Кето масала чай + домашни шоко ядки

Обновена: 29.01.2024|
Джинджифилов крем брюле. Кето горещ шоколад. Кето масала чай с звездовиден анасон за декорация

Времето преди Коледа е изпълнено с уют, топлина, вълшебно настроение и споделени моменти с най-близките ни хора. Коледните празници са за семействата и приятелите, с които да се съберем на чаша топъл чай и вкусно приготвени домашни изненади. Днес сме ви подготвили  две рецепти, с които можете да устроите една следобедна почерпка за вашето семейство – кето масала чай, поднесен с домашни шоко ядки. Топлата напитка ще ви поднесе хималайски аромати, а шоколадовите ядки ще допълнят приятната атмосфера.

 

Какво ни е необходимо за приготвянето на кето масала чай?

Компонентите са три – чай, подправки и мляко, като при всеки от тях имаме богат избор:

  • Чай ­- препоръчително е да се използва силен черен чай, като асам, който е кръстен на най-големия чаен район в света, намиращ се в североизточна Индия. Разбира се, можете да добавите и друг вид черен чай, както и да го замените с чай по ваш вкус – зелен, лайка, кардамон и др.
  • Подправки – най-съществената съставка е кардамонът, заради подчертаният аромат. Можете да го добавите на сушени семена или смлян. Останалите варианти са много – в нашата рецепта ще добавим още карамфил, пръчици канела, черен пипер на зърна, малко пресен джинджифил и звездовиден анасон за аромат и красив и завършен вид.
  • Мляко – в Индия се използва сурово тежко мляко като биволско, краве или козе мляко. В нашата мисия за перфектния кето-приятелски масала чай ще го направим с кокосово мляко, което може да бъде заменено и от друг вид ядкови млека, по ваш вкус. Повечето от въглехидратите идват от млякото, добавено към чая, така че можете да промените пропорциите, като използвате повече вода и по-малко мляко.

Време за приготвяне: 15

zink 400
calc magn 600
zink 400
calc magn 600

Порции: 5

Въглехидрати на порция: 13. 8 г

Необходими количества за нашата рецепта:

  • 1 л кокосово мляко
  • 30 г кардамон
  • 30 г карамфил
  • 30 г канела на пръчици
  • 4-5 зрънца черен пипер
  • 20 г пресен джинджифил
  • 5 г звездовиден анасон
  • 60-70 г черен чай
  • 1 с. л. стевиола на прах или 1 с.л. стевиола ванилия

 

Приготвяне на напитката:

  • Първата стъпка е подготовката на подправките. Отделяме семенцата на кардамона и заедно с другите подправки на зърна ги счукваме в хаванче. Начупваме канелените пръчици и нарязваме (или настъргваме) джинджифила.
  • В по-голяма тенджера наливаме 2,5 л вода, добавяме счуканите подправки и звездичките анасон. Слагаме на котлона и поставяме капака, за да се запарят подправките. След като сместа закипи, я оставяме да поври още 4-5 минути.
  • След като поври, отстраняваме тенджерата от котлона и веднага добавяме черния чай. Покриваме с капака и оставяме да се запари около 5 минути, след което прецеждаме.
  • Връщаме прецедената течност на котлона, добавяме млякото и, по желание, стевиола на прах или стевиола ванилия, и бъркаме до получаването на хубава, хомогенна смес.

Рецептата за кето масала чай е изпълнена. При сервиране можете да запазите по няколко звездички от анасона и канелените пръчици за декориране.

 

Масала чай – лечебната сила на Хималаите

 

Жена през есента, завита с одеало и пиеща масала чай. Подсилване на имунитета през есента.

 

Историята на масала чаят е много интересна и е свързвана с три различни култури – китайската, британската и индийската. Приказките разказват за древен индийски крал, който създал рецепта за чай, която да го държи буден през дългите съдебни часове.

Рецептата включвала различни подправки в напитката, които да я прочистят и да имат вивизиращо въздействие. Така рецептата се превърнала в традиция и се предала на обикновените хора, които я използвали за лечебни цели.

Друга история разказва за бог Рама, който помолил сина на вятъра – Хануман, да спаси ранения му брат. Хануман заминал за Хималаите в търсене на лековита билка, но тъй като не успял да я намери, откъснал цялата планина. Занесъл я на бог Рама и така чаения (става въпрос за растението chai) храст се появил в Индия.

На хинди думата масала означава „смес от подправки“. Класическият вариант на напитката е с черен чай, но той може да бъде заместен и с други варианти, като зелен чай, ройбос или да бъдат сварени само подправки във вода. Интересното е, че всяка подправка в масала чай помага на този човешки орган, на който прилича външно.

Канелата наподобява костите, затова помага на костната система, като я загрява. Индийското орехче се доближава по форма до тази на мозъка, съответно помага и забавя проблеми с деменцията, като поддържа мозъка ни на добре функциониращо, здравословно ниво.

Карамфилът прилича на червените кръвни телца. Кардамонът, освен, че лекува черния дроб, може да се дъвче и е полезен при проблеми със зъбите.

 

Домашни шоко ядки

 

Ядки към кето масала чай.

 

Към вкусната чаена напитка е добре да се поднесе и лек десерт, който в следобедните часове ще бъде удоволствие за небцето и енергия за тялото. Подготвили сме едно изключително лесно и бързо предложение за сервиране – домашни шоко ядки.

 

Необходими продукти за рецептата:

  • 200 г шоколад със стевиола
  • 1 с. л. разтопено кокосово масло
  • 300 г микс от сурови ядки по ваш вкус (орехи, лешници, бадем)
  • По желание – кокосови стърготини за декорация

Разтопяваме шоколада на водна баня и добавяме към него разтопеното кокосово масло. Разбъркваме и към сместа изсипваме ядките, като ги овалваме много добре. Разстиламе върху поднос или друга плоскост пергаментова хартия и с кухненски щипки или лъжица изваждаме ядките и ги нареждаме върху нея. По желание поръсваме с кокосовите стърготини и прибираме в хладилника да се охладят за около половин час.

През това време можете да приготвите кето масала чай и да сервирате шоко ядките с още горещата напитка.

Готови сме да посрещнем гости в коледния следобяд. Възползвайте се, за да съхраните последните моменти коледен уют и настроение.

Ако ви е харесала рецептата и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня ТУК!

Приятен апетит от екипа на forlife.bg

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 20 декември 2019 в 12:38 | Категория: Напитки - здравословни и кетонни - Фор Лайф, Кето рецепти