В разцвета на пролетта продължаваме да се възползваме от зелените сезонни блага и си приготвяме кето киш със спанак. Добавихме бекон за сочност и коприва за богат вкус.

Вижте какво ще ви е необходимо да си го приготвите.

 

Рецепта за пролетен кето киш със спанак и бекон

Рецептата е за 6 порции, всяка от които съдържа около 6 г въглехидрати.

Необходими продукти:

  • 150 г бекон
  • 500 г спанак, пресен
  • 200 г коприва
  • 6 яйца
  • 2 връзки зелен лук
  • 170 мл сметана за готвене
  • 220 г чедър (или друго сирене, по избор)
  • 1 с. л. чесън на прах
  • ¾ ч. л. сол
  • ½ ч. л. черен пипер
  • Щипка смляно индийско орехче
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • Масло Гхи за пържене и сотиране

 

Приготвяне:

  1. Изпържете бекона в маслото до хрупкавост. Оставете настрана.
  2. В същия тиган сложете спанака и го сотирайте, заедно с чесъна на прах, докато изкипи отделената вода.
  3. Кипнете вода и попарете копривата за около 5 минути, след това я отцедете през леденостудена вода и я изчистете от стеблата, ако не сте го направили предварително.
  4. Намазнете термоустойчива стъклена тавичка (или друг съд по избор) с размери около 22х24 см с малко масло Гхи. Загрейте фурната на 180 градуса.
  5. Нарежете в голяма купа спанака, копривата, зеления лук, бекона. Настържете сиренето, добавете и разбитите яйца, като разбъркате добре.
  6. Изсипете сметаната и добавете подправките. Разбъркайте отново.
  7. Преместете сместа в съда и изравнете повърхността.
  8. Печете около 40 минути.

Сервирайте вашия кето киш със спанак горещ.

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

Прочетете повече за полезните свойства на копривата и спанака в нашия сайт, където ще намерите и още предложения:

 

Спанак, коприва, лапад, див лук и чесън, зелен лук и праз са изключително достъпни и с богат хранителен профил растения, с които можем да си приготвим чудесни ястия. От разядка, през супа до основно, дори десерт – спанакът често се използва за оцветяване и обогатяване вкуса на мъфини и блатове за торти.

Освен това се обработват изключително лесно и не изискват много време.

 

Как допринася за вкуса индийското орехче?

Рецепта за кето киш със спанак.

Сигурно сте забелязали, че често използваме тази подправка.

Индийското орехче е семето на няколко вида вечнозелени дървета от рода Myristica.За получаването на подправката се използва изсушената кора на костилката или самата костилка.

Вкусът на подправката е ядков, малко по-сладък и по-деликатен. Има силен и отчетлив аромат. Откриваме я в повечето рецепти за къри, както и в много такива за сладкиши.

Чрез парна дестилация на смляно индийско орехче се получава етерично масло, което е безцветно, запазило вкусовете и аромата на подправката. Използва се:

  • като естествен подсладител в масленохимическата промишленост
  • в козметичната промишленост – например пасти за зъби
  • във фармацевтиката – в някои сиропи за кашлица

Добавете го към месо, зеленчуци или рецепта за десерт за уникален и екзотичен вкус.

 

Откъде идва рецептата за киш?

Кишът представлява френски тарт, чийто блат е напълнен със сирене, месо или морски продукти, зеленчуци.

Най-популярният вариант е киш Лорен, рецептата за който можете да откриете в кулинарната ни книга „Кето фантазии“. Името му идва от Лотарингия – регион във Франция, който през 2016 г е присъединен към новия регион Гранд Ест (Grand Est, буквално „Голям изток“). През средновековието за кратко е просъществувало кралство Лотарингия, чийто владетел бил крал Лотар II.

Често наричан и запеканка по нашите ширини, киш се приготвя лесно и винаги можем да добавим любимите си зеленчуци, за да стане богат на вкусове. Нашето предложение за кето киш със спанак е без тестен блат, но можете да си приготвите такъв, използвайки безглутеново брашно.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Торта гараш - кето рецепти. Кето киш със спанак.

За десерт се наградете с парченце нисковъглехидратна торта Гараш.

 

Ако тази рецепта за кето киш със спанак ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

 

Приятен апетит!