Как студът влияе на сърцето

Обновена: 07.03.2024|
Студът, сърцето.

Кардиолозите са категорични: през хладните месеци нарастват оплакванията на хората със сърдечни заболявания. Една от причините за това е студеният въздух, който свива кръвоносните съдове и така затруднява работата на миокарда.

Какви други проблеми възникват в зимните дни и какво може да направим, за да опазим сърдечния си мускул? Ето отговорите.

 

Защо студът е опасен?

При минусови температури кръвоносните съдове се стесняват, тъй като в тялото се освобождават вещества със съдосвиващ ефект. Това затруднява сърцето при изпомпване на кръв в стеснените артерии. Кръвното налягане се повишава и сърдечният мускул започва да изисква повече кислород за своята работа.

Освен това студът увеличава енергийните нужди на целия организъм. При тези условия, ако сърцето е предварително увредено (например от исхемична болест), може да настъпи остър дефицит на кръв и кислород. Така възниква риск от инфаркт на миокарда или внезапна сърдечна смърт поради остра коронарна недостатъчност.

Други инциденти, които се случват в студа, са:

 • сърдечна аритмия
 • спукване на аневризма (разширение) на аортата
 • белодробна емболия, провокирана от негативни промени във факторите на кръвосъсирването под влияние на студа

Всеки от тези епизоди може да бъде фатален.

Не по-малко опасно е претоплянето. То не е изключено и в мразовит ден, когато човек се облече в прекалено много дрехи, за да се изолира от студа. В резултат – тялото се изпотява, дехидратира се и миокардът започва да се съкращава с по-голяма честота от нормалното. Работата на бързи обороти претоварва сърцето, особено при изчерпани възможности на миокардния мускул.

Рязкото преминаване от топло на студено също влияе негативно на сърцето – например, когато в мразовит ден човек от топла стая излезе на открит балкон. Организмът не е способен бързо да се адаптира към внезапна и голяма температурна разлика. В тялото настъпва студов стрес, който създава риск от сърдечна недостатъчност.

 

Каква е връзката между витамин D, студа и сърцето?

 

Студът, сърцето.

 

През зимата светлината е оскъдна, хората прекарват повече време в затворени помещения, а когато излизат навън, са почти напълно покрити с дрехи, шапки и шалове. Това затруднява образуването на витамин D в кожата. Той се синтезира с помощта на холестерол под въздействие на слънчевите лъчи.

Специалисти по липидология твърдят, че когато в организма намалява витамин D, по вътрешните стени на кръвоносните съдове се увеличават холестеролните натрупвания.

Така сформираните плаки стесняват артериите и затрудняват притока на кръв към сърцето. То се свива по-силно и по-често поради стесненията.

Страдащите от атеросклероза трябва да имат предвид, че недостигът на витамин D и дългият престой на студено може силно да влоши състоянието им.

 

Внимавайте за грип и пневмония!

Всяка година през зимните месеци се увеличават случаите на грип и пневмония. Тези заболявания при хора със сърдечно-съдови проблеми обикновено се задълбочават и може да наложат болнично лечение. Начин за предпазване е поставяне на противогрипна ваксина, а при необходимост и ваксина срещу пневмония, както и прилагане на имуностимулиращи средства.

 

За кого студът е най-вреден?

 

Студът, сърцето. симптоми на високо кръвно. Ниско кръвно налягане.

 

Според кардиолози студът е рисков фактор за всички хора, но особено уязвими са следните групи:

 • хипертоници
 • пациенти с исхемична болест на сърцето
 • страдащи от застойна сърдечна недостатъчност
 • диабетици
 • мъже и жени над 65-годишна възраст с атеросклероза и увредени коронарните артерии

Тези хора трябва да бъдат възможно най-внимателни към здравето си през зимата. Препоръчително е да следят дали е в приемливи граници кръвното им налягане (за пациентите над 65 години – около 134/87 mm/Hg, за по-младите – около 120/80 mm/Hg), също да поддържат нормално нивото на глюкозата в кръвта си (на гладно: от 3,3 до 5,4 mmol/L).

 

Какво се прави при обостряне на сърдечните оплаквания?

 

Студът, сърцето. Висок пулс. Замайване, болки в гърдите.

 

Наблюдения на спешни медици показват, че рискът от инфаркт е по-малък сред хората, които следят за поява на болестни симптоми и незабавно търсят лекарска помощ.

В студеното време е разумно да внимавате за следните предупредителни сигнали:

 • парене в гърдите за повече от 30 минути
 • остра болка зад гръдната кост, която пълзи наляво към ръката, рамото и лопатката
 • замаяност
 • задух при най-малкото усилие или в покой
 • отоци по краката
 • необяснима и нехарактерна слабост
 • поява на екстрасистоли (усещат се като прескачане на сърцето)

Тези симптоми никога не бива да се пренебрегват. При появата им, без значение на колко години е човек, той трябва да се консултира с личния си лекар или с кардиолог и да поиска да му бъде направена електрокардиограма (ЕКГ).

Разумно е хората със сърдечно заболяване, ако им се налага да останат по-дълго време на открито, да носят със себе си едно от следните предложения:

 • нитропрепарати във вид на таблетки за приложение под езика или за поставяне между бузите и венците
 • спрей за впръскване под езика
 • трансдермални пластири за залепване върху кожата

Чрез посочените средства бързо се постига мощен съдоразширяващ ефект, като по този начин се подобрява работата на миокардния мускул и се намалява нуждата от кислород. Независимо от взетите мерки, правилно е при възникване на изброените по-горе симптоми да се търси спешна помощ на тел. 112.

 

Профилактични предложения за зимните месеци

Студът, сърцето. Витамин С - бариера. Витамини и билки за женско здраве.

Много важно е в студените дни да се храните пълноценно и да приемате достатъчно витамини и микроелементи.

Известно е, че през зимата хората се нуждаят от повече витамин С и витамин D, чийто нива критично спадат, а тези витамини са антиоксиданти.

Те не само се свързват със свободните радикали и блокират вредното им влияние върху организма, но също подобряват общото състояние на човека като го предпазват от вредни микроби и токсини, стимулирайки неговата защита.

От микроелементите специално внимание заслужават цинкът и селенът, които косвено подпомагат активността на някои антиоксидантни ензими в човешкото тяло. Когато тези вещества не са дефицитни и не липсват, всички органи работят нормално, включително и сърцето.

 

Трябва да избягвате приемането на тежки храни и на голямо количество алкохол, особено по време на зимните празници.

В такива дни често се стига до преяждане и препиване, което е опасно за хората с хронични сърдечни заболявания. Ако се прекали с алкохола може да се стигне до остра аритмия.

Освен това концентратите предизвикват жажда и нарушават електролитния състав на кръвта. Резултатът от това е влошаване на здравето, претоварване на сърдечен мускул и риск от инфаркт на миокарда.

Движението винаги е полезно, но по време на студ тази дейност изисква специално внимание, дори ако е само лека разходка сред природата.

Както по-горе отбелязахме, облеклото трябва да гарантира нормално функциониране на организма, без да допуска премръзване или изпотяване. Добре е да носите шапка, защото значителна част от загубата на топлина настъпва поради изстудяване на главата.

Препоръчително е също да правите чести почивки. Така ще се намали натоварването на сърцето. Ако не спортувате редовно, ако сте на средна или по-напреднала възраст, преди да започнете тренировки в студено време, разумно е предварително да се консултирате с лекар.

Категории: Здраве|Публикувана: 06.12.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 14:26 | Публикувана: 6 декември 2022 в 15:48 | Категория: Здраве