Креатин и косопад вървят ръка за ръка, според много проучвания. Въпреки че креатинът, сам по себе си, може да не води до косопад, той има вероятност да засяга хормона, който го причинява.

 

Какво е креатин?

Креатинът е една от най-популярните и проучвани добавки, които се използват. Той е аминокиселина, която се произвежда предимно в черния дроб, но и в бъбреците и панкреаса. Синтезира се при взаимодействието на три аминокиселини – аргинин, глицин и метионин. Съдържа се естествено в организма – в мускулите и органи, нуждаещи се от повече енергия, мозъка например.

Може да си я набавим чрез червеното месо, например говеждо, свинско, агнешко, еленско, чрез рибата или да я приемаме като добавка – на прах, капсули, течност. Креатинът се превръща в креатинофосфат като се метаболизира в мускулните клетки и става много лесно разградим, за да се усвои от мускулите.

Използва се най-често от трениращи, бодибилдъри или спортисти заради мускулната енергия, която осигурява, и полезност при по-интензивни тренировки.

Колко креатин и под каква форма да го приемаме зависи от пола, теглото и още други фактори, така че при изглед за по-честа употреба се препоръчва първо консултацията с медицински представител или специалист в областта.

Освен евентуален косопад, трябва да сме наясно, че, колкото и да помага, креатинът също толкова може и да навреди, ако се приема в грешните дози.

Възможно е да възникнат някои странични ефекти, особено при хора с хронични заболявания, свързани с бъбреците и червата. Или при хора, които нямат способността да обработват продукти, богати на протеин.

Страничните ефекти в тези случаи могат да бъдат следните:

 • Задържане на вода, най-много в мускулните клетки, което променя баланса на течностите в организма
 • Гадене
 • Болки в корема
 • Запек
 • Стомашно разстройство
 • Повишаване на теглото
 • Нервност и раздразнителност
 • Нежелани взаимодействия с диуретици и някои други  лекарства

 

Връзката между креатин и косопад

 

Креатин и косопад, истина ли е?

 

Твърди се, че връзката между креатин и косопад е, че креатинът може да увеличи нивата на дихидротестостерон – DHT, което да доведе до евентуална загуба на коса.

Все още се правят изследвания в тази област, защото много от резултатите често са противоречиви. Пример е експеримент, които се явява в подкрепа на мита за следствието –  креатин и косопад, направен в Южна Африка през 2009 година.

В него участвали 20 университетски ръгби играчи. На част от тях е давана 25 г дневна доза креатин, останалите получили плацебо, като те получавали по 50 г глюкоза на ден.

След изтичането на седмица от изследването е установено, че мъжете, приемали креатин, имат завишаване на DHT хормона, стигнал е до 56%. След още две седмици, през които приемът на креатин останал същият, се забелязва, че нивата на DHT останали с 40% над средното ниво.

Важно е да се отбележи, че преди експеримента играчите имали по-ниски от средните нива на DHT, но, въпреки повишаването, след приема на креатин не е установен косопад при нито един от тях.

Възможно е, ако в тялото се получи по-висока концентрация на креатин, косопадът да дойде на по-късен етап, дори след приключване на експеримента.

Провеждани са още проучвания, при които се доказва единствено, че креатинът няма пряка връзка с оплешивяването, а се явява като “помощник“ в областта.

Необходими са още и по-задълбочени проучвания, за да се установи със сигурност връзката между креатин и косопад.

Косопад може да бъде причинен от редица други фактори като стрес, хормонални проблеми, генетично предразположение, стареене, дефицит на хранителни вещества, възпалителни процеси и други. Така че при евентуални признаци, преди да се самодиагностицираме, е най-добре да се консултираме с лекарско лице.

 

Общото между DHT и косопад

 

Креатин и косопад, каква е връзката?

 

Дихидротестостеронът е хормон, който се извлича от тестостерона чрез действието на ензим, наречен ензим 5-алфа-редуктаза.

DHT е андроген, по-силен от тестостерона, което означава, че при мъжете играе по-голяма роля за развитието:

 • На половите органи
 • На окосмяване на лицето
 • На развитието на мускулите
 • На гласа

Дихидротестостеронът действа като агент, който смалява фоликулите на косата. 

Когато DНТ се свърже с андрогенните рецептори в космените фоликули, той стимулира производството на фактори, които ускоряват свиването на фоликулите и прехода им от активен растеж към по-кратък растежен цикъл. Последиците са постепенно изтъняване на косата и косопад.

Ако тези фоликули се затворят напълно, това може да доведе до плешивост на участъка, в който фоликулът се е запечатал. Най-често DHT засяга окосмяването по теменната част на главата, докато косата на тила е по-устойчива на хормона.

Производството на DHT може да се намали като приемаме медикаменти, които да инхибират ензима 5-алфа-редуктаза. Това важи за мъжете, защото при жените чувствителността към този хормон е минимална.

 

Връзката между креатин и DHT

 

Креатин и косопад - формула за креатин.

 

Установихме, че приемът на креатин увеличава производителността на DHТ, който, от своя страна, повишава риска от оплешивяване.

Истината е, че този хормон не причинява плешивост при всички мъже. Ясно изразено е при тези, които са предразположени към косопад генетично. Следователно, ако не носим този ген в себе си, дихидротестостеронът няма да повлияе на растежа на косата.

Ако в семейството си имаме човек, склонен към плешивост, вероятността да се прояви и при нас е значително голям. В този случай рискът от това креатин и косопад да вървят ръка за ръка е голям.

Експериментът от 2009 година, споменат по-горе, се е провеждал при прием на 25 г креатин дневно като препоръчителната доза е от 3 до 5 г за деня. Което означава, че ако си набавяме креатин в препоръчителните количества, трябва да изключим като причина връзката между креатин и косопад. 

 

Заключение: Истина ли е митът за креатин и косопад?

Отговорът на въпроса “Истина ли е митът за връзката между креатин и косопад?” е, че няма ясно изявени доказателства за това креатинът пряко да влияе върху окапването на косата, а по-скоро засилва производството на хормона DHT, отговорен за косопада.

От проведените до момента изследвания е направен извод, че ако не носим гена на оплешивяването, високите нива на дихидротестостерон не би трябвало да са такъв голям проблем.

Друга извадка от експериментите е, че ако приемаме препоръчаните дози от производителя, креатинът не би трябвало да засилва индиректно косопада.

Каква е връзката между креатин и косопад?

Провеждани са проучвания, при които се доказва единствено, че креатинът няма пряка връзка с оплешивяването, а се явява като “помощник“ в областта. Необходими са още и по-задълбочени проучвания, за да се установи със сигурност връзката между креатин и косопад.

Какво е DHT?

Дихидротестостеронът е хормон, който се извлича от тестостерона чрез действието на ензим, наречен ензим 5-алфа-редуктаза. DHT е андроген, по-силен от тестостерона, което означава, че играе по-голяма роля за определянето на развитието на мъжкия организъм

Как може да си набавим креатин?

Може да си набавим креатин чрез червеното месо, рибата или да го приемаме като добавка – на прах, капсули или течност.