Кето тирамису в чаша: свежо и лятно предложение

Обновена: 06.06.2024|
Рецепта за тирамису брауни, баба гануш, кето тирамису в чаша.

Каква по-добра награда след работния ден от кето тирамису в чаша? Известен по цял свят и любим на почти всеки човек, този италиански десерт е ефирен, вкусен и абсолютно подходящ за всеки месец от годината.

За да е още по-компактен за хапване, приготвихме нашия в чаша. Така ще имаме в хладилника винаги подръка от това изкушение.

 

 

Рецепта за кето тирамису в чаша

Традиционната рецепта за тирамису се приготвя с бишкоти. Тъй като ние наблягаме на безглутеново, нисковъглехидратно и кето хранене, ще приготвим мини кейкове, с които успешно ще заместим бишкотите.

Дори включихме една популярна със здравословните си качества съставка – хуск.

Гарантираме ви, че ще се изненадате от вкуса на рецептата за кето тирамису. Най-хубавото е, че можем да му се насладим без угризения.

Като начало са ни необходими 8 чаши за сглобяване на кето тирамисуто, с вместимост около 150 мл.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
2 часа + 4 часа за охлаждане 5 12,16 г нетни

Кето тирамису. Съставките за приготвяне на уникално шоколадово суфле без захар.

 

Необходими продукти

За приготвянето на 10 мини кейка:

  • 140 г бадемово брашно
  • 20 г кокосово брашно
  • 5 г хуск
  • 30 г кокосово масло, разтопено
  • ½ ч. л. сол
  • 6 големи яйца
  • 80 г еритритол/стевиола, смляна на пудра
  • 4-5 капки стевиола с ванилия
  • 1 ч. л. бакпулвер

За кето тирамису в чаша:

  • 5 с. л. еритритол/стевиола, смляна на пудра
  • 4 яйца (разделете жълтъците от белтъците)
  • 125 мл еспресо
  • 2 с. л. (30 мл) ром или друг алкохол, подходящ за кето режим
  • 340 г маскарпоне
  • 4 капки стевиола с ванилия
  • ½ ч. л. сол
  • 1 с. л. неподсладено какао на прах

 

Начин на приготвяне

Мини кейковете

  1. Включете фурната на 170 градуса.
  2. Поставете хартия за печене на дъното на тавичка, която сте избрали за изпичане на кейка. Ако желаете да направите мини кейкове, които директно да поставяте в чашите, използвайте малки форми за мъфини.
  3. Разтопете кокосовото масло в малък съд и оставете настрана.
  4. Изсипете стевиолата/еритритола на пудра в купа и добавете яйцата. Разбийте с миксер, докато сместа стане лека и пенеста, приблизително утроила първоначалния си обем.
  5. Добавете стевиолата с ванилия и солта, разбийте за още 10-15 секунди.
  6. Изсипете една чаша от яйчената смес в охладеното и разтопено масло и миксирайте, докато се смесят добре. Изсипете сместа обратно в купата и разбъркайте с шпатула.
  7. Пресейте бадемовото брашно, хуска, кокосовото брашно и бакпулвера, след което ги добавете към яйчената смес. Разбъркайте старателно.
  8. Изсипете сместа в тавата или разпределете във формите за мъфини, като напълните леглата до половина.
  9. Печете, докато кейка придобие леко златист цвят. Ако са във форми за мъфини – за около 15-20 минути или за 25-30 минути, ако го печете в тавичка.
  10. Разрежете готовият кейк на малки квадратчета, след което ги срежете наполовина през средата. Ако сте изпекли мини кейкове във форми за мъфини, само ги разполовете.
  11. Поставете ги върху хартия за печене и дехидратирайте във фурната на около 30 градуса, докато кейка изсъхне, за да попие по-добре еспресото след това.

Белтъчната смес

  1. Разбийте в купа белтъците до пяна. Добавете половината от стевиолата/еритритола на пудра (2 с. л.) и продължете да разбивате до получаването на гъст, въздушен меренг с меки върхове. Оставете настрана.

Жълтъците

  1. В отделна купа разбийте жълтъците заедно със солта и останалата стевиола/еритритол до получване на консистенция с кремав, бледожълт цвят.
  2. Добавете маскарпонето към сместа и хомогенизирайте. Изсипете стевиолата с ванилия и половината ром. След достигане на гладкост, прехвърлете в купата с белтъчната смес и разбъркайте добре.

Сглобяване на кето тирамису в чаша

  1. Изсипете останалия ром в чашата с еспресо. Потопете мини кейкчетата в сместа до половината. Поставете на дъното на всяка чаша за тирамису. Използвайте колкото е нужно мини кейкчета, за да покриете дъното.
  2. След това поставете от крема с маскарпоне върху кейка и изравнете повърхността.
  3. Направете поне 2 слоя с напоен в еспресо кейк и крем маскарпоне. Последният слой най-отгоре трябва да бъде от маскарпоне крема.
  4. Покрийте чашите с кухненско фолио и оставете в хладилник за около 4 часа, в най-добрия случай – цяла нощ.
  5. След като извадите охладеното кето тирамису, преди да сервирате, поръсете с какао на прах. По желание добавете за украса парченца шоколад със стевия.

Ако добавяте други продукти към рецептата, по ваш вкус, използвайте калкулатора за въглехидрати, за да изчислите стойностите. И не забравяйте – отчитат се само нетните въглехидрати (без фибри).

В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.

 

Съвети за поднасяне на кето тирамису в чаша

 

Кето тирамису в чаша.

 

Пригответе изкушението в десертни чаши или експериментирайте със всякакви форми.

Украсете с въображение вашия кето тирамису десерт. Декорирайте със зърна кафе или пресни ментови листа.

Повече за полезните свойства на хуска и още кулинарни предложения с него – вижте в страницата по темата.

 

Знаете ли,че…

Меренг, познат още като целувка, е вид десерт или бонбон, традиционно приготвен от разбити яйчени белтъци и захар.

Твърди се, че целувките са изобретени в швейцарското село Майринген (Meiringen), с което име е известно в чужбина. Рецептата е подобрена от италианския готвач Гаспарини в края на 17-и и началото на 18-и век. Това твърдение обаче се оспорва.

Оксфордският английски речник гласи, че френската дума е с неизвестен произход. Със сигурност името на това сладкарско изделие за пръв път се появява отпечатано в готварската книга на Франсоа Масиалот от 1692 г.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето тирамису в чаша.

Опитайте още една рецепта за кето тирамису – лесно, нисковъглехидратно и много вкусно изкушение.

 

Ако тази рецепта за кето тирамису в чаша, подходящ за спазване на кето диета, ви е грабнала, можете да разгледате още здравословни предложения в секция в секциятаКето рецепти в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Ще се радваме да споделите вашите впечатления в коментари, ако опитате рецептата, или пък желаете да споделите авторска рецепта.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар