Шоколадов мус – звучи като спомен от детските години. Днес обаче сме подготвили невероятна рецепта за мус, който е напълно кето и… се приготвя изключително бързо. Освен всичко друго – той е много бюджетен, а съставките със сигурност ще ви изненадат. Идеята ни за него дойде в съботната сутрин. Какво по-хубаво от нещо сладко, но напълно здравословно за старт на деня?

 

Тайната съставка на всеки шоколадов мус

Няма да повярвате, но авокадото е ключът към добрата кремообразност. Звучи странно, но всъщност то се използва все по-често за направата на добри шоколадови текстури към десертите. Скоро ще ви покажем още интересни примери за приложението на авокадо в изумителни рецепти. Но сега – към направата на нашия шоколадов мус.

Лекият аромат на авокадото се миксира мигновено с какаото в шоколада. Ако приготвяте сладкиш само с какао – резултатът също ще е много добър. Именно тази комбинация дава перфектна кремообразна форма на муса.

 

Нужни продукти за 2 порции шоколадов мус:

 

Шоколадов мус, гарниран с авокадо и листа мента.

 

Време е да пристъпим към приготвянето. Трябва ви един блендер, усмивка и следните продукти:

  • 2 бр. узряло авокадо
  • ¾ ч. ч. сметана
  • 1 черен шоколад със стевиола
  • ¼ ч. ч. стевиола на прах
  • 2 ч. л. лешников тахан
  • 1 ч. л. ванилия
  • ½ ч. л. морска сол
  • шоколадови стърготини или начупени ядки за декорация

 

Начин на приготвяне

Разтопете шоколада на водна баня. Почистете авокадото от костилката и обелете с помощта на лъжица.

В блендер миксирайте авокадото с шоколада.

След това прибавете всички други продукти, с изключение на шоколадовите стърготини за декорация. Миксирайте до получаването на кремообразен шоколадов мус.

Прехвърлете крема в чаши за сервиране. Поставете в хладилник за около 30 мин или час.

Накрая украсете с шоколадовите стърготини или ядки и сервирайте.

Ще се изненадате от невероятния вкус на шоколадовия мус, който се приготвя само за 15 мин.

 

Как да изберете правилното авокадо?

Често хората срещат затруднение в избирането на правилния плод авокадо. Най-важното е, че то трябва да е добре узряло. Внимателно го стиснете между пръстите си – ако леко се поддаде на натиска, то това е точното. Ако е прекалено меко или кашнато – вероятно е презряло.

 

Какво да правите със зелено авокадо?

Ако случайно сте избрали неузрял плод, то с него може да постъпите по същия начин, като с ябълката. Поставете авокадото в кафява хартиена торбичка и оставете за няколко дни. Това спомага за по-бързото узряване на плода.

Ако ви е харесала нашата кето рецепта и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня ТУК.

За още кето рецепти отворете раздела ни „Рецепти“ в нашия блог ТУК.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg