Времето преди Коледа е изпълнено с уют, топлина, вълшебно настроение и споделени моменти с най-близките ни хора. Коледните празници са за семействата и приятелите, с които да се съберем на чаша топъл чай и вкусно приготвени домашни изненади. Днес сме ви подготвили  две рецепти, с които можете да устроите една следобедна почерпка за вашето семейство – кето масала чай, поднесен с домашни шоко ядки. Топлата напитка ще ви поднесе хималайски аромати, а шоколадовите ядки ще допълнят приятната атмосфера.

 

Какво ни е необходимо за приготвянето на кето масала чай?

Компонентите са три – чай, подправки и мляко, като при всеки от тях имаме богат избор:

  • Чай ­- препоръчително е да се използва силен черен чай, като асам, който е кръстен на най-големия чаен район в света, намиращ се в североизточна Индия. Разбира се, можете да добавите и друг вид черен чай, както и да го замените с чай по ваш вкус – зелен, лайка, кардамон и др.
  • Подправки – най-съществената съставка е кардамонът, заради подчертаният аромат. Можете да го добавите на сушени семена или смлян. Останалите варианти са много – в нашата рецепта ще добавим още карамфил, пръчици канела, черен пипер на зърна, малко пресен джинджифил и звездовиден анасон за аромат и красив и завършен вид.
  • Мляко – в Индия се използва сурово тежко мляко като биволско, краве или козе мляко. В нашата мисия за перфектния кето-приятелски масала чай ще го направим с кокосово мляко, което може да бъде заменено и от друг вид ядкови млека, по ваш вкус. Повечето от въглехидратите идват от млякото, добавено към чая, така че можете да промените пропорциите, като използвате повече вода и по-малко мляко.

 

Необходими количества за нашата рецепта:

  • 1 л кокосово мляко
  • 30 г кардамон
  • 30 г карамфил
  • 30 г канела на пръчици
  • 4-5 зрънца черен пипер
  • 20 г пресен джинджифил
  • 5 г звездовиден анасон
  • 60-70 г черен чай
  • 1 с. л. стевиола на прах или 1 с.л. стевиола ванилия

 

Приготвяне на напитката:

  • Първата стъпка е подготовката на подправките. Отделяме семенцата на кардамона и заедно с другите подправки на зърна ги счукваме в хаванче. Начупваме канелените пръчици и нарязваме (или настъргваме) джинджифила.
  • В по-голяма тенджера наливаме 2,5 л вода, добавяме счуканите подправки и звездичките анасон. Слагаме на котлона и поставяме капака, за да се запарят подправките. След като сместа закипи, я оставяме да поври още 4-5 минути.
  • След като поври, отстраняваме тенджерата от котлона и веднага добавяме черния чай. Покриваме с капака и оставяме да се запари около 5 минути, след което прецеждаме.
  • Връщаме прецедената течност на котлона, добавяме млякото и, по желание, стевиола на прах или стевиола ванилия, и бъркаме до получаването на хубава, хомогенна смес.

Рецептата за кето масала чай е изпълнена. При сервиране можете да запазите по няколко звездички от анасона и канелените пръчици за декориране.

 

Масала чай – лечебната сила на Хималаите

 

Жена през есента, завита с одеало и пиеща масала чай. Подсилване на имунитета през есента.

 

Историята на масала чаят е много интересна и е свързвана с три различни култури – китайската, британската и индийската. Приказките разказват за древен индийски крал, който създал рецепта за чай, която да го държи буден през дългите съдебни часове.

Рецептата включвала различни подправки в напитката, които да я прочистят и да имат вивизиращо въздействие. Така рецептата се превърнала в традиция и се предала на обикновените хора, които я използвали за лечебни цели.

Друга история разказва за бог Рама, който помолил сина на вятъра – Хануман, да спаси ранения му брат. Хануман заминал за Хималаите в търсене на лековита билка, но тъй като не успял да я намери, откъснал цялата планина. Занесъл я на бог Рама и така чаения (става въпрос за растението chai) храст се появил в Индия.

На хинди думата масала означава „смес от подправки“. Класическият вариант на напитката е с черен чай, но той може да бъде заместен и с други варианти, като зелен чай, ройбос или да бъдат сварени само подправки във вода. Интересното е, че всяка подправка в масала чай помага на този човешки орган, на който прилича външно.

Канелата наподобява костите, затова помага на костната система, като я загрява. Индийското орехче се доближава по форма до тази на мозъка, съответно помага и забавя проблеми с деменцията, като поддържа мозъка ни на добре функциониращо, здравословно ниво.

Карамфилът прилича на червените кръвни телца. Кардамонът, освен, че лекува черния дроб, може да се дъвче и е полезен при проблеми със зъбите.

 

Домашни шоко ядки

 

Ядки към кето масала чай.

 

Към вкусната чаена напитка е добре да се поднесе и лек десерт, който в следобедните часове ще бъде удоволствие за небцето и енергия за тялото. Подготвили сме едно изключително лесно и бързо предложение за сервиране – домашни шоко ядки.

 

Необходими продукти за рецептата:

  • 200 г шоколад със стевиола
  • 1 с. л. разтопено кокосово масло
  • 300 г микс от сурови ядки по ваш вкус (орехи, лешници, бадем)
  • По желание – кокосови стърготини за декорация

Разтопяваме шоколада на водна баня и добавяме към него разтопеното кокосово масло. Разбъркваме и към сместа изсипваме ядките, като ги овалваме много добре. Разстиламе върху поднос или друга плоскост пергаментова хартия и с кухненски щипки или лъжица изваждаме ядките и ги нареждаме върху нея. По желание поръсваме с кокосовите стърготини и прибираме в хладилника да се охладят за около половин час.

През това време можете да приготвите кето масала чай и да сервирате шоко ядките с още горещата напитка.

Готови сме да посрещнем гости в коледния следобяд. Възползвайте се, за да съхраните последните моменти коледен уют и настроение.

Ако ви е харесала рецептата и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня ТУК!

Приятен апетит от екипа на forlife.bg