Храни без въглехидрати и такива с много ниско съдържание
Въглехидратите са навсякъде около нас. През повечето време дори не се замисляме за тях, до момента, в който не искаме да намалим количеството им по здравословни причини.
Тогава се обръщаме към нисковъглехидратните режими в техните разновидности и логично си задаваме въпроса: кои храни без въглехидрати познаваме? Даваме отговор в следващите редове!
Кои са най-достъпните храни без въглехидрати?
Въпреки че сме свикнали с въглехидратите в повечето храни около нас, има такива продукти, които не ги съдържат изобщо. Можем да ги включим в нисковъглехидратен режим или да опитаме да устоим напълно на изкушението и да изпробваме така наречения режим с нула въглехидрати.
Независимо каква точно е целта ни и защо искаме да намалим въглехидратите, има няколко групи храни без въглехидрати, към които можем да се обърнем.
Месо
Първата от тях съдържа различните видове месо: пилешко, пуешко, пилешко, агнешко, телешко, говеждо, свинско. В този списък влиза не само самото месо, но и различните видове субпродукти: език, дробчета, сърца и др.
Морска храна
На второ място, но не и по важност, подреждаме морската храна. Неизчерпаем източник на полезни вещества. Много от храните в тази категория не съдържат никакви въглехидрати.
Затова и спокойно можем да включваме в менюто си различни видове риба, скариди и други морски дарове. Те са чудесни за трапезата ни при нисковъглехидратен режим, а в допълнение дават на тялото и много полезни вещества.
Тук е моментът да кажем, че гореизброените храни без въглехидрати са такива единствено в чист вид. При приготвяне зависи изцяло от рецептата дали те ще останат такива – от подправките, сосовете, гарнитурите, които добавяме към тях.
Масла
Има и редица масла, на които можем да се доверим, ако не искаме да приемаме въглехидрати. И тук обаче важи условието те да са качествени и при извличането им да не са използвани добавки, които потенциално да имат съдържание на въглехидрати.
Едни от най-полезните масла, които препоръчваме и не съдържат въглехидрати, са:
- зехтинът
- кокосовото масло
- слънчогледовото масло
- сусамовото масло
- маслото от авокадо
- маслото Гхи и други
Вече споменахме за мазнините без въглехидрати, но оцетът, който присъства в редица ястия за овкусяване, също съдържа под 1 г въглехидрати за 100 мл.
Кои храни съдържат много малки количества въглехидрати?
Голяма и значима група храни с малко количество въглехидрати са зеленолистните зеленчуци. Те се славят със съдържание, богато на витамини, минерали и фибри. Затова и често използваме в рецептите:
- различни видове зелени салати
- лапад – 0,33 г нетни въглехидрати на 100 г
- рукола – 2,05 г нетни въглехидрати (без фибри) на 100 г
- коприва – 0,59 г нетни въглехидрати на 100 г
- спанак – 1.1 г нетни въглехидрати на 100 г продукт
- броколи– 3,88 г нетни въглехидрати на 100 г
- прясно зеле – 3,3 г нетни въглехидрати на 100 г
- аспержи – 2.11 г нетни въглехидрати на 100 г
- карфиол – 1.81 г нетни въглехидрати на 100 г
- гъби – 3,09 г нетни въглехидрати на 100 г
Чудесен зеленчук с много малко количество въглехидрати е и краставицата – 1,46 г на 100 г продукт. Тя е популярна по нашите ширини и има място в традиционната кухня, но и в съвременните режими.
Билки
Хубаво е да споменем, че билките също съдържат малко количество въглехидрати. Това важи най-вече, когато са в прясно състояние, тъй като сушени са в по-голяма концентрация. Но в рецептите се използват много малки грамажи от тях и не тежат толкова на общите въглехидрати в ястието.
Такива са мащерката, босилекът, кориандърът, естрагонът, ментата, канелата и джинджифилът. Добавяме към списъка и солта.
Млечни продукти
В млечните продукти въглехидратите доста варират. Заквасената сметана например съдържа 6,63 г въглехидрати в 100 г, а кисело мляко с 3,6% масленост – 4,66 г.
При различните сирена съдържанието на въглехидрати е приблизително следното:
- краве сирене – 1.4 г въглехидрати
- пармезан – 3,22 г
- моцарела – 6,36 г
- крема сирене – 4,07 г
- сирене халуми – 1,8 г
В кашкавала, в зависимост от производителя, откриваме до 2 г въглехидрати в 100 г продукт.
Кои напитки не съдържат въглехидрати?
Течностите са нещо, без което тялото ни може. Редица функции зависят от добрата хидратация. Тя има роля и за добрия ни външен вид.
За съжаление много от напитките, които консумираме на дневна база, не могат да се похвалят с излишък на въглехидрати. Затова и ако целта ви е да ги ограничите, то трябва да изключите от дневната си консумация:
- енергийни напитки
- газирани напитки (дори такива, описани като продукти без захар)
- сокове
- компоти
- някои видове алкохолни напитки
В допълнение, не бива да забравяте да преразгледате и начина, по който консумирате дневните си дози кафе или чай. Желателно е, ако добавяте към тях захар или мед (богати на въглехидрати продукти), да ги отстраните. Единствено тогава чаят и кафето могат да бъдат считани за напитки без въглехидрати.
Извън тях единствената наистина чиста от въглехидрати напитка си остава водата.
За какво да внимаваме
Храни без въглехидрати или с ниско съдържание на такива могат да станат водеща част от нашето меню и така да постигнем подобрение на здравето си в дългосрочен план. За да се случи това обаче, трябва да познаваме добре въглехидратите и начина, по който те влияят на организма ни.
Накратко казано, те са макронутриенти, които служат като основен източник на енергия за тялото ни и неговите функции. Те са една от трите основни групи хранителни вещества, които приемаме ежедневно с храните, които консумираме.
Благодарение на тях правилно функционират мускулите, мозъкът, нервната система. Разделят се на:
- захари
- нишестета
- фибри
Веднъж попаднали в тялото и преминали през храносмилателната система, въглехидратите се превръщат в глюкоза. Тя се абсорбира в тялото и оттам получаваме енергия за извършването на различни физически и умствени дейности.
Много здравословни проблеми, начело с покачването на килограмите и затлъстяването, се свързват с консумацията на въглехидрати.
Причината: част от продуктите, които похапваме, съдържат много или пък празни въглехидрати, които тялото ни не успява да обработи и усвои правилно. Тогава те се превръщат в мазнини, които се складират. Резултатът е напълняване.
В заключение: трябва да бъдем внимателни с консумацията на въглехидрати в ежедневието си и да наблюдаваме добре тялото си и сигналите му. Това важи както при обичайните ни хранителни навици, така и при опитите за намаляване на въглехидратите.
Не бива да забравяме да помислим и за така наречените скрити захари (въглехидрати) в храните.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Пролетта, освен с по-топло време, зелена трева и първите цветя, понякога идва и с умора, мудност и лошо […]
Често се чудим какви здравословни нисковъглехидратни храни да включим в менюто си, когато сме на кето режим. Ограничаването […]
Диета без въглехидрати и захар може да послужи като превенция срещу редица заболявания. Това става, тъй като първите […]