Диета без въглехидрати и захар: от кои заболявания предпазва?

Обновена: 09.01.2024|
Запек. Подуване, стомах. Екзогенни кетони за отслабване.

Диета без въглехидрати и захар може да послужи като превенция срещу редица заболявания. Това става, тъй като първите нарушават определени физиологични и метаболитни процеси. По този начин увеличават рисковите фактори за заболяването или самия болестен процес. На какво точно се дължи този неблагоприятен ефект и кои са най-честите болести, провокирани от диета, богата на захар и въглехидрати, ще ви разкажем в днешната статия.

 

Диета без въглехидрати и захар: какво представляват въглехидратите?

Въглехидратите са най-лесно достъпният източник на енергия в организма и са необходима част от здравословната диета, дори в минимални количества (подробно как работят те, обяснихме в статията по темата в нашия блог). Двете основни форми на въглехидрати са:

 • Прости въглехидрати (прости захари) – фруктоза, глюкоза и лактоза.
 • Сложни въглехидрати (нишестета) – съдържат се в храни като нишестени зеленчуци и пълнозърнести храни.

Всички въглехидрати се разграждат на прости захари, които се абсорбират в кръвта. Тъй като нивото на захарта се повишава, панкреасът освобождава хормона инсулин, който е необходим за преместване на захарта от кръвта в клетките, където захарта може да се използва като енергия. Въглехидратите в някои храни (най-вече тези, които съдържат прости захари и силно рафинирани, като бяло брашно и бял ориз) лесно се разграждат и причиняват бързо повишаване на нивата на кръвната захар. Сложните въглехидрати (намиращи се в пълнозърнести храни), от друга страна, се разграждат по-бавно, което позволява на кръвната захар да се повишава постепенно. Диета, която е с високо съдържание на храни, които причиняват бързо повишаване на кръвната захар, може да увеличи риска от развитие на заболявания като диабет.

choko 01 400
vitbcompl 600
choko 01 400
vitbcompl 600

 

Кои са „добрите“ и „лошите“ въглехидрати?

Някои въглехидрати (захар и рафинирани храни) са леснодостъпни, предлагат се в големи порции, имат добър вкус и не са засищащи. Затова хората са склонни да ядат повече такива храни. Лошото при тях е, че са абсолютно излишни. Те съдържат „празни калории“ и не осигуряват никакви хранителни вещества, което може да бъде и предпоставка за развитието на заболявания. Не всички прости захари обаче са лоши. Простите въглехидрати се намират и в много полезни храни – като плодове, зеленчуци и млечни продукти.

Предимствата на сложните въглехидрати са доста повече:

– разграждат се по-бавно в организма;

– имат високо съдържание на фибри;

– осигуряват повече витамини и минерали – най-вече витамини от група В, магнезий и желязо;

 

Защо захарта е вредна и как да я намалим в нашата диета без въглехидрати и захар?

 

Диета без въглехидрати и захар. Пролетно пречистване на организма. Детоксикация на организма и отслабване.

 

Храните с високо съдържание на добавена захар (газирани напитки, сладкиши) също крият риск от високо съдържание на калории и ниско на хранителни вещества. Специалистите препоръчват добавената захар да е под 10% от общите консумирани калории. Как да го постигнете? Вместо на сладък десерт, заложете на по-здравословен избор, като например плодове.

Един от най-добрите начини за намаляване на добавената захар обаче си остава ограничаването на газираните напитки. За сравнение, една чаша газирана, подсладена безалкохолна напитка е еквивалентна на 10 чаени лъжички захар и 150 калории.

Подсладените напитки са най-големият източник на добавена захар в ежедневието. Вместо тях заложете на чаша нискомаслено мляко, вода или 100% плодов сок. Или използвайте естествен подсладител. Направете правилния избор, не се излагайте на допълнителен  риск от развитие на определени заболявания.

 

Заболявания, които диета без въглехидрати и захар може да предотврати

Нека видим до какво може да доведе прекаляването със захарта в ежедневието:

 • Затлъстяване

Честотата на затлъстяване се е увеличила драстично в много развити и развиващи се страни в последните години. Това важи особено при хора с диабет, коронарна болест на сърцето и други хронични заболявания. Генетичните фактори и факторите на околната среда играят роля за определяне на склонността към затлъстяване. Други фактори, като липсата на физическа активност и нездравословната диета, също оказват влияние. Храните с високо съдържание на захар и въглехидрати засищат за кратко, но калориите от тях се натрупват. Излишната енергия, под каквато и да е форма, насърчава натрупването на телесни мазнини и може да доведе до затлъстяване.

 • Диабет

Диетата и условията на живот могат да повлияят на риска от развитие на диабет при хора, които са предразположени към това състояние. Храни, богати на нишесте и съдържащи въглехидрати с висок гликемичен индекс, увеличават възможността от развитието на заболяването. Това става независимо от индекса на телесната маса. По отношение на превенцията на заболяванията не е възможно засега да се разграничат предимства на различни видове въглехидрати без нишесте. Повечето специалисти при наличен диабет позволяват скромните 30-50 г. захари дневно. Относно въглехидратите при управлението на заболяването трябва да се заложи на правилното им разпределение през деня. Както и да се балансира с инжектирания инсулин, ако има такъв (тук ще ви бъде полезен нашият калкулатор за въглехидрати). По-подробно за диабета прочетете в статията в нашия блог, посветена на заболяването.

 • Сърдечно-съдови заболявания

Много генетични фактори, заедно с начина на живот, участват в етиологията на заболяванията на сърцето. Те влияят и на процесите, които са в основата на клиничните прояви. Диетичните фактори могат да повлияят на тези процеси директно. Затлъстяването, особено когато е разпределено централно, е свързано със значително увеличаване на риска от коронарна болест на сърцето. Съществуват и доказателства, предполагащи, че определени хранителни вещества и, по-специално, големият прием на някои наситени мастни киселини и въглехидрати, е стимулатор на коронарната болест на сърцето. Значителното увеличение на съдържащи въглехидрати храни може да доведе до намаляване на липопротеините с висока плътност („добрия холестерол“) и увеличаване на триглицеридите – също предпоставки за сърдечни заболявания.

 • Гастроентерологични заболявания

Увеличената консумация на храни, богати на захар и въглехидрати (особено нишестени), е рисков фактор за появата на запек, хемороиди и анални фисури, както и дивертикуларна болест. Допълнително комбинирането със затлъстяването се превръща в рисков фактор за камъни в жлъчката. Високият прием на въглехидрати може да улесни колонизацията и на някои вредни бактерии в червата. По този начин се увеличава риска от остри инфекциозни стомашно-чревни заболявания.

 • Зъбни кариеси

 

Диета без въглехидрати и захар.

 

Храните, съдържащи захари или нишесте, могат лесно да бъдат разградени от а-амилаза и бактерии в устата и да произведат киселина, което увеличава риска от кариес.

Нишестетата с висок гликемичен индекс водят до по-изразени промени в pH на плаката от нишесте с нисък гликемичен индекс, особено когато се комбинират със захари.

Влиянието на тези въглехидрати върху кариеса обаче зависи от:

 • вида храна
 • честотата на консумация
 • степента на оралната хигиена
 • наличието на флуор
 • слюнчените функции и генетичните фактори

Затова профилактиката на зъбните кариеси трябва да се фокусира върху флуорирането и адекватната орална хигиена, а не само върху приема на захар и въглехидрати.

И така, след като вече знаете какво представляват захарта и въглехидратите и до какво може да доведе прекомерната им консумация, е време да направите стъпки към ограничаването им. Добро начало ще бъде кето диетата, особено ако сте предразположени допълнително към някое от заболяванията – повече за нея прочетета в нашия блог.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 20.08.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 9 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 20 август 2020 в 10:54 | Категория: Хранене и видове храни