Супа със зарган – 1 бърза и лесна рецепта
Супа със зарган – едно от ястията, в които рибата-игла е звезда. Освен с вкусовия си профил, тя може да се похвали и с чудесния си хранителен състав.
Това е, ако не единствената, то една от малкото риби, които могат да се похвалят с хубав външен и вътрешен вид. Първо започваме с една вкусна рецепта за супа със зарган.
Подходяща е за хора на кето диета или друг нисковъглехидратен режим.
След това продължаваме с малко интересна информация за самата риба. Завършваме с още едно кулинарно изкушение от кухнята ни, което да комбинираме с нашата супа със зарган.
Рецепта за супа със зарган
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 4 | 293,4 калории |
В много кухни обичат да готвят със зарган, като една от причините е, че могат да експериментират с красиви презентации поради външния му вид.
Е, ние ви представяме супа със зарган, в която няма да покажем външния вид на рибата, но ще използваме вкуса й.
Необходими продукти:
- 400 г зарган, обезкостен
- 100 г пера от пресен лук, нарязани
- 60 г магданоз, нарязан
- 350 г домати
- 2 ч. ч. рибен бульон
- 100 мл сухо бяло вино
- 2 ч. л. чесън на прах
- 6 с. л. зехтин Екстра върджин
- 1 с. л. девисил
- Щипка сух риган
- Щипка сушена мащерка
- Черен пипер на вкус
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте зехтина в голяма тенджера с дебело дъно на средно висока температура.
- Добавете перата на лука и запържете за около 4 минути.
- Прибавете чесъна на прах и гответе за още 1 минута.
- Сложете магданоза в тенджерата и разбъркайте за 2 минути.
- Сложете нарязаните домати и гответе още около 10 минути.
- Накрая добавете рибения бульон, сухото бяло вино и рибата.
- Оставете да къкри, докато рибата се сготви и лесно се разпадне, около 3 до 5 минути.
- Добавете подправките, разбъркайте и оставете супата със зарган за още 1 минута на слаб огън.
- Сервирайте готовата супа със зарган топла.
Съвети:
- Може сами да направите рибеният си бульон, като сварите рибените кости, глави, кожа или/и опашки + дафинов лист и стръкче мащерка.
- Може да замените рибения бульон с миден.
- По желание към порцията супа със зарган може да прибавите и една филийка кето хляб.
Какво е зарган?
Допълнително към нашата рецепта за супа със зарган, споделяме и малко информация за звездата в чинията, а именно рибата.
Зарганът е един от най-желаните морски обитатели за риболов. Носи латинското наименование Belone belone, но може да го засечем и под името морска игла или “писалка“, ако е по-малък.
Той е адаптивен, живее в солени и сладки води. Атрактивен е за наблюдение, тъй като плува близо до повърхността и често скача над водата.
Рибата основно се появява есента, а ако е по-топла зимата, може да я засечем и до средата на декември. Може да се срещне и между май-юни, но в по-малки количества.
Често зарганът бива бъркан със змиорка, но когато човек се загледа, разликите са доста видими.
Зарганът има тяло на стрела, което е покрито с дребни и деликатни люспи, които падат лесно при допир. Поради това тя е изключително хлъзгава, което, в допълнение с бързината й, прави улова й още по-предизвикателен.
Може да се каже, че зарганът е една красива риба както отвън, така и отвътре.
Цветът на гърба й е маслено синьо-зелен, а коремчето и страните й са сребристи. Опашката на заргана е V-образна и в непосредствена близост до нея се намират коремната и гръбната й перка.
Главата, по-конкретно челюстите й, са издължени, приличащи на клюн. Тъй като е хищна риба, зарганът има и 1 ред малки зъбки, затова е наричан още “морски бекас“.
Вътрешната си “красота“ дължи на отличителните си кости, които са зелени.
Поради цвета на костите преди се е смятало, че консумацията на зарган не е безопасна, но по-късно е установено, че няма опасност, тъй като пигментацията се дължи на химичното съединение биливердин.
Именно биливердинът е причината за зеления цвят, който често забелязваме при удари и натъртвания.
Хранителен профил на заргана
Хранителният състав на заргана може да варира в зависимост от фактори като вид, възраст, местообитание и хранене.
Въпреки това общият преглед сочи, че можем да си набавим някои хранителните вещества от рибата и, следователно, от нашата супа със зарган.
Протеин
Зарганът е отличен източник на висококачествен протеин. Той е от решаващо значение за изграждането и възстановяването на тъканите, подпомагането на развитието на мускулите и поддържането на цялостната функция на тялото.
Омега-3 мастни киселини
Зарганът, както много други риби, е богат на омега-3 мастни киселини. Съдържа EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина), които са от съществено значение за здравето на сърцето, мозъчната функция и намаляване на възпалението.
Витамини
Рибата ни осигурява различни витамини от група Б, включително Б12, ниацин, рибофлавин и други. Те са важни за енергийния метаболизъм, неврологичната функция и образуването на червени кръвни клетки.
Зарганът също е естествен източник на витамин Д, който е от високо значение за здравето на костите и усвояването на калций.
Минерали
Рибите са добър източник на йод (минерал, важен за функцията на щитовидната жлеза) и селен, който допринася за антиоксидантната защита и цялостното здраве.
Може да съдържа и цинк, който е основен минерал, участващ в различни физиологични процеси.
Ниско съдържание на наситени мазнини и калории
Зарганът е с ниско съдържание на наситени мазнини, което го прави полезен за сърцето. Калориите в него също са ниски, в сравнение с други протеинови източници.
Освен рибните ястия, добавките с риба също допринасят за състоянието на човешкия организъм.
От тях може да си набавим ползите от месото им в по-синтезиран вариант, заедно с допълнителни агенти, които допринасят към тяхното действие.
Още от здравословната ни кухня
Заедно с питателната ни супа със зарган ви предлагаме да се подкрепите и с един кето хляб. Той идеално се вписва в нисковъглехидратни режими, кето и определено е по-здравословната алтернатива от добре познатия ни бял хляб.
Ако това предложение за супа със зарган ви е харесало, можете да разгледате още много подобни и различни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в книгите ни „Кето фантазии“.
Каним ви да се присъединете и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти и да обменяме опит и идеи.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Насладете се на рибен гювеч, идващ от далечната Бразилия директно във вашата кухня.
Нисковъглехидратна рецепта запаниран африкански сом с бадемово брашно и пармезан.
Пълнена пъстърва с гъби и спанак е подходяща и лесна вечеря, с която да разнообразим менюто си.