Патешко месо с гъби и спанак за кето режим
Ако сте почитатели на месото, вероятно ще ви се услади нашата бърза, вкусна и лесна рецепта за патешко месо с гъби.
Тя се вписва чудесно в кето диета, защото има минимално количество въглехидрати, а вкусът й е зашеметяващ и ще се помни дълго.
Разнообразието в кухнята винаги е важно, затова ако ви е омръзнало от консумация на свинско и пилешко, ще ви се услади рецептата за ароматно патешко месо с гъби, допълнено от пълния с витамини и минерали спанак.
Рецепта за патешко месо с гъби
Комбинацията на патешко месо с гъби е от тези, които няма как да се объркат. Тъмното и ароматно месо на патицата се съчетава по чудесен начин с гъбите, а спанакът придава свежест на ястието.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в порция |
---|---|---|
20 минути | 2 | около 3,67 г въглехидрати, 40,6 г протеини, 598 калории |
Необходими продукти:
- 500 г патешки гърди (2 броя)
- 250 г гъби печурки, тънко нарязани
- 100 г спанак
- 3 с. л. зехтин екстра върджин
- 1 ч. л. сол
- ½ ч. л. прясно смлян черен пипер
- 1 дафинов лист
- краве масло Гхи, за намазване
Начин на приготвяне на патешко месо с гъби:
- Изплакнете месото под студена течаща вода, а след това го натрийте със сол и черен пипер.
- Намазнете с кравето масло тиган и на среден огън запържете патешките гърди за няколко минути, докато придобият приятен златист цвят от двете страни.
- След като месото е готово, го отделете в друг съд.
- В същия тиган задушете за още 5 минути тънко нарязаните гъби с малко зехтин и вода и добавете дафиновия лист, като разбърквате добре.
- Когато са готови, извадете ги в отделна чиния и сложете в мазнината спанака, като го сотирате до омекване.
- В две чинии сложете поравно спанака в центъра, около него наредете гъби. Нарежете патешките гърди на филета с дебелина около 2 см и ги поставете върху спанака.
Вашето ястие е готово – патешко месо с гъби върху канапе от спанак. Насладете му се!
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Патешко месо – малко предистория
Патицата е популярно животно в много култури по света заради своите яйца, пера и не на последно място – заради вкусното си месо.
Много преди пилешкото да стане световен фаворит на трапезата, се е използвало патешкото. Китайците са опитомили патицата преди 4000 години и тя все още е техен любим кулинарен избор.
Древните египтяни не изоставали много от китайците; те консумирали патешки яйца, които откривали в гнезда сред тръстиките на брега на р. Нил. Открити са и египетски фрески, изобразяващи угояване на патици – практика, която се прехвърля после в Древна Елада, а също и в Римската империя.
Патицата наистина е „ветеранът на кокошарника“, а за разлика от пилешкото и пуешкото, нейното месо е по-тъмно и по-мазно.
Азия е континентът, на който има най-голямо търсене и консумация на този вид месо, но то е чест гост и в кухнята на Европа, Австралия и Северна Америка.
Защо да включим патешко месо в режима си?
Като първокласен източник на протеин, вкусното патешко месо е идеално за хората, които обичат мръвките, но искат да разнообразят менюто си. Перфектно е и за тези, които спазват кето диета и съблюдават въглехидратния си прием.
Освен че е вкусно, лесно достъпно и безспорно многофункционално, патешкото месо е с високо съдържание на полезни омега-3 и омега-6 мастни киселини.
Тези здравословни мазнини са от съществено значение за правилното функциониране на човешкото тяло. Те също така помагат за предотвратяване на някои сърдечно-съдови заболявания, намаляват риска от развитие на диабет тип 2 и намаляват лошия холестерол.
Патешкото месо е отличен източник на витамини от група В, сред които витамин В3, наричан още ниацин.
Витамините от група В подпомагат имунната система, нервите, мускулите, когнитивните функции и производството на хормони.
Освен това една порция патешко месо ще ви осигури половината от необходимия дневен прием на желязо. То е основен минерал, от който тялото се нуждае за енергия и растеж.
Желязото е необходимо за създаването на хемоглобин – протеин, пренасящ кислород в червените кръвни клетки.
Патешкото месо е богат източник и на селен – важен минерал, който може да намали симптомите на хронично възпаление и подпомага изграждането на имунен отговор.
Впечатляващо, нали? Независимо дали предпочитате приготвена цяла птица или само бутчета и гърди, на това месо може да се наслаждавате по безброй начини, един от друг по-вкусни.
Още от здравословната ни кухня
Ако това предложение за патешко месо с гъби ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Добавянето на вкусното патешко месо към диетата ни може да ни направи по-жизнени и здрави.
Пилешко роле със сирена и бекон е нисковъглехидратна рецепта със сочно месо и разтапяща се плънка.