Нищо не може да се сравни с пържена филийка, покрита с домашното сладко на баба, нали? Вкусът на детството!

Е, вече сме възрастни и гледаме да се храним малко по-здравословно, а ако сме на кето диета някои сладки изкушения остават съвсем назад. Но има начин да заобиколим правилата и пак да спазим режима.

За да си приготвите здравословен вариант, ви трябва подходящ кето хляб, а рецепти за такъв ще намерите в нашия блог. Днес ще ви разкрием и няколко рецепти за кето сладко без захар.

При кето диета повечето плодове се избягват поради високото им съдържание на захар. Позволени обаче са плодовете с ниско съдържание на въглехидрати като къпини, боровинки, малини и ягоди.

Следователно ще ви представим рецепти за кето сладко без захар с тях. За да си имате позволено изкушение в безброй привлекателни десерти.

 

Кето сладко от ягоди без захар

Изключително лесна рецепта, която се приготвя само за 20 минути! Повечето рецепти за конфитюри отнемат много време, защото трябва да се изчака, докато сместа се сгъсти. В тази рецепта се използва желатин като сгъстител.

Най-голямото предимство обаче е, че конфитюрът има вкус на пресни ягоди.

Време за приготвяне: 30 минути

Порции: 4

Въглехидрати в порция: 3.8 г

Необходими продукти:

  • 250 г ягоди
  • 1/2 с. л. стевиола сироп
  • 1/4 чаша вода
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 3/4 ч. л. желатин на прах

Начин на приготвяне:

  1. Първо поръсете желатина върху лимоновия сок, за да набъбне. Междувременно, в малък тиган на умерен огън, смесете ягодите, подсладителя и водата. Разбъркайте добре. Оставете ягодите да къкрят на тих огън за 20 минути.
  2. Разкъсайте набъбналия желатин на малки парченца и го прибавете към ягодите, за да се разтопи. Изключете котлона и регулирайте сладостта. Оставете да се охлади.
  3. Сложете готовия кето конфитюр в чист буркан, затворете го и охладете. Използвайте в рамките на 2-3 седмици.

Може да се замразява и размразява в хладилника преди употреба. Ще получите приблизително 250-300 г конфитюр.

 

Кето конфитюр от малини без захар

 

Сладко без захар. Купичка с домашно сладко без захар, приготвено със Стевиола.

 

Преди да продължим, трябва да отбележим, че в настоящите рецепти, когато говорим за сладко без захар, имаме предвид без добавена захар. Бери плодовете като малините съдържат захари, но те са позволени и необходими за тялото.

Необходимо е малко количество подсладител, за да постигнем ефекта на сладкото – макар и в по-умерен вариант.

Време за приготвяне: 30 минути

Порции: 3

Въглехидрати в порция: 3 г

Необходими продукти:

  • 150 г малини
  • 1/2 чаша вода
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 3/4 ч. л. желатин
  • 1 с. л. стевиола на прах

Както виждате, тази рецепта е подобна на горната, но има малка разлика в някои от пропорциите, която обаче се оказва съществена за постигане на перфектен вкус.

Начин на приготвяне:

  1. Готвенето също е подобно. Поставете лимоновия сок в малка мерителна чашка или и поръсете желатина. Сложете малините и водата в малка тенджера на умерен огън. Оставете да заври и намалете до средно ниска температура.
  2. Отново оставете плодовете да поврят за 20 минути, като разбърквате на всеки няколко минути, докато постигнете еднородна консистенция. След това натрошете желатина и добавете към малините, като разбърквате, за да се разтвори. Овкусете със стевия.
  3. Прехвърлете малиновия конфитюр в чист съд и оставете в хладилник за една нощ, за да се желира.

Този кето конфитюр е годен за консумация за по-кратко време – една седмица.

 

Кето боровинково сладко без захар

 

Сладко без захар. Плодове при кето диета.

 

 

Това кето боровинково сладко без захар, овкусено с лайм, ще ви остави без думи и е подходящо за всяка диета с ниско съдържание на въглехидрати. Освен това се прави със замразени боровинки и също отнема няколко минути.

Тук ще включим и пасатора, за да изгладим консистенцията и да спомогнем за сгъстяването на конфитюра.

Време за приготвяне: 25-30 минути

Порции: 4

Въглехидрати в порция: 6 г

Необходими продукти:

  • 2 чаши замразени боровинки (около 250 г)
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 1 и 1/2 с. л. стевиола сироп
  • 1 с. л. вода
  • Кората от един лайм

Начин на приготвяне:

  1. Поставете замразените боровинки, сока от лайм, водата и стевиолата в малък съд на умерен огън и оставете да заври. Намалете котлона на средно ниска степен и оставете да къкри, без да покривате съда, в продължение на 15 минути.
  2. Изключете котлона и пюрирайте леко боровинките с пасатор или блендер. Изсипете в чист буркан и разбъркайте с кората от лайма.

Оставете кето конфитюра от боровинки да се охлади, преди да го покриете и поставите в хладилника. Той ще се сгъсти за една нощ, но все пак имайте предвид, че ще бъде по-рядък от стандартното сладко.

Това конфитюр ще се задържи 2-3 седмици в хладилника.

 

Защо кето конфитюрът без захар е по-нетраен?

Колко време е годността на сладкото без захар зависи от това дали рецептата изисква киселина като лимонов сок и какъв подсладител се използва.

 Сокът от лимон или лайм повишава киселинността на плодовете, правейки по-сурова средата за оцеляване на бактериите.

Подсладител с ниско съдържание на въглехидрати като стевия или еритритол ще инхибира растежа на бактериите, добавяйки още малко време към срока на годност на сладкото без захар. Ето защо обикновено тези конфитюри издържат 2-3 седмици в хладилника, отворени.

Неотворени и стерилизирани ще издържат по-дълго, но пак няма да стигнат до килера, а по-скоро ще трябва да ги държите на студено в задната част на хладилника.

Вкусният домашен конфитюр е едно от най-простите удоволствия в живота, независимо дали е поднесен с палачинка, кисело мляко или препечена филийка. В наши дни обаче трябва повече да залагаме на здравословното хранене.

Тъй като излиза много нова информация за захарта и нейните вредни ефекти върху организма, има причина да намалим нейната консумация. Затова и търсим по-полезни рецепти, които я изключват.

С няколко такива ви запознахме днес. Опитайте ги и споделете!