Топлите дни са тук и каква по-добра награда след работния ден от кето тирамису в чаша? Известен по цял свят и любим на почти всеки човек, този италиански десерт е ефирен, вкусен и абсолютно подходящ за лятото. А за да е още по-компактен за хапване, приготвихме нашия в чаша – за да имаме в хладилника винаги под ръка от това изкушение.

Традиционната рецепта се приготвя с бишкоти, но тъй като ние наблягаме на безглутеново, нисковъглехидратно и кето хранене, ще приготвим мини кейкове, с които успешно ще заместим бишкотите. Дори включихме една популярна със здравословните си качества съставка – хуск. За качествата на хуска в кулинарията и грижата за здравето можете да прочетете в нашата страница по темата.  А вкусът на нашето кето тирамису е изненадващ и можем да му се насладим без угризения.

 

Какво ще ни е необходимо за приготвяне на кето тирамису?

 

Кето тирамису. Съставките за приготвяне на уникално шоколадово суфле без захар.

 

Като начало, необходими са ви 8 кафени чаши за сглобяване на вашето кето тирамису, с вместимост около 150 мл.

Първо ще изпечем мини кейковете, които ще използваме вместо бишкоти.

Продукти за приготвяне на мини кейкове:

Порции: 10

  • 140 г бадемово брашно
  • 10 г хуск или 25 г кокосово брашно
  • 30 г разтопено кокосово масло (6 с. л.)
  • ½ ч. л. сол
  • 6 големи яйца
  • 100 г стевиола на прах
  • 4-5 капки стевиола ванилия
  • 1 ч. л. бакпулвер

 

Приготвяне:

  1. Включете фурната на 170 °C.
  2. Поставете хартия за печене върху тавата, която сте избрали за изпичане на кейка. Ако желаете да направите мини кейкове, които директно да поставяте в чашите, използвайте малки форми за мъфини.
  3. Разтопете маслото в малък съд и оставете настрана.
  4. Изсипете стевиолата на прах в купа и добавете яйцата. Разбийте с миксер, докато сместа стане лека и пенеста, приблизително утроила първоначалния си обем.
  5. Добавете ванилията и солта и разбивайте още 10-15 секунди.
  6. Изсипете една чаша от яйчената смес в охладеното и разтопено масло и миксирайте, докато се смесят добре. Изсипете сместа обратно в купата и разбъркайте с шпатула.
  7. Пресейте бадемовото брашно, хуска (или кокосовото брашно) и бакпулвера и ги добавете към яйчената смес. Разбъркайте старателно.
  8. Изсипете сместа в тавата или разпределете във формите за мъфини, като напълните леглата до половина.
  9. Печете, докато кейка придобие леко златист цвят. Около 15-20 минути, ако са във форми за мъфини или 25-30 минути, ако го печете в тавичка.

 

Необходими продукти за кето тирамису в чаша:

  • 5 с.л. стевиола на прах
  • 4 яйца (разделете жълтъците от белтъците)
  • 1 ч. ч. (125 мл) еспресо
  • 2 с. л. (30 мл) ром или друг алкохол, подходящ за кето режим
  • 340 г маскарпоне
  • 3-4 капки стевиола ванилия
  • ½ ч. л. сол

Изпълнение на рецептата за кето тирамису:

  1. Подгответе изпечения кейк за чашките. Разрежете на малки квадратчета, ако сте изпекли сместа на един блат, и после ги разполовете. Ако сте използвали форми за мъфини, само разполовете мини кейковете. Поставете ги върху хартия за печене и дехидратирайте във фурната на около 30°C, докато кейка изсъхне, за да попие по-добре еспресото след това.
  2. В купа разбийте белтъците до пяна, след което добавете половината от стевиолата на прах (2 с. л.). Продължете да разбивате до получаването на гъст, въздушен меренг, с меки върхове.
  3. В отделна купа разбийте заедно жълтъците, солта и останалата стевиола до кремав, бледожълт цвят.
  4. Добавете маскарпонето към сместа с яйчения жълтък и разбъркайте добре, след което добавете и стевиолата с ванилия и половината ром. След като сместа достигне гладка констистенция, смесете с меренга (сместа с белтъците) и разбъркайте добре.
  5. Изсипете останалия ром в еспресото и започнете да потапяте мини кейкчетата в сместа до половината и ги поставяйте на дъното на чашите. Използвайте колкото е нужно, за да го покриете.
  6. След това, с лъжица, добавяйте от маскарпонето върху кейка и изравнявайте повърхността.
  7. Направете минимум 2 слоя с кейк, натопен в еспресото и маскарпоне крема върху него, като последния слой трябва да бъде от маскарпоне.
  8. Покрийте чашите с кухненско фолио и оставете вашите кето тирамису чаши в хладилника за около 4 часа, в най-добрия случай – цяла нощ.
  9. След като извадите охладеното кето тирамису, преди да сервирате, поръсете с лек слой какао и, по желание, добавете парченца шоколад със стевиола за украса.

 

Знаете ли,че…

Меренг, познат още като целувка, е вид десерт или бонбон, традиционно приготвен от разбити яйчени белтъци и захар. Твърди се, че целувките са изобретени в швейцарското село Майринген (Meiringen), с което име е известно в чужбина. Рецептата е подобрена от италианския готвач Гаспарини в края на 17-и и началото на 18-и век. Това твърдение обаче се оспорва; Оксфордският английски речник гласи, че френската дума е с неизвестен произход. Със сигурност името на това сладкарско изделие за пръв път се появява отпечатано в готварската книга на Франсоа Масиалот от 1692 г.

 

Украсете с въображение вашия кето тирамису десерт

 

Кето тирамису в чаша.

 

Можете да приготвите изкушението в  десертни чаши или да експериментирате със всякакви форми. Да декорирате със зърна кафе или пресни ментови листа.

Ако тази рецепта за кето тирамису ви е грабнала, можете да разгледате още здравословни предложения в секция „Рецепти“ в нашия блог. Повече за полезните свойства на хуска и още кулинарни предложения с него – вижте в страницата по темата.

Приятен апетит!