За панакота сме писали и преди – тя е чудесен лек десерт, подходящ както за хапване в късния следобед с чаша кафе, така и за финал на вкусна вечеря. Зародило се в слънчева Италия, това сладко изкушение може да се приготви лесно, бързо и бюджетно.
Избрали сме да ви разкрием рецепта за шоколадова панакота, разбира се, без никаква захар и подсилена с така полезното кокосово масло, което участва в редица процеси, влияещи благоприятно на здравето.
Рецепта за шоколадова панакота
Преди да пристъпим към самото приготвяне на шоколадова панакота, ето какво ни е нужно:
- 10 г желатин – една опаковка
- 200 мл бадемово мляко без захар и подсладители
- 200 мл течна сметана
- 50 г кокосов крем
- 3 с. л. стевиола с ванилия
- 3 с. л. какао на прах
- 50 г кокосово масло (за омазняване на купичките)
- Ягоди или други бери плодове по избор (за декорация)
- Започваме с подготвянето на желатина. Нужно е той да се накисне в студена вода за няколко минути.
- През това време в голяма смесителна купа смесваме бадемовото мляко със сметаната и кокосовия крем.
- Към тях добавяме стевиолата, какаото и кокосовото масло. Разбъркваме добре до получаването на еднородна смес.
- Връщаме се отново на желатина, като него трябва да разтворим на водна баня. Важно правило е той да не завира!
- Накрая смесваме желатина с какаовата течност и разбъркваме отново.
- Разсипваме сместа в малки купички, предварително омазнени с кокосово масло. Съхраняваме ги в хладилник за няколко часа, докато се желира цялата смес.
- Обръщаме готовата шоколадова панакота в чиния за сервиране. Ако панакотата не се отлепи, можем да потопим купичката в малко гореща вода за няколко секунди.
Може да украсим нашата шоколадова панакота с листенце мента, домашно сладко от ягоди без захар или парченца черен шоколад.
Бонус съвет за приготвянето на шоколадова панакота:
Желатинът може да се замести с агар-агар. Разликата в приготвянето му е, че той трябва да се смеси с млякото и за около 5 минути да се разбърква на котлон. Едва след като изстине се смесва с останалите продукти.
Препоръчваме употребата на студено пресовано кокосово масло, тъй като освен вкусно, то е и много полезно. Неговите мазнини влияят благоприятно на балансирането на хормоните в тялото, спомагат забързването на метаболизма и подсилват имунитета, при редовна консумация.
Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня ТУК!
Приятен апетит от екипа на forlife.bg
Оставете коментар