Малинови кетони и кето режим – задължително ли е да се съчетават?

Обновена: 05.01.2024|

Много се е изговорило и изписало за малинови кетони и кето режим. Те са една от най-нашумелите хранителни добавки за отслабване, а чрез този тип хранене хиляди хора са успели да победят излишното тегло.

Днес ще си поговорим за това дали малинови кетони и кето режим е задължително да се съчетават или можем да прибегнем до помощта им и без да го спазваме.

 

Кето режим – основни принципи

Известен още и под наименованията кетогенна диета или просто кето, този хранителен план е простичък, но и същевременно изключително ефективен.

malinovi 01 400
malinovi 01 600

Основното в него е, че залага на повишен прием на мазнини, чието количество достига до около 70-75% от дневното меню. Въглехидратите са свити едва до 5% от калориите за деня, а протеинът обхваща между 20 и 25% от хранителната дажба.

malinovi 01 400
malinovi 01 600

 

Какво може да се консумира при кето режим?

Мазнини: зехтин, бекон, авокадо, по-тлъсти видове риба, кокосово масло, краве масло, свинска мас и други животински мазнини

Протеини: месо, яйца, морски дарове, кисело мляко, сирена, сметана

Въглехидрати: горски плодове, надземни зеленчуци, ядки и ядкови брашна, черен шоколад

Позволени за подслаждане са натурални подсладители като еритритол и стевия. Още допълнения в този списък може да прочетете в статията ни Кето храни за начинаещи: списък + идеи за рецепти.

 

Кои са забранените храни при кето?

 

Рафинирани въглехидрати.

 

Забранени са хлябът и тестените изделия, захарта, кореноплодните зеленчуци, газираните напитки, както и високовъглехидратните плодове.

Изключват се също зърнените храни, подсладените млека и напитки, медът, плодовите сокове, чипсовете, крекерите и други. Още от непозволените продукти можете да видите в статията Забранени храни при кето диета.

Ограничавайки въглехидратите, тялото ги сменя като свой любим източник на енергия и започва да търси алтернативи. Такава намира от кетонните тела (или кетони), които организмът произвежда при лишаване на организма от захари.

Именно това метаболитно състояние, наречено кетоза, е целта на тази диета. На него се дължи горенето на мазнините, натрупани в организма, и загубата на тегло.

 

Малинови кетони – какво представляват?

Това са вещества, откривани в малините, които им придават силния и характерен аромат. Те се срещат в малки количества и в други плодове като къпини, червени боровинки и киви.

Малиновите кетони са подобни по молекулярна структура на капсаицин – веществото, на което лютите чушки дължат своята пикантност.

И двете са ускорители на метаболизма и подпомагат загубата на тегло, като именно това прави малиновите кетони все по-популярна добавка за отслабване.

 

Защо много хора приемат малинови кетони за отслабване?

 

Малинови кетони и бърз метаболизъм.

 

Те увеличават присъствието на адипонектин в кръвния поток. Той е хормоноподобен протеин, спомагащ за регулирането на обмяната на веществата.

Адипонектинът се фокусира основно върху метаболизма на мастните киселини, съдържащи се в телесните клетки.

Колкото по-големи количества от него присъстват в тялото, толкова по-лесно то изчиства мастните клетки, за да ги използва като енергия. Този вид хранителна добавка успешно се справя и с повишения апетит, увеличавайки усещането за ситост и потискайки желанието за храна.

Едно изследване разкрива, че комбиниран прием на малинови кетони и витамин С има още по-мощно действие, като освен за отслабване, помага и за цялостното здраве.

Данните от проучването показват, че участниците, които приемат 200 мг малинови кетони дневно с 1200 мг витамин С за 4-седмичен период, губят тегло и телесни мазнини.

 

Какви други ползи са свързвани с малинови кетони?

Освен за намаляване на апетита, ускоряване на метаболизма и цялостна помощ при отслабване, има данни, че малиновите кетони оказват позитивно влияние и върху други неща.

Те, например, могат да подобрят растежа на косата, което е от полза за хората, страдащи от косопад. Също така те се грижат за еластичността на кожата, осигурявайки й младежки вид чрез подобряване на стегнатостта.

 

Свързани ли са помежду си малинови кетони и кето режим?

 

Малинови кетони за балансирано тегло.

 

Много хора мислят, че малинови кетони и кето режим са свързани, вероятно поради езиковото сходство в думите. Истината е, че този вид кетони нямат общо с кетонните тела, образувани в организма при спазване на диетата.

Кетозата е метаболитно състояние, при което в кръвта има висока концентрация на кетони, а именно бета-хидроксибутират (BHB).

Това се случва, когато тялото започне да използва мазнини като основен източник на гориво поради ограничен достъп до глюкоза, обикновено причинено от гладуване или диета с много ниско съдържание на въглехидрати.

Много клетки в тялото предпочитат да използват глюкоза за гориво. Когато то не получава достатъчно от нея, за да захранва тези клетки, нивата на хормона инсулин намаляват. Това води до освобождаване на мастни киселини от телесните мазнини в големи количества.

Много от тях се транспортират до черния дроб, където се окисляват и се превръщат в кетони или кетонни тела. След това те се използват като алтернативен източник на енергия в цялото тяло.

За разлика от мастните киселини, кетоните могат да преминат кръвно-мозъчната бариера и да осигурят енергия за мозъка при липса на глюкоза.
Именно поради това малинови кетони и кето режим не са свързани, но могат да се използват комбинирано.

 

Задължително ли е да съчетаваме малинови кетони и кето режим?

 

Кето диета. Повторно спазване на кето режим.

 

Не е задължително да приемаме този вид хранителна добавка, ако спазваме кетогенна диета. Но употребата й всъщност ще подсили ефекта и ще улесни спазването й.

Това се отнася най-вече до хората с по-бавен метаболизъм, които постигат по-трудно резултати при спазване на хранителни режими. Съчетаване на малинови кетони и кето режим е от полза и за хората с инсулинова резистентност.

При това състояние, считано за предвестник на диабет тип 2, възниква съпротивление или игнориране на сигналите на хормона инсулин. Именно той е отговорен за изпращането на глюкозата от кръвния поток и насочването й към телесните клетки.

Това нарушение води до поетапно увеличаване на кръвната захар и много често до развиване на диабет, наричан от хората захарна болест.

Освен за това, комбинирането на малинови кетони и кето режим спомага за понижаването на апетита и чувството за глад, които съпътстват началото на всяка диета до свикването на организма с ограниченията. Не на последно място – този вид хранителна добавка дава енергия, която често е липсващ елемент при хранителни ограничения.

В този ред на мисли, можем да направим следното заключение. Не е задължително да съчетаваме малинови кетони и кето режим, но ако го направим, ще извлечем единствено ползи и ще преминем по-бързо през неминуемия период на адаптация.

 

Могат ли да се съчетават екзогенни кетони и малинови кетони?

Споменатите вече кетонни тела, които организмът произвежда при лишаване от въглехидрати, могат да бъдат имитирани и подпомогнати от хранителни добавки.

Именно такива са екзогенните кетонни капсули, които повишават нивата на естествено синтезираните в организма. По този начин се улеснява влизането в кетоза и се ускорява горенето на мазнини.

Те са от полза също така и за неприятния кето грип, който се появява в началото на този нисковъглехидратен режим. При него има временни симптоми, характеризиращи се със стомашни проблеми, лош дъх, раздразнителност, усещане за слабост и други.

Въпреки общото им наименование, екзогенни и малинови кетони не са свързани по никакъв начин. Единственото общо между тях е, че и двата вида, макар и чрез различни механизми, подпомагат отслабването.

Именно заради това няма никакъв проблем те да бъдат използвани в комбинация, а дори напротив. Екзогенни, малинови кетони и кето режим са мощна симбиоза срещу излишното тегло.

Екзогенните ще подпомогнат значително ефекта от нисковъглехидратното хранене. Малиновите могат да се използват както при кето, така и при други режими, тъй като нямат пряка връзка с метаболитното състояние на кетоза.

Тяхното действие е свързано с ускорена обмяна на веществата и потискане на глада. Особено добре влияят също при хора с инсулинова резистентност и мастен/омазнен черен дроб (чернодробна стеатоза).

Свързани ли са малинови кетони и кето режим?

Малинови кетони и кето режим нямат пряка връзка. Те обаче могат да подсилят ефекта му чрез ускоряване на метаболизма и топенето на мазнините, както и с понижаване на апетита.

Задължително ли е да съчетаем малинови кетони и кето режим?

Не е задължително да съчетаваме малинови кетони и кето режим. Те могат да се приемат и при друг вид хранителен режим, но най-добри ефекти се получават от нисковъглехидратен тип хранене.

Каква е разликата между екзогенни и малинови кетони?

Екзогенните кетони, които са под формата на капсули, имитират естествените в тялото, свързани с ограничаване на въглехидратите. Те подпомагат кето режима и улесняват прехода през него. Малиновите кетони са вещества, извличани от малините. Макар да нямат общо с екзогенните, те също спомагат за отслабване чрез различни механизми.

Категории: Кето диета|Публикувана: 05.12.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 5 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 5 декември 2022 в 17:46 | Категория: Кето диета