Днес избрахме да приготвим кето руладини с пилешко месо – то не само е едно от най-лесните за приготвяне, но е и полезно за всяко здравословно меню. Пилешкото месо е добър източник на белтъци, които са необходими при подрастващите, както и при  хора, които спортуват активно.

Цинкът в пилешкото помага при регулиране на апетита, а съдържанието на витамин В5 има роля в борбата със стреса и напрежението.

Разберете как да си приготвите питателно и здравословно ястие в следващите редове.

 

Рецепта за кето руладини с домашно песто

За приготвянето на пилешките руладини ще използваме един не толкова познат метод за готвене при ниска температура, известен като sous vide (от френски „под вакуум“).

При този метод на готвене продуктът, месо или зеленчук, се слагат в найлонова торбичка, увита в найлоново фолио или поставена в буркан. Така опакована, се потапя във вода, равномерно загрявана на температура между 55 и 70°C. Времето за готвене е по-дълго от обикновеното – може да продължи от 1 до 7 часа.

Методът sous vide се използва в много гурме ресторанти, както и от висок клас готвачи.

Необходими продукти за 4 порции пилешки руладини

  • 4 бр пилешки гърди
  • 30 г пресни босилекови листа
  • 20 г спанак
  • 20 г настърган пармезан
  • 3 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 с. л. чесън на прах
  • Сол и черен пипер на вкус

 

Изпълнение на рецептата:

  1. Поставете вода в по-дълбока тенджера и включете котлона на около 70°C.
  2. Подгответе пилешките гърди, като ги поставяте между 2 парчета кухненско фолио и, с чукче (окрехкотител) за месо, ги изравнете и изтънете. Ако са по-дебели, можете да ги разрежете, но не по цялата дължина, а във формата на пеперудени крила.
  3. За приготвянето на пестото комбинирайте босилековите листа, спанака, пармезана, зехтина, чесъна и сол и пипер на вкус в кухненски робот или блендер.
  4. Разпределете сместа върху подготвените пилешки гърди равномерно. Навийте всяка поотделно, като под нея поставяте парче кухненско фолио, което завивате и затягате около оформящото се руло.
  5. Завийте добре пилешките гърди и навийте стърчащите страни с фолио. Завържете ги така, че да се получи формата на домашен суджук.
  6. Поставете завитите с фолио пилешки руладини във подготвената водна баня за около 1 час.
  7. Когато ги извадите, има 2 варианта:
  • Да ги сложите в ледена баня и да ги оставите да се охладят.
  • Да развиете фолиото и да запечете руладините във фурната за няколко минути – до получаването на златист цвят.
  1. Оставете месото да отпочине и нарежете руладините напречно.

Можете да сервирате едната половина легнала, другата – изправена в чинията. Ефектът ще е като от луксозен ресторант и ще изненадате вашето семейство и приятели с умения, но с лесна и вкусна рецепта.

Ако станете фен на sous vide , можете да се оборудвате и с уред за прилагането на тази техника. Той представлява термометър, с който достигате перфектната температура на водата –  между 55 и 70°C , която сте избрали, като задавате и времето за готвене. Закрепя се за стените на съда, а долната му част е в равномерно загряваната вода, в която се варят вашите ястия.

В рецептата за сьомга на фурна ще откриете още една рецепта за домашно песто и лесна спаначена салата.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Рецепта за пилешко кето къри. Пилешки руладини.

Хладните есенни дни са чудесно време за пилешко кето къри с ориз от броколи. Рецептата ще намерите в кулинарната ни секция.

 

Ако нашето предложение за пилешки кето руладини ви е харесало, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!