Риба през зимата – 5 причини защо е полезна
Хапването на риба през зимата може да ни донесе повече позитиви, отколкото предполагаме. Както знаем, зимата е сезонът, които дава предпоставка за най-много седене у дома.
Навън е студено, заледено и желанието за разходки определено не може да се сравни с това през останалите сезони. Вследствие на това, движението ни намалява, а храненето и сънят ни се увеличават.
Има проучвания, които показват, че голяма част от нашето настроение зависи от това какво ядем.
Твърди се, че това е така, тъй като 95% от серотонина – хормонът на щастието, се намира в чревната ни флора.
Може би така по-лесно ще си обясним израза „Любовта минава през стомаха“. При консумацията на храна с приятен вкус, тялото ни освобождава различни хормони и невропептиди, включително ендорфини и серотонин.
Правилното хранене може да “направи бактериите в червата ни щастливи“ – следователно нас също. Хапването на риба през зимата е един лесен и чудесен вариант да постигнем това, тъй като тя се счита за суперхрана.
Може да облекчи някои несгоди на организма и външния ни вид, причинени от студеното време. В тази статия ще се задълбочим в причините, поради които яденето на риба през зимата е не само кулинарна наслада, но и едно мъдро и по-здравословно решение.
Ето и защо консумацията на риба през зимата е позитив, от който може лесно да се възползваме.
1. Ползи за кожата от риба през зимата
С настъпването на зимата с нейните студени ветрове и сух въздух, кожата ни често понася тежестта на сезонните промени. Въпреки това има чудесно решение за поддържането й дори в най-студените месеци – яденето на риба през зимата.
Витамини и минерали
Витамините и минералите в рибата, заедно с нейното висококачествено съдържание на протеини, осигуряват основни градивни елементи за поддържане на еластичността на кожата и възстановяване на увредените тъкани.
Това може да бъде особено ценно през зимата, когато суровите условия могат да се отразят на издръжливостта на кожата.
Някои видове риба са богати на витамин Д.
Тъй като излагането на слънчева светлина намалява през студените месеци, хранителните източници на витамин Д стават решаващи.
Също така витамин Д подпомага растежа и възстановяването на кожните клетки, насърчавайки здрав и подмладен тен.
Омега-3 мазнини
Тъй като зимата има тенденция да лишава кожата от естествената й влага, омега-3 действат като подхранващ щит, предотвратявайки сухотата и поддържайки еластична текстура.
Омега-3 подпомагат производството на колаген.
Той е от съществено значение за поддържането на еластичността на кожата и предотвратява образуването на фини линии и бръчки. Освен това противовъзпалителните свойства на омега-3 мастните киселини могат да бъдат особено полезни през зимния сезон.
Възпалението е често срещан виновник за кожни проблеми и като включим риба в диетата си, може да помогнем за успокояването им.
Рибата, както и различните добавки, които съдържат части от нея или колаген, могат да бъдат от голяма полза за нас, не само през зимния, но през всички сезони.
2. Ползи за сърцето
Хапването на риба през зимните месеци може да бъде здравословен избор за сърцето с безброй ползи. Мазната риба, включително сьомга, скумрия и пъстърва, е богата на омега-3 мастни киселини – EPA и DHA, които са известни със своите сърдечно-съдови предимства.
Омега-3 помагат за регулиране на кръвното налягане, намаляване на нивата на триглицеридите, риска от коронарна болест и подобряват цялостната сърдечна функция.
Това са решаващи елементи за поддържане на сърдечно-съдовото здраве през зимата, когато ниските температури могат да бъдат допълнителен стрес за сърцето.
3. Ползи за мозъка
Консумирането на риба през зимата може да бъде полезно за здравето на мозъка и когнитивната ни функция. Студеноводните мазни риби, като сьомга, скумрия и пъстърва, са богати източници на омега-3 мастни киселини, по-специално EPA и DHA.
Те са важни за поддържането на целостта на клетъчните мембрани в мозъка. Влияят върху функцията на невротрансмитерите и поддържат цялостните когнитивни способности.
Омега-3 мастните киселини, открити в рибата, се свързват с подобрена памет и способности за учене, допринасящи за оптималната мозъчна функция.
Храненето с продукти, съдържащи омега-3 мастни киселини, може да намали риска от развитие на неврологични заболявания като болест на Алцхаймер и деменция.
Противовъзпалителните свойства на тези мастни киселини допринасят и за защита на мозъка от упадък, свързан с възрастта.
Витамин D в рибата също играе решаваща роля за цялостното здраве, включително мозъчната функция.
4. Ползи за психичното здраве от риба през зимата
През последното десетилетие или две, сезонното афективно разстройство (Seasonal Affective Disorder), съкратено САР (SAD), се е превърнало от теория в реалност, призната от лекари и психолози.
Намалените часове дневна светлина, свързани със слабостта на слънцето, означава, че повечето от нас страдат от дефицит на витамин D, който е основен фактор, допринасящ за лошото настроение, изпитвано от много хора в Северна Европа през зимата.
Тялото ни абсорбира витамин D, когато източникът е риба като сьомга, риба тон или скумрия. Всички те са богати на омега-3 мастни киселини, които не само подобряват сърдечно-съдовото здраве, но също така е доказано, че подобряват и емоционалното такова.
5. Ползи за респираторното здраве
Белите дробове са едни от най-уязвимите части от тялото през зимата. Те са застрашени и предразположени към настинки, различни видове грип и други респираторни инфекции.
Омега-3 мастните киселини помагат за увеличаване на въздушния поток към белите дробове. Мазната риба, като сьомгата и скумрията, може да се похвали с високи нива на омега-3 мастни киселини (EPA и DHA), известни със своите противовъзпалителни свойства.
Тези съединения играят жизненоважна роля за смекчаване на възпалението в дихателната система, като предлагат облекчение при състояния като астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), които могат да се обострят през по-студените месеци.
С настъпването на студения сезон укрепването на дихателната система става от първостепенно значение и консумацията на риба е в съответствие с този превантивен подход.
Освен това витамин D, преобладаващ в някои сортове риба, допринася за здравето на дихателните пътища.
Любопитно
Направено е международно проучване от екип от Университета в Улвърхемптън и учени от Обединеното кралство, Европа, Китай и САЩ през 2022 г. Установено е, че възрастните хора, които консумират повече риба, увеличили продължителността на живота си.
От Китай участвали 4,165 души на 60 години или по-възрастни.
Резултатът е, че хората, които са консумирали риба поне два пъти седмично, имат значително намален риск от смъртност (по каквато и да е причина) от 42%, в сравнение с тези, които не яли риба през последните две години.
Съдържанието на мазнини в различните риби
Видове риба и морски дарове | Съдържание на мазнини |
---|---|
Херинга, скумрия, сардини, сьомга (Chinook) | Повече от 10 г |
Лефер, сом, дъгова пъстърва,шаран, акула, сьомга (Coho и Sockeye), риба меч | Между 5 и 10 г |
Тилапия, камбала, миди, океански костур, стриди, тихоокеанска скална акула, сьомга (Chum, Pink) | От 2 до 5 г |
Раци, миди, треска, писия/морски език, пикша, хек, омар, махи-махи, минтай, миди, скариди, риба тон | По-малко от 2 г |
Противопоказания
Докато хапването на риба през зимата може да ни даде много ползи, има неща, които трябва да имаме предвид преди консумацията й:
- Алергии – някои хора са алергични към рибата или морските дарове. Реакциите могат да варират от сърбеж до сериозни и дори опасни за живота, като анафилактичен шок.
- Контаминация с живак – големи хищници като акули, крабове и определени видове риба могат да съдържат по-високи нива на живак. Прекомерният му прием може да бъде вреден за нервната система, особено при бременни жени и малки деца.
- Инфекции с бактерии и паразити – неправилната обработка, съхранение или готвене на рибата може да доведе до бактериални или паразитни инфекции. Замърсена или недоварена риба би могла да предизвика хранително натравяне със симптоми като гадене, повръщане и стомашни болки.
- Замърсяване – рибата може да концентрира замърсители от околната среда, като полихлорирани бифенили (ПХБ), диоксини и други. По-висока консумация би довела до проблеми.
- Отравяне с хистамин – отравяне с хистамин, известно също като скомброидно отравяне, може да настъпи, когато определени видове риба като тон, скумрия и махи-махи не се съхраняват правилно и развиват високи нива на хистамин. Симптомите могат да включват обрив, главоболие и тофус.
Важно е да ловим или купуваме рибата си от безопасни източници и доставчици, за да избегнем голяма част от възможните странични ефекти.
Лесни и бързи рецепти с риба
Водните ни басейни могат да ни предложат много голямо разнообразие от морски дарове и риба. Има купища местни риби, на които може да се насладим. Това не важи само за летния сезон, но и за риба през зимата.
Както споменахме, не трябва да я пренебрегваме през студените месеци, а обратното – да я хапваме около 2 пъти на седмица. Ето няколко рецепти, от които гарантираме, че ще си оближете пръстите:
- Супа със зарган – готова за 30 минути
- Рибен гювеч -– готов за 35 минути
- Пълнена пъстърва с гъби и спанак – готова за 50 минути
- Грилована тилапия с гарнитура – готова за 10-15 минути
- Филе от кефал на фурна – готов за 40 минути
Това са само част от предложенията ни, с които може да разнообразите хапването си на риба през зимата. В блога ни ще откриете още много подобни рецепти, включително разнообразие от идеи за ястия с морски дарове.
Заключение
Яденето на риба през зимата предлага безброй ползи за здравето. Богата на омега-3 мастни киселини, тя насърчава здравето на сърцето, намалявайки риска от сърдечно-съдови проблеми, преобладаващи през по-студените месеци.
Изобилието от витамин D укрепва имунната система, което е от решаващо значение за предпазване от зимни заболявания.
Съдържанието на протеини помага за поддържането на мускулите, като се бори с летаргията, често свързана със студеното време.
Освен това консумацията на риба поддържа психическото благополучие, облекчава сезонните неразположения и подобрява когнитивните функции.
Трябва да избираме доказани и качествени продукти, тъй като страничните ефекти при замърсен улов и т.н. не са изключени. При алергия е важно да избягваме всякакъв вид риба и морски дарове или да се консултираме с лекар за препоръки.
Колко често трябва да се яде риба през зимата?
Голяма част от диетолозите препоръчват да се хапва риба през зимата и останалото време поне 2 пъти в седмицата.
Как да си приготвим риба през зимата?
Тъй като е важно да запазим максимално полезните вещества в нея, препоръчва се да се приготвя на пара или печена.
С какво помага яденето на риба през зимата?
Хранителният състав на рибата помага за състояния, свързани със сърцето, психичното, респираторното здраве, за кожата и мозъчната функция.
Източници
- https://freshfishdaily.co.uk. 5 REASONS TO EAT FISH IN WINTER
- Robertson R, PhD. 11 Benefits of Fish Oil, Updated on December 13, 2023, Medically reviewed by Jerlyn Jones, MS MPA RDN LD CLT, Nutrition
- webadmin. BENEFITS 6 Top Reasons Why to Eat Fish in Winters?, published on December 8, 2023
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Да започнем с няколко думи за простатата. Тя е жлеза, която е част от мъжката репродуктивна система. Простатата […]
Ако страдаме от дефицит на омега-3 e вероятно да изпитаме многобройни неприятни симптоми. Причината за това е, че […]
Tъй като мозъкът ни се състои от 60% мазнини, той се нуждае от омега-3 за мозъчната функция и […]