Патешко месо с гъби и спанак за кето режим

Обновена: 14.03.2024|

Ако сте почитатели на месото, вероятно ще ви се услади нашата бърза, вкусна и лесна рецепта за патешко месо с гъби.

Тя се вписва чудесно в кето диета, защото има минимално количество въглехидрати, а вкусът й е зашеметяващ и ще се помни дълго.

Разнообразието в кухнята винаги е важно, затова ако ви е омръзнало от консумация на свинско и пилешко, ще ви се услади рецептата за ароматно патешко месо с гъби, допълнено от пълния с витамини и минерали спанак.

 

keto 02
keto banner site 01

Рецепта за патешко месо с гъби

Комбинацията на патешко месо с гъби е от тези, които няма как да се объркат. Тъмното и ароматно месо на патицата се съчетава по чудесен начин с гъбите, а спанакът придава свежест на ястието.

keto 02
keto banner site 01
Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в порция
20 минути 2 около 3,67 г въглехидрати, 40,6  г протеини, 598 калории

Необходими продукти:

  • 500 г патешки гърди (2 броя)
  • 250 г гъби печурки, тънко нарязани
  • 100 г спанак
  • 3 с. л. зехтин екстра върджин
  • 1 ч. л. сол
  • ½ ч. л. прясно смлян черен пипер
  • 1 дафинов лист
  • краве масло Гхи, за намазване

Начин на приготвяне на патешко месо с гъби:

  1. Изплакнете месото под студена течаща вода, а след това го натрийте със сол и черен пипер.
  2. Намазнете с кравето масло тиган и на среден огън запържете патешките гърди за няколко минути, докато придобият приятен златист цвят от двете страни.
  3. След като месото е готово, го отделете в друг съд.
  4. В същия тиган задушете за още 5 минути тънко нарязаните гъби с малко зехтин и вода и добавете дафиновия лист, като разбърквате добре.
  5. Когато са готови, извадете ги в отделна чиния и сложете в мазнината спанака, като го сотирате до омекване.
  6. В две чинии сложете поравно спанака в центъра, около него наредете гъби. Нарежете патешките гърди на филета с дебелина около 2 см и ги поставете върху спанака.

Вашето ястие е готово – патешко месо с гъби върху канапе от спанак. Насладете му се!

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.

 

Патешко месо – малко предистория

 

Патешко месо с гъби.

 

Патицата е популярно животно в много култури по света заради своите яйца, пера и не на последно място – заради вкусното си месо.

Много преди пилешкото да стане световен фаворит на трапезата, се е използвало патешкото. Китайците са опитомили патицата преди 4000 години и тя все още е техен любим кулинарен избор.

Древните египтяни не изоставали много от китайците; те консумирали патешки яйца, които откривали в гнезда сред тръстиките на брега на р. Нил. Открити са и египетски фрески, изобразяващи угояване на патици – практика, която се прехвърля после в Древна Елада, а също и в Римската империя.

Патицата наистина е „ветеранът на кокошарника“, а за разлика от пилешкото и пуешкото, нейното месо е по-тъмно и по-мазно.

Азия е континентът, на който има най-голямо търсене и консумация на този вид месо, но то е чест гост и в кухнята на Европа, Австралия и Северна Америка.

 

Защо да включим патешко месо в режима си?

 

Патешко месо с гъби и спанак.

 

Като първокласен източник на протеин, вкусното патешко месо е идеално за хората, които обичат мръвките, но искат да разнообразят менюто си. Перфектно е и за тези, които спазват кето диета и съблюдават въглехидратния си прием.

Освен че е вкусно, лесно достъпно и безспорно многофункционално, патешкото месо е с високо съдържание на полезни омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Тези здравословни мазнини са от съществено значение за правилното функциониране на човешкото тяло. Те също така помагат за предотвратяване на някои сърдечно-съдови заболявания, намаляват риска от развитие на диабет тип 2 и намаляват лошия холестерол.

Патешкото месо е отличен източник на витамини от група В, сред които витамин В3, наричан още ниацин.

Витамините от група В подпомагат имунната система, нервите, мускулите, когнитивните функции и производството на хормони.

Освен това една порция патешко месо ще ви осигури половината от необходимия дневен прием на желязо. То е основен минерал, от който тялото се нуждае за енергия и растеж.

Желязото е необходимо за създаването на хемоглобин – протеин, пренасящ кислород в червените кръвни клетки.

Патешкото месо е богат източник и на селен – важен минерал, който може да намали симптомите на хронично възпаление и подпомага изграждането на имунен отговор.

Впечатляващо, нали? Независимо дали предпочитате приготвена цяла птица или само бутчета и гърди, на това месо може да се наслаждавате по безброй начини, един от друг по-вкусни.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Свинско бонфиле. Патешко месо с гъби.

Друг вариант за протеин е свинското месо, също много популярно сред хората, които спазват кето режим. Ако го предпочитате, опитайте да си приготвите свинско бонфиле с богат билков вкус.

 

Ако това предложение за патешко месо с гъби ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 11:48 | Публикувана: 18 март 2022 в 10:34 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф