Суперхрани – видове и защо са полезни?

Обновена: 05.01.2024|

Суперхраните стават все по-популярни през последните години заради своите чудодейни ползи. Но впечатляващото е, че те се смятат за ключът към доброто здраве.

На какви условия трябва да отговаря един продукт, за да бъде категоризиран като „суперхрана“? Наистина ли тези храни имат толкова полезни качества, или всичко е просто рекламен трик? На тези и още въпроси ще се опитаме да отговорим в следващите редове.

 

Какво е суперхрана?

Най-просто казано суперхраните са богати на хранителни вещества храни, съдържащи витамини и минерали, наред с други съединения, полезни за здравето.

И все пак нито една такава храна няма да направи чудеса. Суперхраните не са бързо решение на проблемите и няма да противодействат на нездравословната диета и начин на живот.

Въпреки че манията по суперхраните изглежда доста нова, тя датира от поне 100 години.

Най-ранният записан пример е от началото на 20-ти век около Първата световна война, използван като част от маркетингова стратегия за храни. United Fruit Company инициира ентусиазирана рекламна кампания за популяризиране на своя основен внос на банани. Компанията публикува информационни брошури за богатата хранителна стойност на плода.

Първоначално компанията е рекламирала практичността на бананите в ежедневната диета, тъй като са евтини, питателни, лесно смилаеми, достъпни навсякъде, вкусни сготвени и несготве. Освен това са „запечатани от природата“ в защитена от микроби, естествена „опаковка“.

Разбира се, бананите са чудесна храна по свой собствен начин, но не трябва да стоят на пиедестал над останалите плодове. Основното е, че всички суперхрани имат богата хранителна стойност, някои по-малко, въпреки добрата реклама.

Но нито една суперхрана няма да достави всичко, от което се нуждаете. В най-добрия случай трябва да заложите на няколко такива в диетата си.

 

Защо са важни суперхраните?

В допълнение към богатото съдържание на хранителни вещества, много суперхрани също са с високо съдържание на антиоксиданти.

Антиоксидантите са съединения, които могат да помогнат за защитата на тялото срещу увреждане от свободните радикали, които могат да бъдат причина за развитието на хронични заболявания.

Друг важен аспект на суперхраните е техният потенциал да поддържат здравословно храносмилане. Много суперхрани съдържат фибри, които могат да помогнат за насърчаване на редовния стомах.

Много суперхрани също са богати на здравословни мазнини, като омега-3 мастни киселини. Тези мазнини са важни за здравето на мозъка, здравето на сърцето и редица други функции в тялото.

Като цяло суперхраните са чудесно допълнение към всяка здравословна диета. Чрез включването на разнообразие от богати на хранителни вещества храни можете да помогнете за поддържане на цялостното си здраве.

 

Какви ползи има редовната им консумация?

 

Суперхрани.

 

Ежедневният прием на суперхрани може не само да подобри цялостното здраве, но и да намали риска от рак и диабет и много от често срещаните странични ефекти на стареенето. Нека разгледаме най-важните ползи.

 

Укрепва имунната система

Суперхраните дават на организма необходимите хранителни вещества за здрава имунна система, което означава, че могат да помогнат на тялото да се бори ефективно с различни предизвикателства. Освен това те улесняват постигането на добър баланс на храненето, което също може да помогне на имунната система.

Повечето хора изпитват известно ниво на имунен спад с напредването на възрастта, но добавянето на суперхрани към менюто може да забави този процес. Чрез консумацията на имуностимулиращи суперхрани, като кисело мляко, боровинки, чай и гъби, можете да намалите вероятността от имунна дисфункция.

Заздравява сърцето

Много суперхрани, включително ядки и сьомга, са добри източници на омега-3 мастни киселини или „добри мазнини“. Тези здравословни мазнини могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Овесените ядки и други пълнозърнести суперхрани могат да помогнат за понижаване на холестерола, като допълнително защитават сърдечната система и намаляват риска от инфаркт и инсулт.

Чесънът е противовъзпалително средство, което също може да помогне за подобряване на сърдечно-съдовото здраве.

Контролира възпалението

Много суперхрани са противовъзпалителни, съдържат антиоксиданти, които помагат за намаляване на броя на свободните радикали. Свободните радикали са естествени странични продукти от храносмилането и други телесни процеси, но твърде много от тях могат да доведат до увреждане на клетките и възпаление.

Така се намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, артрит, псориазис, астма и лупус.

Диета с високо съдържание на противовъзпалителни храни също може да намали вероятността от проблеми с храносмилането като болест на Крон, колит, възпалително заболяване на червата и Хашимото.

Помага за управление на теглото

Хапването на суперхрани е чудесен начин да получите възможно най-много хранителни вещества без да напълнявате.

Повечето суперхрани по дефиниция предлагат много хранителни вещества за малка порция.

Суперхраните могат да улеснят избягването на затлъстяването, което допринася за безброй болести и неразположения. Много от тях са с високо съдържание на фибри, което насърчава храносмилането и намалява нуждата от лека закуска между храненията.

Поддържането на здравословно тегло допълнително може да намали риска от много заболявания.

Намалява нивата на холестерол

Диетите, богати на суперхрани, могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола, намалявайки риска от тежки състояния като сърдечни заболявания и инсулт. Някои суперхрани са с високо съдържание на фибри, което помага за намаляване на LDL (лошия) холестерол и поддържа храносмилателната система.

Суперхраните с високо съдържание на разтворими фибри включват овес, пълнозърнести храни, авокадо, ядки и някои риби. Тези храни също съдържат здравословни мазнини, които допринасят за поддържане на холестерола в здравословни граници.

 

Топ 10 популярни суперхрани

 

Суперхрани.

 

Някои от продуктите, изброени по-долу, са храни, за които вероятно никога не сте мислили за „суперхрани“. За вашето физическо и психическо здраве е важно да включите тези храни в ежедневната си, а защо не и да използвате няколко суперхрани на едно хранене.

 

1. Авокадо

Авокадото съдържа 20 витамина, минерала, фибри и фитонутриенти, което го прави изключително богато на хранителни вещества. Тази суперхрана е с високо съдържание на мазнини, като над половината от тях са мононенаситени.

Размерът на една порция авокадо е около 50 калории, което го прави чудесен заместител на други разядки, масла и сосове, които може да съдържат повече мазнини.

 

2. Нар

Известно е, че нарът поддържа здраво сърцето.

Пиенето на сок от нар (направен от семената на плода) или просто хапването на нар като здравословна закуска:

  • Подобрява притока на кръв
  • Понижава кръвното налягане
  • Забавя окисляването на LDL холестерола при хора с коронарна болест на сърцето

Полифенолите в нара също могат да помогнат за предотвратяване натрупването на плаки при здрави хора.

 

3. Броколи

Броколите са известни със своите невероятни противовъзпалителни свойства.

Това е зеленчук с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на мазнини.

Има високо съдържание на антиоксиданти, хлорофил и други полезни фитонутриенти.

Поради своите противовъзпалителни ефекти, зеленчукът може:

  • Да помогне в борбата с алергиите.
  • Да засили имунитета.
  • Да подобри здравето на сърдечно-съдовата система.

Допълнително има нисък гликемичен индекс, което го прави подходящ за хора с диабет.

 

4. Чесън

Чесънът е сред храните с най-големи здравословни свойства, благодарение на високото съдържание на вещества с антиоксидантно и противовъзпалително действие. Но преди всичко той се отличава със способността си да помага за предотвратяване на много видове рак и за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане.

Чесънът, а също и другите видове лук, могат да се използват в почти всяко пикантно ястие. Добавете ги към диетата си поне веднъж на ден, за да се възползвате напълно от полезните им свойства.

 

5. Риба

Уловената в дивата природа риба от всякакъв вид е пълна с йод и различни витамини и минерали. Освен това е с естествено ниско съдържание на мазнини, което я прави един от най-малко калоричните и най-чистите протеини, които можете да ядете.

По-специално дивата сьомга също е пълна с омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че помагат за намаляване на възпалението, основна роля в управлението на затлъстяването и метаболитните заболявания.

 

6. Гъби

 

Суперхрани, гъби шийтаке.

 

Гъбите съдържат високи нива на желани хранителни вещества, а в някои случаи и уникални полизахариди, за които е доказано, че предпазват от рак и други болести на стареенето.

По-конкретно, клинично е доказано, че гъбите шийтаке повишават производството на няколко вида клетки, които играят ключова роля във функцията на имунната система. Те подобряват и функцията на съществуващите клетки, също така намаляват възпалението.

 

7. Ядки

Повечето ядки и семена съдържат жизненоважни витамини, минерали и фибри. Някои може да са по-полезни от други, а други съдържат ключови хранителни вещества, които са особено полезни.

Ядките са богати на голямо количество фибри, и са добър източник на здравословни мазнини. Те съдържат много протеини. Една половин чаша смесени ядки е с около 13 г протеин. Те също така съдържат фито-хранителни вещества като флавоноиди и други антиоксиданти.

 

8. Спанак

Зеленчуци като спанак са невероятна суперхрана, която е изключително гъвкава. 100 г порция спанак съдържа 28,1 мг витамин С, 34% от дневното препоръчително количество на човек.

Спанакът съдържа също желязо, калий, витамин Е и магнезий.

Известно е, че спанакът предотвратява някои видове рак, помага при диабет и астма, а също така може да помогне за понижаване на високо кръвно налягане.

 

9. Бери плодове

Бери плодовете отдавна се свързват със здравето на кожата, тъй като са богат източник на антиоксиданти. Те са пълни с полифеноли, които съдържат противогъбични и антимикробни свойства.

Те също така съдържат флавоноида антоцианин. Проучванията показват, че антоцианините могат да намалят риска от инфаркт при жените, както и да помогнат за предпазване от няколко други заболявания, включително рак и диабет.

 

10. Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове често се пренебрегват като суперхрана. Но те са богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Могат да помогнат за подобряване на сърдечно-съдовото ви здраве, да поддържат здрава кожа и нокти, да подсилят имунната система и дори да помогнат при загуба на тегло.

Това е най-важното, което трябва да знаете за суперхраните. Кои от тях да включите в менюто си, избирате сами. Да ви е вкусно и здравословно!

Какво представляват суперхраните?

Това са богати на хранителни вещества храни, съдържащи витамини и минерали, наред с други съединения, полезни за здравето.

Защо са полезни суперхраните?

В допълнение към богатото съдържание на хранителни вещества, много суперхрани също са с високо съдържание на антиоксиданти, важни срещу увреждане от свободни радикали.

Кои са най-популярните суперхрани?

В списъка се нареждат авокадо, нар, чесън, риба, гъби и други.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 21.04.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 5 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 21 април 2023 в 16:12 | Категория: Хранене и видове храни