Как пилешката супа лекува + 2 рецепти

От деца знаем, че домашните гозби са най-здравословни, но днес ще обърнем специално внимание на това как и защо пилешката супа лекува. Все пак нека не забравяме, че тя е наш съюзник в битката срещу вирусите и настинките.
В продължение на векове тя е високо ценена в различни култури по света не само заради вкуса си, но и заради терапевтичните си свойства. Днес ще разгледаме подробно как пилешката супа лекува тялото, а също и ще споделим с вас рецепти как да си я приготвите.
Хората са обсебени от нея още от опитомяването на птиците преди около 7 000 до 10 000 години в Югоизточна Азия. Древните гърци също са имали своя собствена версия на пилешки бульон и са вярвали, че тя е с лечебни свойства.
Класическата пилешка супа се състои от бистър бульон, наситнени парчета пиле и зеленчуци. Чести добавки са паста, юфка, кнедли или зърнени храни като ориз и ечемик.
В САЩ още през 19 век се комбинира пилешка супа с фиде в метална консерва. Описанието на производителя за крайния резултат е „затопляща душата супа, която носи усмивка с всяка лъжица“.
Днес чорбата от пилешко е на почит по цял свят и е придобила репутацията на народен лек за настинка и грип, а учените подкрепят това с доказани твърдения.
Защо е популярно средство за борба с грипа и настинките?
Как пилешката супа лекува – това е въпросът, чиито отговори ще дадем в нашата статия.
През XII век еврейският лекар и философ равин Моше бен Маймонид предписвал бульона от пиле за заболявания като хемороиди, запек и дори проказа.
В наши дни на пилешката супа все още се гледа като на същинско лекарство в купа и едно от първите неща, които приготвяме на любимите си хора, когато не се чувстват добре. Тя притежава качества, които могат да помогнат за по-бързо излекуване и за намаляване на неприятните симптоми.
На първо място всеки знае, че топлите течности влияят добре на тялото. Горещ чай или купа с димяща супа помагат за облекчаване на хремата. Допълнителната хидратация пък е чудесна за по-бързото изхвърляне на вируси и бактерии от организма.
Какви са твърденията на учените относно ефективността на супата?

Учените са категорични: твърденията за това, че пилешката супа е лек не са просто мит, а истина.
Установено е, че тя влияе положително на въздушния поток и лигавиците. Освен това подобрява функциите на ресничките – малките косъмчета в носа, които помагат да се предотврати навлизането на бактерии в тялото и ефективно изхвърлят микробите.
Едно широко цитирано проучване от 2000 г. анализира кръвните проби на доброволци и заключава, че пилешката супа инхибира движението на клетките, известни като неутрофили. Те са най-често срещаният вид бели кръвни телца и защитават от инфекция.
Потискането на миграцията на тези клетки способства за намаляване на симптомите на настинка в горните дихателни пътища. Това действие предизвиква противовъзпалителен отговор, който успокоява възпалението в гърлото и синусите.
Пилешкото месо е с високо съдържание на незаменимата есенциална аминокиселина триптофан. Тя помага на тялото да произвежда серотонин, който може да подобри настроението и да даде усещане за комфорт.
Освен това триптофанът подобрява качеството на съня, а това е важно за възвръщане на съпротивителните сили на организма.
В пилешкото се съдържа и друга ключова аминокиселина, наречена цистеин, която може да разреди слузта в белите дробове и по този начин да улесни изкашлянето.
Какви са ползите от консумация на пилешка супа?

Тайната е в комбинацията от протеини, витамини и минерали, които освен вкус, гарантират и че пилешката супа ще е изключително здравословна.
Топлият бульон допринася още повече за ефекта, тъй като разрежда слузта и помага за предотвратяване на дехидратация. Омразният на всички запушен нос, който в медицината е известен като назална конгестия, се повлиява добре от супата.
Добавените към нея сол и подправки могат да подобрят работата на вкусовите рецептори. Те често са засегнати при настинка и водят до друго неприятно последствие, а именно загуба на вкус. Липсващият апетит също може да се възвърне благодарение на подправките и да ви стимулира да се храните повече.
Традиционната пилешка супа осигурява и въглехидрати, които са предпочитаният източник на гориво за тялото. Те се борят срещу отпадналостта и намаляват чувството за умора, което съпровожда всеки, борещ се с настинките.
Обичайните за нея зеленчуци като моркови, целина и лук съдържат витамини С и К, както и други антиоксиданти и минерали.
Лукът е много богат на кверцетин – естествен антихистамин с мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
Морковите пък са източник на бета-каротин, който тялото ни превръща във витамин А, подтикващ белите клетки да се борят с инфекциите. Това не само съдейства за изграждането на здрава имунна система, но също така помага на тялото да се възстанови от болестта по-бързо.
Поредно потвърждение за това как пилешката супа лекува се крие дори в нейната пара. Тя може да отвори дихателните пътища, което улеснява дишането. Освен това има лек противовъзпалителен ефект, който помага за отпускане на мускулите и успокояване на дискомфорта от симптомите.
Купичка от тази уханна месна чорба е и лекарство за пресипнал глас.
Кратки рецепти за страхотна пилешка супа

След като всички се убедихме в това как пилешката супа лекува, имаме удоволствието да ви представим две вкусни и питателни рецепти. Те могат да накарат болните да оздравеят по-бързо, а здравите – да си хапнат с наслада и втора порция.
Ако спазвате кето режим и сте ограничили въглехидратите, може да видите и нашите алтернативни рецепти:
- Кето гръцка пилешка супа с лимон и яйца
- Пилешка супа с кладница и кокосово мляко
- Кето рецепта за пилешка супа с бекон
Ако сте почитатели на класическия вариант, преминаване към приготвянето му.
Рецепта за лесна пилешка супа
За първата ни рецепта са ви необходими продукти, които са налични почти винаги във всяка кухня. Можете да използвате и остатъци от пиле на грил, които се чудите как да претворите в нова гозба.
Необходими продукти:
- 55 г краве масло
- 2 глави лук/зелен лук, нарязани
- 2 стръка целина, нарязани на ситно
- 2 моркова, нарязани на ситно/праз лук
- 1 чушка
- 1,2 литра пилешки бульон
- 450 г варено пилешко месо, накъсано
- 1 с. л. пресен магданоз, нарязан
- сол на вкус
- прясно смлян черен пипер на вкус
Приготвяне:
- Разтопете маслото в голяма тенджера на среден огън и сотирайте лука, целината, морковите и чушката, докато започнат да омекват.
- Добавете пилешкия бульон и оставете сместа да заври, като разбърквате. Подправете със сол и черен пипер, след което намалете котлона, докато сместа заври. Оставете да къкри за 10 минути или докато зеленчуците омекнат.
- Добавете накъсаното сварено пилешко месо и гответе още няколко минути. Когато супата е готова, поръсете с нарязания пресен магданоз и сервирайте.
Рецепта за пилешка супа с ориз

За тази рецепта са ви нужни само няколко съставки, но въпреки това ще се насладите на богат и плътен вкус. Тъй като оризът е доста въглехидратен, може да го замените с неговия карфиолен еквивалент.
Необходими продукти:
- 1 л пилешки бульон
- 1 морков/праз лук, нарязан на кубчета
- 1 стрък целина, едро нарязан
- ¼ чаша ориз
- 250 г варено пиле, нарязано на кубчета
- 2 с. л. краве масло
- сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
- Загрейте бульона, моркова и целината в 2-литрова тенджера на средно силен огън до кипване.
- Добавете ориза и разбъркайте. Намалете котлона до минимум. Покрийте и гответе за 20 минути или докато оризът омекне.
- Накрая прибавете нарязаното месо и маслото, гответе още няколко минути. Подправете със сол и черен пипер.
Как пилешката супа лекува – заключение
Ароматна и вкусна, чорбата от пиле е своеобразен естествен лек при настинки, грип и вируси. Ценните витамини и минерали помагат за укрепване на тялото, топлият бульон осигурява така нужната хидратация, а аминокиселините съдействат за по-бързото оздравяване.
Източници
- Rennard BO, Ertl RF, Gossman GL, Robbins RA, Rennard SI. Chicken soup inhibits neutrophil chemotaxis in vitro. Chest. 2000 Oct;118(4):1150-7
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Супа с пушено топено сирене и зеленчуци е рецепта, която ни представя един по-различен, но вкусен бульон за супа.
Много лесна за приготвяне крем супа от печени чушки, с ниско съдържание на въглехидрати и опции за обогатяване







