Ако сте почитатели на месото, вероятно ще ви се услади нашата бърза, вкусна и лесна рецепта за патешко месо с гъби.
Тя се вписва чудесно в кето диета, защото има минимално количество въглехидрати, а вкусът й е зашеметяващ и ще се помни дълго.
Разнообразието в кухнята винаги е важно, затова ако ви е омръзнало от консумация на свинско и пилешко, ще ви се услади рецептата за ароматно патешко месо с гъби, допълнено от пълния с витамини и минерали спанак.
Рецепта за патешко месо с гъби
Комбинацията на патешко месо с гъби е от тези, които няма как да се объркат. Тъмното и ароматно месо на патицата се съчетава по чудесен начин с гъбите, а спанакът придава свежест на ястието.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в порция |
---|---|---|
20 минути | 2 | около 3,67 г въглехидрати, 40,6 г протеини, 598 калории |
Необходими продукти:
- 500 г патешки гърди (2 броя)
- 250 г гъби печурки, тънко нарязани
- 100 г спанак
- 3 с. л. зехтин екстра върджин
- 1 ч. л. сол
- ½ ч. л. прясно смлян черен пипер
- 1 дафинов лист
- краве масло Гхи, за намазване
Начин на приготвяне на патешко месо с гъби:
- Изплакнете месото под студена течаща вода, а след това го натрийте със сол и черен пипер.
- Намазнете с кравето масло тиган и на среден огън запържете патешките гърди за няколко минути, докато придобият приятен златист цвят от двете страни.
- След като месото е готово, го отделете в друг съд.
- В същия тиган задушете за още 5 минути тънко нарязаните гъби с малко зехтин и вода и добавете дафиновия лист, като разбърквате добре.
- Когато са готови, извадете ги в отделна чиния и сложете в мазнината спанака, като го сотирате до омекване.
- В две чинии сложете поравно спанака в центъра, около него наредете гъби. Нарежете патешките гърди на филета с дебелина около 2 см и ги поставете върху спанака.
Вашето ястие е готово – патешко месо с гъби върху канапе от спанак. Насладете му се!
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение “Кето фантазии 2“.
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Кето фантазии 2 | 31.62лв. | ||
Краве масло Гхи | 18.40лв. – 38.00лв. |
Патешко месо – малко предистория
Патицата е популярно животно в много култури по света заради своите яйца, пера и не на последно място – заради вкусното си месо.
Много преди пилешкото да стане световен фаворит на трапезата, се е използвало патешкото. Китайците са опитомили патицата преди 4000 години и тя все още е техен любим кулинарен избор.
Древните египтяни не изоставали много от китайците; те консумирали патешки яйца, които откривали в гнезда сред тръстиките на брега на р. Нил. Открити са и египетски фрески, изобразяващи угояване на патици – практика, която се прехвърля после в Древна Елада, а също и в Римската империя.
Патицата наистина е „ветеранът на кокошарника“, а за разлика от пилешкото и пуешкото, нейното месо е по-тъмно и по-мазно.
Азия е континентът, на който има най-голямо търсене и консумация на този вид месо, но то е чест гост и в кухнята на Европа, Австралия и Северна Америка.
Защо да включим патешко месо в режима си?
Като първокласен източник на протеин, вкусното патешко месо е идеално за хората, които обичат мръвките, но искат да разнообразят менюто си. Перфектно е и за тези, които спазват кето диета и съблюдават въглехидратния си прием.
Освен че е вкусно, лесно достъпно и безспорно многофункционално, патешкото месо е с високо съдържание на полезни омега-3 и омега-6 мастни киселини.
Тези здравословни мазнини са от съществено значение за правилното функциониране на човешкото тяло. Те също така помагат за предотвратяване на някои сърдечно-съдови заболявания, намаляват риска от развитие на диабет тип 2 и намаляват лошия холестерол.
Патешкото месо е отличен източник на витамини от група В, сред които витамин В3, наричан още ниацин.
Витамините от група В подпомагат имунната система, нервите, мускулите, когнитивните функции и производството на хормони.
Освен това една порция патешко месо ще ви осигури половината от необходимия дневен прием на желязо. То е основен минерал, от който тялото се нуждае за енергия и растеж.
Желязото е необходимо за създаването на хемоглобин – протеин, пренасящ кислород в червените кръвни клетки.
Патешкото месо е богат източник и на селен – важен минерал, който може да намали симптомите на хронично възпаление и подпомага изграждането на имунен отговор.
Впечатляващо, нали? Независимо дали предпочитате приготвена цяла птица или само бутчета и гърди, на това месо може да се наслаждавате по безброй начини, един от друг по-вкусни.
Още от здравословната ни кухня
Друг вариант за протеин е свинското месо, също много популярно сред хората, които спазват кето режим. Ако го предпочитате, опитайте да си приготвите свинско бонфиле с богат билков вкус.
Ако това предложение за патешко месо с гъби ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Оставете коментар