Кето хляб с тиквички

Обновена: 29.03.2024|
Обезкостена телешка плешка с билки. Кето хляб.

С тази рецепта за богат на протеини и фибри кето хляб с тиквички, който освен това е и нисковъглехидратен, можете да имате винаги бърз вариант за поднасяне с основни ястия или като десерт. Ето как да си го приготвите бързо, само в няколко лесни стъпки.

 

Рецепта за кето хляб с тиквички

Бадемовото брашно в рецептата осигурява обем и перфектна текстура. Кокосовото брашно помага за гладкостта, съчетаването на съставките и приятния аромат на хляба.

Добавяме заквасена сметана за пухкавост, а тиквичките за сочност. Резултатът, който получаваме, е засищащ, леко сладък и здравословен кето хляб с тиквички.

Необходими продукти:

  • 150 г бадемово брашно
  • 55 г кокосово брашно
  • 50 г стевиола прах
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • ½ ч . л. сода за хляб
  • ½ ч. л. сол
  • ½ ч. л. микс ароматни подправки (канела, индийско орехче, джинджифил на прах и кориандър)
  • 1 тиквичка, настъргана и отцедена
  • 3 яйца
  • 60 г заквасена сметана
  • 80 мл. кокосово масло (зехтин или Гхи), разтопено
keto 02
keto 01
keto 02
keto 01

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 165 градуса. Намазнете тава за хляб с размери 21 x 11 x 6 cm и оставете настрана.
  2. Смесете в купа бадемовото и кокосовото брашна, стевиолата на прах (предварително смляна фино), бакпулвера, содата за хляб, солта и микса ароматни подправки.

Регулирайте количествата на подсладителя, за да приготвите хляб с желаната от вас сладост. По желание може да не използвате подсладител в рецептата.

  1. Настържете тиквичката и я отцедете от течността й, след което я изсипете в купата със сухите съставки.
  2. Добавете яйцата, заквасената сметана и разтопеното кокосово масло, разбъркайте така че да не останат бучки.
  3. Изсипете тестото за хляб с тиквички в подготвената тава и разпределете равномерно.
  4. Изпечете в загрятата фурна за 45-50 минути или докато придобие приятен златист цвят или при проверка с клечка за зъби, забита в хляба, излезе чиста.

Ако хлябът започне да се запича твърде бързо отгоре, покрийте го с фолио и печете до 30 минути. Проверявайте го за готовност.

  1. Оставете хляба да изстине, преди да го извадите от формата, след което го нарежете на филийки.
  2. Поднесете вкусния кето хляб с тиквички на трапезата.

 

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

 

Съвети за приготвяне на кето хляб с тиквички

  • Настържете тиквички с помощта на ренде, кухненски робот или спиралайзер. Посолете ги и оставете в гевгир да се отцедят, след което ги изстискайте от излишната течност. Ако пропуснете тази стъпка, може да не получите хляб с добра консистенция.
  • Вместо стевиола на прах може да използвате също еритритол в същите количества.
  • Възможно е хлябът от тиквички да омекне в средата, ако не сте изстискали излишната течност от тиквичките.

 

Съхранение

  • Сложете вкусния кето хляб с тиквички в херметически затворен съд или в плик с цип и съхранете в хладилник до 4 дни.
  • Може да замразите и съхраните хляба за до 4 месеца, като го нарежете на филийки и поставите в плик.

 

Варианти на рецептата

  • Пригответе сладък хляб с тиквички, като добавите парченца тъмен шоколад със стевия, преди да го изсипите във формата за печене.
  • За да направите шоколадово тесто за хляб с тиквички, заменете 1 с. л. кокосово брашно и 1 с. л. бадемово брашно с 35 г какао на прах.
  • Ако искате блата ви да има аромат и вкус на орехи, добавете 50 г натрошени орехи или пекани, разбъркайте и изсипете тестото да се пече.
  • Поради количеството бадеми в рецептата, което придава ядков вкус, не добавяме орехи или пекани. Но, ако искате блата ви да има по-изразен аромат и вкус на орехи, добавете. Разбъркайте, изсипете  тестото в тавата и сложете да се пече.

 

Идеи за поднасяне на кето хляб с тиквички

 

Ето още няколко рецепти за кето хляб

 

Още от здравословната ни кухня

 

Хляб с тиквички. Кето гръцка пилешка супа.

Пригответе си вкусен кето хляб с тиквички и поднесете с кето гръцка пилешка супа за перфектен завършек на ястието.

 

Ако тези рецепта за кето хляб с тиквички ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 март 2024 в 16:22 | Публикувана: 13 декември 2021 в 16:18 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф