Можем ли да комбинираме алкохол и кето диета? Сигурно сте си задавали този въпрос, особено когато стане дума за парти с приятели или празнуване на семейни празненства, а сте на режима.

За щастие, има много алкохолни напитки с ниско съдържание на въглехидрати, на които можем да се насладим в умерени количества.

В следващите редове ще разгледаме кои са най-подходящите и най-неподходящите алкохолни напитки за прием по време на кето диета. Но нека първо си припомним същността на този режим и да разберем какво представлява алкохолът.

 

 

Същност на кето диетата

Кето диетата се характеризира с консумиране на продукти с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини. Много хора я спазват с цел отслабване и подобряване на здравословното си състояние.

Обикновено изисква внимателно планиране и придържане към дневното количество въглехидрати, което варира от 20 до максимум 50 грама. По този начин се цели тялото да остане в кетоза.

Кетозата е състояние, при което тялото започва да изгаря мазнините за енергия (вместо досега използвана глюкоза), образувайки кетогенни тела.

Спазването на нисковъглехидратен – високомазнинен (НВВМ) режим означава да се откажем от храни и напитки като сладкиши, тестени, безалкохолни напитки, захарни изделия и някои видове алкохол.

 

Същност на алкохола

Основната психоактивна съставка в алкохолните напитки е етанолът. Той бързо започва да се абсорбира още в устната лигавица, след което продължава в стомаха и червата. Голяма част от него се разгражда в черния дроб, а останалата част от тялото я изхвърля чрез бъбреците и белите дробове.

Алкохолът се получава при усвояването на захарта от дрождите в определени храни, богати на въглехидрати. Например, гроздето се използва за производството на вино, а зърнените храни за производство на бира.

Алкохолът е едно от най-популярните психоактивни вещества в света.

Може да има мощни ефекти върху настроението и психическото ни състояние. Понижава самосъзнанието и срамежливостта, нарушава преценката и може да насърчи хората да действат необмислено.

Алкохолът е вторият най-богат на калории хранителен елемент след мазнините – съдържа около 7 калории на грам.

Бирата има сходен брой калории като сладките безалкохолни напитки, докато червеното вино има дори два пъти повече.

 

Алкохол и кето диета – кои напитки са подходящи?

 

Алкохол и кето диета. Вино.

 

Има много подходящи нисковъглехидратни алкохолни опции, от които можем да се възползваме, когато сме навън с приятели или на рожден ден.

Например чистите форми на алкохол като уиски, джин, текила, ром и водка не съдържат въглехидрати. Могат да се пият самостоятелно или да се комбинират с напитки с ниско съдържание на въглехидрати за повече вкус.

Някои видове вино и леките сортове бира също имат относително ниско съдържание на въглехидрати – обикновено 3-4 грама на порция.

Алкохол и кето диета – подходящи алкохолни напитки:

Тип алкохол Порция (мл) Въглехидрати (г)
Ром 44 мл  0 г
Водка 44 мл  0 г
Джин 44 мл  0 г
Текила 44 мл  0 г
Уиски 44 мл  0 г
Червено вино 148 мл 3-4 г
Бяло вино 148 мл 3-4 г
Светла бира 355 мл (1 кенче) 3 г

 

Напитки с ниско съдържание на въглехидрати, подходящи за смесване с алкохол

Съдържанието на въглехидрати в напитките за смесване с алкохол, е също толкова важно, колкото и самият алкохол.

Избягвайте сода, подсладени сокове и енергийни напитки. Те много бързо могат да превърнат напитката без въглехидрати във висококалорична въглехидратна бомба.

Вместо това, изберете напитка с ниско съдържание на въглехидрати като обикновена трапезна вода, диетична сода без захар, тонизираща вода без захар или газирана вода.

Алкохол и кето диета – подходящи напитки за смесване:

Тип напитка Порция (мл) Въглехидрати (г)
Газирана вода 240 мл (1 чаша) 0 г
Тонизираща вода без захар 240 мл (1 чаша) 0 г
Диетична сода без захар 355 мл (1 кенче) 0 г
Трапезна вода 240 мл (1 чаша) 0 г

Гореизброените напитки могат да поддържат ниския прием на въглехидрати, като същевременно подобрят вкуса на алкохолната напитка.

 

Алкохол и кето диета – кои напитки са неподходящи?

 

Алкохол и кето диета. Джин с тоник.

 

Не всички напитки са подходящи за комбиниране с алкохол и кето диета, тъй като много от тях са богати на въглехидрати и скрита захар. Някои дори съдържат над 30 г в порция.

Например коктейлите и смесените алкохолни напитки обикновено са високовъглехидратни, поради съдържащите се в тях съставки като сок, сода, сиропи и особено на захари. Междувременно, обикновената бира може да съдържа повече от 12 грама въглехидрати само в едно кенче (350 мл).

Алкохол и кето диета – неподходящи напитки:

Тип алкохол Порция (мл) Въглехидрати (г)
Коктейл Маргарита 240 мл (1 чаша) 13 г
Коктейл Блъди Мери 240 мл (1 чаша) 10 г
Коктейл Кисело уиски 105 мл 14 г
Сангрия 240 мл (1 чаша) 27 г
Коктейл Пиня Колада 133 мл 32 г
Космополитан 105 мл 22 г
Обикновена бира 355 мл 12 г

Въпреки че има много алкохолни напитки с ниско съдържание на въглехидрати, подходящи за кето, това не означава, че те трябва да станат редовна част от диетата.

Ключът е в умереността

Дори нисковъглехидратните видове алкохол са богати на празни калории. Това означава, че те доставят много калории с малко или никакви основни хранителни вещества като протеини, фибри, витамини или минерали.

Прекаляването с алкохола може да увеличи риска от хранителни дефицити с течение на времето. Може да допринесе и за постепенното наддаване на теглото.

 

Алкохолът и наддаването на теглото

В 8-годишно проучване сред жени е установено, че консумацията на поне две алкохолни напитки на ден е свързана с повишен риск от значително наддаване на теглото в сравнение с умереното пиене.

Алкохолът също може да потисне изгарянето на мазнините и да увеличи процента телесни мазнини чрез съхраняване на допълнителните калории под формата на мастна тъкан в тялото ни.

Прекомерното пиене на алкохол може също да допринесе за други сериозни здравословни състояния, включително диабет и залъстяване, сърдечни заболявания, чернодробни проблеми и рак.

Поради тази причина е най-добре приемът на алкохол да бъде умерен – дефиниран като една напитка на ден за жени и две на ден за мъже.

 

Каква е ролята на черния ни дроб?

Черният ни дроб е забележителен орган, изпълняващ стотици важни функции в тялото. Една от основните му роли е да неутрализира различни токсични вещества, които приемаме. Поради тази причина черният дроб е особено уязвим на увреждане от приема на алкохол.

Алкохолна чернодробно заболяване, причинено от консумацията на алкохол, е омазнен черен дроб. Характеризира се с повишено съдържание на мазнини в чернодробните клетки.

Хората, които редовно пият алкохол в големи количества, могат да получат възпаление на черния дроб. В най-лошия случай, след умирането на чернодробните клетки се стига до сериозно състояние, наречено цироза. Цирозата е необратима и е свързана с много сериозни здравословни проблеми.

 

Въздействие на алкохола върху мозъка

Прекомерната консумация на алкохол може да има многобройни неблагоприятни ефекти върху мозъка. Етанолът намалява комуникацията между мозъчните клетки – краткосрочен ефект, отговорен за много от симптомите на пиянството.

Прекаляването с алкохолът може дори да доведе до затъмнение – явление, характеризиращо се със загуба на паметта или амнезия,  по време на прием на големи количества алкохол.

Тези ефекти са само временни, но хроничната злоупотреба с алкохол може да причини трайни промени в мозъка ни. Това често води до нарушена мозъчна функция.

Алкохол и деменция

Тъй като мозъкът ни е много чувствителен към увреждане, хроничната злоупотреба с алкохол може да увеличи риска от деменция и да причини свиване на мозъка при хора на средна възраст.

В най-лошия сценарий тежкото увреждане на мозъка, причинено от алкохол, може да доведе до понижаване способността на хората да водят независим живот.

Умерената консумация е свързана с намален риск от деменция, особено при възрастните хора.

 

Заключение

Алкохол и кето диета могат да се съчетаят, поради това, че съществуват множество алкохолни напитки с ниско съдържание на въглехидрати.

Някои видове вино и чистите форми на алкохол, като уиски, ром и джин, съдържат малко или никакви въглехидрати в порция. Лесно се комбинират с нисковъглехидратни напитки като газирана вода, например.

Независимо от диетата, която спазвате, най-добре е да контролирате количествата приет алкохол, за да избегнете неблагоприятни последици за здравето.

Като общо правило, жените трябва да се придържат към максимум една напитка на ден, докато мъжете трябва да се придържат към две или по-малко.