Въглехидратите са навсякъде около нас. През повечето време дори не се замисляме за тях, до момента, в който не искаме да намалим количеството им по здравословни причини.

Тогава се обръщаме към нисковъглехидратните режими в техните разновидности и логично си задаваме въпроса: кои храни без въглехидрати познаваме? Даваме отговор в следващите редове!

 

Кои са най-достъпните храни без въглехидрати?

Въпреки че сме свикнали с въглехидратите в повечето храни около нас, има такива продукти, които не ги съдържат изобщо. Можем да ги включим в нисковъглехидратен режим или да опитаме да устоим напълно на изкушението и да изпробваме така наречения режим с нула въглехидрати.

Независимо каква точно е целта ни и защо искаме да намалим въглехидратите, има няколко групи храни без въглехидрати, към които можем да се обърнем.

Месо

Първата от тях съдържа различните видове месо: пилешко, пуешко, пилешко, агнешко, телешко, говеждо, свинско. В този списък влиза не само самото месо, но и различните видове субпродукти: език, дробчета, сърца и др.

Морска храна

 

Храни без въглехидрати. Миди с черупка - 3 кето рецепти.

 

На второ място, но не и по важност, подреждаме морската храна. Неизчерпаем източник на полезни вещества. Много от храните в тази категория не съдържат никакви въглехидрати.

Затова и спокойно можем да включваме в менюто си различни видове риба, скариди и други морски дарове. Те са чудесни за трапезата ни при нисковъглехидратен режим, а в допълнение дават на тялото и много полезни вещества.

Тук е моментът да кажем, че гореизброените храни без въглехидрати са такива единствено в чист вид. При приготвяне зависи изцяло от рецептата дали те ще останат такива – от подправките, сосовете,  гарнитурите, които добавяме към тях.

Масла

 

Храни без въглехидрати. Връзката между видовете масла и кето.

 

Има и редица масла, на които можем да се доверим, ако не искаме да приемаме въглехидрати. И тук обаче важи условието те да са качествени и при извличането им да не са използвани добавки, които потенциално да имат съдържание на въглехидрати.

Едни от най-полезните масла, които препоръчваме и не съдържат въглехидрати, са:

Вече споменахме за мазнините без въглехидрати, но оцетът, който присъства в редица ястия за овкусяване, също съдържа под 1 г въглехидрати за 100 мл.

 

Кои храни съдържат много малки количества въглехидрати?

 

Храни без въглехидрати. Разрешени зеленчуци при кето диета.

 

Голяма и значима група храни с малко количество въглехидрати са зеленолистните зеленчуци. Те се славят със съдържание, богато на витамини, минерали и фибри. Затова и често използваме в рецептите:

 • различни видове зелени салати
 • лапад – 0,33 г нетни въглехидрати на 100 г
 • рукола – 2,05 г нетни въглехидрати (без фибри) на 100 г
 • коприва – 0,59 г нетни въглехидрати на 100 г
 • спанак – 1.1 г нетни въглехидрати на 100 г продукт
 • броколи– 3,88 г нетни въглехидрати на 100 г
 • прясно зеле – 3,3 г нетни въглехидрати на 100 г
 • аспержи – 2.11 г нетни въглехидрати на 100 г
 • карфиол – 1.81 г нетни въглехидрати на 100 г
 • гъби – 3,09 г нетни въглехидрати на 100 г

Чудесен зеленчук с много малко количество въглехидрати е и краставицата – 1,46 г на 100 г продукт. Тя е популярна по нашите ширини и има място в традиционната кухня, но и в съвременните режими. 

Билки

Хубаво е да споменем, че билките също съдържат малко количество въглехидрати. Това важи най-вече, когато са в прясно състояние, тъй като сушени са в по-голяма концентрация. Но в рецептите се използват много малки грамажи от тях и не тежат толкова на общите въглехидрати в ястието.

Такива са мащерката, босилекът, кориандърът, естрагонът, ментата, канелата и джинджифилът. Добавяме към списъка и солта.

Млечни продукти

 

Храни без въглехидрати. Рецепти с Халуми за кето.

 

В млечните продукти въглехидратите доста варират. Заквасената сметана например съдържа 6,63 г въглехидрати в 100 г, а кисело мляко с 3,6% масленост – 4,66 г.

При различните сирена съдържанието на въглехидрати е приблизително следното:

 • краве сирене – 1.4 г въглехидрати
 • пармезан – 3,22 г
 • моцарела – 6,36 г
 • крема сирене – 4,07 г
 • сирене халуми – 1,8 г

В кашкавала, в зависимост от производителя, откриваме до 2 г въглехидрати в 100 г продукт.

 

Кои напитки не съдържат въглехидрати?

Течностите са нещо, без което тялото ни може. Редица функции зависят от добрата хидратация. Тя има роля и за добрия ни външен вид.

За съжаление много от напитките, които консумираме на дневна база, не могат да се похвалят с излишък на въглехидрати. Затова и ако целта ви е да ги ограничите, то трябва да изключите от дневната си консумация:

 • енергийни напитки
 • газирани напитки (дори такива, описани като продукти без захар)
 • сокове
 • компоти
 • някои видове алкохолни напитки

В допълнение, не бива да забравяте да преразгледате и начина, по който консумирате дневните си дози кафе или чай. Желателно е, ако добавяте към тях захар или мед (богати на въглехидрати продукти), да ги отстраните. Единствено тогава чаят и кафето могат да бъдат считани за напитки без въглехидрати.

Извън тях единствената наистина чиста от въглехидрати напитка си остава водата.

 

За какво да внимаваме

 

Храни без въглехидрати, захар, капан.

 

Храни без въглехидрати или с ниско съдържание на такива могат да станат водеща част от нашето меню и така да постигнем подобрение на здравето си в дългосрочен план. За да се случи това обаче, трябва да познаваме добре въглехидратите и начина, по който те влияят на организма ни. 

Накратко казано, те са макронутриенти, които служат като основен източник на енергия за тялото ни и неговите функции. Те са една от трите основни групи хранителни вещества, които приемаме ежедневно с храните, които консумираме.

Благодарение на тях правилно функционират мускулите, мозъкът, нервната система. Разделят се на:

 • захари
 • нишестета
 • фибри

Веднъж попаднали в тялото и преминали през храносмилателната система, въглехидратите се превръщат в глюкоза. Тя се абсорбира в тялото и оттам получаваме енергия за извършването на различни физически и умствени дейности.

Много здравословни проблеми, начело с покачването на килограмите и затлъстяването, се свързват с консумацията на въглехидрати.

Причината: част от продуктите, които похапваме, съдържат много или пък празни въглехидрати, които тялото ни не успява да обработи и усвои правилно. Тогава те се превръщат в мазнини, които се складират. Резултатът е напълняване.

В заключение: трябва да бъдем внимателни с консумацията на въглехидрати в ежедневието си и да наблюдаваме добре тялото си и сигналите му. Това важи както при обичайните ни хранителни навици, така и при опитите за намаляване на въглехидратите.

Не бива да забравяме да помислим и за така наречените скрити захари (въглехидрати) в храните.