Кето тирамису в чаша: свежо и лятно предложение
Каква по-добра награда след работния ден от кето тирамису в чаша? Известен по цял свят и любим на почти всеки човек, този италиански десерт е ефирен, вкусен и абсолютно подходящ за всеки месец от годината.
За да е още по-компактен за хапване, приготвихме нашия в чаша. Така ще имаме в хладилника винаги подръка от това изкушение.
Рецепта за кето тирамису в чаша
Традиционната рецепта за тирамису се приготвя с бишкоти. Тъй като ние наблягаме на безглутеново, нисковъглехидратно и кето хранене, ще приготвим мини кейкове, с които успешно ще заместим бишкотите.
Дори включихме една популярна със здравословните си качества съставка – хуск.
Гарантираме ви, че ще се изненадате от вкуса на рецептата за кето тирамису. Най-хубавото е, че можем да му се насладим без угризения.
Като начало са ни необходими 8 чаши за сглобяване на кето тирамисуто, с вместимост около 150 мл.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
2 часа + 4 часа за охлаждане | 5 | 12,16 г нетни |
Необходими продукти
За приготвянето на 10 мини кейка:
- 140 г бадемово брашно
- 20 г кокосово брашно
- 5 г хуск
- 30 г кокосово масло, разтопено
- ½ ч. л. сол
- 6 големи яйца
- 80 г еритритол/стевиола, смляна на пудра
- 4-5 капки стевиола с ванилия
- 1 ч. л. бакпулвер
За кето тирамису в чаша:
- 5 с. л. еритритол/стевиола, смляна на пудра
- 4 яйца (разделете жълтъците от белтъците)
- 125 мл еспресо
- 2 с. л. (30 мл) ром или друг алкохол, подходящ за кето режим
- 340 г маскарпоне
- 4 капки стевиола с ванилия
- ½ ч. л. сол
- 1 с. л. неподсладено какао на прах
Начин на приготвяне
Мини кейковете
- Включете фурната на 170 градуса.
- Поставете хартия за печене на дъното на тавичка, която сте избрали за изпичане на кейка. Ако желаете да направите мини кейкове, които директно да поставяте в чашите, използвайте малки форми за мъфини.
- Разтопете кокосовото масло в малък съд и оставете настрана.
- Изсипете стевиолата/еритритола на пудра в купа и добавете яйцата. Разбийте с миксер, докато сместа стане лека и пенеста, приблизително утроила първоначалния си обем.
- Добавете стевиолата с ванилия и солта, разбийте за още 10-15 секунди.
- Изсипете една чаша от яйчената смес в охладеното и разтопено масло и миксирайте, докато се смесят добре. Изсипете сместа обратно в купата и разбъркайте с шпатула.
- Пресейте бадемовото брашно, хуска, кокосовото брашно и бакпулвера, след което ги добавете към яйчената смес. Разбъркайте старателно.
- Изсипете сместа в тавата или разпределете във формите за мъфини, като напълните леглата до половина.
- Печете, докато кейка придобие леко златист цвят. Ако са във форми за мъфини – за около 15-20 минути или за 25-30 минути, ако го печете в тавичка.
- Разрежете готовият кейк на малки квадратчета, след което ги срежете наполовина през средата. Ако сте изпекли мини кейкове във форми за мъфини, само ги разполовете.
- Поставете ги върху хартия за печене и дехидратирайте във фурната на около 30 градуса, докато кейка изсъхне, за да попие по-добре еспресото след това.
Белтъчната смес
- Разбийте в купа белтъците до пяна. Добавете половината от стевиолата/еритритола на пудра (2 с. л.) и продължете да разбивате до получаването на гъст, въздушен меренг с меки върхове. Оставете настрана.
Жълтъците
- В отделна купа разбийте жълтъците заедно със солта и останалата стевиола/еритритол до получване на консистенция с кремав, бледожълт цвят.
- Добавете маскарпонето към сместа и хомогенизирайте. Изсипете стевиолата с ванилия и половината ром. След достигане на гладкост, прехвърлете в купата с белтъчната смес и разбъркайте добре.
Сглобяване на кето тирамису в чаша
- Изсипете останалия ром в чашата с еспресо. Потопете мини кейкчетата в сместа до половината. Поставете на дъното на всяка чаша за тирамису. Използвайте колкото е нужно мини кейкчета, за да покриете дъното.
- След това поставете от крема с маскарпоне върху кейка и изравнете повърхността.
- Направете поне 2 слоя с напоен в еспресо кейк и крем маскарпоне. Последният слой най-отгоре трябва да бъде от маскарпоне крема.
- Покрийте чашите с кухненско фолио и оставете в хладилник за около 4 часа, в най-добрия случай – цяла нощ.
- След като извадите охладеното кето тирамису, преди да сервирате, поръсете с какао на прах. По желание добавете за украса парченца шоколад със стевия.
Ако добавяте други продукти към рецептата, по ваш вкус, използвайте калкулатора за въглехидрати, за да изчислите стойностите. И не забравяйте – отчитат се само нетните въглехидрати (без фибри).
В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.
Съвети за поднасяне на кето тирамису в чаша
Пригответе изкушението в десертни чаши или експериментирайте със всякакви форми.
Украсете с въображение вашия кето тирамису десерт. Декорирайте със зърна кафе или пресни ментови листа.
Повече за полезните свойства на хуска и още кулинарни предложения с него – вижте в страницата по темата.
Знаете ли,че…
Меренг, познат още като целувка, е вид десерт или бонбон, традиционно приготвен от разбити яйчени белтъци и захар.
Твърди се, че целувките са изобретени в швейцарското село Майринген (Meiringen), с което име е известно в чужбина. Рецептата е подобрена от италианския готвач Гаспарини в края на 17-и и началото на 18-и век. Това твърдение обаче се оспорва.
Оксфордският английски речник гласи, че френската дума е с неизвестен произход. Със сигурност името на това сладкарско изделие за пръв път се появява отпечатано в готварската книга на Франсоа Масиалот от 1692 г.
Още от здравословната ни кухня
Ако тази рецепта за кето тирамису в чаша, подходящ за спазване на кето диета, ви е грабнала, можете да разгледате още здравословни предложения в секция в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Ще се радваме да споделите вашите впечатления в коментари, ако опитате рецептата, или пък желаете да споделите авторска рецепта.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Приготвяме си един чудесен, традиционен сладък десерт – кето реване, за което използваме безглутенови брашна и естествени подсладители […]
Традиционните бишкоти, познати от детството ни, са мекички и пухкави, но се приготвят с високовъглехидратни съставки. Именно затова […]
Кето тирамису, приготвено със стевия, блатове от бадемово брашно и кокосово масло е перфектният десерт за режима.