Тайната на вкусната пилешка супа
Има причина почти всички да обичат пилешка супа. Тя е безспорен фаворит в световен мащаб и незаменима част от почти всяка национална кухня. Топлият бульон, комбиниран с месо, зеленчуци и ароматни подправки, влияе чудесно при настинки и сгрява приятно не само тялото, но и душата.
Комбинацията от протеини, аминокиселини, витамини и минерали помага за балансирано и пълноценно хранене.
В нашата статия ще ви споделим каква е тайната на най-вкусната пилешка супа и как да я направите така, че всички у дома да я очакват с нетърпение.
Защо пилешката супа е любимо ястие на мнозина?
Богата и удовлетворяваща на вкус, вкусната пилешка супа е любима на малки и големи. Тя е перфектен избор за успокояваща топла храна в студените зимни месеци, но е чудесна и за лятото, когато стоим далеч от прекалено тежки храни и имаме нужда от хидратация.
Разбира се, по света има приблизително толкова разновидности на пилешки супи, колкото са и кухните, в които те се приготвят. Всеки народ има собствен почерк при приготвянето, а дори само в рамките на една страна може да опитате множество различни интерпретации.
В Португалия и Бразилия, например, това течно ястие е известно като canja de galinha и задължително включва въглехидрат – ориз или дребна паста.
Тайландците добавят лимонова трева и кокос, а в съседна Гърция слагат лимон и яйца в прочутата си супа Авголемоно.
Но без значение откъде произхожда конкретната рецепта, това винаги е храната, за която жадуваме, когато сме настинали или просто се нуждаем от малко комфорт.
Макар да няма строги правила за приготвяне на пилешка супа, има няколко изпитани съвета, които ще ви помогнат да я направите още по-добра.
Какви са ползите на пилешката супа?
Много хора разчитат на нея, за да преборят настинка или грип, но малцина знаят точно защо тя носи такова облекчение. Науката доказва, че пилешката супа има силата да помогне при запушен нос и болки в гърлото.
Течната форма на супата е идеално хидратиращо средство, а това е от ключово значение за по-бързото оздравяване. Изобилието от протеини в месото укрепва имунната система, а освен това е добър източник на витамини от група Б.
Тайната обаче се крие в аминокиселината цистеин, която се съдържа в пилешкото. Тя помага за втечняване на секретите и тяхното изхвърляне от организма, като забързва процеса на излекуване.
Месото е и с високо съдържание на триптофан, който подпомага производството на серотонин – хормон на щастието. Това обяснява защо пилешката супа сгрява не само тялото, но и придава несравнимо усещане за комфорт.
Богатството от зеленчуци и подправки набавя на организма витамини С и К, както и редица други антиоксиданти и минерали, борещи се с вирусите. Дори парата от пилешка супа е лековита, защото улеснява дишането чрез отваряне на дихателните пътища.
Как да приготвим най-вкусната пилешка супа?
Тайната на пилешката супа се крие в това да се използват висококачествени суровини и да се спазват няколко основни правила. Те са гаранция, че тя винаги ще става вкусна, здравословна и питателна.
По възможност избирайте месо от домашни птици или поне от доверен изпитан източник. Същото се отнася и за другите съставки.
А сега нека погледнем кои са триковете, с чиято помощ ще направите чорбата с пилешко същински кулинарен шедьовър.
1. Използвайте домашен бульон и задължително отпенвайте
Понякога е много по-лесно да използваме бульон на кубчета, но домашно приготвеният е значително по-здравословен и си заслужава допълнителните усилия.
Можете да го приготвите само от кости, но е по-добре по тях да има месо и мазнини. Това ще го обогати и ще го направи по-плътен. Основният източник на вкус в супата ще идва именно от бульона.
От изключителна важност е той да е бистър. Започнете с изплакване на костите и месото, а след това ги добавете в тенджерата, като използвате студена вода. Оставете да къкри, оставяйки примесите да изплуват до върха, образувайки пяна. Задължително е да я премахвате, в противен случай супата ще стане мътна.
2. Включете в супата и тъмно месо
Разбира се, можете да приготвите пилешка супа, използвайки само гърди, но за още по-добър вкус използвайте и тъмното месо на птицата, например бутчетата, а също и кожа.
Може да ви се стори странно, но ако имате възможност, добавете пилешки крака към бульона. Те със сигурност изглеждат необичайно, но са пълни с хрущяли, които ще допринесат за още по-ароматна супа с наситен вкус.
Варенето на костите разтваря хрущяла, превръщайки го в желатин, който има положително въздействие върху човешките стави.
Ако имате остатъци от пиле на грил, можете да ги използвате, като това ще съкрати значително времето за приготвяне.
3. Гответе на бавен огън
Хубавите неща стават бавно, така е и с добрата пилешка супа. Колкото по-бавно я готвите, толкова по-наситен ще е нейният вкус. Освен това по този начин се запазват възможно най-много от ценните витамини и минерали в храната.
Ако не сте сигурни в това, помислете си колко по-апетитен е бобът в гърне, къкрил няколко часа, пред сготвения набързо.
Ако имате слоукукър (уред за бавно готвене), можете да го използвате спокойно за направата на супата.
4. Изберете точните подправки за пилешка супа
Подправките могат да подчертаят вкуса на едно ястие, но и могат да го скрият и засенчат. Тайната е в това с тях да не се прекалява, а да бъдат използвани разумно и пестеливо. Те играят важна роля, но не са звездата в пилешката супа.
Най-добрите подправки за нея са:
- червен пипер: той придава опушена дълбочина, която никоя друга подправка или съставка не може
- черен пипер: остър и леко пикантен, той е вероятно най-добрата подправка за пилешка супа, а освен това стимулира апетита и храносмилането
- риган: много добра подправка за чорба с пилешко месо, тъй като придава приятен билков вкус, но е важно да внимавате с количествата
- мащерка: силна и уханна, тя се съчетава чудесно с ригана, а освен това е изключително здравословна
- магданоз: независимо дали е пресен или сушен, той е чудесен за пилешката супа, затова го добавете в края на приготвянето й
- дафинов лист: придава изтънченост, а интересното е, че може да не успеете да го различите сред останалите съставки, но той допринася за цялостния вкус
- розмарин: той чудесно се комбинира с пилешкото месо, но и допълва добре зеленчуците
5. Не прекалявайте със зеленчуците
Когато слагате зеленчуци в тази месна чорба, го правете в умерени количества. Ако прекалите, те правят бульона твърде сладък и „убиват“ пилешкия вкус, а той е основен.
Ще разгледаме кои зеленчуци й подхождат най-много :
- Лук: той придава дълбочина и леко я подслажда, затова е задължителна съставка. Ако не сте големи почитатели на стария лук, използвайте свободно пресен лук или самардала. Те съдържат и по-малко въглехидрати, което е от значение, ако спазвате кето режим и искате да ги ограничите.
- Целина: тя създава ароматна основа за много супи, в това число и пилешката. Естествената соленост и лека горчивина на целината придават дълбочина на останалите съставки. Прави цялостното ястие по-наситено и с леко земна нотка, но внимавайте с количествата – използвайте много малко от нея.
- Морков: Този оранжев зеленчук завършва топ 3 на най-добрите зеленчуци. Комбинацията от лук, целина и морков е в сърцето на всяка пилешка супа. Морковът придава натурална сладост и плътност на ястието и подобрява цвета.
- Картоф: този кореноплоден зеленчук пасва добре тук и прави текстурата по-кремообразна. Той обаче съдържа доста въглехидрати и ако спазвате кето диета, може да го замените с карфиол или да го пропуснете, за да я направите режимна.
- Чушка: особено когато е червена, тя отива много на тази месна чорба. Освен това изобилства от витамин С и други ценни елементи, които са от полза за човешкото здраве.
Пилешка супа със застройка или без?
Вечният спор сред любителите на супи е дали трябва или не трябва да се застройват. Чорбата с пиле е по-вкусна, когато е застроена, като за целта може да използвате комбинация от мляко и яйце или само яйце.
През горещите летни дни обаче се препоръчва пилешка супа без застройка, тъй като може да доведе до натравяне, ако се е развалила.
С какво можем да комбинираме пилешката супа?
Освен ако не приготвяте консоме във френски стил (бистър бульон), тя е най-завършена, когато се комбинира с въглехидрати. Те засищат и превръщат обикновената чорба в питателно ястие. Дали това ще стане с миниатюрна паста, тип орзо, фиде или ориз – изборът е ваш.
Ако спазвате кето или друг нисковъглехидратен режим, може да използвате ориз от карфиол като заместител.
Липсва ви хляб? Има опции да си приготвите и диетичен вариант, като например нашия постен кето хляб, който е беден на въглехидрати, но е изключително вкусен. Препечена филийка от него идеално се комбинира с купичка топла чорба от пилешко месце.
Допълнителни съвети и препоръки
За да направите перфектната пилешка супа за деца и възрастни, която всички у дома да очакват с нетърпение, има още един последен трик.
Той се прилага, когато знаете, че ястието има нужда от малък финален щрих, но сте убедени, че той не е добавянето на още сол.
Просто овкусете с малко пресен лимонов сок. Това ще придаде още по-приятна свежест и завършеност на вашата пилешка супа.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
От деца знаем, че домашните гозби са най-здравословни, но днес ще обърнем специално внимание
Пилешка салата с хрупкава маруля, приятен кремообразен сос от домашна кето майонеза, свежи и
Пиле с гъби и сметана е лесно и вкусно нисковъглехидратно ястие с кремообразна консистенция.