Кето киш със спанак и бекон
В разцвета на пролетта продължаваме да се възползваме от зелените сезонни блага и си приготвяме кето киш със спанак. Добавихме бекон за сочност и коприва за богат вкус.
Вижте какво ще ви е необходимо да си го приготвите.
Рецепта за пролетен кето киш със спанак и бекон
Опитайте този вкусен кето киш със спанак и бекон. Хранителен и много вкусен, той ще ви засити за дълго време, благодарение на богатите на протеин съставки в рецептата.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
1 час и 20 минути | 6 | 6 г |
Необходими продукти:
- 150 г бекон
- 500 г спанак, пресен
- 200 г коприва (ако не разполагате, заменете с още спанак)
- 6 яйца
- 2 връзки зелен лук
- 170 мл готварска сметана
- 220 г чедър (или друго сирене, по избор)
- 1 с. л. чесън на прах
- ¾ ч. л. сол
- ½ ч. л. черен пипер
- щипка смляно индийско орехче
- 1 ч. л. лимонов сок
- краве масло Гхи за пържене и сотиране
Начин на приготвяне на кето киш със спанак и бекон:
- Изпържете бекона в масло Гхи до хрупкавост. Оставете настрана.
- В същия тиган сложете спанака и го сотирайте, заедно с чесъна на прах, докато изкипи отделената вода.
- Кипнете вода и попарете копривата за около 5 минути, след това я отцедете през леденостудена вода и я изчистете от стеблата, ако не сте го направили предварително.
- Намазнете термоустойчива стъклена тавичка (или друг съд по избор) с размери около 22х24 см с малко масло Гхи. Загрейте фурната на 180 градуса.
- Нарежете в голяма купа спанака, копривата, зеления лук, бекона. Настържете сиренето, добавете и разбитите яйца, като разбъркате добре.
- Изсипете сметаната и подправките. Разбъркайте отново.
- Преместете сместа в подготвения съд и изравнете повърхността.
- Печете около 40 минути или до готовност.
- Сервирайте вашия кето киш със спанак горещ.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в дългоочакваното й продължение „Кето фантазии 2„.
Още предложения:
- за крем супа от коприва
- разядка с коприва и пресен чесън
- крем супа от спанак и кейл
- кето пица с артишок и спанак
- калцоне със спанак и сирена
- домашно песто от босилек и спанак
- печена бяла риба със спанак
Спанак, коприва, лапад, див лук и чесън, зелен лук и праз са изключително достъпни и с богат хранителен профил растения, с които можем да си приготвим чудесни ястия.
От разядка, през супа до основно, дори десерт – спанакът често се използва за оцветяване и обогатяване вкуса на мъфини и блатове за торти. Освен това се обработват изключително лесно и не изискват много време.
Как допринася за вкуса индийското орехче?
Сигурно сте забелязали, че често използваме тази подправка.
Индийското орехче е семето на няколко вида вечнозелени дървета от рода Myristica. За получаването на подправката се използва изсушената кора на костилката или самата костилка.
Вкусът на подправката е ядков, малко по-сладък и по-деликатен. Има силен и отчетлив аромат. Откриваме я в повечето рецепти за къри, както и в много такива за сладкиши.
Чрез парна дестилация на смляно индийско орехче се получава етерично масло, което е безцветно, запазило вкусовете и аромата на подправката. Използва се:
- като естествен подсладител в масленохимическата промишленост
- в козметичната промишленост – например пасти за зъби
- във фармацевтиката – в някои сиропи за кашлица
Добавете го към месо, зеленчуци или рецепта за десерт за уникален и екзотичен вкус.
Откъде идва рецептата за киш?
Кишът представлява френски тарт, чийто блат е напълнен със сирене, месо или морски продукти, зеленчуци.
Най-популярният вариант е киш Лорен, рецептата за който можете да откриете в кулинарната ни книга „Кето фантазии“. Името му идва от Лотарингия – регион във Франция, който през 2016 г е присъединен към новия регион Гранд Ест (Grand Est, буквално „Голям изток“).
През средновековието за кратко е просъществувало кралство Лотарингия, чийто владетел бил крал Лотар II.
Често наричан и запеканка по нашите ширини, киш се приготвя лесно и винаги можем да добавим любимите си зеленчуци, за да стане богат на вкусове. Нашето предложение за кето киш със спанак е без тестен блат, но можете да си приготвите такъв, използвайки безглутеново брашно.
Още от здравословната ни кухня
За десерт се наградете с парченце нисковъглехидратна торта Гараш.
Ако тази рецепта за кето киш със спанак и бекон, подходяща за спазване на кето диета, ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Зеленчукови кюфтета и сос от синьо сирене - как да ги приготвим и защо са толкова добра комбинация?
Днес приготвяме вкусни, сочни и пухкави спаначени палачинки. Разбира се използваме нисковъглехидратни съставки. Палачинките могат да се поднесат
Вероятно много от вас са хапвали калцоне – при посещение в Италия, в ресторант или домашно приготвено. Това