Голяма част от хората, които искат да отслабнат, се вълнуват дали свалените килограми при кето диета се запазват, или скоро след спирането й те се връщат.

В днешната статия ще си поговорим за това и ще ви дадем няколко съвета как да избегнем йо-йо ефекта, съпровождащ голяма част от режимите за отслабване след тяхното спиране.

 

Какво представлява кето диетата – накратко за нея

Преди да преминем към същността на въпроса дали се запазват свалените килограми при кето диета, ще припомним накратко какво представлява тя.

Това е режим с високо съдържание на мазнини (70-75%) и ниско съдържание на въглехидрати, като тяхното количество се ограничава до едва 20 грама на ден (или 5%).

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600

По този начин хората получават по-голямата част от калориите си от мазнини, принуждавайки тялото да използва различни енергийни пътища. Вместо да се обърне към любимите си въглехидрати за енергия, то изгаря мазнини, като по този начин навлиза в състояние на кетоза.

Вторият важен хранителен елемент след мазнините са протеините, чийто прием е в рамките на 20-25% от дневните калории.

Този тип нисковъглехидратно хранене води до горене на натрупаните в организма тлъстини, а при хиляди хора по света свалените килограми при кето диета достигат внушителни стойности.

България не остава по-назад в това отношение и много хора успяват да победят с този режим не само излишното тегло, но и редица здравословни проблеми.

 

Запазват ли се свалените килограми при кето диета?

 

Качване на килограми по време на бременност.

 

На този въпрос всъщност няма еднозначен отговор. Ако след спирането на режима се премине рязко към висока консумация на въглехидрати, то рано или късно свалените килограми при кето диета няма да се запазят.

Част от тях, а в някои случаи и всички, ще се върнат, освен ако не се вземат мерки за предотвратяването на този проблем.

Както при всеки друг режим, е важно да се направи плавен преход, който да осигури време на организма да свикне с промените.

Ако сте спазвали режима половин година и сте ограничавали въглехидратите до 20 грама на ден, е огромна грешка да се впуснете веднага в неудържимо похапване на пици, спагети, торти и други изкушения, пълни с бяло брашно и захар.

По този начин организмът, свикнал с лимитирания въглехидратен прием, ще претърпи огромен шок, а метаболизмът ще се забави. Тялото ще се „зарадва“, че отново му поднасяте любимия източник на енергия, въглехидратите, и ще използва тях за гориво.

Така натрупването на излишни течности и мазнини в организма ще започне отново, а усилията и свалените килограми при кето диета може да бъдат опропастени.

Важно е това да не се случва и за щастие има начини да се избегне. Следвайки някои правила, не само ще съумеете да запазите свалените килограми при кето диета, но и ще пренастроите своя метаболизъм да работи правилно.

 

1. Постепенно увеличавайте количеството въглехидрати, които приемате

Тъй като кетогенният режим драстично ограничава броя на консумираните дневно въглехидрати, най-лошото нещо, което може да се направи, е рязкото преминаване от 20 г на ден до многократно повече.

За да не си върнете бързо свалените килограми при кето диета, направете постепенен преход. Поетапното включване на въглехидрати няма да стресира излишно организма.

Можете да започнете, като увеличавате дневното въглехидратно количество с 10 грама всяка седмица. Докато правите това, следете теглото си и как се чувствате като цяло.

Увеличавайте приема всяка седмица или през седмица, в зависимост от вашите лични цели.

 

2. Добавете повече протеин в чинията си

 

Как да отслабна бързо-протеин

 

Друг трик за запазване на свалените килограми при кето диета, е да увеличите протеините, които по време на режима са ограничавани до 20-25% от дневните калории.

Протеините, като например пиле, риба и червено месо, имат висок термичен ефект. Това означава, че съдържат елементи, които или засилват метаболизма естествено, или са с високо съдържание на мазнини или протеини, което изисква повече енергия за храносмилане.

Това, следователно, също способства за ускорена обмяна на веществата. И обратното – въглехидратните храни костват на тялото относително малко енергия за смилане и метаболизиране.

 

3. Опитайте периодично гладуване (фастинг)

Периодичното гладуване включва пълно или частично въздържане от ядене за определен период от време преди редовно хранене.

Основната идея зад периодичното гладуване е, че имате „прозорец на хранене“, по време на който не ограничавате приема на храна, и периоди на гладуване, когато се въздържате от ядене.

Известно още и като фастинг, този тип гладуване има широк спектър от предимства, като например загуба на мазнини, по-ниски нива на холестерол, по-ниска кръвна захар, по-добро здраве и увеличена продължителност на живота.

Има различни методи за извършване на периодично гладуване, като най-разпространени са:

  • 12-часов фаст, при който имате 12-часов прозорец за хранене
  • 16-часово гладуване, при което храненете се заключва в период от 8 часа
  • пропускане на хранене
  • алтернативен ден на фастинг, при който се приемат само вода и билкови чайове

Периодичното гладуване има и своите недостатъци. При някои здравословни състояния, например хипогликемия (ниска кръвна захар), то не се препоръчва.

 

4. Увеличете двигателната активност

 

Напълняване при жените, причини, засегнати области

 

След приключване на кето режима е добре да повишите своята двигателна активност. Така ще успеете да неутрализирате ефекта от приема на повече въглехидрати и свалените килограми при кето диета ще са по-лесни за задържане.

Това не само ще помогне за поддържане на теглото, но и ще подобри общото благосъстояние на организма и ще ускори неговия метаболизъм.

Практикувайте редовно движение през целия ден, разхождайте се, правете йога или се запишете на танци – има безброй приятни начини да спортувате, особено ако го правите в приятна компания.

 

5. Превключете фокуса от загуба на мазнини към покачване на мускулна маса

Въпреки че загубата на мазнини е вероятната цел на почти всеки човек, докато спазва кето режим, след него може би е добре приоритетът да се смени.
За да запазите свалените килограми при кето диета, но и да изваете фигурата си, се фокусирайте към изграждане на мускулатурата.

По-високата мускулна маса:

  • подобрява метаболитната гъвкавост
  • укрепва костите
  • намалява дългосрочния риск от диабет тип 2
  • затруднява възстановяването на мазнините

За да увеличите мускулите, съсредоточете се върху тренировките за съпротива. Добавете повече калории и протеини към диетата си. Приемайте повече въглехидрати само около тренировките.

 

6. Не забравяйте за фибрите, но и не прекалявайте

 

Хуск. Фибри-полезни свойства.

 

Фибрите (влакнините), които при кето режим се приемат от плодове, зеленчуци и ядки, е важно да бъдат консумирани и след това.

Изключително важно е обаче да увеличавате бавно приема им. Ако изведнъж започнете да приемате 30 грама фибри на ден, след като консумирали много по-малко, е доста вероятно стомахът да пострада.

Добавете 1 малка порция храна с високо съдържание на фибри дневно, като например пълнозърнести макаронени изделия, боб или семена от чиа, като поетапно увеличавате количествата.

Не забравяйте, че всеки път, когато добавите повече фибри към диетата си, трябва да пиете и повече вода, за да предотвратите запек.

 

7. Избирайте по-малко преработени храни

Ако ядете големи количества преработени меса и пакетирани храни, помислете за намаляване на количеството, защото те са свързани с повишен риск от рак. Вместо салам, изберете месо от домашни птици или риба.

Все повече хора започват и да си приготвят домашни колбаси и шунки, тъй като по този начин методът на приготвяне и съставките са напълно сигурни.

Свалените килограми при кето диета ще се запазят по-лесно, ако залагате на по-чиста и прясна храна, която не повишава възпалението в организма, както го правят рафинираните.

 

8. Запазете някои полезни навици от кетото

Дори да спрете режима, не значи, че не може да запазите някои полезни и здравословни навици, които сте придобили по време на следването му.
Ако слабостта ви е италианската кухня, защо да не продължите да приготвяте любимата на семейството пица с бадемово брашно, а не с бяло?

В случай че сладкото е вашата голяма страст, не пречи да му се наслаждавате, използвайки здравословни естествени подсладители като еритритол и стевия вместо захар.

Спазвайки тези правила, свалените килограми при кето диета е много по-лесно да бъдат запазени.

Защо кето режимът е толкова успешен?

При него драстично се ограничават въглехидратите, което води до загуба на тегло и топене на натрупаните в тялото тлъстини. Основното при този тип хранене е високият прием на мазнини, умереният на протеини, докато въглехидратите са едва 5% от дневните калории.

Запазват ли се свалените килограми при кето диета?

Ако човек се върне веднага към нездравословни хранителни навици и консумира прекомерно количество въглехидрати, рано или късно ще възвърне част от изгубеното тегло, а дори и цялото. Затова е важно да се спазват някои правила, които ще предотвратят това.

Какво да направим, за да запазим свалените килограми при кето диета?

Особено важно е да увеличавате плавно приема на въглехидрати, за да не се шокира организмът. Хапвайте повече протеин, увеличете движението и, ако здравословното състояние го позволява, опитайте фастинг.