Как пилешката супа лекува + 2 рецепти
От деца знаем, че домашните гозби са най-здравословни, но днес ще обърнем специално внимание на това как и защо пилешката супа лекува. Все пак нека не забравяме, че тя е наш съюзник в битката срещу вирусите и настинките.
В продължение на векове тя е високо ценена в различни култури по света не само заради вкуса си, но и заради терапевтичните си свойства. Днес ще разгледаме подробно как пилешката супа лекува тялото, а също и ще споделим с вас рецепти как да си я приготвите.
Какво представлява пилешката супа?
Всеки знае какво представлява на теория тази вкусна чорба, но нейните съставки варират според местните обичаи и вкусове. Задължителният елемент в нея обаче винаги е един – пилешко месо.
В някои азиатски страни към него добавят папая и круша, в Гърция приготвят супата с лимон и яйце, наричайки я „Авголемоно“, а италианците допълват вкуса й с тиквички.
Хората са обсебени от нея още от опитомяването на птиците преди около 7 000 до 10 000 години в Югоизточна Азия. Древните гърци също са имали своя собствена версия на пилешки бульон и са вярвали, че тя е с лечебни свойства.
Класическата пилешка супа се състои от бистър бульон, наситнени парчета пиле и зеленчуци. Чести добавки са паста, юфка, кнедли или зърнени храни като ориз и ечемик.
В САЩ още през 19 век се комбинира пилешка супа с фиде в метална консерва. Описанието на производителя за крайния резултат е „затопляща душата супа, която носи усмивка с всяка лъжица“.
Днес чорбата от пилешко е на почит по цял свят и е придобила репутацията на народен лек за настинка и грип, а учените подкрепят това с доказани твърдения.
Защо е популярно средство за борба с грипа и настинките?
Как пилешката супа лекува – това е въпросът, чиито отговори ще дадем в нашата статия.
През XII век еврейският лекар и философ равин Моше бен Маймонид предписвал бульона от пиле за заболявания като хемороиди, запек и дори проказа.
В наши дни на пилешката супа все още се гледа като на същинско лекарство в купа и едно от първите неща, които приготвяме на любимите си хора, когато не се чувстват добре. Тя притежава качества, които могат да помогнат за по-бързо излекуване и за намаляване на неприятните симптоми.
На първо място всеки знае, че топлите течности влияят добре на тялото. Горещ чай или купа с димяща супа помагат за облекчаване на хремата. Допълнителната хидратация пък е чудесна за по-бързото изхвърляне на вируси и бактерии от организма.
Какви са твърденията на учените относно ефективността на супата?
Учените са категорични: твърденията за това, че пилешката супа е лек не са просто мит, а истина.
Установено е, че тя влияе положително на въздушния поток и лигавиците. Освен това подобрява функциите на ресничките – малките косъмчета в носа, които помагат да се предотврати навлизането на бактерии в тялото и ефективно изхвърлят микробите.
Едно широко цитирано проучване от 2000 г. анализира кръвните проби на доброволци и заключава, че пилешката супа инхибира движението на клетките, известни като неутрофили. Те са най-често срещаният вид бели кръвни телца и защитават от инфекция.
Потискането на миграцията на тези клетки способства за намаляване на симптомите на настинка в горните дихателни пътища. Това действие предизвиква противовъзпалителен отговор, който успокоява възпалението в гърлото и синусите.
Пилешкото месо е с високо съдържание на незаменимата есенциална аминокиселина триптофан. Тя помага на тялото да произвежда серотонин, който може да подобри настроението и да даде усещане за комфорт.
Освен това триптофанът подобрява качеството на съня, а това е важно за възвръщане на съпротивителните сили на организма.
В пилешкото се съдържа и друга ключова аминокиселина, наречена цистеин, която може да разреди слузта в белите дробове и по този начин да улесни изкашлянето.
Какви са ползите от консумация на пилешка супа?
Тайната е в комбинацията от протеини, витамини и минерали, които освен вкус, гарантират и че пилешката супа ще е изключително здравословна.
Топлият бульон допринася още повече за ефекта, тъй като разрежда слузта и помага за предотвратяване на дехидратация. Омразният на всички запушен нос, който в медицината е известен като назална конгестия, се повлиява добре от супата.
Добавените към нея сол и подправки могат да подобрят работата на вкусовите рецептори. Те често са засегнати при настинка и водят до друго неприятно последствие, а именно загуба на вкус. Липсващият апетит също може да се възвърне благодарение на подправките и да ви стимулира да се храните повече.
Традиционната пилешка супа осигурява и въглехидрати, които са предпочитаният източник на гориво за тялото. Те се борят срещу отпадналостта и намаляват чувството за умора, което съпровожда всеки, борещ се с настинките.
Обичайните за нея зеленчуци като моркови, целина и лук съдържат витамини С и К, както и други антиоксиданти и минерали.
Лукът е много богат на кверцетин – естествен антихистамин с мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
Морковите пък са източник на бета-каротин, който тялото ни превръща във витамин А, подтикващ белите клетки да се борят с инфекциите. Това не само съдейства за изграждането на здрава имунна система, но също така помага на тялото да се възстанови от болестта по-бързо.
Поредно потвърждение за това как пилешката супа лекува се крие дори в нейната пара. Тя може да отвори дихателните пътища, което улеснява дишането. Освен това има лек противовъзпалителен ефект, който помага за отпускане на мускулите и успокояване на дискомфорта от симптомите.
Купичка от тази уханна месна чорба е и лекарство за пресипнал глас.
Кратки рецепти за страхотна пилешка супа
След като всички се убедихме в това как пилешката супа лекува, имаме удоволствието да ви представим две вкусни и питателни рецепти. Те могат да накарат болните да оздравеят по-бързо, а здравите – да си хапнат с наслада и втора порция.
Ако спазвате кето режим и сте ограничили въглехидратите, може да замените някои от основните продукти с диетични.
Рецепта за лесна пилешка супа
За първата ни рецепта са ви необходими продукти, които са налични почти винаги във всяка кухня. Можете да използвате и остатъци от пиле на грил, които се чудите как да претворите в нова гозба.
Необходими продукти:
- 55 г краве масло
- 2 глави лук/зелен лук, нарязани
- 2 стръка целина, нарязани на ситно
- 2 моркова, нарязани на ситно/праз лук
- 1 чушка
- 1,2 литра пилешки бульон
- 450 г варено пилешко месо, накъсано
- 1 с. л. пресен магданоз, нарязан
- сол на вкус
- прясно смлян черен пипер на вкус
Приготвяне:
- Разтопете маслото в голяма тенджера на среден огън и сотирайте лука, целината, морковите и чушката, докато започнат да омекват.
- Добавете пилешкия бульон и оставете сместа да заври, като разбърквате. Подправете със сол и черен пипер, след което намалете котлона, докато сместа заври. Оставете да къкри за 10 минути или докато зеленчуците омекнат.
- Добавете накъсаното сварено пилешко месо и гответе още няколко минути. Когато супата е готова, поръсете с нарязания пресен магданоз и сервирайте.
Рецепта за пилешка супа с ориз
За тази рецепта са ви нужни само няколко съставки, но въпреки това ще се насладите на богат и плътен вкус. Тъй като оризът е доста въглехидратен, може да го замените с неговия карфиолен еквивалент.
Необходими продукти:
- 1 л пилешки бульон
- 1 морков/праз лук, нарязан на кубчета
- 1 стрък целина, едро нарязан
- ¼ чаша ориз
- 250 г варено пиле, нарязано на кубчета
- 2 с. л. краве масло
- сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
- Загрейте бульона, моркова и целината в 2-литрова тенджера на средно силен огън до кипване.
- Добавете ориза и разбъркайте. Намалете котлона до минимум. Покрийте и гответе за 20 минути или докато оризът омекне.
- Накрая прибавете нарязаното месо и маслото, гответе още няколко минути. Подправете със сол и черен пипер.
Как пилешката супа лекува – заключение
Ароматна и вкусна, чорбата от пиле е своеобразен естествен лек при настинки, грип и вируси. Ценните витамини и минерали помагат за укрепване на тялото, топлият бульон осигурява така нужната хидратация, а аминокиселините съдействат за по-бързото оздравяване.
Как пилешката супа лекува, вече е ясно, но за финал ще ви препоръчаме още една превъзходна рецепта, която включва и бекон – ще я откриете в кулинарния ни блог. Разбира се, както за всяко едно ястие, може да импровизирате и да добавяте още продукти и подправки по свой вкус.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Супа с пушено топено сирене и зеленчуци е рецепта, която ни представя един по-различен, но вкусен бульон за супа.
Много лесна за приготвяне крем супа от печени чушки, с ниско съдържание на въглехидрати и опции за обогатяване […]