Колаген и желатин – два важни протеина, които са отговорни за здравето на кожата, костите, ставите и червата ни. В човешкото тяло колагенът се синтезира естествено до около 25-годишна възраст, след което трябва да се набавя под формата на добавки и с храната.

Желатинът намира най-широко приложение в кулинарията. Неведнъж сме използвали желатин за желиране на десерти и сгъстяване на сосове. Знаем ли всъщност откъде идва той и защо е тясно свързан с колагена?

В следващите редове ще отговорим на тези въпроси и ще разгледаме какви са приликите и разликите между колаген и желатин, за да преценим кое от двете да изберем.

 

Колаген и желатин – същност

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло. Представлява приблизително 30% от съдържанието на протеин в организма. Съдържа се предимно в съединителни тъкани като кожа, кости, зъби и стави. Функцията му е да поддържа структурата, здравината и стабилността на тялото.

Желатинът представлява протеинов продукт. Той се образува чрез частичното разграждане на колагена при варене или готвене на животинска кожа, хрущяли или кости.

И двата протеина имат много еднакви характеристики и ползи, но значително се различават по начина на приложение. Не можем да заменим употребата на желатина с тази на колагена, особено в кулинарията.

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло, а желатинът е разградена форма на колаген.

Колаген и желатин – два подобни протеина с максимално идентични хранителни профили. В таблицата по-долу сравняваме 1 доза (6 г) колаген на прах със същото количество желатин.

Колаген Желатин
Калории 24,5 kcal 23 kcal
Протеини 6 г 6 г
Въглехидрати 0 г 0 г
Мазнини 0 г 0 г

 

Колагенът и желатинът съдържат почти 100% протеин.  Доставят практически същото количество от това хранително вещество на порция.

Имат подобен аминокиселинен състав. Аминокиселините са органични съединения, известни като градивни елементи на протеина – като глицинът е най-разпространената аминокиселина.

Най-разпространените аминокиселини, намиращи се в желатина, извлечен от бозайници, са следните:

 • Глицин: 27%
 • Пролин: 16%
 • Валин: 14%
 • Хидроксипролин: 14%
 • Глутаминова киселина: 11%

Съдържание на аминокиселини в 6 г (една доза) хидролизиран колаген (95% протеин):

 • Глицин: 24 г
 • Пролин: 12,9 г
 • Хидроксипролин: 12 г
 • Глутаминова киселина: 9,6 г
 • Аланин: 8,8 г
 • Аргинин: 7 г
 • Аспарагинова киселина: 5,3 г
 • Лизин: 3,4 г
 • Серин: 3 г
 • Левцин: 2,8 г
 • Валин: 2,4 г
 • Фениланин: 2,2 г
 • Треонин, изолевцин, хидроксилизин, метионин, хистидин и тирозин: по-малко от 2 г

 

Разлика между колаген хидролизат, колаген и желатин

Разликата между колагена и желатина е във вида на животното и използвания метод за извличане на желатина. Освен това някои желатинови продукти съдържат добавена захар, изкуствени оцветители и аромати, които могат значително да повлияят на хранителния профил.

В таблицата сме представили какви са разликите между колаген и желатин:

Колаген Желатин
Химична структура Тройна спирала с хиляди аминокиселини Разградена форма на колаген, съдържаща по-къси аминокиселинни вериги
Храносмилане Много лесно се храносмила, когато се приема като колагенови пептиди Лесно се храносмила
Разтворимост Разтваря се в горещи и студени течности Разтваря се само в горещи течности
Желиращи свойства Няма Има
Форма На прах, на гранули На прах, на гранули, на листа
Употреба Като хранителна добавка Като желиращ агент в кулинарията
Ползи за здравето За здрава кожа, кости, стави и черва За здрава кожа, кости, стави и черва

 

Колагенов хидролизат

При по-интензивно готвене на храни, съдържащи колаген, се извлича малко по-различен продукт от желатина. Нарича се колагенов хидролизат.

Хидролизираният колаген (колагеновият хидролизат) се различава от желатина. В хидролизирана форма колагенът се обработва по-интензивно, тоест протеините се разделят на по-малки парчета. И двете форми на колаген – хидролизираният колаген и желатинът – имат еднакъв набор от аминокиселини, но различни химични свойства.

Ползите на колагена се дължат предимно на аминокиселинния му състав. И двата протеина хидролизират колагена до същите аминокиселини в храносмилателната система. Хидролизираният колаген се усвоява много по-лесно. По отношение на ползите за здравето на колагена и желатина – те са почти еквивалентни.

 

Колаген и желатин – 5 ползи за здравето

 

Колаген и желатин. Хидролизираният колаген.

 

Колагенът и желатинът се използват широко в козметичната и фармацевтичната индустрия. Това се дължи на факта, че те имат много полезно въздействие върху здравето на кожата и ставите.

1. Забавят стареенето на кожата

Колаген и желатин – тези два протеина могат да подобрят признаците на стареене на кожата, като сухота, лющене и загуба на еластичност. Тези симптоми се проявяват в резултат от намаляване на съдържанието на колаген в кожата.

Проучвания показват, че приемът на колаген хидролизат може да увеличи производството на колаген в кожата. Освен това действа ефективно против стареенето й. Желатинът може да повиши влажността и колагеновата еластичност на кожата, както и гъстотата на косата.

2. Подобряват здравето на ставите

Приемането на добавки колаген и желатин може да помогне за подобряване на състояния, причинени от износване на ставите и остеоартрит. След прием на колаген под формата на добавка или желатин, те се натрупват в хрущяла, като така помагат за подобряване на здравето на ставите. По този начин намаляват болката и сковаността.

Проучвания установяват подобряване на физическата дейност и намаляване на болките в ставите при хора, приемащи добавки колаген и желатин.

3. Имат антиоксидантна активност

Няколко вида пептиди действат като антиоксиданти. Колагенът и желатинът притежават антиоксидантни свойства. Употребата на съдържащи колаген продукти или хранителни добавки помагат за намаляване на оксидативния стрес върху кожата. Борят се с негативните ефекти, които свободните радикали могат да имат върху стареенето и цялостното здраве.

4. Подобряват здравето на червата

Увреждането на лигавицата на червата може да доведе до синдром на пропускливите черва и други автоимунни състояния. Ползите за чревното здраве от приема на колаген и желатин са особено важни. Тези два протеина могат да подобрят състоянието на лигавицата и на червата като цяло. Помагат в лечението на стомашни язви и регулират секрецията на стомашна киселина. Една от най-значимите функции на колагена е неговата способност да намалява апетита, тъй като е добър източник на протеин.

5. Здрави кости

Приемането на желатин може да увеличи костната минерална плътност и образуването на кости, като същевременно намали деградацията им.

Приемането на колаген за здрави стави ще забави износването им и предотврати последствията, които могат да възникнат с времето. Той съдържа в състава си редица аминокиселини, важни за образуването на колаген в тялото.

Дневната доза от 6 г колагенови пептиди (колаген хидролизат) е напълно достатъчна, за да осигури нужното количество колаген за поддържане на здрави кости и стави.

 

Основни разлики между колаген и желатин

Колагенът и желатинът се различават по химичната структура. Колагенът (в естествената си форма) се образува от тройна спирала, състояща се от 3 вериги с над 1000 аминокиселини всяка. Желатинът (разградената форма на колаген) е преминал през частична хидролиза. Тоест той се състои от по-къси аминокиселинни вериги.

Това прави желатина по-лесен за храносмилане от чистия колаген. Въпреки това, добавките колаген се произвеждат предимно от хидролизирана форма на колаген, наречена колагенови пептиди (колаген хидролизат). Хидролизираният колаген е по-лесен за храносмилане от желатина.

Освен това, хидролизираният колаген се разтваря в гореща и в студена вода, докато желатинът може да се разтвори само в гореща вода.

От друга страна, желатинът може да образува гел, който се уплътнява при охлаждане. Желатинът има желиращи свойства, които липсват при колагеновите пептиди. Ето защо не може да се замени употребата на желатин с колаген.

 

Колаген или желатин – кое да изберем?

 

Колаген и желатин.

 

Приети през устата колагенът и желатинът имат висока бионаличност. Това означава, че те се абсорбират ефективно в храносмилателната ни система. Следователно, изборът между колаген и желатин зависи от тяхното предназначение.

Колагенът се използва най-вече като лесна за храносмилане хранителна добавка. Може да се добави към кафе или чай, да се сложи в смутита, супи, сосове, бонбони и десерти, без да променя тяхната консистенция.

За разлика от тях, желатинът е предпочитан заради желиращите си свойства. Той има много кулинарни приложения. Чудесен е при приготвяне на десерти и ястия, които изискват по-плътна текстура. Може да се използва за приготвяне на желета или за сгъстяване на сосове и дресинги.

За да извлечете най-много ползи, приемайте колаген под формата на хранителна добавка. Тъй като на етикета на продукта пише колко е дозата, която може да приемете, това ще ви помогне да регулирате дневния си прием.