Приготвяли ли сте си някога домашно лешниково мляко за кето мус? Днес ще ви покажем как да го направите и с него да си приготвите чудесен лешников десерт. Без захар, разбира се, кето и здравословен, и отново в духа на летните разхлаждащи десерти. Вижте какви продукти ще ви бъдат необходими, за да си приготвите кето мус с лешников привкус.

 

Необходими продукти за лешников кето мус и домашно мляко от лешници:

 

Кето мус с лешниково мляко.

 

Порции: 2

За домашното лешниково мляко:

  • 150 г сурови лешници
  • 350 мл топла вода

Лешниците са истински коктейл от вещества за мозъка – съдържат витамин Е, магнезий, тиамин, фолиева киселина и мастни киселини.

За лешниковия кето мус:

  • 355 мл лешниково мляко, разделено на 2 части (от горната рецепта)
  • 150 г шоколад със стевиола
  • 2 с. л. желатин на прах
  • 2 с. л. студена вода
  • 3 с. л. стевиола на прах
  • ½ ч. ч. заквасена сметана
  • ½ ч. ч. лешникова основа (остатъците от лешниковото мляко или ситно нарязани, печени лешници)
  • 2 с. л. кокосово масло
  • По избор –  пресни стръкчета мента за декорация.

Лешниковите ядки са богати на мононенаситени мазнини и мастни киселини, които помагат при регулирането на кръвната захар и инсулина.

 

Приготвяне на лешниковото мляко:

  • Накиснете лешниците в студена вода, оставете ги да престоят 1 нощ. На следващия ден ги изплакнете добре и смесете с 1 и ½ ч. ч. топла вода. Блендирайте и прецедете сместа 2 пъти, като запазите остатъците от ядките за по-късно. (По желание овкусете лешниковото мляко с щипка сол и няколко капки стевиола с ванилия.)

Начин на приготвяне на лешниковия кето мус:

  • Разтопете шоколада със стевиола . Постепенно добавете към него около 180 мл от лешниковото мляко и разбъркайте с миксер. След това изсипете в блендер и разбийте добре, докато сместа стане хомогенна.
  • Ще ви предложим и по-интересен начин на презентиране на десерта. Поставете стъклени чаши, като ги наклоните – за поставка можете да използвате тавичка за мъфини: поставяте чашата в едно от леглата на около 45 градуса. Изсипете шоколадовия мус , като внимавате да не прелее. Сложете ги, заедно с тавичката за мъфини, в хладилника. Охладете ги за около 30 минути до 1 час.
  • За да направите лешниковата панакота, разделете останалото лешниково мляко на 2 порции и оставете едната в хладилника.
  • Накиснете желатина в 2 с. л. студена вода и го оставете да престои 5 минути.
  • Смесете лешниковото мляко с 3 с. л. стевиола на прах и загрейте в микровълновата, докато подсладителя се разтопи.
  • Загрейте накиснатия желатин, също в микровълновата, докато се разтопи напълно, и смесете с горещото лешниково мляко. Когато желатинът се разтвори в него, добавете и охладеното мляко, заедно с ½ ч. ч. охладена и разбита сметана.
  • Оставете сместа да се охлади на стайна температура, преди да я излеете в чашите при шоколадовата смес.
  • Извадете чашите – шоколада вече се е стегнал и можете да ги изправите, за да запълните останалата половина от тях с лешниковата панакота. Оставете малко пространство под ръба на чашите.
  • Охладете ги за няколко часа в хладилника или за 30 минути във фризера.
  • Препечете остатъците от лешниковото мляко на тиган и ги използвайте, за да декорирате вашия лешников мус.
  • Доукрасете с малки парченца шоколад със стевиола и листенца прясна мента.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето мус. Изсипваме във формички сместта за шоколадовото суфле без захар.

 

Ако тази рецепта за здравословен, лешников кето мус ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит и слънчево лято!