Захарта – враг на килограмите, но и на кожата
От няколко години насам активно се говори за по-здравословния начин на живот и в частност за захарта – врган на килограмите номер 1. Наред с това се засягат и всички фактори, които влияят на теглото и външния ни вид.
За съжаление, сладкото изкушение, което е имало голяма роля в домовете и рецептите на нашите родители, баби и дядовци, се оказва далеч от невинна сладка съставка. С прекомерно високото си съдържание на въглехидрати, захарта в днешния си вид, макар и все още широко употребявана, се оказва враг на фигурата ни, но и на кожата. Разберете защо в следващите редове.
Захарта – враг на килограмите, който води и до гликация
Гликацията е процес, за който има много изследвания и обобщения, но всъщност се знае малко в широк мащаб. Причината се крие в това, че захарта е основният причинител на този процес в човешкото тяло, но мнозина не си задават правилните въпроси за влиянието й, докато не се стигне до сериозен здравословен проблем.
По своята същност гликацията е процес – реакция на организма. Тя се причинява от наличието на излишна глюкоза в кожните влакна. Иначе казано – разградените вещества от захарта се свързват с протеини или мазнини в тялото ни без да има наличието на ензим, който да може да контролира процеса. Това нарушава функциите на тялото на клетъчно ниво и директно уврежда някои тъкани и функциите им.
Основни щети понася колагенът в тялото ни – веществото, отговорно за еластичността на кожата, но и за здравината на костите и сухожилията, мускулите, ставните връзки, кръвоносните съдове. Затова и ако този процес не се прекъсне във времето, с годините той може да бъде пагубен за здравето на всички системи в тялото ни.
Причината се крие в това, че колагенът е „лепилото“, което държи много от тъканите „слепени“ и правилно функциониращи.
Но да се върнем на гликацията. За съжаление, процесът много често започва по-рано, отколкото предполагаме. И докато се счита, че естественото намаляване на колаген започва, когато сме на около 25 години, при други процеси нямаме толкова време на разположение.
Такъв процес е гликацията, предизвикана от захарта – враг на килограмите, но и на кожата. Тя се съдържа в почти всичко, сладка е и лесна за консумация и добавяне към различни рецепти. Като цяло гликацията зависи изцяло от външни фактори, най-вече от начина на хранене.
От друга страна, обаче, много съвременни изследвания установяват, че заради високата консумация на сладката съставка, при някои хора процесите на гликация започват дори по-рано – на около 20-годишна възраст. А това може да навреди на пълноценното развитие на тялото. Освен това – и да ни състари преждевременно.
Как да предпазим кожата си от гликация?
От обясненото дотук вероятно бихте казали, че е нужно да спрем захарта – враг на килограмите, но и на кожата, за да предотвратим процеса на гликация. За съжаление отговорът далеч не е толкова прост.
Колкото повече глюкоза имаме в кръвта си, толкова по-бърз е процесът на гликация и влиянието му върху тялото ни. За да намалите глюкозата и да върнете баланса в организма, е важно да предприемете следните стъпки:
- На първо място е важно да поддържате по-ниски нива на кръвната захар в рамките на нормалното за организма ви
Намалете продуктите с въглехидрати и висок гликемичен индекс. Вместо на тях, заложете на плодове и зеленчуци – по възможност сурови, за да можете да абсорбирате максимално количество от техните полезни вещества. В случай, че ги приготвяте – направете ги на пара или ги сварете.
В тези техни състояния отсъстват т.нар. крайни продукти на гликацията (аdvanced glycation end products – A.G.Es). Особено подходящи са боровинките, нарът и продуктите, които съдържат витамини B6 и B1.
- Втората стъпка в борбата с гликацията е да избягвате преработените въглехидрати
Както и различните продукти, които са толкова преработени, че не дават полезни вещества на организма ви, а го затрудняват в работата му. Откажете се от (или поне намалете) пържените и препечените храни. Да, препечените филийки, коричката на крем карамела и крем брюлето са прекрасни, но… в дългосрочен план това, което могат да причинят на организма ви, далеч не е.
Информирайте се и за скритите захари в храните. Те си остават убиец на колагена в организма и основен ускоряващ фактор в процеса на гликация. Възможно е да приемате повече захар, отколкото предполагате, която да забави борбата ви с нея без да знаете. Затова не пропускайте да се консултирате със специалист относно количеството захар, което приемате, но не забравяйте, че днес имаме и много нейни алтернативи. Такъв например, е стевиолата.
Захарта – враг на килограмите и как влияе на покачването им
Когато добавяме захар към кафето или чая, рядко си задаваме въпроса как това влияе на теглото ни. Когато обаче похапваме десерт, това се променя. Истината е някъде по средата – и в съвременните изследвания, че модерният човек консумира 5 (пет) пъти повече от препоръчителното количество захар.
А дали тялото ни ще успее да я преработи, зависи изцяло от количеството й, но и от цялостното състояние на метаболизма и храносмилателната ни система. Което, от своя страна, има пряка връзка с възрастта и как ще работи и ще се развива тялото ни във времето.
Когато захарта попадне в организма ни, тя прави няколко неща. На първо място – дава ни енергия. Тя идва под формата на краткотраен, но силен заряд, след който тялото ни остава дори по-уморено от преди, а умът – по-муден. Веднъж попаднала в храносмилателната ни система, захарта следва да се разгради.
И тук идва проблемът, особено, когато говорим за рафинираната, бяла захар – враг на килограмите, но и на кожата.
Тъй като е преработена многократно, за да е наситена със сладост и изцяло бяла, тя няма полезни вещества, които да предложи на тялото ни. Вместо това, тя може да затрудни обработката на веществата, да забави метаболизма и да увеличи натрупването на крайни продукти, които организмът ни не може да приеме, но и изхвърля трудно. Вследствие на което задържа и натрупва мазнини.
Именно по този начин се случва и покачването на килограмите, които после сваляме толкова трудно.
Допълнителни съвети
Добрите новини са, че има много начини, по които да се борим с гликацията.
Един от тях е спортът. Освен всички положителни ефекти, които има върху тялото ни (освен бързото горене на въглехидрати) и психиката ни, когато спортуваме, движението намалява нивата на кръвната захар. Така влияе пряко върху процеса на гликация.
Приемайте продукти с карнозин. Веществото е добре познато на спортистите, но може лесно да влезе в ежедневието ви със своите противосъстаряващи действия.
Освен това, за да предпазите кожата си и да забавите гликацията, докато организмът ви се справи с нея, нанасяйте повече хидратиращи и подхранващи кремове – с алое вера, мед, боровинка. Не забравяйте и слънцезащитния крем – той хидратира, подхранва, но и пази от вредните слънчеви лъчения, които се явяват допълнителен състаряващ фактор за дермата.
Помогнете на кожата си допълнително и като поддържате производството на колаген в нея: с хранителни добавки и природни средства.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Едно от главните предимства на подсладител еритритол е, че може безпроблемно да се приема от хора, страдащи от диабет.
Фруктоза е естествената захар, която се съдържа в плодовете, плодовите сокове, някои зеленчуци и
Как режим за отслабване без захар може да облекчи и други състояния, разглеждаме подробно.