Отново се отправяме на кулинарно пътешествие – към слънчева Италия, за да проследим раждането на един невероятно вкусен десерт с плодова добавка – панакота с малини.

Всъщност това ястие е средиземноморска версия на сладко желе. Въпреки това, то има редица специфични характеристики: по-нежна консистенция, мека структура, ярка и запомняща се миризма на пикантна ванилия. Ние ще го направим, разбира се, без захар и с естествен екстракт от ванилия.

Необходими продукти за панакота с малини:

  • 550 мл течна сметана
  • 15 г желатин
  • 2 с. л. стевиола с ванилия
  • 120 г малини

 

Приготвяне:

  • Смесваме 350 мл сметана и 10 г желатин и загряваме на котлона, докато сместа се сгъсти.
  • В голям съд смесваме 200 мл сметана, сместа от котлона и 120 г малини. Намачкваме малините в сместа и разбъркваме добре.
  • Подслаждаме с 2 с. л. стевиола с ванилия.
  • Към сместа добавяме 5 г желатин, предварително накиснат в 1 с. л. вода и след това разтопен на водна баня.
  • Разбъркваме и разпределяме в купички, които предварително сме омазнили с кокосово масло.
  • Прибираме за няколко часа в хладилника, за да стегнат.
  • Преди сервиране потапяме купичката в гореща вода и обръщаме върху плосък съд.

Сервираме с бери плодове по желание, поставени като украса отгоре. Добавете и листенца свежа мента за повече цвят и настроение.

 

Приготвяне на кето панакота с малини, показани продукти.

 

Препоръки за приготвянето на панакота с малини

  1. Панакотата не е ястие, при което да експериментирате с подправки. Ограничете се единствено до ванилията. Ако, въпреки това, желаете да акцентирате на някоя подправка – шафранът е чудесно допълнение.
  2. Не пестете плодовете – добавяйте по много и в различни комбинации.
  3. Прибавяйте желатинът умерено.

Можете да си приготвите и веган панакота, като заместите сметаната с растителна.

 

Кое е интересното около рецептата за панакота?

Както вече споменахме, родното място на десерта е Италия, а именно – северната част на Апенинския полуостров, Пиемонт.

Интересен факт: В превод от италиански panna cotta означава „варен крем“.

Много факти от историята на ястието се губят, но е известно, че най-ранните версии на панакотата съдържат сметана, рибен бульон, мед и разбира се, ванилия, която добавя невероятния вкус на десерта. Панакотата се е сервирала задължително студена, с плодове и чаша сладко вино. Малко по малко популярността й излиза извън границите на Италия и достига до много страни по света.

 

Още предложения от здравословната ни кухня, сладки като панакота с малини

Ако тази рецепта ви е допаднала и търсите други подобни рецепти, можете да опитате шоколадов мус, кето фъдж в няколко лесни стъпки или кокосови барчета с малини.

Още здравословни рецепти можете да откриете в секцията „Рецепти“ в нашия блог. Както и да се присъедините към нашата здравословна и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg!