Дефицит на витамин Д при бременност

Обновена: 14.03.2024|
Дефицит на витамин Д при бременност.

Дефицит на витамин Д при бременност е проблем, който може да наруши правилното изграждане на костите и зъбите на бебето.

Голяма част от хората обаче страдат от недостиг на този важен витамин и много често дори не знаят за това, докато не го изследват.

Липсата му в организма води до различни проблеми, а в настоящата статия ще разгледаме защо дефицит на витамин Д при бременност крие потенциални рискове за плода.

 

Витамин Д – какво не знаем за него?

Преди да преминем към разясняване на опасностите от дефицит на витамин Д при бременност, ще разгледаме накратко същността и функциите му.

calc magn 400
calc magn 600
calc magn 400
calc magn 600

Той е основен мастноразтворим витамин и ключов модулатор на калциевия метаболизъм при деца и възрастни. Това е така, защото тялото може да абсорбира калций, основният компонент на костите, само когато присъства витамин D.

Той регулира и много други клетъчни функции в организма. Неговите противовъзпалителни, антиоксидантни и невропротективни свойства поддържат имунното здраве, мускулната функция и активността на мозъчните клетки.

Витамин D не се среща естествено в много храни. Тялото го произвежда, когато пряката слънчева светлина преобразува химикал в кожата в активна форма на витамина (калциферол).

Именно по тази причина той е популярен още и като „слънчев витамин“.

Количеството му, произвеждано по този начин, зависи от много фактори, включително времето на деня, сезона, географската ширина и пигментацията на кожата.

В зависимост от това къде живеете и начина на живот, производството на витамин D може да намалее или да липсва напълно през зимните месеци. Слънцезащитният крем, макар и важен за предотвратяване на рак на кожата, също може да намали неговото продуциране.

Много възрастни не се излагат редовно на слънчева светлина и имат проблеми с усвояването на витамин D. Този проблем може да бъде решен с прием на хранителни добавки.

 

Защо дефицит на витамин Д при бременност е опасен?

 

Развитие на бременността по гестационни седмици.

 

Тялото на бъдещата майка се нуждае от това ценно вещество, за да поддържа подходящи нива на калций и фосфор. Те помагат за изграждането на костите и зъбите на нероденото бебе, а също са от огромно значение за благосъстоянието на зрението и кожата.

Дефицит на витамин Д при бременност е доста често срещан. Неадекватните и недостатъчни количества могат да доведат до проблем с растежа на костите, фрактури или рахит при новородени.

Освен на бебето, този хранителен недостиг може да повлияе и на майката.

Някои проучвания свързват дефицит на витамин Д при бременност с по-висок риск от усложнения като гестационен диабет, прееклампсия, преждевременно раждане и ниско тегло на детето.

Симптомите могат да бъдат едва доловими и да включват болки в мускулите и костите, слабост и омекване, което може да доведе до фрактури.

За съжаление е възможно да имате недостиг на витамина, протичащ напълно безсимптомно. И ако този дефицит на витамин Д при бременност остане неразкрит, плодът също може да пострада от него.

Тъй като нуждите от калций се увеличават през третия триместър, състоянието на витамин D става решаващо за здравето на майката, растежа на скелета на плода и оптималното здраве и на двамата.

 

От колко витамин D се нуждаят бременните жени?

Според проучвания от дефицит на витамин Д при бременност страдат между 5%–50% от майките. Въпреки широкото използване на пренатални витамини, всяко пето кърмаче също има недостиг, тъй като те невинаги са достатъчни за поддържане на нормални нива в организма.

Дозировката на витамин D е тема на дебат сред здравните експерти. Според някои от тях количеството, от което се нуждаете по време на тези толкова важни 9 месеца, е 600 международни единици (IU) дневно.

Много специалисти обаче смятат, че това е крайно недостатъчно. Някои изследователи са установили, че по-високи количества, между 1000 до 2000 IU дневно, могат да осигурят по-големи ползи. Според американски диетолози е добре да се приемат дневни дози от 3000 IU при наднормено телесно тегло, възраст над 70 години или недостиг на слънце.

Необходими са повече проучвания, за да се разбере идеалното количество витамин D за бременни и кърмещи жени. Затова и препоръчителните количества дневно варират от 600 до 2000 IU на ден.

Някои хора приемат и доста по-високи дози, но въпреки това случаите с предозиране са доста редки.

 

 

Най-добрите храни срещу дефицит на витамин D при бременност

 

Факти за витамин Д.

 

Малко храни са естествено богати на “слънчевия витамин“. Тъй като броят на натурално съдържащите го храни не е голям, някои са обогатени с него допълнително.

Някои от най-добрите източници са:

 • масло от черен дроб на треска
 • сирене
 • сьомга
 • риба меч
 • риба тон
 • портокалов сок, обогатен с витамин D
 • млечни и растителни млека, обогатени с витамин D
 • сардини
 • телешки черен дроб
 • яйчен жълтък
 • подсилени зърнени култури

 

Имате ли нужда от добавка с витамин D по време на бременност?

Може да се наложи да приемате добавка с витамин D през тези важни 9 месеца, тъй като повечето пренатални витамини съдържат само 400 IU (10 mcg) витамин D. Освен това е трудно да получите достатъчно витамин D само от храна, дори когато избирате обогатени продукти.

Колкото до излагането на слънце, някои експерти препоръчват ограничени слънчеви бани. Излагането на ултравиолетовите [UV] лъчи на слънцето засилва пигментните промени, които могат да причинят неравномерно потъмняване на кожата при бременни.

Повечето лекари съветват жените да се предпазват от слънцето (със слънцезащитни продукти и дрехи). За да се намали рискът от дефицит на витамин Д при бременност, е добре те да си набавят витамин D от добавки и от храна и да внимават със слънцето.

 

Рискови фактори за дефицит на витамин Д при бременност

 

Акне пи време на бременност. Имунитетът по време на бременност.

 

Факторите, които могат да ви изложат на риск от дефицит на витамин Д при бременност, включват:

 • Затлъстяване: тъй като телесните мазнини съхраняват голяма част от витамин D, произведен в кожата, те са по-малко достъпни за тялото.
 • По-тъмна кожа: по-матовите хора имат много меланин, който действа като естествен слънцезащитен крем и намалява производството на витамин D в кожата.
 • Някои лекарства: медикаменти като стероиди, лекарства против гърчове, както и такива за понижаване на холестерола и някои диуретици, намаляват абсорбцията на това вещество от червата.
 • Състояния на малабсорбция на мазнини: разстройства като цьолиакия и болест на Крон възпрепятстват способността за усвояване на хранителни мазнини и това води до малабсорбация на витамин D.

Ако се притеснявате, че не получавате достатъчно от него, попитайте вашия лекар дали трябва да се изследвате за недостиг и съответно да приемате хранителна добавка.

Както вече установихме, дефицит на витамин Д при бременност е потенциално опасен, така че задължително се консултирайте със специалист.

 

Защо този витамин е толкова важен за всички нас?

Различни изследвания върху употребата на витамин D показват значителни ползи за човешкото здраве.

 • Редуцира риска от някои видове рак: според някои проучвания набавянето на адекватни количества витамин Д може да потисне растежа на някои тумори.
 • Свързан е с когнитивното здраве: ниските нива на витамин D в кръвта водят до влошени умствени функции.
 • В помощ при наследствени костни нарушения: добавките с витамин D могат да се използват за подпомагане на лечението на наследствени заболявания, произтичащи от неспособност за усвояване или преработка на витамин D, като например фамилна хипофосфатемия.
 • Намалява риска от множествена склероза: изследвания показват, че дългосрочен прием на витамин D потиска опасността от развитие на това коварно заболяване.
 • Лек при остеомалация: добавките с витамин D се използват за лечение на възрастни с тежък дефицит на витамин D, водещ до загуба на костно минерално съдържание, болки, мускулна слабост и меки кости (остеомалация).
 • Защита срещу остеопороза: някои проучвания показват, че хората, които получават достатъчно витамин D и калций всеки ден, могат да забавят загубата на костни минерали, да помогнат за предотвратяване на остеопорозата и да намалят костните фрактури.
 • Повлиява добре псориазис: препарат за локално приложение, който съдържа съединение на витамин D, може да подобри състоянието на хора с това неприятно кожно заболяване.
 • Помага срещу рахит: това рядко в наши дни заболяване се развива при деца и може да доведе до изкривяване на крайниците им. Свързано е с дефицит на витамин D, затова адекватният прием може да предотврати и лекува проблема.

 

Дефицит на витамин Д при бременност – заключение

 

От колко витамин Д се нуждаят децата

 

Важни и многобройни са функциите на това мастноразтворимо вещество за организма на малки и големи.

Дефицит на витамин Д при бременност крие рискове за майката и най-вече за бебето и неговото правилно вътреутробно развитие.

Липсата му в организма е критична за всички хора, като без него костите могат да станат меки, тънки и чупливи. Недостатъчният витамин D също е свързан с остеопороза, от която с възрастта са по-застрашени жените.

Ако не получавате достатъчно витамин D чрез слънчева светлина или хранителни източници, е добре да се насочите към добавки с витамин D, като се консултирате с лекаря си.

Какво не знаем за витамин Д?

Наричан още и „слънчев витамин“, той се произвежда в кожата при излагането й на слънце. Има роля в много функции на организма, а една от главните му е свързана с подобреното здраве на костите и зъбите.

Защо е опасен дефицит на витамин Д при бременност?

Недостигът на това вещество е доста често срещан, но често хората не знаят за него. При бременност крие рискове както за плода, така и за майката. Липсата му може да доведе до увреждания в костната структура на бебето.

В кои храни се съдържа витамин Д?

Не са много храните, в които той се съдържа. Такива са по-мазните видове риба, жълтъците, телешки черен дроб и някои гъби. Въпреки това е трудно да се набавят нужните количества само от храна, затова често се препоръчват хранителни добавки.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 03.10.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 10:37 | Публикувана: 3 октомври 2022 в 15:09 | Категория: Бременност и женско здраве