, както и от начина ни на живот.

Фокусът ни днес попада върху едно от заболяванията при тях, чиито сигнали е важно да уловим навреме, а също и кои са подходящите методи за лечение при артрит.

 

Какво представлява артритът?

Има множество факти и митове, които заобикалят това заболяване.

Той представлява възпаление на ставите – частите от тялото ни, които имат най-голяма роля за подвижността ни след костите и мускулите. Доказано е, че артритът поразява милиони хора всяка година по целия свят, включително и у нас.

Болестта засяга една или повече стави в тялото – именно оттам идва и името й. Притеснителното при нея е, че причините за възникването й могат да бъдат разнообразни и е трудно да бъдат уловени преди прогресирането на болестта.

Страхът от възпалението се засилва още повече, когато е ясно, че лечение при артрит всъщност все още няма. Единствените мерки са свързани със забавянето на развитието му, а някои методи могат да помогнат за облекчаване на болката.

Нещо повече – смята се, че артритът е най-често срещаната причина за инвалидизиране на хората над 55-годишна възраст.

Тук идва моментът да развенчаем един от митовете за артрита – че той поразява само възрастните хора. За да разберем обаче защо има и случаи на артрит при по-младите, трябва да знаем повече за различните видове.

 

Видове артрит

 

Doctor examining his patients knee in medical office

 

Науката познава няколко основни вида артрит. Обичайното разделение е на ревматоиден артрит или обикновен/остеоартрит, между които е много важно да правим разлика.

Ревматоидният е автоимунно заболяване, срещу което много трудно се противодейства. Причината се крие в това, че в този случай антителата на организма регистрират здравите ставни тъкани като заплаха и ги атакуват като бактерии.

Освен това обаче могат да се обособят и класифицират още подвидове артрит, като например:

 • мигриращ
 • ювенилно-хроничен
 • при подагра

 

 

Мигриращ артрит

Той е пряко свързан с ревматизма – заболяване, което се предизвиква от инфекция. Най-често началното заболяване е на гърлото, но може да мигрира към сърцето, ставите, кожата.

Мигриращият артрит се характеризира с подуване на ставите. Отоците периодично са придружени от болка, но невинаги, затова и са по-трудни за улавяне.

Важно е да обърнете внимание на тези симптоми, тъй като над 50% от заболелите от ревматизъм обикновено в последствие заболяват и от мигриращ артрит. Най-често поразените стави са на коленете, глезените, раменете.

 

Ревматоиден артрит

 

Лечение при артрит-ревматоиден артрит.

 

Абсолютен контраст с това прави ревматоидният артрит. Той се развива по-бавно, постепенно, без особени признаци на изменение в здравословното състояние.

Специфично при ревматоиден артрит е, че много по-често от него заболяват жените – почти 3 пъти по-често от мъжете.

То поразява и далеч по-специфични части от тялото – ставите на малките пръсти на ръцете и краката. Възпалението се характеризира с остра болка и подуване.

 

Ювенилен хроничен артрит

Това е съвсем различно проявление на болестта. Както се разбира и от името му, е хронично възпалително заболяване, което поразява децата и ставите им – и то в цялото тяло.

Характеризира се със ситни кожни обриви, възпаление на лимфните възли и черния дроб. Може да се забележи и промяна на очите и по-точно – заболяване на ириса на окото.

 

Артрит при подагра

Подаграта е често срещана форма на възпалителен артрит, който е много болезнен. Характеризира се със силно завишени нива на пикочна киселина в кръвта. Обикновено засяга една става наведнъж (често ставата на палеца на крака). Има моменти, когато симптомите се влошават, известни като пристъпи, и моменти, когато такива липсват (ремисия).

Болният често се събужда от дълбок сън през нощта с усилващи се болки в основната фаланга на палеца на крака, който е зачервен, отекъл, и изключително болезнен.

 

 

Кои са най-честите съпровождащи артрит симптоми?

 

Лечение при артрит-симптоми

 

Най-често срещаните при артрит симптоми са подуване и болка в ставите, като най-засегнати биват тези на китките и пръстите. Това води до видими деформации на крайниците.

Сериозен знак за болестта е симетричността на развитието му – обикновено когато е засегнат един крайник, заболява и другият от същия вид в тялото.

По-редки симптоми на артрита са:

 • ниски нива на червените кръвни телца
 • възпаления около белите дробове и сърцето
 • температура
 • ниски нива на енергията

Дори с напредването на медицината обаче все още не е ясно какви са точните причини за ревматоидния артрит.

Смята се, че те са комбинация от условия на външната среда и генетична предразположеност, която води до това имунната система да атакува тъканите в тялото и по-точно – ставите, костите и хрущялите. Оттам те отслабват и възниква инфекцията и нейните последствия.

 

 

Какви са начините за лечение при артрит?

Въпреки че на този етап пълно и ефективно лечение при артрит липсва, има някои начини, по които можем да му повлияем. Те са свързани със забавяне на прогресията на болестта, облекчаване на болките и подобряване на подвижността.

Съвременното лечение при артрит се фокусира върху различни подходи и методи. Може да се наложи да опитате едно или комбинации от такива, преди да определите кое работи най-добре за вас.

Част от тях са:

 • Специализирани лекарства срещу болестта, някои от които с растителен произход, например съдържащите капсаицин – веществото, придаващо лютивината на чушките
 • Физиотерапия – тя е неизменна част от адекватното лечение при артрит. Движението, макар и болезнено първоначално, ще подобри състоянието на ставите и ще помогне да се забави развитието на болестта
 • Оперативно лечение при артрит
 • Включване на специфични храни в менюто

Именно на последните си заслужава да се отдели повече внимание, тъй като са сред най-важните за предотвратяване на заболяването и облекчаване на симптомите му.

 

Храни с благотворно влияние върху артрита

 

Фибромиалгия. Най-добри хранителни добавки за жени. Омега-3 мастни киселини за сърцето.

 

В случай на симптоми на артрит се препоръчва намаляването до минимум на червеното месо, маслото и сиренето заради високото съдържание на наситени мазнини в тях. Внимавайте с пърженото и скарата заради отделящите се при високата температура вещества от мазнината и продуктите. Може да използвате мазнини с висока точка на димене, като масло Гхи или кокосово масло.

Желателно да намалите и житните храни, соята, олиото. Добри заместители са зехтин, ленено масло и орехово олио.

Удобните за мнозина полуфабрикати също съдържат редица вещества, които увеличават срока им на годност и стабилизират съставките им. Те обаче обикновено изострят възпаленията.

От друга страна, увеличете приема на вода – така ще помогнете на тялото си да отделя повече от токсините и ще осигури допълнително хидратиране на всички тъкани – включително и тези, свързани със ставите и тяхното търкане.

Зеленчуковите смутита също са сред силно препоръчваните към лечение при артрит заради коктейла от витамини и минерали в тях. Те са богати и на антиоксиданти, които се борят с възпаленията.

Добавете към ежедневното си меню и чай – зелен, черен и бял.

Хапвайте и антиоксидантни храни, такива са различните видове чушки, лимон, карфиол, различните видове зеле. Добавете и продукти с наличие на каротини, и богати на селен, а също и на омега-3 мастни киселини – риба тон, скариди, морски продукти, пуешко месо, ядки.

Куркумата е подправка, която доказано бори възпалението в ставите и тялото, поради което може да бъде включена за облекчаване на артрит.

 

 

 

Лечение при артрит – основни грешки

Млада жена, която има проблем и изпитва болка в коляното

 

Опрете ли до лечение при артрит в организма, е много важно да знаете за някои важни, често срещани грешки.

Най-обичайната сред тях е ограничаването на движението. Заради острите болки много често засегнатите ограничават дори най-дребните дейности и така всъщност задълбочават още повече заболяването.

Като част от лечение при артрит е добре да се обърне внимание на излишните килограми. В случай, че страдате от наднормено тегло, е важно да го приведете в норма. Така ще намалите натоварването върху ставите и болките от възпалението.

Тъй като няма утвърдено за ревматоиден артрит лечение, е добре да се ограничат храните със захар, защото те също увеличават възпалителните процеси в тялото.

Какво представлява заболяването артрит?

Казано накратко, той представлява възпаление на една или повече стави в тялото. Причините за него могат да бъдат различни. Най-честите симптоми са болка и подуване на ставите, водещи до деформиране на крайниците, затруднено движение и др.

Колко са видовете артрит?

Има няколко вида артрит, като основното разделение е на ревматоиден артрит или обикновен/остеоартрит. Ревматоидният е автоимунно заболяване. Съществуват още и мигриращ артрит, ювенилно-хроничен и при подагра

Кое е най-ефективното лечение при артрит?

За съжаление пълно лечение при артрит липсва. Има обаче начини за забавяне на прогресирането и облекчаването му. Те включват освен медикаменти и физиотерапия, ограничаване на някои храни и замяната им с други.

Кои храни да ограничим и кои да увеличим?

Като част от лечение при артрит се препоръчва намаляването до минимум на червеното месо, маслото и сиренето заради високото съдържание на наситени мазнини в тях, а също и на захарта. Вместо това консумирайте повече антиоксидантни храни – чушки, лимон, карфиол, различните видове зеле, а също и омега-3 мастни киселини, намиращи се в рибата.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 14.11.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 10:15 | Публикувана: 14 ноември 2019 в 16:31 | Категория: Хранене и видове храни