Пълнени домати със спанак и сирена
С тази рецепта ви предлагаме вкусно вегетарианско предястие – изкушаваща комбинация от сочни домати, топящи се сирена и свеж спанак. Това ястие ще разнообрази кето диетата, която често залага на месните продукти, и може съвсем спокойно да замести всяка салата.
Рецепта за пълнени домати със спанак и сирена
Сирената са един от най-често срещаните отговори на въпроса: „От коя храна с животински произход не може да се откажете?“. Тях може да открием под всякакви форми и за всеки вкус. Комбинацията им с пресни домати в тази рецепта създава неустоимо ястие, което ще впечатли всеки гост.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 6 | 5 г нетни въглехидрати, 203 калории, 12 г белтъчини, 15 г мазнини |
Необходими продукти:
- 6 броя домата, среден размер
- 150 г спанак
- 100 г козе сирене
- 100 г прясна моцарела
- 100 г гъби печурки
- 50 г настърган пармезан
- 1 ч. л. риган
- ½ ч. л. черен пипер
- Сол на вкус
- 1 ч. л. екстра върджин зехтин
- 30 г филирани бадеми
Начин на приготвяне:
- Изрежете горната част на домата, където е дръжката, за да се получи капаче.
- Внимателно издълбайте вътрешността с лъжица. Хубаво е да се остави от месестата част при кората около 2-3 см, за да поддържа структурата на домата.
- Нарежете спанака и гъбите на ситно.
- Запържете ги в тиган със зехтина за 4-5 минути.
- В отделна купа смесете сиренето и моцарелата, като ги нарежете на ситно или ги настъргваме.
- Подправете ги с черен пипер и към тях прибавете филираните бадеми. Разбъркайте добре.
- Към купата със сирена добавете спанака и гъбите.
- Във всеки празен домат изсипете от сместа, като внимавайте да не ги препълните.
- Посипете пармезана върху напълнените домати заедно с щипка риган.
- Затворете с капачетата и доматите са готови за печене.
- Наредете доматите в подходяща тава и покрийте дъното с малко вода.
- Печете на 180 градуса за 15 минути.
Може да се сервират топли или студени.
Рецептата за пълнени домати със спанак и сирена е бърза и лесна, а резултатът е чудесно предястие, разтапящо се върху езика ни. За още невероятни ястия за кето режим може да се обърнете към нашите книги „Кето фантазии“. В двете части на тази кулинарна поредица ви очакват над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.
Любопитно за сирената
Съществуват хиляди видове сирена с различен вкус, текстура и начин на производство. Тъй като са млечни продукти, те съдържат в себе си голямо количество полезни белтъчини, мазнини, аминокиселини, витамини и други микроелементи.
Исторически данни показват, че хората са произвеждали и консумирали сирене още през 8000 г пр.н.е.
Сирене може да се добие от различни млека. Най-популярни са краве, овче, козе, биволско или смес от няколко млека. Сиренето преминава през различни стъпки до получаване на готовия продукт, като от тях зависи вида, съдържанието на сол, текстурата, цвета и други показатели.
В нашата рецепта за пълнени домати със спанак и сирена използваме 3 вида сирена, които може да разгледаме отблизо.
- Моцарела: меко, прясно сирене, което обикновено се пакетира под формата на топки от 80-100 грама. Сиренето произлиза от Италия и класически се прави от краве или биволско мляко. В днешно време се открива и от козе или овче мляко. Моцарелата е важна съставка на няколко популярни ястия – неаполитанските пици, салата „Капрезе“.
- Козе сирене: Този вид сирене е важна част от диетата на хората от преди новата ера, тъй като козите могат да оцеляват в райони, където друг тип добитък би се затруднявал. Сиренето от козе мляко е по-лесно за обработване от организма и може да се хапва от хора с по-леки форми на лактозна непоносимост. Най-много видове козе сирена откриваме в Гърция, Ирландия, Франция, Италия, Испания, но и в много други страни.
- Пармезан: най-популярното италианско сирене. За него се използва краве мляко – 18% от годишния млечен добив на Италия се превръща в пармезан. Сиренето е твърдо и зрее 12 месеца. Обикновено се използва настъргано и намира място в разнообразни ястия – различни видове паста, пица, в салати, супи и ризото.
Още от нашата здравословна кухня
Тези пълнени домати със спанак и сирена са подходящи за свежо предястие и можем да ги комбинираме с допълнителна гарнитура или засищащо основно ястие.
- Вегетариански кето шишчета
- Кето яйца по панагюрски
- Пълнени чушки с яйца и сирене
- Кето касерола с кисело зеле и гъби
Издълбаната доматена вътрешност можем да използваме за приготвянето на други рецепти.
Ако са ви харесали нашите пълнени домати със спанак и сирена, ще се радваме да споделите впечатленията си с нас в нашата споделена кухня във Фейсбук.
Пожелаваме ви приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Кето вариант за пълнени домати с кайма и спанак - свежо и вкусно предложение.
Вижте как да си приготвите кето шакшука, позната още и като "яйца по арабски", както и идеи да разнообразите ястието.
Кето диета за начинаещи представлява режим на хранене с високо съдържание на мазнини и много ниско съдържание на