Захарта – враг на килограмите, но и на кожата
От няколко години насам активно се говори за по-здравословния начин на живот и в частност за захарта – врган на килограмите номер 1. Наред с това се засягат и всички фактори, които влияят на теглото и външния ни вид.
За съжаление, сладкото изкушение, което е имало голяма роля в домовете и рецептите на нашите родители, баби и дядовци, се оказва далеч от невинна сладка съставка. С прекомерно високото си съдържание на въглехидрати, захарта в днешния си вид, макар и все още широко употребявана, се оказва враг на фигурата ни, но и на кожата. Разберете защо в следващите редове.
Захарта – враг на килограмите, който води и до гликация
Гликацията е процес, за който има много изследвания и обобщения, но всъщност се знае малко в широк мащаб. Причината се крие в това, че захарта е основният причинител на този процес в човешкото тяло, но мнозина не си задават правилните въпроси за влиянието й, докато не се стигне до сериозен здравословен проблем.
По своята същност гликацията е процес – реакция на организма. Тя се причинява от наличието на излишна глюкоза в кожните влакна. Иначе казано – разградените вещества от захарта се свързват с протеини или мазнини в тялото ни без да има наличието на ензим, който да може да контролира процеса. Това нарушава функциите на тялото на клетъчно ниво и директно уврежда някои тъкани и функциите им.
Основни щети понася колагенът в тялото ни – веществото, отговорно за еластичността на кожата, но и за здравината на костите и сухожилията, мускулите, ставните връзки, кръвоносните съдове. Затова и ако този процес не се прекъсне във времето, с годините той може да бъде пагубен за здравето на всички системи в тялото ни.
Причината се крие в това, че колагенът е „лепилото“, което държи много от тъканите „слепени“ и правилно функциониращи.
Но да се върнем на гликацията. За съжаление, процесът много често започва по-рано, отколкото предполагаме. И докато се счита, че естественото намаляване на колаген започва, когато сме на около 25 години, при други процеси нямаме толкова време на разположение.
Такъв процес е гликацията, предизвикана от захарта – враг на килограмите, но и на кожата. Тя се съдържа в почти всичко, сладка е и лесна за консумация и добавяне към различни рецепти. Като цяло гликацията зависи изцяло от външни фактори, най-вече от начина на хранене.
От друга страна, обаче, много съвременни изследвания установяват, че заради високата консумация на сладката съставка, при някои хора процесите на гликация започват дори по-рано – на около 20-годишна възраст. А това може да навреди на пълноценното развитие на тялото. Освен това – и да ни състари преждевременно.
Как да предпазим кожата си от гликация?
От обясненото дотук вероятно бихте казали, че е нужно да спрем захарта – враг на килограмите, но и на кожата, за да предотвратим процеса на гликация. За съжаление отговорът далеч не е толкова прост.
Колкото повече глюкоза имаме в кръвта си, толкова по-бърз е процесът на гликация и влиянието му върху тялото ни. За да намалите глюкозата и да върнете баланса в организма, е важно да предприемете следните стъпки:
- На първо място е важно да поддържате по-ниски нива на кръвната захар в рамките на нормалното за организма ви
Намалете продуктите с въглехидрати и висок гликемичен индекс. Вместо на тях, заложете на плодове и зеленчуци – по възможност сурови, за да можете да абсорбирате максимално количество от техните полезни вещества. В случай, че ги приготвяте – направете ги на пара или ги сварете.
В тези техни състояния отсъстват т.нар. крайни продукти на гликацията (аdvanced glycation end products – A.G.Es). Особено подходящи са боровинките, нарът и продуктите, които съдържат витамини B6 и B1.
- Втората стъпка в борбата с гликацията е да избягвате преработените въглехидрати
Както и различните продукти, които са толкова преработени, че не дават полезни вещества на организма ви, а го затрудняват в работата му. Откажете се от (или поне намалете) пържените и препечените храни. Да, препечените филийки, коричката на крем карамела и крем брюлето са прекрасни, но… в дългосрочен план това, което могат да причинят на организма ви, далеч не е.
Информирайте се и за скритите захари в храните. Те си остават убиец на колагена в организма и основен ускоряващ фактор в процеса на гликация. Възможно е да приемате повече захар, отколкото предполагате, която да забави борбата ви с нея без да знаете. Затова не пропускайте да се консултирате със специалист относно количеството захар, което приемате, но не забравяйте, че днес имаме и много нейни алтернативи. Такъв например, е стевиолата.
Захарта – враг на килограмите и как влияе на покачването им
Когато добавяме захар към кафето или чая, рядко си задаваме въпроса как това влияе на теглото ни. Когато обаче похапваме десерт, това се променя. Истината е някъде по средата – и в съвременните изследвания, че модерният човек консумира 5 (пет) пъти повече от препоръчителното количество захар.
А дали тялото ни ще успее да я преработи, зависи изцяло от количеството й, но и от цялостното състояние на метаболизма и храносмилателната ни система. Което, от своя страна, има пряка връзка с възрастта и как ще работи и ще се развива тялото ни във времето.
Когато захарта попадне в организма ни, тя прави няколко неща. На първо място – дава ни енергия. Тя идва под формата на краткотраен, но силен заряд, след който тялото ни остава дори по-уморено от преди, а умът – по-муден. Веднъж попаднала в храносмилателната ни система, захарта следва да се разгради.
И тук идва проблемът, особено, когато говорим за рафинираната, бяла захар – враг на килограмите, но и на кожата.
Тъй като е преработена многократно, за да е наситена със сладост и изцяло бяла, тя няма полезни вещества, които да предложи на тялото ни. Вместо това, тя може да затрудни обработката на веществата, да забави метаболизма и да увеличи натрупването на крайни продукти, които организмът ни не може да приеме, но и изхвърля трудно. Вследствие на което задържа и натрупва мазнини.
Именно по този начин се случва и покачването на килограмите, които после сваляме толкова трудно.
Допълнителни съвети
Добрите новини са, че има много начини, по които да се борим с гликацията.
Един от тях е спортът. Освен всички положителни ефекти, които има върху тялото ни (освен бързото горене на въглехидрати) и психиката ни, когато спортуваме, движението намалява нивата на кръвната захар. Така влияе пряко върху процеса на гликация.
Приемайте продукти с карнозин. Веществото е добре познато на спортистите, но може лесно да влезе в ежедневието ви със своите противосъстаряващи действия.
Освен това, за да предпазите кожата си и да забавите гликацията, докато организмът ви се справи с нея, нанасяйте повече хидратиращи и подхранващи кремове – с алое вера, мед, боровинка. Не забравяйте и слънцезащитния крем – той хидратира, подхранва, но и пази от вредните слънчеви лъчения, които се явяват допълнителен състаряващ фактор за дермата.
Помогнете на кожата си допълнително и като поддържате производството на колаген в нея: с хранителни добавки и природни средства.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Едно от главните предимства на подсладител еритритол е, че може безпроблемно да се приема от хора, страдащи от диабет.
Фруктозата е естествена захар, която тялото използва за енергия.
Как режим за отслабване без захар може да облекчи и други състояния, разглеждаме подробно.