Кето киш със спанак и бекон

Обновена: 20.06.2024|
Рецепта за кето киш със спанак.

В разцвета на пролетта продължаваме да се възползваме от зелените сезонни блага и си приготвяме кето киш със спанак. Добавихме бекон за сочност и коприва за богат вкус.

Вижте какво ще ви е необходимо да си го приготвите.

 

Рецепта за пролетен кето киш със спанак и бекон

Опитайте този вкусен кето киш със спанак и бекон. Хранителен и много вкусен, той ще ви засити за дълго време, благодарение на богатите на протеин съставки в рецептата.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати за 1 порция
1 час и 20 минути 6 6 г

Необходими продукти:

  • 150 г бекон
  • 500 г спанак, пресен
  • 200 г коприва (ако не разполагате, заменете с още спанак)
  • 6 яйца
  • 2 връзки зелен лук
  • 170 мл готварска сметана
  • 220 г чедър (или друго сирене, по избор)
  • 1 с. л. чесън на прах
  • ¾ ч. л. сол
  • ½ ч. л. черен пипер
  • щипка смляно индийско орехче
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • краве масло Гхи за пържене и сотиране
magnezii 01 400
grifonia 600
magnezii 01 400
grifonia 600

Начин на приготвяне на кето киш със спанак и бекон:

  1. Изпържете бекона в масло Гхи до хрупкавост. Оставете настрана.
  2. В същия тиган сложете спанака и го сотирайте, заедно с чесъна на прах, докато изкипи отделената вода.
  3. Кипнете вода и попарете копривата за около 5 минути, след това я отцедете през леденостудена вода и я изчистете от стеблата, ако не сте го направили предварително.
  4. Намазнете термоустойчива стъклена тавичка (или друг съд по избор) с размери около 22х24 см с малко масло Гхи. Загрейте фурната на 180 градуса.
  5. Нарежете в голяма купа спанака, копривата, зеления лук, бекона. Настържете сиренето, добавете и разбитите яйца, като разбъркате добре.
  6. Изсипете сметаната и подправките. Разбъркайте отново.
  7. Преместете сместа в подготвения съд и изравнете повърхността.
  8. Печете около 40 минути или до готовност.
  9. Сервирайте вашия кето киш със спанак горещ.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в дългоочакваното й продължение „Кето фантазии 2„.

Още предложения:

Спанак, коприва, лапад, див лук и чесън, зелен лук и праз са изключително достъпни и с богат хранителен профил растения, с които можем да си приготвим чудесни ястия.

От разядка, през супа до основно, дори десерт – спанакът често се използва за оцветяване и обогатяване вкуса на мъфини и блатове за торти. Освен това се обработват изключително лесно и не изискват много време.

 

Как допринася за вкуса индийското орехче?

Рецепта за кето киш със спанак.

Сигурно сте забелязали, че често използваме тази подправка.

Индийското орехче е семето на няколко вида вечнозелени дървета от рода Myristica. За получаването на подправката се използва изсушената кора на костилката или самата костилка.

Вкусът на подправката е ядков, малко по-сладък и по-деликатен. Има силен и отчетлив аромат. Откриваме я в повечето рецепти за къри, както и в много такива за сладкиши.

Чрез парна дестилация на смляно индийско орехче се получава етерично масло, което е безцветно, запазило вкусовете и аромата на подправката. Използва се:

  • като естествен подсладител в масленохимическата промишленост
  • в козметичната промишленост – например пасти за зъби
  • във фармацевтиката – в някои сиропи за кашлица

Добавете го към месо, зеленчуци или рецепта за десерт за уникален и екзотичен вкус.

 

Откъде идва рецептата за киш?

Кишът представлява френски тарт, чийто блат е напълнен със сирене, месо или морски продукти, зеленчуци.

Най-популярният вариант е киш Лорен, рецептата за който можете да откриете в кулинарната ни книга „Кето фантазии“. Името му идва от Лотарингия – регион във Франция, който през 2016 г е присъединен към новия регион Гранд Ест (Grand Est, буквално „Голям изток“).

През средновековието за кратко е просъществувало кралство Лотарингия, чийто владетел бил крал Лотар II.

Често наричан и запеканка по нашите ширини, киш се приготвя лесно и винаги можем да добавим любимите си зеленчуци, за да стане богат на вкусове. Нашето предложение за кето киш със спанак е без тестен блат, но можете да си приготвите такъв, използвайки безглутеново брашно.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Торта гараш - кето рецепти. Кето киш със спанак.

За десерт се наградете с парченце нисковъглехидратна торта Гараш.

 

Ако тази рецепта за кето киш със спанак и бекон, подходяща за спазване на кето диета, ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 20 юни 2024 в 17:28 | Публикувана: 12 май 2021 в 17:22 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф