Ролята на витамин D3 при грип и вируси

Обновена: 19.01.2024|

Поддържането на нивата на витамин D3 при грип и вируси е изключително важно, заради влиянието на витамина върху имунната система. Но и не само – поддържането на нивата на витамин D в тялото е важно за имунното здраве през цялата година.

Подробна информация за справяне с грипните симптоми ще откриете и в статията Грип – всичко, което трябва да знаем.

По време на епидемия е възможно повечето хора да страдат от дефицит на витамин D заради отслабването на имунната система. Той всъщност е част от „семейство“ хранителни вещества, което споделя сходства в химическата си структура. Най-известните сред тях са витамините D2 и D3. И двата вида могат да запълнят дефицитите ви на витамин D, но се смята, че витамин D3 e по-ефективен. Затова се препоръчва да наблягаме основно на него, когато имаме нужда от оптимално поддържане на нивата на витамин D.

 

vitd3 400
vitd3 600

Защо се препоръчва витамин D3 при грип или вируси?

 

vitd3 400
vitd3 600

Какви билки може да използваме при респираторни инфекции? Навлизаща бактерия в дихателна система на човек.

 

  • Тъй като витамин D3 играе роля за регулиране на имунната система, той може също да окаже положително влияние върху състояния, свързани с нея. Такива са острите респираторни усложнения, чиито симптоми витамин D3 може да помогне да се овладеят и преминат по-бързо. Неслучайно все по-често се говори за приема на витамин D3 при грип или вирусни епидемии.
  • Адекватни количества витамин D намаляват и риска от обостряне на хронични респираторни проблеми.
  • Проучванията показват също, че бременните жени, приемащи витамин D3 всеки ден, могат да намалят риска от респираторни проблеми при новородени до 3 пъти в сравнение с жени, които страдат от дефицит.
  • Хора, приемащи витамин D3 при грип или сезонни респираторни усложнения, са показали много по-ниска заболеваемост.
  • Добавките с витамин D3 стимулират естествено срещаните антимикробни пептиди, които защитават организма като унищожават нахлуващите вредни микроби. Тези пептиди живеят в имунните клетки в цялото тяло, включително тези на горния и долния дихателен тракт. Там те са в състояние директно да се борят с вируси и бактерии, които причиняват общи имунни и респираторни инфекции като настинка, грип и вирусни заболявания.

Какво представлява витамин D(D2 и D3)

Витамин D е мастноразтворим витамин, който насърчава:

  • усвояването на калция,
  • регулира растежа на костите и
  • играе важна роля в имунната функция.

Човешката кожа произвежда естествено витамин D, когато е изложена на слънчева светлина. За хората, които прекарват по-голямата част от времето си на закрито или живеят на по-мрачни географски ширини, е полезно да го набавят и чрез диетата си или под формата на добавки. Неслучайно зимата, когато слънчевите лъчи достигат до нас в много по-малки количества, страдаме и по-често от заболявания. Приемът на витамин D3 при грип ще спомогне за справяне с първите симптоми, но е важно тялото ни да поддържа нормални нива на витамина през целия зимен период. Така ще намалее възможността от грипни заболявания.

Витамин D до голяма степен действа по-скоро като хормон. Това е така, защото тялото може да го синтезира от холестерола, след като кожата е изложена на UVB лъчи от слънцето. Той участва в регулацията на до 2000 гена, което го прави важен при много процеси, протичащи в клетките на цялото тяло. Следователно дефицитът на витамин D може да доведе до значителни последици за здравето. Смята се, че 42% от възрастните хора в света страдат от някаква форма на дефицит. По-подробна информация за витамин D можете да получите и тук.

Както споменахме, витамин D e известен в две основни форми – витамин D2 (ергокалциферол) и витамин D3 (холекалциферол). Основната разлика между двете е в хранителните източници, от които се извличат. Витамин D3 се намира само в храни с животински произход, докато D2 идва главно от растителни източници и обогатени храни. Най-добрите източници на витамин D3 са мазната риба и рибеното масло, черният дроб, яйчният жълтък. Източници на витамин D2 са и култивираните гъби и обогатените с витамин D храни, тъй като производството му е по-евтино. Той обаче е и по-малко ефективен.

 

Витамин D3 под формата на добавка при грип

 

Витамин D3 при грип - една опаковка от слънчевия витамин

 

Добавките също се предлагат в две форми – витамин D2 и витамин D3. И двете обаче черният дроб превръща в калцитриол – активната форма на витамин D, която се измерва в кръвта, за да определи нивата на витамина в организма. Ще повторим, че витамин D3 e по-ефективен. Това, което трябва да знаете е, че тъй като витамин D е разтворим в мазнини, по-добре е да изберете добавки на основата на мазнина или да ги приемате с храна, която съдържа малко мазнини.

Нашето предложение за добавка под формата на гел капсули съдържа 10,000 IU (единици потентност) витамин D3. Формулата на Nu U Nutrition е със слънчогледово олио, за по-лесно абсорбиране. И най-хубавото е, че една опаковка е достатъчна за цяла година. За повече информация – тук.

Ако пък искате да заложите на мултивитамини, имайте предвид, че те обикновено включват 400, 500 или 1000 IU витамин D под формата на D2 или D3 или комбинация от двете, но това количество често не е достатъчно, особено ако страдате от остър дефицит.

 

В общ смисъл

Витамин D е изключително важен за цялостното здраве и редица изследвания непрекъснато потвърждават това. Тази хормоноподобна молекула поддържа здравето ни през целия живот, като започнем от успешната бременност, през изграждането на костите и мускулите, поддържането на имунитета и дихателната система, сърдечно-съдовите функции и т.н.

Още начини как да се справите с грипните симптоми, освен с витамин D, прочетете в статията Грип – всичко, което трябва да знаете.

Въпреки че някои хора смятат, че излагането на слънце и храната са достатъчни за получаване на достатъчно витамин D, понякога са необходими добавки. А как да разберете, дали страдате от дефицит на D3 или други витамини, можете да разберете тук.

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 03.04.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 19 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 3 април 2020 в 12:21 | Категория: Витамини и минерали, Здраве