Цвекло – безценен източник на витамини и минерали
Цвеклото е основен елемент в кухнята на много хора. И все пак не са широко известни хранителните вещества и полезното въздействие, които са характерни за зеленчука. Богатството от витамини, минерали, в съчетание със сладкия вкус на зеленчука и с вариативността от комбинации от ястия, в които може да е компонент, го правят незаменима съставка от ежедневната диета.
В ботаниката
Цвеклото, с латинското наименование Beta vulgaris, е един от четирите култивирани варианта на растението. Растението е част от семейството Amaranthaceae, или още Щирови. От това семейство е също амарант, киноа, спанак, манголд и захарното цвекло. Разнообразие от видове присъства в кулинарията, като се използват различни части от растенията.
Цвеклото е двугодишно растение. То обикновено се култивира заради корена си. Характеризира се с разклонено стебло, високо 1-2 метра и обрамчено от зелени листа, както и с червен месест корен.
История
Предполага се, че цвеклото за първи път започва да расте по бреговете на средиземноморските страни. В древни времена гърците и римляните са отглеждали растението основно заради ядливите му листа.
През 15-ти век кореноплодният зеленчук започва да бъде разпространяван и култивиран в Европа както за листата, така и за корена.
През вековете са култивирани различни видове цвекло. През 18-ти век е култивирано кръмното цвекло за фураж за добитъка и захарно цвекло, отглеждано от прусите за захарното му съдържание.
През 19-ти век е отгледано за първи път червеното цвекло. Характерните червен цвят и объл къс корен се появяват едва тогава. Преди това зеленчукът се е характеризирал с по-дълъг корен, който обикновено е бил черен или бял.
Употреба в кулинарията
Кореноплодният зеленчук има множество употреби в кулинарията. Освен самата месеста част на растението ядливите листа биват употребявани в кухнята. С вкусните листа има много рецепти за салати в комбинация със зехтин, стафиди, червен лук, мащерка, лимон и др.
Зеленчукът също редовно е използван като компонент за салати. Често бива комбиниран с моркови, сирене, спанак, краставици, орехи и др.
Също така сокът от цвекло намира редовна употреба в дневната диета поради сладкия си вкус и големия брой здравословни ползи, които носи. За направата на сока цвеклото обикновено е комбинирано с ябълка, морков, целина, джинджифил и др.
Хранителни стойности
Цвеклото основно се състои от около 87% вода, 8% въглехидрати и 2-3% фибри. Червеният зеленчук е нискокалоричен и съдържа голямо количество най-различни ценни витамини и минерали.
На 100 грама сварено червено цвекло се съдържат:
- 44 калории
- 2 г белтъчини
- 10 г въглехидрати (2 г фибри)
- 0 г мазнини
Цвеклото носи в себе си известно количество ценни хранителни вещества, от които може да се възползваме. В 100 г сварено цвекло откриваме:
- 20% от дневната доза фолат
- 14% от дневната доза манган
- 8% от дневната доза мед
- 7% от дневната доза калий
- 6% от дневната доза магнезий
Ползи
Цвеклото, благодарение на богатството си от минерали и витамини, носи множество здравословни ефекти върху организма. Редовната употреба може да подсили тялото, както и да предотврати най-различни заболявания.
Кръвно налягане
Последни изследвания подкрепят аргумента, че редовната консумация на червеникавия зеленчук може да подейства благоприятно на кръвното налягане и да подобри здравето на сърцето.
Такова е изследването, проведено през 2015 година, в което на 68 човека с високо кръвно налягане им е дадено да консумират 250 милилитра сок от кореноплодния зеленчук всеки ден. В резултат на този експеримент кръвното налягане за изследваните е било значително намалено.
Следва изводът, че зеленчукът има антихипертензивно влияние. Този благоприятен ефект се дължи на високото съдържание на нитрати в зеленчука. С редовна консумация на цвекло може да се намали риска от сърдечно-съдови заболявания.
Превенция на удар и заболявания на сърцето
За сърдечното здраве освен нитрати е от особено значение и фолатът, или витамин Б9. Той подпомага растежа и правилното функциониране на клетките. В резултат на това химическото съединение ограничава повредите върху кръвните клетки, което от своя страна намалява риска от сърдечен удар или сърдечни болести.
Антиоксиданти
Червеникавият корен има и високо съдържание на антиоксиданти, които са необходими за предотвратяването на оксидативния стрес в тялото. Такъв антиоксидант в химическия състав на зеленчука е алфа-липоевата киселина. Химическото съединение въздейства благоприятно на организма, като намалява нивото на кръвната захар.
По този начин може да бъде намален риска от диабет.
Храносмилане
Редовната консумация на цвекло може да има и позитивен ефект над процеса на храносмилането. Причината за това е високото количество фибри в кореноплодния зеленчук. Консумацията на задоволително количество фибри е от необходимост за безпроблемното храносмилане и за здравето на червата.
Според изявление на Министерството на земеделието на Съединените американски щати 250 грама цвекло предоставят 3.81 грама фибри на организма при консумация.
Повишава издръжливостта
Червеното цвекло и неговият сок помагат на сърцето и белите дробове по време на упражнения. Причината за това е азотният оксид, който подпомага кръвообращението и съответно оросяването на мускулите. Това подсилва кардиореспираторната издръжливост.
Освен това зеленчукът повишава ефективността на митохондрията, отговорна за произвеждането на енергията в тялото.
Много атлети не забравят да включат цвеклото в диетата си особено преди състезание.
Противовъзпалително действие
Както вече описахме, зеленчукът е богат на антиоксиданти. Такъв е пигментът беталаин, който има противовъзпалително действие. Това е важно, тъй като продължителното възпалено състояние може да доведе до напълняване, сърдечни заболявания, чернодробни залоявания и рак.
След направено проучване е забелязано, че консумацията на 250 милилитра сок от цвекло води до намаляването на няколко сигнала за възпаление като С-реактивен протеин и тумор некрозис фактор-алфа (TNF-a).
Също така екстрактът от цвекло неутрализира възпалението на бъбреците. Този извод е последица от направено изследване, в което е даден екстракт от зеленчука на инжектирани с токсични химикали плъхове, в резултат на което се наблюдава подобрение.
Здраве на мозъка
Редовната консумация на кореноплодния зеленчук може да има благоприятен ефект върху мозъка. Причината за това са нитратите – те подобряват дилатацията на кръвните клетки и по този начин се увеличава кръвообращението и съответно оросяването в мозъка.
Най-вече се увеличава притока на кръв към предния дял на мозъка или по-точно фронталния лоб. Това е частта от мозъка, която е отговорна за взимането на по-сложни решения.
Превенция на рак
Цвеклото е от значение не само за кръвното налягане, но и за предотвратяването на рак. Беталаин е един от антиоксидантите, които нарушават процеса на ракова мутация на клетките. Също така той е пигмент, който е отговорен за червения или жълтия цвят на зеленчука.
Въпреки че тази хипотеза все още не е доказана и са нужни още изследвания по темата, добавянето на вкусния зеленчук в диетата ни може да намали риска от заболяването.
Заключение
Цвеклото, благодарение на богатото си съдържание от витамини и минерали, може да има много благоприятен ефект върху организма при редовна консумация. Зеленчукът, характерен със сладко-киселия си свеж вкус и тъмен червен цвят, е идеален за комбинации с най-различни продукти и подправки. Полезните му качества и вкусът му правят зеленчука идеална добавка към ежедневната ни диета.
Често задавани въпроси
Какво представлява цвеклото?
Цвеклото е кореноплоден зелечук, който е от семейството на захарното цвекло. Притежава стебло и листа, а зеленчукът, който е всъщност коренът, е обвит с кора, зад която се намира тъмночервената сърцевина. Зеленчукът може да бъде източник на много фибри, хранителни вещества и антиоксиданти, което допринася за много полезни ефекти върху организма.
Как стига цвеклото до нас?
Предполага се, че цвеклото за първи път започва да расте по бреговете на средиземномоските страни. В древни времена гърците и римляните са отглеждали растението основно заради ядливите му листа. През 15-ти век кореноплодният зеленчук започва да бъде разпространяван и култивиран в Европа както за листата, така и за корена.
Полезно ли е за здравето?
Цвеклото, благодарение на богатството си от минерали и витамини, носи множество здравословни ефекти върху организма. Редовната употреба може да подсили тялото, както и да предотврати най-различни заболявания.
Източници
- Ware, M. . What are the benefits of beetroot?, Medical News Today, Updated on November 29, 2023, Medically reviewed by Kathy W. Warwick
- Bjarnadottir, A.. Beetroot 101: Nutrition Facts and Health Benefits, Healthline, May 12, 2023
- Coyle, D.. Everything to know about the Health Benefits of Beets, Healthline, Updated on June 5, 2023, Medically reviewed by Jerlyn Jones
- Key, A.. Health Benefits of Beetroot, WebMD, Medically Reviewed by Jabeen Begum, MD on February 01, 2024
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Ряпата е вкусен кореноплоден зеленчук, който съдържа ценни за здравето съставки.
Много хора се придържат към сезонно хранене. Заслужава ли си обаче този хранителен режим?
Антиоксидантите - естествените "защитници" на тялото, спиращи окисляването в организма ни.