Шоколадова панакота без захар + видео рецепта

Обновена: 04.09.2025|
2 мин. четене
Панакота с какао и плодове, поднесена с чаша чай върху маса от розирало желязо.

За панакота сме писали и преди – тя е чудесен лек десерт, подходящ както за хапване в късния следобед с чаша кафе, така и за финал на вкусна вечеря. Зародило се в слънчева Италия, това сладко изкушение може да се приготви лесно, бързо и бюджетно.

Избрали сме да ви разкрием рецепта за шоколадова панакота, разбира се, без никаква захар и подсилена с така полезното кокосово масло, което участва в редица процеси, влияещи благоприятно на здравето.

 

Шоколадова панакота без захар

 

Рецепта за шоколадова панакота

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
20 минути + 2-3 часа за охлаждане 2 6,12 г нетни въглехидрати
798 калории
9 г протеин
63,5 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 10 г желатин (едно пакетче)
  • 200 мл бадемово мляко, без захар
  • 200 мл готварска сметана, 20% масленост
  • 50 г кокосова сметана, 22% масленост
  • 3 с. л. стевиола с ванилия
  • 3 с. л. какао на прах
  • 50 г кокосово масло (за омазняване на купичките)
  • 50 г ягоди или други бери плодове по избор (за декорация)

 

Начин на приготвяне:

  1. Започваме с подготвянето на желатина. Нужно е той да се накисне в студена вода за няколко минути.
  2. През това време в голяма смесителна купа смесваме бадемовото мляко със сметаната и кокосовия крем.
  3. Към тях добавяме стевиолата, какаото и кокосовото масло. Разбъркваме добре до получаването на еднородна смес.
  4. Връщаме се отново на желатина, като него трябва да разтворим на водна баня. Важно правило е той да не завира!
  5. Накрая смесваме желатина с какаовата течност и разбъркваме отново.
  6. Разсипваме сместа в малки купички, предварително омазнени с кокосово масло. Съхраняваме ги в хладилник за няколко часа, докато се желира цялата смес.
  7. Обръщаме готовата шоколадова панакота в чиния за сервиране. Ако панакотата не се отлепи, можем да потопим купичката в малко гореща вода за няколко секунди.

Може да украсим нашата шоколадова панакота с листенце мента, домашно сладко от ягоди без захар или парченца черен шоколад.

 

 

Бонус съвет за приготвянето на шоколадова панакота

 

Продукти за направата на шоколадова панакота.

 

Желатинът може да се замести с агар-агар. Разликата в приготвянето му е, че той трябва да се смеси с млякото и за около 5 минути да се разбърква на котлон. Едва след като изстине се смесва с останалите продукти.

Препоръчваме употребата на студено пресовано кокосово масло, тъй като освен вкусно, то е и много полезно. Неговите мазнини влияят благоприятно на балансирането на хормоните в тялото, спомагат забързването на метаболизма и подсилват имунитета, при редовна консумация.

Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня във фейсбук!

Приятен апетит от екипа на www.forlife.bg

Категории: Десерти при кетогенен режим, Кето рецепти|Публикувана: 25.03.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

32256795112a20886fed11ee6a2bff3b6af774521d080285cf0d06e9fc5451e6?s=96&d=mm&r=g

Автор: For Life

Свързани публикации

Оставете коментар