Какво трябва да знаете за токсините в тялото

Обновена: 11.03.2024|
Люти чушки. Глог. Анасон. Билка дамиана. Алкална диета. Увреждат колагена. Язва на стомаха. Хеликобактер пилори. Жена в розова, която показва полезния ефект от изчистване от токсините в червата.

Често слушаме за токсините и опасностите, които дебнат целия ни организъм, когато те се натрупат в по-голямо количество в тялото ни. Те са еквивалент на „отрова“ и имат отложено действие. Могат да повлият негативно и в процеса на отслабване.

Как обаче да се ориентираме сред всички съвети и продукти за детоксикация? Днес ще се спрем на този въпрос и ще разгледаме подробно същността на токсините и мерки срещу предотвратяването им.

 

Същност на токсините

Най-просто казано, токсините са вещества, които по някакъв начин застрашават здравето ни. Токсините могат да идват от различни източници – външни влияния и фактори, или пък да се синтезират в следствие на химични реакции в самия организъм.

Едно е сигурно обаче – те могат да влияят на тялото ни по различни начини. Резултатът е един – подкопаване на имунната ни система, здравословни проблеми и в някои случаи – предизвикване на хронични болести. Именно затова токсините се приемат за еквивалентни на отровите. И точно като някои от тях – имат отложено действие заради натрупването си.

rejimat kniga 400
vitc 600 1
rejimat kniga 400
vitc 600 1

В тялото ни токсините се натрупват вследствие всички фактори, които ни заобикалят – въздуха, който дишаме, водата, която пием, храната, която консумираме.

Въздухът например крие опасности като фините прахови частици. Те съдържат много дребни отпадъци с различен произход: пластмаса, метали, елементи от промишлеността. Освен това, във въздуха, при по-висок коефициент на замърсяване, може да открием и опасни вещества с канцерогенен произход. Всички те засягат дихателната ни система с тежки, понякога необратими последици.

Водата, от своя страна, допринася към натрупването на токсини в организма, със съдържанието си на някои химикали. Дори след пречистване, в нея понякога се съдържат по-високи нива на натриев флуорид.

Освен това, поначало тя идва от естествени източници. Това значи, че ако те бъдат замърсени с тежки метали или пестициди, то и до нашия организъм ще достигнат част от тези токсични и опасни за организма вещества.

 

Токсини в храната ни

 

Млада дама в добра форма, която отблъсква в едната ръка хамбургер, а в другата - поничка.

 

Много можем да говорим и за храната, която консумираме. Вредните вещества в нея се промъкват в организма ни наред с полезните такива. Така например, част от плодовете и зеленчуците, които похапваме, са отглеждани с много изкуствени торове или пестициди.

Затова е естествено те да попаднат от почвата и водата в реколтата в по-малки или по-големи количества. По тази причина е важно да знаем максимално добре откъде идват плодовете и зеленчуците. Заедно с това, трябва винаги да обръщаме внимание на вкуса им, както и да ги измиваме преди консумация.

Колкото до продуктите от животински произход, при тях е още по-важно да знаем на първо място страната и областта на произход. След това, като важен фактор, се нарежда информацията за това как са били отглеждани животните и с какво са били хранени.

Именно от продуктите, с които животните са захранвани, в организма им попадат различни видове вещества. Оттам ние ги приемаме с яйцата, млякото и самото месо. Много пъти това са хормони, изкуствени вещества, остатъчни продукти от синтетични лекарства и много други.

Освен това, не бива да пренебрегваме и токсините, които приемаме с алкохола, тютюнопушенето, лекарствата и особено антибиотиците. Всички тези фактори, натрупвани във времето, могат да имат изключително негативни последици за организма ни.

 

Как и кога токсините се натрупват в тялото ни?

Най-краткият отговор е: постоянно и  непрекъснато. Добрите новини обаче са, че организмът ни, като една много добре изградена, балансирана система, има функции за защита и самопречистване от токсините, които се натрупват в него.

Част от начините, по които го прави, са:

  • чрез функциите на черния дроб
  • чрез кожата и потта
  • чрез изхвърлянето на твърди и течни отпадъци след преработката на храни и течности

Затова е важно да следим състоянието на храносмилателната и отделителната система, както и на черния си дроб. Необходимо е да внимаваме и да не ги претоварваме с токсините и вредните вещества в храните и средата, които консумираме и ни заобикалят. А ако това все пак се случи, трябва да можем да разпознаваме признаците и начините за детоксикация.

 

Симптоми и признаци, че тялото има нужда от детокс

Един от ключовите симптоми за това, че тялото ви има нужда от прочистване от токсините, си остава постоянната умора. Тя е упорита, не преминава след наспиване и сякаш е постоянен спътник в ежедневието ни. Тя се придружава от липса на концентрация, неспокоен сън, главоболие.

Ако пренебрегнем тези първоначални сигнали, следват още по-явни знаци от тялото ни, че сме прекалили. Такива са лош дъх, смущения в правилната функция на храносмилателната система, мускулни болки. Повишеното кръвно налягане също не е за пренебрегване. То е специфична индикация, на която трябва да обърнете внимание – особено, ако похапвате бързи храни на крак и в менюто ви има малко място за полезни продукти.

Ако игнорираме и гореописаните сигнали обаче, тялото ни става още по-настоятелно и започва да показва и външни признаци. Такива са промяна в оттенъка на кожата към жълто или сиво, големи и тъмни кръгове под очите, болки в корема и черния дроб. Но токсините не оказват влияние само върху тялото, но и върху психиката ни. Ако сте позитивен човек, но започнете все повече да се чувствате отпаднали и да виждате живота сив, безрадостен, то това може да е от влияние на вредни вещества и липса на достатъчно витамини.

 

Методи за детоксикация на тялото

Симптомите на прекомерно натрупване на токсини звучат много страшно, но за щастие има редица начини да прочистим организма си, дори при големи количества от тях.

Важно е, на първо място, да установите коя система е претоварена и да вземете нужните мерки.

Комплекс за чревно пречистване и премахване на токсините от тялото

Ако например симптомите насочват към черния дроб и храносмилателната система, то е добре за определен период да спрете алкохолните напитки и да се насочите към по-леки, здравословни храни. Добра възможност за тези от вас с много натоварено ежедневие е и комплексът за пълно чревно пречистване. Продуктът е на билкова основа, съдържа екстракти от алое вера, глухарче, джинджифил и др. Комбинацията успешно пречиства чревната система и премахва проблеми като подут корем, болки и друг вид неразположеност.

Ако пък знаците сочат към отделителната система, то ще бъде от полза да увеличите консумацията на вода и чай за сметка на всички газирани напитки, алкохол и кафе.

 

Научете още за:

Категории: Здраве|Публикувана: 11.03.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 13:31 | Публикувана: 11 март 2020 в 10:19 | Категория: Здраве