Колкото и здравословен начин на живот да водим, няма как да избягаме от токсините – те са навсякъде около нас и организмът ни се бори с тях всеки ден.

И докато вече сме ви разказвали как да пречистите най-ефективно организма си от тях в статията 8 продукта за естествен детокс, сега хвърляме светлина върху различните видове, тяхното влияние и как да ги разпознаваме. С това знание, детоксикацията ще става по-лесно, бързо и ефективно.

 

Токсините в тялото

Най-кратката им характеристика се изразява в това, че токсините са всички вещества, които потенциално могат да навредят на тялото и правилното му функциониране.

На първо място е важно да знаете, че токсините са навсякъде около нас – във въздуха, който дишаме, и храната, която приемаме. Дори водата, която пием, независимо колко пречистена е, съдържа редица вредни вещества. Натрупани във времето в тялото, оказват негативно въздействие.

Самите процеси в тялото също отделят токсини – от нормалната клетъчна дейност в организма често се натрупват амоняк, млечна киселина, пикочна киселина и още много.

Именно заради произхода на токсините и от естествените процеси в тялото, е изключително важно да следим за сигналите му. Само така ще можем да ги разпознаваме и да им противодействаме с правилни методи.

 

Видове токсини в околната среда

С въздуха, който дишаме всеки ден, приемаме множество летливи токсини. Той пренася прахови частици и вируси, фини остатъци от метали и други видове вредни за тялото вещества. Те най-често имат негативно влияние върху дихателната система. В най-тежките случаи биха могли да причинят хронични заболявания на дихателните пътища и белите дробове.

Водата, от друга страна, особено когато е недобре пречистена, също съдържа тежки метали и често – остатъци от пестициди. Попаднали с растенията или в почвата, те се пренасят с подпочвените води към водопреносните системи на градовете. Пестицидите се преработват трудно от тялото, а се натрупват лесно и бързо. Във времето те влияят негативно на жлезите с вътрешна секреция, нервната система и мозъка.

Като допълнение, имунитетът ни също страда от тях. Особено силни са реакциите при бременните жени и малките деца. При тях натрупването на пестициди и други токсини в организма може да доведе до забавено развитие на детето и генетични изменения, които на свой ред да предадем на своите деца.

Тъй като приемаме храна всеки ден, тя е следващият по големина фактор, с който трябва да се съобразим, когато става дума за токсините. Част от тях са пестицидите, за които вече споменахме, но списъкът е далеч по-дълъг.

В месните продукти и храните с животински произход често могат да се открият освен пестициди, различни вещества с разнороден изкуствен произход. Консервантите, химическите вещества от препарати, пластмаса и изкуствени подсладители нерядко попадат в организмите на животните. Затова е важно внимателно да подбираме продуктите, които ще третираме термично или консумираме директно. Те трябва да се от проверен източник без да се предоверяваме на хранителните вериги.

 

Видове токсини, които приемаме в ежедневието

Жена, която реже на дъска зеленчуци - целина, борколи и чери домати. Подходящи за период на детоксикация.

 

Синтетичните вещества в дрехите ни също допълнително отделят токсини в организма ни. От пластмасата се отделят съставки със стареенето й, които попадат дори в бутилираната вода, например. Това с особена сила важи за многократната употреба на пластмасовите бутилки. Откриваме ги и в кафето, приготвено от пластмасови капсули.

Сериозно количество от токсините ни в тялото се натрупват и чрез тютюнопушенето и консумацията на алкохол, газирани и енергийни напитки. В тях обикновено намираме захар, множество оцветители и консерванти – част от тях, опасни за организма при натрупване във времето.

 

Най-опасните токсини за организма, които приемаме

Списъкът е богат, но сред тях се нареждат най-вече:

  • оловото в боите, почвата и водата;
  • хлорът, с който имаме досег най-често в басейните;
  • флуорът в пастите за зъби – затова е толкова важно да изплакнете устата си наистина добре след миене на зъбите!
  • цианидът, който откриваме в някои храни. Затова не прекалявайте с консумацията на ябълките, масления боб, ядките и семената.
  • антибиотиците, използвани при домашните животни – поглъщайки ги чрез месото, те имат същия ефект като при пестицидите.

Основни признаци за наличието на токсини в тялото

От векове най-сигурният начин да установим проблем със здравословното си състояние остава това да слушаме тялото си.

В дните, минаващи на бързи обороти и в постоянни ангажименти, това не е лесно. Затова и много често изпускаме ключовите сигнали. А при наличието на токсини, тялото дава изключително ясни знаци. Най-често, ако има насищане на метали и пестициди в организма, зачестяват главоболията и се забелязват раздразнения на храносмилателния тракт. В много случаи те са придружени с липса на концентрация, лошо качество на съня и неприятен дъх.

Забелязвате промяна в цвета на кожата си, дори да правите чести разходки и да приемате витамини? Това може да е символ за наличие на токсини, които тялото ви не може да обработи. Сред знаците, които епидермиса ни дава, се нареждат загуба на естествения цвят, липса на еластичност, сухота.

В случай, че не предприемете мерки по прочистване на организма и установяване на източника на токсините, във времето симптомите се засилват. Стига се до постоянно високо кръвно налягане, артрит, мигрени, алергии и редица хронични болести – някои от които нелечими.

Особено застрашени са бременните – при тях натрупването на токсини в организма може да има пагубен ефект за плода. При малките деца, от друга страна, прекаленото наличие на вредни вещества води до хронични заболявания и забавяне на развитието на различните системи.

 

Основни начини за намаляване на токсините в организма

 

Жена, която прави детоксикиращо смути. Бери плодове, блендер и готови сокове.

 

Няма спор за това, че натрупването на токсини в организма е изключително негативно за тялото и нервната ни система. Как обаче да се предпазим и прочистим от тях?

Можем да започнем с изключване на пластмасата максимално от своите дни – по-малко употреба на пластмасови чаши, сламки, пластмасови бутилки. Ключово е да не използваме за дълго време една и съща пластмасова бутилка или термочаша, например. Изключете и кафето на капсули от ежедневието си. При приготвянето му те са подложени на висока температура и оттам отделят повече вредни вещества в любимата ви напитка.

Препоръчва се допълнително пречистване на водата или преваряването й, особено при консумация от малки деца.

 

Как да прочистим токсините от организма си

Важно е да знаете, че ще са ви нужни поне 2-3 седмици, за да бъде процесът ефективен. По време на детоксикацията на организма се препоръчва да спрете тютюнопушенето и алкохола. Увеличете обаче спорта – по възможност, сред природата, на чист въздух. Така организмът ви по-лесно ще се освободи от токсините чрез изпотяването. Компенсирайте с повече прием на вода и зелен чай.

Повече по темата прочетете и в статията Детоксикация на организма и отслабване.

Обновена: 28 ноември 2023 в 16:45 | Публикувана: 18 юни 2019 в 15:55 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни