Златен корен (родиола) – естествен антидепресант

Обновена: 29.04.2024|
Златен корен, родиола.

Златен корен, или родиола, е също познато под латинското название Rhodiola rosea и е от семейство Дебелцови. Частите на това растение са естествен адаптоген и намират приложения за третирането на различни заболявания и неразположения в народната медицина на много култури.

Лечебно средство в различни култури

Нарoдната медицина познава добре лечебното растение в помощ на психическото здраве, когнитивните способности, тонуса и издръжливостта на тялото. Родиолата често се използва за лечение на психически проблеми и неразположения – стрес, тревожност, депресивни симптоми. Най-популярно е в Източна Европа и Азия, но става все по-известно в САЩ и други части на света.

Родиолата е особено известна със своите ефекти за намаляване на умората и стреса, но заедно с това в нея се откриват активни съставки с противовъзпалителни и антиоксидантни свойствa. При изследвания върху животни златният корен показва благоприятно въздействие на клетъчно ниво, което носи противоракови ефекти и насърчава дълголетието. В някои проучвания родиолата предизвиква забавяне на растежа на ракови клетки на белия дроб, пикочния мехур, стомаха и дебелото черво.

bademovo brashno 400
kurk pep 600
bademovo brashno 400
kurk pep 600

Какво е адаптоген? 

Адаптогените са специфичен вид растения, които са добре познати на аюрведа и традиционната китайска медицина. Наричаме ги адаптогени, тъй като помагат на организма да се адаптира към различни стресови фактори и да се пребори с тях.

Корените на родиола има адаптогенни свойства. Те съдържат над 140 активни съставки, които помагат да поддържаме тялото си жизнено и здраво.  

 

Ползи за психичното здраве 

 

златен корен родиола

 

Родиола използваме за борба със стреса и последиците от него. Растението и неговите екстракти понижават нивата на кортизол в тялото. Помага при умора – краткотрайна и хронична, и подобрява цялостното състояние на ума и съзнанието ни. Други билки, оказващи помощ за тези състояния, са пасифлора, корен от валериана, жълт кантарион и лайка. Сред тях обаче родиолата притежава най-силно въздействие.  

Употребява се също при биполярни разстройства, но поради спецификата на заболяването приемът трябва да се наблюдава внимателно от лекар. 

Родиола при хронична умора и заболявания 

Някои хронични заболявания са съпътствани от постоянна умора, която може да попречи на нормалния ни начин на живот. Освен лекуването на самото заболяване може да приемаме златен корен, за да облекчим хроничната отпадналост и сънливост.  

Помощ при разстройство с дефицит на вниманието 

Поради способността на златния корен да подобрява и укрепва когнитивните способности с него може да се прилага терапия за подобен вид разстройство. Заедно с това може да окаже благоприятно въздействие върху нивата на концентрация, вниманието и бдителността.  

Родиолата не бива да е единственият медикамент, който приемаме при разстройство с дефицит на вниманието. Препоръчва се консултация със специалист, който да прецени потенциалните плюсове и минуси от приема на растението.

Родиола за физическото благосъстояние 

Проучвания показват значително подобрение на силата на изследваните участници при различни видове тренировки след приема на екстракти от растението. При състезания за издръжливост употребата на растението намалява умората и позволява постигането на по-високи резултати.  

Антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на това растение също допринасят за цялостното физическо здраве на тялото ни.   

За подобряване на умствените функции

 

златен корен родиола

 

Тъй като действа благоприятно на когнитивните свойства, това растение може да е добър помощник за подобряване на паметта и концентрацията. Това се дължи на неговата способност да укрепва невроните и качеството на невротрансмитерите. 

Златният корен се отразява добре при възрастни хора, като укрепва ума и когнитивните им способности. Пълноценният сън, редовното движение и правилното хранене са едни от главните фактори за запазването на здравето ни през годините, но с помощта на малки дози родиола може да подобрим физическото и психическото си състояние.  

 

Как да приемаме родиола безопасно? 

Растението и екстрактите от него не бива да се приемат постоянно – нужно е да се правят почивки през няколко месеца, за да се предотвратят странични ефекти. Можем да приемаме родиола в умерени дози до 3 месеца, след което е редно да направим по-голяма пауза и да започнем отново при нужда.  

Причините, поради които се нуждаем от приема на златен корен, обикновено изискват различни дози. Най-често екстракти от растението откриваме под формата на капсули и таблетки. 

 • 50 мг: При ежедневна употреба за преодоляване на хронична умора. 
 • 100-200 мг: За ежедневна употреба за тонус и подобрение на когнитивните функции.
 • 300-600 мг: Интензивен прием при силно психическо натоварване, стрес и симптоми на депресия.  

 

Не бива да се приемат повече от 680 мг, тъй като толкова големи дози са неефективни. Препоръчва се да употребяваме родиола сутрин или на обяд на празен стомах, тъй като стимулиращият ефект на растителния екстракт може да навреди на качествения ни сън.

В комбинация с други медикаменти  

 

златен корен родиола

 

Златният корен подобрява настроението, повишава енергията и тонуса на съзнанието ни, което действа благоприятно в комбинация с терапия или друг тип медикаменти, лекуващи депресивни състояния.

Едно проучване показва, че родиолата облекчава някои странични ефекти на лекарства, които се използват за третиране на шизофрения и подобни разстройства. Въпреки проучванията и откритите ползи от подобно комбиниране, трябва да се консултираме с лекаря си, ако желаем да приемаме родиола, независимо какви са целите ни.  

При комбинация с други медикаменти златният корен има и известни противопоказания, за които трябва да внимаваме.

Рискът за това е изключително малък, но винаги се препоръчва да се консултираме с лекаря, който ни е предписал медикаменти:

 • Може да повлияе на лекарства за диабет тип 2 и щитовидна жлеза. 
 • Възможно е да намали ефекта на противозачатъчни медикаменти. 
 • В комбинация с антибиотици и антидепресанти може да намали действието на лекарствата.  
 • Поради ефектите си върху имунната система родиолата не се препоръчва за прием от хора, страдащи от автоимунни заболявания, тъй като може да влоши здравословното им състояние.

Странични ефекти при прием на златен корен 

Подобно действие се забелязва рядко и не е особено силно. Документираните нежелани ефекти включват: 

 • Раздразнителност 
 • Безсъние  
 • Повишено кръвно налягане 
 • Алергична реакция 
 • Възбуда 
 • Сухота в устата 
 • Главоболие 

 

Голяма част от тези странични ефекти се дължат на енергизиращото и тонизиращото действие на екстрактите на растението. Няма достатъчно проучвания за употребата на родиола при бременни и кърмещи жени и поради тази причина не се препоръчва приемът му. Липсват изследвания за употребата на златен корен от деца и затова те трябва да го избягват. 

Проучвания обаче показват, че е възможна употреба на тези екстракти от деца. В такива случаи трябва да се консултираме с лекар и да даваме златен корен в малки дози, които няма да причинят свръхстимулация.  

 

Често задавани въпроси

Какво е златен корен?

Също наричано родиола, това растение има мощно въздействие върху тялото. То е познато като адаптоген - помага на тялото да се адаптира към стресовите фактори и да ги пребори.

За какво се употребява?

Растението се използва от векове в народната медицина на различни култури. То е подходящо за облекчаване на хроничната умора и симптомите на депресия, подобрява паметта и концентрацията.

С какво е полезен за организма?

Златният корен подпомага синтеза на серотонин и понижава нивата на кортизол.

Има ли странични ефекти?

Не се препоръчва да се приема в комбинация с някои лекарства, тъй като може да промени действието им. Страничните ефекти са редки.

 

Категории: Билки и чайове|Публикувана: 20.09.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 април 2024 в 17:15 | Публикувана: 20 септември 2023 в 11:29 | Категория: Билки и чайове