Корен от лотос – рецепта и ползи

Обновена: 12.06.2024|
Корен от лотос.

Корен от лотос е ядливо коренище на растението лотос, което се цени не само заради уникалния си външен вид, разнообразните му кулинарни приложения, но и заради хранителното си съдържание.

Този воден зеленчук осигурява набор от основни хранителни вещества, което го прави полезна добавка към различни ястия.

Какво е корен от лотос?

Корен от лотос е грудково, подводно коренище от Nelumbo nucifera. То е многогодишно водно растение, произхождащо от Азия. Коренът има различен външен вид и текстура, които го правят универсален в кулинарни приложения. Тъй като коренът от лотос расте под водата, може да натрупа на себе си утайки и нежелани частици.

Коренът на лотос има цилиндрична форма, а външната му част е покрита с кафеникава, често кална обвивка.

omega3 400
astaks 600
omega3 400
astaks 600

Въпреки това, след като бъде почистена и обелена, обвивката разкрива характерните дупки –  пълни с въздух камери, които са свързани помежду си по дължината на растението. Те могат да варират по размер от малки до големи и са разделени от тънки стенички.

Нарязан, коренът от лотос има вид на пчелна пита. Текстурата е свежа и леко хрупкава, подобна на тази на воден кестен или джикама. Това го прави популярна съставка в ястия, в които това му качество е желан контраст на текстурата.

Вътрешният цвят на корена от лотос варира от бледо бяло до бледорозово, в зависимост от сорта и свежестта.

Важно е да отбележим, че цветът на корен от лотос избледнява доста бързо, когато е изложен на въздух, става кафяв или сив, така че често се препоръчва да се накисват или покрият резените в кисела вода (като лимонов сок), за да се предотврати обезцветяването.

Коренът от лотос има леко сладък вкус, който е сравнително неутрален. Това му позволява да поеме вкуса на други съставки в ястията и го прави универсална добавка както към солена, така и към сладка храна. Освен в кулинарията, корен от лотос се е използвал и с медицински цели в азиатските страни.

 

Състав

 

Корен от лотос - нарязан.

 

Коренът от лотос е питателен зеленчук, който предлага разнообразие от витамини, минерали и диетични фибри. Точният хранителен състав може леко да варира в зависимост от фактори като сорта и начина на приготвяне.

100 грама корен от лотос съдържат приблизително:

 • 66 калории
 • 16,02 г въглехидрати
 • 2,6 г диетични фибри
 • 0,2 г захари
 • 1,58 г протеин
 • 0,15 г мазнини

 

Що се отнася до витамините, коренът от лотос се откроява със съдържанието на витамин С, предлагайки около 44% от препоръчителния дневен прием на 100 грама. Той също така съдържа в по-малки количества други витамини от група В, като витамин B6, тиамин, рибофлавин и ниацин.

По отношение на минералите коренът на лотос осигурява значителни нива на калий. Също така съдържа фосфор, магнезий, калций, желязо и цинк. Предлага по-малки количества мед и манган.

Като цяло, хранителният профил на корена от лотос демонстрира неговите потенциални ползи за здравето. Неговите диетични фибри поддържат здравето на храносмилането, докато съдържанието на витамин С допринася за функцията на имунната система и образуването на колаген.

Със своята хрупкава текстура и мек вкус, коренът от лотос може да подобри хранителната стойност и сетивното изживяване на широка гама от ястия.

 

Символика на корена от лотос

Коренът от лотос има дълбоко вкоренена културна история. В различните култури той означава духовно пробуждане и просветление, отразявайки пътуването на лотосовия цвят от калта до повърхността на водата. Неговите взаимосвързани камери илюстрират единството и взаимозависимостта на целия живот.

Устойчивостта е ключова тема при него, тъй като коренът на лотос процъфтява при неблагоприятни условия, символизирайки силата в лицето на бедствието. Тази устойчивост се простира до личностно израстване, успоредно с трансформацията на корена от неизвестност към възникване.

Балансът на корена от лотос, потопен в дълбините, и видимия растеж отразява житейското равновесие между материалното и духовното.

На кратко, символиката на лотосовия корен дава дълбоки прозрения – стремеж към просветление, единство на съществуването, сила за преодоляване на предизвикателствата и потенциал за непрекъснат растеж.

Предлага напомняне, че сред сложността на живота можем да намерим цел, устойчивост и обновяване.

 

Ползи от корен от лотос

 

Корен от лотос - ползи.

 

Коренът от лотос предлага няколко потенциални ползи за здравето поради богатия си на хранителни вещества състав.

Диетични фибри

Корен от лотос се явява добър източник на диетични фибри, особено разтворими. Те могат да спомогнат за насърчаване на редовното изхождане, да предотвратят запек и да поддържат здрава храносмилателна система, като подпомагат усвояването на вода и насърчават растежа на полезни чревни бактерии.

Витамин С и антиоксидантни свойства

Коренът от лотос съдържа значително количество витамин С, който е мощен антиоксидант, помагащ за защита на клетките от оксидативен стрес и увреждане, причинено от свободните радикали. Антиоксидантите имат роля за намаляването на риска от хронични заболявания и поддържането на цялостното здраве.

 

Подкрепа на имунната система

Витамин С, който се намира в изобилие в корена на лотос, е известен със своите имуностимулиращи свойства. Помага за стимулиране на производството на бели кръвни клетки и поддържа способността на тялото да се бори с инфекции и заболявания.

Здраве на сърцето

 

Корен от лотос - сърце.

 

Наличието на диетични фибри и калий в корена на лотоса може да допринесе за здравето на сърцето. Диетичните фибри помагат за понижаване на нивата на холестерола и подобряване на здравето на сърцето, докато калият е от съществено значение за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане.

Регулиране на кръвната захар

Съдържанието на диетични фибри в корена от лотос също може да допринесе за стабилни нива на кръвната захар. Разтворимите фибри имат способността да забавят усвояването на захарта и да насърчат по-добър контрол на кръвната захар, което е важно за хората с диабет или тези, изложени на риск от развитие на такъв.

Противовъзпалителен потенциал

В проучвания, някои съединения, присъстващи в корена от лотос, като флавоноиди, показват противовъзпалителни свойства. Възпалението е свързано с различни хронични състояния, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет и някои видове рак.

Управление на теглото

Ниското съдържание на калории и мазнини в растението, съчетано със съдържанието на фибри, може да допринесе за усещане за ситост. Включването на богати на фибри храни като тази може да помогне за това да контролираме калориите, които приемаме.

Респираторно здраве

 

Корен от лотос - бели дробове.

 

В традиционната азиатска медицина корен от лотос се използва за поддържане на респираторното здраве. Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърди това, потенциалните противовъзпалителни и антиоксидантни свойства на корен от лотос могат да допринесат за благосъстоянието на дихателната ни система.

Здраве на кожата

Антиоксидантите, присъстващи в корен от лотос, особено витамин С, са от съществено значение за синтеза на колаген, който е важен за здравето на кожата. Колагенът спомага за поддържане на еластичността и структурата й, като допринася за по-младежки външен вид.

Здраве на костите

Корен от лотос съдържа малки количества минерали като калций и магнезий, които са важни за поддържането на здрави кости. Тези минерали, заедно с други хранителни вещества в корена на лотос, допринасят за цялостното здраве на костите ни.

Важно е да отбележим – въпреки че коренът от лотос предлага потенциални ползи за здравето, той трябва да се консумира като част от балансирано и разнообразно хранене.

Ако имаме специфични здравословни проблеми или състояния, винаги е препоръчително да се консултираме със здравен специалист, преди да направим значителни промени в диетата си.

 

Странични ефекти

Коренът от лотос обикновено се счита за безопасен за консумация от повечето хора, когато се консумира в умерени количества като част от балансирана диета. Въпреки това, като всяка храна, някои хора могат да получат странични ефекти или реакции:

 • Алергии
 • Храносмилателни проблеми
 • Съдържание на оксалат
 • Замърсители
 • Взаимодействие с лекарства
 • Бременност и кърмене

Реакциите могат да бъдат индивидуални. Ако имаме предразположеност или сме в някои от изброените групи, най-добре е да се консултираме със здравен специалист преди консумация на корен от лотос.

 

Рецепта с корен от лотос

 

Корен от лотос - рецепта.

 

Както споменахме, корен от лотос се използва често в азиатската кухня. Предлагаме ви рецепта, в която го комбинираме с любим протеин – пилешко и азиатски сосове.

 

Необходими продукти:

 • 400 г корен от лотос, нарязан
 • 2 с.л. сусамово олио

 

За соса:

 

Начин на приготвяне:

 1. Първо смесваме всички съставки за соса в купа.
 2. Загряваме сусамовото масло в тиган на средно силен огън и готвим корена от лотос, докато двете страни се зачервят приятно (ако е необходимо може да добавим още сусамово масло).
 3. Добавяме филийките корен от лотос към соса и разбъркваме, за да се смесят хубаво. Може да сервираме веднага, но е препоръчително да ги оставим в соса за още около 30 минути.

По желание може да добавим люти чушки или пресен лук отгоре.

 

Заключение

В обобщение, коренът на лотос капсулира едно дълбоко символично пътуване. Появата му от мътни води до ярък цъфтеж отразява духовно просветление, лично израстване и устойчивост.

Има чудесен хранителен състав, но въпреки това са необходими още изследвания, за да се потвърдят потенциалните му ползи за здравето. Има приложение както в кулинарията, така и в медицината.

Какво е корен от лотос и какъв е вкусът му?

Коренът на лотос е коренището на растението лотос и е популярна съставка в азиатската кухня. Има мек, леко сладък вкус с хрупкава текстура при готвене.

Как да приготвя и готвя корен от лотос?

Коренът от лотос може да бъде нарязан на слайсове, кубчета или настърган, и използван в различни ястия. Обикновено се пържи или се добавя към супи и яхнии. Някои хора също го харесват маринован или в салати.

Хранителен ли е коренът на лотос?

Да, коренът от лотос е питателен зеленчук. Той е добър източник на диетични фибри, витамини (като витамин С и витамини от група В) и минерали (като манган и калий). Освен това е с ниско съдържание на калории и мазнини.

Категории: Пълноценно хранене, Хранене и видове храни|Публикувана: 08.11.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 юни 2024 в 10:57 | Публикувана: 8 ноември 2023 в 15:58 | Категория: Пълноценно хранене, Хранене и видове храни