Кето митовете са много дезинформация, свързана с кетогенния режим, които могат да откажат хората от спазването й поради погрешното й разбиране.

По-долу в статията ще разгледаме най-разпространените кето митове за нисковъглехидратния режим и това защо тези “легенди“ не трябва да ни спират от това да започнем чист кето начин на живот, ако здравето ни го позволява, разбира се.

 

Кето мит 1: Кето диетата е само за загуба на тегло

Един от честите кето митове е това, че много хора виждат единствено полза от режима в свалянето на килограми.

Да, загубата на тегло по време на кето е факт и е доста голям мотивиращ фактор за хората да започнат този режим на хранене, но определено не е единственото предимство от спазването на нисковъглехидратната диета.

malinovi 01 400
ekzo 02 600

Постигането и поддържането на кетоза чрез прилагане на кето диета с качествени храни е един от най-добрите начини организмът на хората да функционира ефективно.

Състоянието на кетоза може да ни предложи още допълнителни ползи – повече енергия, подобрен фокус, по-добър сън, чиста кожа, повишаване на силата, намален апетит, по-добро храносмилане и балансирано настроение.

Има изследвания, които свързват кетогенната диета с лечение на Алцхаймер и множество други ползи – превенция на рак, подобряване на хронични заболявания и автоимунни разстройства, неврозащита и лечение на мозъчни травми.

 

Кето мит 2: Кето диетата е вредна за здравето ни

 

Кето митове - пуфтене.

 

Огромна полза от това да сме в режим на кетоза е, че по този начин може да намалим възпалението, тъй като производството на свободни радикали се намалява при изгаряне на кетони за енергия вместо глюкоза.

Когато използваме кетони за гориво, черният ни дроб преобразува складираните мазнини в бета-хидроксибутират – гориво, което произвежда по-малко окисление в тялото от глюкозата.

Освен това, когато премахнем преработените храни от диетата си, впоследствие ще елиминираме всички фактори, предизвикващи възпаление. Такива често са изкуствените съставки, консерванти и подсладители. И вместо това ще започнем да пълним чинията си с истински храни, пълни с минерали и витамини, които работят за намаляване на вътрешното възпаление в тялото ни.

 

Кето мит 3: Не се ядат никакви въглехидрати по време на кето

Въпреки че основната част на кетото е да ограничим броя на въглехидратите, така че да намалим запасите от глюкоза и да принудим тялото си да влезе в кетоза – това не означава, че трябва задължително да премахнем изцяло въглехидратите от храненето си.

При кето диетата трябва да хапваме много пресни зеленчуци и ядки, които са пълни с витамини, минерали и фибри. Трябва да се фокусираме върху нетните въглехидрати, така че да не елиминираме храни с високо съдържание на фибри от порциите си.

Може да изчислим нетните въглехидрати, които консумираме, като от общия им брой извадим фибрите. Следователно, нетни въглехидрати = общи въглехидрати – фибри.

Затова е необходимо да се фокусираме върху цели, непреработени източници на въглехидрати като зеленчуци и ядки. За да бъдем сигурни, че се насищаме с жизненоважни хранителни вещества, но все още поддържаме нисък нетния си брой въглехидрати.

 

Кето мит 4: Всяка нисковъглехидратна диета е кето

 

Кето митове - полезни зеленчуци.

 

Друг от честите кето митове е това, че всички нисковъглехидратни диети са еднакви, но това не е така. Въпреки че може да отслабнем с кетогенната диета, като ядем преработени храни с ниско съдържание на въглехидрати, консумираме рафинирани масла и фабрично отгледано месо.

Истината е, че ключът към оптималното здраве при кето е елиминирането на хранителните токсини – химически добавки, захар, омега-6 масла от преработени продукти, трансмазнини, зърнени храни и нишестета, които водят до хронично възпаление в тялото.

Трябва да се съсредоточим върху храни, които насърчават възстановяването:

  • Здравословни нерафинирани мазнини
  • Месо от добре хранени животни
  • Домашни птици
  • Дива риба, например сьомга
  • Органични сурови ядки
  • Пресни зеленчуци без скорбяла

Всяка от тези категории осигурява на тялото ни хранителни вещества за лечение на възпалението, ускоряване на загубата на тегло и поддържане на психическото и физическото здраве.

 

Кето мит 5: Може да ядем всякакви мазнини по време на кето

Има много различни видове мазнини, вариращи от здравословни към нездравословни до напълно опасни като трансмазнините и хидрогенираните масла. Тъй като кетогенната диета е съсредоточена около мазнините, е жизненоважно да консумираме правилните такива.

Мазнините, които поглъщаме, трябва да са от нерафинирани храни като маслини, авокадо, кокосови орехи, масло и от по-горе изброените храни.

Не трябва да забравяме да избягваме трансмазнини, преработени храни, направени с нискокачествени растителни масла, бързи храни, повечето пържени продукти и нискокачествени меса и сирена.

Здравословните мазнини не трябва да имат добавени съставки. Когато са налични, винаги се препоръчва да избираме органични версии, за да ограничим излагането си на ГМО, пестициди, хербициди и други токсини.

 

Кето мит 6: Глюкозата е предпочитаното гориво за мозъка

 

Кето митове - глюкоза.

 

Мозъкът ни има „кръвна бариера„, която е много стегната и позволява само на определени компоненти от кръвта ни да проникнат през нея.

Глюкозата е компонент, който не може директно да премине кръвната бариера, което означава, че получаваме непостоянна енергия за мозъка, в зависимост от това колко глюкоза е налична за преминаване през кръвно-мозъчната бариера във всеки един момент.

От друга страна, кетоните са достатъчно малки, за да преминат успешно през бариерата и да снабдят мозъка ни с необходимото количество енергия. Това означава, че ще се отървем от мозъчната мъгла, ако имаме такава, и от това да чувстваме сънливост и умора по средата на деня.

Мозъкът ни може да получи до 75% от енергията си от кетони, което ги превръща в невероятен източник на алтернативно гориво, на което да разчита.

Ето защо кетогенната диета е показала невероятни лечебни ползи за хора с Алцхаймер, Паркинсон, аутизъм и епилепсия.

Но дори и за тези с добро здраве на мозъка, преминаването към метаболизъм за изгаряне на мазнини означава повече енергия за мозъка, защото кетозата увеличава броя на митохондриите в мозъчните клетки, малки „енергийни фабрики“, които позволяват поемането на повече енергия.

Кетозата също така балансира невротрансмитерите, по-специално GABA. Като ги поддържаме в баланс, можем да модулираме стреса по-добре и да поддържаме фокуса по-лесно.

 

Кето мит 7: Кето режимът е същият като диетата на Аткинс

Аткинс диетата и другите режими с ниско съдържание на въглехидрати се фокусират само върху намаляване на приема на въглехидрати. Докато кето диетата всъщност предоставя насоки за специфични съотношения на макронутриенти, предназначени за постигане на хранителна кетоза.

Препоръчителното съотношение спрямо дневния калориен прием е приблизително:

  • 75% мазнини
  • 20% протеини
  • 5% въглехидрати

 

Това се равнява на около 60-120 грама протеин всеки ден, в зависимост от теглото ни и нивото на активност. Протеинът, които се приема от храната, е в по-малки количества, тъй като излишният протеин се превръща в глюкоза и се използва като гориво за мозъка ни.

Когато сме на кетогенна диета, целта е да преобразуваме източника на гориво от глюкоза в кетони. Поглъщайки твърде много протеин, възпрепятстваме способността на тялото си да постигне кетоза и да изгаря кетони като гориво, особено в началните етапи.

В случай, че спортуваме и тялото ни се нуждае от повече протеин, може да си го набавим като добавка. Преди това трябва да се уверим, че е висококачествена и чиста, без добавени допълнителни химии.

 

Кето мит 8: Кето диетата е нова

Въпреки че нашумява в последно време, кето диетата има повече от 100-годишна история. Започва в началото на 1900 г., когато за първи път е използвана за контрол на епилепсия при деца.

Същият този метод след това бавно еволюира и се доразвива през последните 50+ години. Лекарите и изследователите започнали да разбират, че диета с високо съдържание на мазнини, достатъчно протеини и ниско съдържание на въглехидрати принуждава тялото да изгаря мазнини като гориво, а не въглехидрати, в състояние, познато като кетоза.

Днес научните и медицински изследвания, фокусирани върху кето и ползите от него, продължават да растат и да се разширяват поради ползите за здравето, които може да предложи режима.

 

Кето мит 9: Кето диетата не е устойчива

 

Кето митове - жена се мери.

 

Начинът на живот на кето диета е напълно устойчив и се подобрява с всеки изминал ден. Дори едно от най-удивителните неща, които се случват, когато се адаптираме към кето, е това, че постоянният глад изчезва.

Когато сме в кетоза, чувството за глад рядко се проявява, апетитът ни намалява и не е нужно да се притесняваме за постоянното броене на калории. Красотата на кето диетата е, че може да се наслаждаваме на храни, богати на хранителни вещества, които са едновременно вкусни и засищащи.

Повече за кето диетата, истините, ползите, рисковете и изискванията може да прочетем в статията ни Кето диета – всичко, което трябва да знаем за нея, на едно място.

 

Заключение

Всяка диета влияе различно на всеки човек. Има случаи, в които реакцията на различните организми към определена диета варира, но затова пък има безброй режими, от които може да изберем най-подходящия за тялото ни.

Кето диетата изисква време и внимание, но само в началото. Когато преминем периода на кето адаптация и свикнем с позволените храни, които не са малко, дори няма да изпитваме това чувство на ограничение, което обичайно се проявява, когато сме на режим.

 

Какво са кето митове?

Кето митовете са много дезинформация, свързана с кетогенния режим, които могат да откажат хората от спазването й, поради погрешното й разбиране.

Колко са кето митовете?

Има много кето митове, на които не трябва да вярваме, но в статията ни сме изброили 9 от най-често срещаните.

Кои са кето митовете?

Кето митовете са много, но най-често срещаните са това, че не се консумират никакви въглехидрати, може да ядем всякакви мазнини, кето диетата не е устойчива и още други, които може да прочетете в статията ни по-горе.

Публикувана: 5 октомври 2023 в 13:34 | Категория: Кето диета