Лешников кето мус с домашно мляко от лешници
Приготвяли ли сте си някога домашно лешниково мляко за кето мус?
Днес ще ви покажем как да го направите и с него да си приготвите чудесен лешников десерт. Без захар, разбира се, кето и здравословен, и отново в духа на летните разхлаждащи десерти. Вижте какви продукти ще ви бъдат необходими, за да си приготвите кето мус с лешников привкус.
Рецепта за лешников кето мус от лешници
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
40 минути + 90 минути за охлаждане | 2 | 12 г |
Необходими продукти
За домашното лешниково мляко:
- 150 г сурови лешници
- 350 мл топла вода
Лешниците са истински коктейл от вещества за мозъка – съдържат витамин Е, магнезий, тиамин, фолиева киселина и мастни киселини.
За лешниковия кето мус:
- 355 мл лешниково мляко, разделено на 2 части (от горната рецепта)
- 150 г шоколад със стевиола
- 2 с. л. желатин на прах
- 2 с. л. студена вода
- 3 с. л. стевиола на прах
- 120 г заквасена сметана
- 80 г лешници за основа (остатъците от лешниковото мляко или ситно нарязани, печени лешници)
- 2 с. л. кокосово масло
- По избор – пресни стръкчета мента за декорация.
Лешниковите ядки са богати на мононенаситени мазнини и мастни киселини, които помагат при регулирането на кръвната захар и инсулина.
Приготвяне на лешниковото мляко:
- Накиснете лешниците в студена вода, оставете ги да престоят 1 нощ. На следващия ден ги изплакнете добре и смесете с 1 и ½ ч. ч. топла вода. Блендирайте и прецедете сместа 2 пъти, като запазите остатъците от ядките за по-късно. (По желание овкусете лешниковото мляко с щипка сол и няколко капки стевиола с ванилия.)
Начин на приготвяне на лешниковия кето мус:
- Разтопете шоколада със стевиола. Постепенно добавете към него около 180 мл от лешниковото мляко и разбъркайте с миксер. След това изсипете в блендер и разбийте добре, докато сместа стане хомогенна.
- Ще ви предложим и по-интересен начин на презентиране на десерта. Поставете стъклени чаши, като ги наклоните – за поставка можете да използвате тавичка за мъфини: поставяте чашата в едно от леглата на около 45 градуса. Изсипете шоколадовия мус, като внимавате да не прелее. Сложете ги, заедно с тавичката за мъфини, в хладилника. Охладете ги за около 30 минути до 1 час.
- За да направите лешниковата панакота, разделете останалото лешниково мляко на 2 порции и оставете едната в хладилника.
- Накиснете желатина в 2 с. л. студена вода и го оставете да престои 5 минути.
- Смесете лешниковото мляко с 3 с. л. стевиола на прах и загрейте в микровълновата, докато подсладителят се разтопи.
- Загрейте накиснатия желатин, също в микровълновата, докато се разтопи напълно, и смесете с горещото лешниково мляко. Когато желатинът се разтвори в него, добавете и охладеното мляко, заедно с ½ ч. ч. охладена и разбита сметана.
- Оставете сместа да се охлади на стайна температура, преди да я излеете в чашите при шоколадовата смес.
- Извадете чашите – шоколада вече се е стегнал и можете да ги изправите, за да запълните останалата половина от тях с лешниковата панакота. Оставете малко пространство под ръба на чашите.
- Охладете ги за няколко часа в хладилника или за 30 минути във фризера.
- Препечете остатъците от лешниковото мляко на тиган и ги използвайте, за да декорирате вашия лешников мус.
- Доукрасете с малки парченца шоколад със стевиола и листенца прясна мента.
Още от здравословната ни кухня
Ако тази рецепта за здравословен, лешников кето мус ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит и слънчево лято!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Обожаваме този десерт – рецептата за джинджифилов крем брюле е лесна, а приготвена без
Кето тирамису, приготвено със стевия, блатове от бадемово брашно и кокосово масло е перфектният десерт за режима.
Класическата рецепта получава нов прочит в тази рецепта за кокосов крем брюле, подходящ за кето хранене. Тази кокосова версия е лесна и здравословна.