Кето хляб с тиквички
С тази рецепта за богат на протеини и фибри кето хляб с тиквички, който освен това е и нисковъглехидратен, можете да имате винаги бърз вариант за поднасяне с основни ястия или като десерт. Ето как да си го приготвите бързо, само в няколко лесни стъпки.
Рецепта за кето хляб с тиквички
Бадемовото брашно в рецептата осигурява обем и перфектна текстура. Кокосовото брашно помага за гладкостта, съчетаването на съставките и приятния аромат на хляба.
Добавяме заквасена сметана за пухкавост, а тиквичките за сочност. Резултатът, който получаваме, е засищащ, леко сладък и здравословен кето хляб с тиквички.
Необходими продукти:
- 150 г бадемово брашно
- 55 г кокосово брашно
- 50 г стевиола прах
- 1 ч. л. бакпулвер
- ½ ч . л. сода за хляб
- ½ ч. л. сол
- ½ ч. л. микс ароматни подправки (канела, индийско орехче, джинджифил на прах и кориандър)
- 1 тиквичка, настъргана и отцедена
- 3 яйца
- 60 г заквасена сметана
- 80 мл. кокосово масло (зехтин или Гхи), разтопено
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 165 градуса. Намазнете тава за хляб с размери 21 x 11 x 6 cm и оставете настрана.
- Смесете в купа бадемовото и кокосовото брашна, стевиолата на прах (предварително смляна фино), бакпулвера, содата за хляб, солта и микса ароматни подправки.
Регулирайте количествата на подсладителя, за да приготвите хляб с желаната от вас сладост. По желание може да не използвате подсладител в рецептата.
- Настържете тиквичката и я отцедете от течността й, след което я изсипете в купата със сухите съставки.
- Добавете яйцата, заквасената сметана и разтопеното кокосово масло, разбъркайте така че да не останат бучки.
- Изсипете тестото за хляб с тиквички в подготвената тава и разпределете равномерно.
- Изпечете в загрятата фурна за 45-50 минути или докато придобие приятен златист цвят или при проверка с клечка за зъби, забита в хляба, излезе чиста.
Ако хлябът започне да се запича твърде бързо отгоре, покрийте го с фолио и печете до 30 минути. Проверявайте го за готовност.
- Оставете хляба да изстине, преди да го извадите от формата, след което го нарежете на филийки.
- Поднесете вкусния кето хляб с тиквички на трапезата.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Съвети за приготвяне на кето хляб с тиквички
- Настържете тиквички с помощта на ренде, кухненски робот или спиралайзер. Посолете ги и оставете в гевгир да се отцедят, след което ги изстискайте от излишната течност. Ако пропуснете тази стъпка, може да не получите хляб с добра консистенция.
- Вместо стевиола на прах може да използвате също еритритол в същите количества.
- Възможно е хлябът от тиквички да омекне в средата, ако не сте изстискали излишната течност от тиквичките.
Съхранение
- Сложете вкусния кето хляб с тиквички в херметически затворен съд или в плик с цип и съхранете в хладилник до 4 дни.
- Може да замразите и съхраните хляба за до 4 месеца, като го нарежете на филийки и поставите в плик.
Варианти на рецептата
- Пригответе сладък хляб с тиквички, като добавите парченца тъмен шоколад със стевия, преди да го изсипите във формата за печене.
- За да направите шоколадово тесто за хляб с тиквички, заменете 1 с. л. кокосово брашно и 1 с. л. бадемово брашно с 35 г какао на прах.
- Ако искате блата ви да има аромат и вкус на орехи, добавете 50 г натрошени орехи или пекани, разбъркайте и изсипете тестото да се пече.
- Поради количеството бадеми в рецептата, което придава ядков вкус, не добавяме орехи или пекани. Но, ако искате блата ви да има по-изразен аромат и вкус на орехи, добавете. Разбъркайте, изсипете тестото в тавата и сложете да се пече.
Идеи за поднасяне на кето хляб с тиквички
- Препечете няколко филийки кето хляб с тиквички и ги намажете с: краве масло или с песто от босилек и спанак, а ако искате да се подсладите – поднесете с домашно сладко без захар, кето течен шоколад или с разтопен шоколад със стевия.
- Поднесете с някои от нашите нисковъглехидратни предложения за супа, като например с крем супа от печени чушки.
- Ореховата разядка се съчетава перфектно с този вкусен и ароматен хляб.
- Чудесно се допълва с кремообразен хумус с карфиол.
Ето още няколко рецепти за кето хляб
- Кето хляб с кокосово брашно
- Кето хляб с бадемово брашно
- Кето хляб с кисели краставички
- Пълнен хляб: кето рецепта с подбрани продукти
- Облачен хляб с тапенада – следобедна кето закуска
Още от здравословната ни кухня
Ако тези рецепта за кето хляб с тиквички ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Споделяме с вас рецептата за кето хляб Forlife, ще ви покажем и нагледно, с видео, как да си го приготвите,
Когато се стремим да свалим няколко килограма, често се чудим какъв хляб да ядем при диета - научете повече.
https://youtu.be/ECjKbclYZx8 Този постен кето хляб няма яйца или други животински продукти, но